Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

10 + 1 érdekesség a valódi méhpempőről

Érdekességek2018. október 27.

A friss méhpempő rendkívül gazdag olyan létfontosságú tápanyagokban, amelyek nélkülözhetetlenek szervezetünk egészségének megőrzése szempontjából. A méhpempő a méhek csodálatos ajándéka számunkra, mely segítségével természetes módon támogathatjuk szervezetünket valamennyi életfunkciójának ellátásában. Következzen most néhány érdekes és hasznos infó a méhpempőről.  
10+1 érdekes tulajdonság a tiszta méhpempőről

1.) A méhpempő nem csupán összetétele miatt különleges, hanem azért is, mert rendkívül ritka, és kis mennyiségben fordul csak elő a természetben. Ugyanis a méhek roppant kevés, mindösszesen évi néhány száz grammnyi méhpempőt képesek csak termelni kaptáronként, ami ráadásul sok-sok energiájukba telik mind nekik, mind pedig a hozzáértő méhészeknek.

Ennek köszönhetően a valódi, tiszta méhpempő ára magas, így 100 gramm belőle 15 ezer forint körül mozog a piacon. Így ha például 10 ezer forint alatti áron lát 100 gramm méhpempőt, érdemes elgondolkodni rajta, hogy az valódi-e?


2.) A méhpempő a méhkirálynő kizárólagos tápláléka, aki ennek köszönhetően akár 40-szer tovább él, mint a többi dolgozó méh. Továbbá a királynő - a méhpempő fogyasztásának hatására - egy nap alatt képes annyi petét lerakni, mint a saját testsúlya, vagyis akár 1000-1500 darabot is.

Ráadásul a méhkirálynő élete első 5 napja alatt – amíg szintén csak méhpempővel táplálkozik – több mint 2000-szeresére növeli a súlyát. Mindezeket pedig a méhpempő kivételes energetizáló és tápláló tulajdonságainak köszönheti.

3.) A friss méhpempőben nagy mennyiségű létfontosságú tápanyag található, így többek között tartalmaz vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat, fehérjéket, cukrokat, zsírsavakat, de 17 féle aminosavat is, melyek közül 8 esszenciális, azaz létfontosságú számunkra.

A legkülönlegesebb hatóanyagai azonban az acetilkolin és a 10 HDA-sav, amik a legfontosabb gyulladásgátló és ingerületátvivő vegyületek, melyek szinte semmilyen egyéb természetes forrású anyagban nem találhatóak meg.

A méhpempőben található még RNS és DNS is, de az összetételének kutatása mind a mai napig tart, hiszen még manapság sem sikerült minden hatóanyagát azonosítaniuk a kutatóknak.

4.) A méhpempő jó eredményekkel stimulálja immunrendszerünket, valamint erőteljes vírus- és baktériumellenes tulajdonságokkal is rendelkezik. Ennek köszönhetően nagymértékben támogatja védekezőképességünket, mely így sokkalta hatékonyabban veszi fel a harcot a különféle fertőzésekkel és betegségekkel. A méhpempő erőteljes vírusellenes hatóanyagai különösen eredményesnek bizonyulnak az influenza megelőzésében és legyőzésében.


5.) A méhpempő méregteleníti a szervezetet, mivel képes megújítani és regenerálni testünk sejtjeit. A méhpempőben található megannyi tápanyag pedig hozzájárul szervezetünk méregtelenítő tevékenységének fokozásához, valamint feltölti valamennyi sejtünket a létfontosságú nyomelemekkel, vitaminokkal és egyéb tápanyagokkal, melyek nélkülözhetetlenek egészséges és kiegyensúlyozott működésükhöz.

 

6.) A méhpempőben található acetilkolin hatására agysejtjeink teljesen új erőre kapnak, mivel e vegyület elengedhetetlenül fontos az idegsejtek közötti kommunikációhoz. Ennek köszönhetően a méhpempő felpezsdíti gondolkodásunkat, javítja memóriánkat, és sokkalta frissebbé varázsol minket mentálisan.

