Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

10 elterjedt fogyókúrás tévhit

Érdekességek2025. június 02.

Van, aki a szénhidrátmentes diétában bízik vakon, van, aki a biotermékekben látja egészségének és karcsúságának zálogát, és vannak, akik a diabetikus, vagy light termékeket nassolva próbálják elérni a vágyott kilókat. Vajon sikerülhet ezekkel a módszerekkel?
Tudatosság és aktivitás.

Fotó: Joachim Schnürle | UnsplashNem olyan egyszerű, mint ahogy hangzik, főként ha testsúlycsökkentésről, életmódváltásról van szó. Ha elkezdi, rengeteg kitartásra és akaraterőre lesz szüksége.

A tévhitek és hiedelmek száma szinte végtelen, ha fogyókúráról, diétáról van szó…

1. tévhit: Bizonyos élelmiszerek egészségtelenek, mások egészségesek.

Tény: Ez az egyik legalapvetőbb tévhit, mely miatt gyakran rosszul értelmezik a diéta fogalmát. Nincs egészségtelen élelmiszer, csak rosszul összeállított étrend, ahol minden az arányokon és mennyiségeken múlik. Ma a legális kereskedelmi forgalomban kapható élelmiszerek egyikéről sem lehet azt állítani, hogy egészségtelen, vagy éppen szuperegészséges lenne. A táplálkozástudomány egyik legfontosabb tétele, hogy nincs olyan tápanyag, amely káros lenne az egészségre (kivétel az alkohol gyermekkorban), ha az mértékkel kerül a szervezetbe. Ez azonban egyúttal azt is jelenti, hogy túlzott felvételük esetén előbb-utóbb az egészség rovására mehet az egyoldalú vagy/és mértéktelen táplálkozás. Pl. a zsiradékok nem egészségtelenebbek a zöldségeknél, viszont más arányban kell a helyes étrendben előfordulniuk, de a szervezetnek mindegyikre szüksége van.

2. tévhit: A helyes étrendben kizárólag növényi olajok szerepelhetnek.

Tény: 100 g növényi eredetű olaj (napraforgó-, tökmag-, szójaolaj stb.) energiaértéke megegyezik 100 g állati eredetű zsír energiaértékével (3757 kJ, 898 kcal), azaz ugyanannyi kalóriát jelentenek, viszont a növényi zsiradékok zsírsavösszetétele kedvezőbb, különösen a szív- és érrendszer egészsége szempontjából.

3. tévhit: Semmi szénhidrát!

Tény: Sokan úgy gondolják, hogy az a legjobb, ha a szénhidrátfogyasztásukat csökkentik le. Azonban a szénhidrátok között van az összetett szénhidrátok csoportja, amelynek kihagyása az étrendből nagy hiba! A megfigyelések szerint, a nagy cukortartalmú étrendet tartó személyeknek kisebb a zsírfelvételük. Az egészséges táplálkozás kapcsán – főként testtömegcsökkentés esetén – célszerű a cukorfogyasztást korlátozni, azonban önmagában ettől még nem lesz mindenben egészséges a táplálkozásuk. A cukrot sokan támadják, valójában a hozzáadott cukor mennyiségét érdemes minimalizálni, mert ennek az elfogyasztott mennyisége optimális testtömegűek esetében se haladja meg az összenergia 10%át (ami egy 2000 kcal energiatartalmú étrendben legfeljebb napi 50 g cukrot jelent).


4. tévhit: Minden barna kenyér teljes őrlésű és/vagy nagy a rosttartalma.

Tény: A teljes őrlésű gabonából készült termékek az egészséges étrend alapját képezik. Nem árt azonban vigyázni ezekkel, mert nem minden sötétebb színű kenyér vagy pékáru készül teljes őrlésű lisztből, előfordulhat, hogy malátával színezett. Ezért (is) mindig érdemes tájékozódni a címkékről, megnézni vagy megkérdezni a termék összetételét.

Fotó: marilyna © 123RF.com

5. tévhit: A diabetikus élelmiszerek energiaszegények, ezért nem hizlalnak.

Tény: A diabetikus édességek (mint pl. csokoládé, nápolyi, lekvár) energiatartalma közel azonos a hagyományos termékekével, csak speciális összetételűek. Ajánlott a címkét elolvasni, mivel előfordulhat, hogy energiatartalmuk nagyobb a hagyományos változatnál, és gyakran zsírtartalmuk is nagy.

6. tévhit: Édesítőszerek = 0 kcal.

Tény: Az édesítőszerek kapcsán szintén általános a tájékozatlanság. A legtöbben azt hiszik róluk, hogy energiamentesek. Az édesítőszerek többségére (pl. szacharin, aszpartam) ez igaz, azonban a cukoralkoholok (szorbit, xilit) tartalmaznak energiát. Gyakori, hogy egészségtelen hatásukat emlegetik, sőt, rákkeltőnek kiáltják ki őket bizonyos állatkísérletek eredményei alapján. Ezeket az eredményeket mindeddig emberre vonatkoztatva nem sikerült igazolni.

