Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

10 élelmiszertípus, ami alapvető az egészséghez

Érdekességek2023. január 03.

Amerikai adatok szerint a halálozások felét a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a 2. típusú diabétesz okozzák. Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa szerint az adatok ismeretében könnyű belátni, milyen óriási szerepe van a betegségek kialakulásában a táplálkozásnak.

Fotók: pixabay.comAz étkezés szerepe megkérdőjelezhetetlen

A JAMA című szaklapban nemrégiben megjelent tanulmány szerint étkezési szokásaink jelentős hatással vannak a kardiometabolikus egészségünkre. A bostoni Tufts Friedman School of Nutrition Science and Policy kutató azt bizonyították, hogy ha a táplálkozás egyes faktorai nem megfelelőek, jelentősen megnő a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség valószínűsége.

A metabolikus szindróma (amelyet ma már kiterjesztve kardiometabolikus kockázatnak is neveznek) civilizációs népbetegség – genetikai hajlam, helytelen életmód és táplálkozás hatására tünetszegényen, lappangva kialakuló anyagcserezavar -, amely szív- és érrendszeri elváltozásokat okoz és korai kardiovaszkuláris halálozással jár.

Íme, a 10 legfontosabb élelmiszertípus

A kutatók a tanulmányukban abból indultak ki, hogy 2012-ben az Egyesült Államokban 702.308 halálozás következett be kardiometabolikus okok miatt. A szakemberek számításai szerint ezek közül 318.656 haláleset (45,4%) valamely táplálkozási hiba hosszútávú következményére vezethető vissza. Melyek azok a táplálkozási elemek, amelyekre mindenképpen figyelnünk kell?

1. zöldségek,
2. gyümölcsök,
3. diófélék, olajos magvak,
4. teljes kiőrlésű gabonák,
5. zsírszegény húsféleségek,
6. feldolgozott élelmiszerek,
7. cukros üdítők,
8. telítetlen zsírsavakban gazdag ételek,
9. omega-3 zsírsav tartalmú élelmiszerek,
10. só.

Az egyikből többet, a másikból kevesebbet

A felsorolásból nyilvánvalóan látszik, hogy egyes élelmiszertípusokból többet, másokból kevesebbet kellene fogyasztani az egészség fenntartásához, a betegségek elkerüléséhez. Ennek fényében a kardiometabolikus eredetű halálozások okai tehát
– a túl kevés a többszörösen telítetlen zsírsav, olajos mag, zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona és omega-3 tartalmú élelmiszer fogyasztása;
– és a túl sok feldolgozott élelmiszer, zsíros, vörös hús, só és cukros üdítő „habzsolása”.


Az amerikai felmérés szerint a férfiak, az alacsonyabban iskolázottabbak és a fiatalabbak hajlamosabbak az egészségtelen táplálkozásra, így köztük magasabb is az emiatt bekövetkező betegségek, majd az ezzel összefüggő halálozás aránya.

Fotók: pixabay.com

Az általános szabályokat személyre kell szabni

Az egészséges táplálkozás általános szabályai szerencsére egyre ismertebbek, és egyre többen látják az összefüggéseket az egészségük, a betegségeik és a táplálkozásuk közt – hangsúlyozza Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ dietetikus. – Ugyanakkor természetesen számos olyan kivétel van, ahol meg kell változtatnunk a közismert táplálkozási piramis egyes elemeit. Az inzulin-rezisztencia, a cukorbetegség, a pajzsmirigybetegségek, a PCOS, az egyes élelmiszer allergiák és – érzékenységek, az elhízás mind-mind befolyásolják az optimális étrendkialakítását az érintetteknél.

Azonban ha sikerül kialakítani és életmóddá változtatni egy egészséges, kiegyensúlyozott és minden divatos szélsőségtől mentes étrendet, gyorsan tapasztalható az egészségi állapot javulása, az esetleges tünetek csökkenése és a megnövekedett energiaszint.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Mellrák – A korai felismerés a túlélés kulcsa, de tehetünk a megelőzésért is

2025. október 24.

Magyarországon 45-65 éves kor között kétévente szervezett, népegészségügyi mammográfiás szűrőprogram működik annak érdekében, hogy minél hamarabb, ideálisan tünetmentes állapotban lehessen kimutatni a korai elváltozásokat.

A friss nemzetközi kutatások alapján a mammográfiás szűrés az emlőrák-halálozás kockázatát mintegy 45%-kal csökkentheti, így a szakemberek mindenkit arra bíztatnak, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. „A szűrés nem lehet teher, sokkal inkább egyfajta életbiztosítás: a mammográfián felfedezett korai elváltozások kezelése sokkal kíméletesebb és eredményesebb, a tévhitekkel ellentétben pedig a vizsgálat gyors és biztonságos. Mivel a nők gyakran kerülik az emlőrákszűrést különböző félelmek miatt, a kapcsolódó programok kommunikációjának egyszerűsítése és a célzott edukáció minden bizonnyal növelné a részvételi arányt” – tette hozzá Prof. Dr. Bodoky György a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Dél-pesti Centrumkórház Onkológiai Centrumának vezető főorvosa.

Különösen fontos, hogy a nők tisztában legyenek az otthoni önellenőrzés lépéseivel és azokkal a figyelmeztető jelekkel, melyek előfordulása esetén ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni és részt venni a szűrésen. Ilyen lehet az emlőbimbók váladékozása, befordulása vagy alakjának változásai, a mell bőrének egyenetlenségei vagy kipirosodása, de érdemes odafigyelni az emlőben vagy a hónaljban jelentkező, szokatlan fájdalomra is. Ugyanakkor a legtöbben a mellben kialakuló csomókat vagy szöveti megvastagodásokat, valamint a hónaljban jelentkező duzzanatokat veszik észre először.

A megvalósult édes álom

2025. október 24.

Csokis-meggyes édesség, az „Álmodozó” lett Magyarország Cukormentes Tortája

Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza nyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász ipartestület szakmai partnerségével rendez meg az alapítvány. Az „Álmodozó” fantázianevű tortát az idei Magyarország Tortájával együtt – ami a gyulai Kézműves cukrászda DCJ stílusgyakorlat nevű alkotása – az ország számos cukrászdájában meg lehet kóstolni.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 14. alkalommal rendezte meg az Erős Antónia által alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely a cukormentes tortaverseny létrehozója. A torta nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot! Egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1 kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a lúdláb vagy a rigójancsi. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládékrém keretezi. A rétegek között rejtőzik egy csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.

Nem minden fájdalmas vizelés fertőzés

2025. október 23.

A hólyagfájdalom szindróma (interstitialis cystitis) krónikus, nem fertőzéses eredetű állapot, amely tartós, hólyagtáji fájdalommal, gyakori vizeléssel, éjszakai felkelésekkel és akár szexuális együttlét során jelentkező panaszokkal járhat. A diagnózis egyik kulcsa, hogy először ki kell zárni a húgyúti fertőzést és más betegségeket. A kivizsgálás és a kezelés személyre szabott, és több szakterület együttműködését igényli.

„Sokan »visszatérő felfázásnak« gondolják, pedig valójában hólyagfájdalom szindrómáról van szó. Itt nem az antibiotikum a főszereplő, hanem a betegedukáció és az egyénre szabott, lépésről lépésre felépített kezelési terv” – hangsúlyozza dr. Póth Sándor, a Budai Egészségközpont urológusa.