7.) A friss méhpempő egyik igazi különlegessége, hogy képes helyreállítani a szervezet hormonális egyensúlyát, méghozzá oly módon, hogy éppen annak a hormonnak a termelődését serkenti, amelyikből túl keveset termel a szervezet. E hatásából fakadóan pedig kitűnően alkalmazható minden olyan probléma esetén, ahol valamely hormon alacsony szintje okoz gondot. Ráadásul mindezt úgy, hogy semmiféle mesterséges hormont nem kell alkalmazni közben.

Éppen ezért hatásos a meddőségi problémák leküzdésében.

8.) A méhpempő a benne található megannyi értékes gyulladásgátló hatóanyag által hozzájárulhat az izületek, porcok és csontok szöveteinek regenerálódásához, ezért kivételesen hatékony a különféle reumatikus és ízületi bántalmak esetén. De a méhpempő a csonttörések után is jelentősen felgyorsítja a csontok gyógyulását és újjáépülését.

9.) A friss méhpempő jelentősen képes fokozni boldogságérzetünket, és rendkívül hatékonyan csökkenti a depressziós és szorongásos tüneteket, valamint álmatlanság esetén is segítséget nyújthat. A méhpempő nagymértékben hozzájárul testi-lelki egészségünk megőrzéséhez, így sokat tehet a kiegyensúlyozottságunk érdekében.

10.) A méhpempő segíthet a rövidlátás és a progresszív rövidlátás kezelésében is, mivel számos szemtápláló hatóanyagot is tartalmaz, melyek jelentősen megerősíthetik szemeinket.

+1.) A méhpempőt hamisítják, ezért okvetlenül csak és kizárólag megbízható helyről szerezze be. Az olcsó méhpempő-készítmények nem csak hogy nem hatásosak, de még számtalan egészségügyi kockázatot is rejtenek magukban. Példának okáért akár az is előfordulhat, hogy az ilyen méhpempőt antibiotikumokkal kezelt méhektől gyűjtik be.

Az ilyen silány minőségű méhpempőt onnan lehet leginkább felismerni, hogy igen olcsón kínálják, így nem ritka, hogy 100 grammot 8-10 ezer forint közötti áron próbálnak meg értékesíteni. Ekkor szinte biztos lehet benne, hogy ez a méhpempő nem tiszta, hanem például valamilyen mesterségesen előállított keverék csupán.

Nem javasolt olcsó méhpempőt vásárolni, mert az egészségét kockáztathatja néhány ezer forintért!

Menjen inkább biztosra, és csak megbízható helyről szerezzen be friss, minősített méhpempőt, aminek ugyan magasabb ára van, viszont 100%-ban természetes összetételű, így garantáltan biztonságos és hatékony is.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

10 tipp, hogy boldog légy!

2025. április 29.

A boldogságot legtöbbször valamilyen nagy változástól, külső tényezőtől, nem várt örömforrástól várjuk. Pedig az életben számos olyan dolog van, mely képes boldoggá tenni minket. Ezek nagy része pedig már most is része a mindennapjainknak - vagy könnyen azzá tehető - csak fel kell azt ismernünk, és megtanulnunk értékelni. Fedezd fel az élet mindennapi örömforrásait, és élvezd őket! Ne feledd, a boldogság elsősorban döntés kérdése.

1. Reggeli kényeztetés

Egy finom kávé vagy tea reggel csodákra képes.
Nem csak a testünket, hanem a lelkünket is feltölti energiával.
Engedd, hogy magával ragadjon ez az élmény. Tedd a mindennapjait részévé ezt az örömteli rituálét.
Kényeztesd magad!

2. Megjelenés

A megjelenés megtervezése számos nő számára jelent kihívást, miközben mások örömmel vetik bele magukat a feladatba.
Nézd át a ruhatáradat, válogass össze újabb és újabb darabokat, tanuld meg kombinálni őket.
Tanulmányozz divatblogokat, meríts belőlük inspirációt. Találd meg a számodra megfelelő stílus és színvilágot. Tervezd meg a megjelenésedet, leld örömödet egy-egy jól sikerült kompozícióban. Tapasztalataidat oszd meg másokkal is.

3. Esztétika

Nem csupán saját magunk, hanem a környezetünk díszítésében is örömünket lelhetjük. Nem csak a folyamat maga, hanem a végeredmény is szemet, és lelket gyönyörködtethető lehet.
Szép környezetben pedig a munka és a pihenés is sokkal jobban esik.
Ne sajnáljuk hát az időt rá! Ha utána olvasunk, kis fantáziával akár pénztárcabarát módon is újjávarázsolhatjuk a környezetünket. Leld benne örömöd!

4. Gasztronómia

A finom ízek, a jóízű beszélgetések, a társaságban elfogyasztott ételek, egy-egy új étterem, vagy kultúra konyhájába való betekintés mindig izgalmas és élvezetes időtöltést jelentenek.
Adózz a testi örömök ezen fajtájának időnként, fedezz fel új ételeket, recepteket, tapasztalj meg új élményeket, és oszd meg őket azokkal, akik közel állnak a szívedhez.
Ne feledd, a minőségi ételek nem csupán a testedet, hanem a lelkedet is táplálják!

Itt a tavasz, és a szemallergia is

2025. április 29.

A tavaszi napsütés sokak számára nem csak örömöt, hanem kellemetlenséget is hoz. A pollenszezon kezdetével milliók életét érinti a szemallergia. A pollenhelyzet súlyosbodik és egyre több ember életminőségét rontja. Az Alensa körképe szerint a szemallergia globális kihívást jelent, és a megoldás a megelőzésben rejlik.

Az allergia terjedése

Az allergének olyan külső anyagok, amelyek allergiás reakciót váltanak ki, a légzőrendszeren, emésztőrendszeren vagy a bőrön keresztül juthatnak a szervezetbe. Minden beteg egyedi küszöbértékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a mennyiségű allergén, ami az egyik személynél tolerálható, másoknál súlyos reakciót válthat ki. Az allergiás rhinitisben szenvedő betegek gyakran tapasztalnak szemtüneteket is, mint például viszketést, irritációt, kivörösödést vagy könnyezést, ezt allergiás kötőhártya-gyulladásnak is nevezzük. Az allergiás reakció a szemhéjat is érintheti, a területén duzzadás, börpír, víszketés és ritka esetekben ekcéma is megjelenhet. A szemallergia lehet szezonális – tarthat a tavaszi, őszi időszakban, amikor a pollenek koncentrációja magasabb a levegőben, vagy lehet állandó, ha az érintett szőr és por allergiában is szenved.

A pollen-allergiában szenvedők számának növekedése világszerte megfigyelhető, különösen a fejlett országokban és a városi környezetekben élők körében. Míg az Egyesült Államokban évente körülbelül 85 millió felnőtt szenved allergiás náthában, a helyzet világszinten egyre aggasztóbb.

Itthon sem jó a helyzet

Magyarország helyzete különösen aggasztó az allergiás megbetegedések szempontjából, ugyanis hazánk Európa egyik allergizálóbb területe a parlagfű tekintetében.  A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy a magyar lakosság közel 25%-át érinti a parlagfű-allergia. A helyzet az ország déli részén a legsúlyosabb, ahol a szezonális allergiás rhinitisben szenvedő felnőtt betegek több mint 80%-ánál mutatható ki parlagfű-érzékenység a bőrtesztek során. A parlagfű térnyerése hazánkból indult, és innen kezdte meg térhódítását Közép- és Kelet-Európában. A probléma nem csak önmagában a parlagfű jelenlétében rejlik, hanem abban is, hogy az európai pollentérkép folyamatosan változik. Sokak számára egyes fűfajták, gyomnövények és csalánfélék virágai is allergizáló lehetnek.  Ezt befolyásolják olyan kulturális tényezők is, mint például új növényfajok, mint például a nyír-, a ciprus vagy a tölgyfák  betelepítése a városi parkokban, valamint a klímaváltozás hatásai. E miatt a magyar lakosságnak nem csak a parlagfűvel kell megküzdenie, hanem egy folyamatosan bővülő allergén-palettával is, ami még inkább próbára teszi az érzékeny szemeket és légutakat.

Emésztő gondok – A puffadás, és étrendi megoldásai

2025. április 28.

Mit tud a FODMAP étrend?


A FODMAP nem egy újabb divatdiéta, hanem orvosi bizonyítékokkal és klinikai vizsgálatokkal alátámasztott terápiás étrend, melyet az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére dolgoztak ki az ausztráliai Monash Egyetemen.
Az alacsony FODMAP étrend az egyetlen bizonyítékokon alapuló és hatékony étrend az IBS kezelésében, melyet a hazai szakmai irányelv is egyértelműen javasol.
Irodalmi adatok szerint IBS-es betegeknél az alacsony FODMAP diéta hatására 74-86%-ban csökkenek az emésztőrendszeri tünetek.
A FODMAP étrend IBS-en kívül számos betegség gyomor-bélrendszeri tüneteinek enyhítésében is hatásosnak bizonyult, mint például gyulladásos bélbetegségek, SIBO, funkcionális diszpepszia, endometriosis és a hasfájós csecsemőknél (itt a szoptató édesanyának kell követnie az étrendet).
Az diéta betarthatósága szempontjából fontos, hogy helyettesítésen és nem kizáráson alapul, így például a magas FODMAP tartalmú alma helyett narancsot, míg a fokhagyma helyett metélőhagymát választhat a páciens.


Mi a puffadás? Miért puffadunk?


A puffadás szubjektív gáz-, nyomás- és teltségérzetet jelent, mely jelentkezet a has felső, középső vagy alsó részén. A páciensek gyakran úgy írják le ezt a jelenséget, hogy olyan „a hasam, mint egy lufi”, vagy „mintha várandós lennék”. (1)
Nem kell, hogy egyedül érezzük magunkat, ha érintettek vagyunk. A puffadás az átlag népesség 16-31%-ában fordul elő, az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknél pedig ennél is magasabb arányban: 66-90%-ban. (Az IBS olyan emésztőrendszeri betegség, amikor nem mutatható ki szervi ok a beteg tünetei és a hasi fájdalom között.)
A puffadás kialakulását tekintve összetett jelenség, társulhat felszívódási zavarokhoz (pl.: tej- és a gyümölcscukor malabszorbcióhoz, amely túlzott hidrogéngáz termelődéssel jár) és egyéb betegségekhez. A puffadás gyakori túlsúly esetén, ilyenkor a megnövekedett hasűri nyomás is hozzájárul ehhez a tünethez.
Étrendi szempontból puffadáshoz vezethetnek a nehezen emészthető, túl zsíros élelmiszerek, ételek és az ún. erjedő szénhidrátok, FODMAP-ok amelyekről az alábbiakban lesz szó.


Mi a FODMAP?

A FODMAP egy mozaikszó, azoknak a szénhidráttípusoknak a kezdőbetűiből „olvadt össze”, amik kerülendők vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók. Ezek az ún. fermentábilis vagy „erjedő”, rosszul felszívódó szénhidrátok: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polios. A FODMAP-ok közös tulajdonsága, hogy:


a bélben található baktériumok bontják, fermentálják ezeket a szénhidrátokat gázképződés közben – a folyamat puffadáshoz vezethet
extra vizet kötnek meg a bélben, ezzel magyarázhatók az IBS hasmenéses tünetei
az extra víz és gáz a bélfal feszüléséhez, kitágulásához vezet, ami – különösen az arra érzékeny egyéneknél – fájdalommal jár. (2, 3, 4)
fontos! az élelmiszerek, ételek többsége nem sorolható az abszolút tiltott vagy az abszolút javasolt kategóriába – mivel azok FODMAP tartalma az elfogyasztott mennyiségtől is függ. Bizonyos konyhatechnológiai eljárásokkal, pl.: áztatással csökkenthető a FODMAP-tartalom. (3, 5)