7. tévhit: Light joghurt, light kóla, light margarin – minden light egyben energiaszegény, sőt, energiamentes termék.

Tény: A light termékekről általában úgy gondolják, hogy energiaszegények vagy teljesen energiamentesek, ami az üdítőitaloknál az esetek többségében igaz. Lightnak neveznek azonban egyes zsírszegény termékeket is (pl. joghurtok), melyek energiatartalma számottevően nem kisebb; a light elnevezés ezeknél a termékeknél a zsírtartalomra vonatkozik. Ugyanakkor túlfogyasztásra csábíthatnak abban a tévhitben, hogy ezek fogyasztása minden szempontból előnyös.

8. tévhit: Csak ásványvizet szabad inni, mert ez a legegészségesebb.

Tény: Nagy melegben a test igényli a napi 2–4 liter vizet. A csapvíz azonban legalább olyan egészséges, mint az ásványvíz. Nem tagadható, hogy egyes ásványvizek összetétele kiváló, azonban ezekben is – mint ahogy a legtöbb élelmiszercsoportra jellemző – nagy különbségek vannak. A különböző ásványvizek összetétele eltérő; összes ásványianyag-tartalmuk mértékét fontos ismerni. Előnyös többféle ásványvizet és csapvizet egyaránt fogyasztani, az ásványvizek fajtáját havonta váltogatni, mert így elkerülhető, hogy bizonyos anyagokból több legyen a szervezetben, mint amennyi az ajánlott mennyiség.

Fotó: freepik

9. tévhit: Az ételadagok csökkentése a legjobb út a súlyvesztéshez.

Tény: Nem feltétlenül. Ha úgy próbál meg lefogyni, hogy a szokásos ételeiből kevesebbet eszik, előfordulhat, hogy többféle ételből fog enni egy keveset, annak érdekében, hogy ugyanaz a telítettségérzése meglegyen. Így végeredményben az elfogyasztott energia nem lesz kevesebb. A maradandó eredményekhez meg kell változtatni az étrendhez felhasznált nyersanyagok típusát, az energiát adó tápanyagok arányát, és – nem utolsósorban – az ételek készítési módját is, nem pedig csak azok mennyiségét.

10. tévhit: Csak úgy tudok lefogyni, ha kihagyok egy-két étkezést, már a reggeli helyett a koplalást választom.

Tény: Ezzel a „módszerrel” biztosan nem lehet lefogyni, sőt, kifejezetten helytelen táplálkozási szokásokat alakítunk ki. Napi négyszeri–ötszöri étkezés az optimális, amely reggelivel kezdődik.

Nem alkalmas testtömegcsökkentésre a vízhajtó (gyógy)szerek, teák szedése, az önmagában végzett szaunázás, mint ahogy izzasztó műanyag ruhák és anyagok viselése sem. Ilyenkor a szervezet folyadékraktárai ürülnek ki és ez okoz súlycsökkenést.

forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Legfrissebb hírek a technológia világából

2025. október 25.

A technológiai innováció gyorsasága idén is példátlan ütemben folytatódik, átalakítva iparágakat, javítva életminőséget és megoldásokat kínálva globális kihívásokra.   

A mesterséges intelligencia központi szerepe egyre meghatározóbbá válik, új képességeket nyitva meg a vállalati működéstől a biotechnológián át az oktatásig és fenntarthatóságig. A technológiai fejlődés minden területen érezteti hatását, megváltoztatva a mindennapi életet és az üzleti világot egyaránt.

Az idei év kiemelkedő technológiai eseményei között szerepel az AI-alapú megoldások robbanásszerű terjedése, a kvantumszámítástechnika előretörése, valamint a zöld technológiák növekvő jelentősége. Ezek az innovációk nem csupán technikai újdonságok, hanem olyan eszközök, amelyek valódi változást hoznak az emberek életébe és a vállalatok működésébe.

Ebben az átfogó összefoglalóban bemutatjuk 2025 legfontosabb technológiai fejleményeit és azt, hogyan formálják át világunkat.

Mesterséges intelligencia: az év meghatározó trendje

A generatív mesterséges intelligencia 2025-ben átformáló erővé vált a vállalati innovációban. A Forrester előrejelzései szerint a fejlődő GenAI környezet segíti a vállalkozásokat új bevételi források, bővítések és csatornák generálásában, kényszerítve az iparágakat, hogy átstrukturálódjanak a GenAI által létrehozott érték köré.

A vállalatok különböző iparágakban gyorsítják a GenAI alkalmazását, integrálva működésükbe a termelékenység fokozása és jelentős üzleti érték felszabadítása érdekében. Ez magában foglalja a rutin feladatok automatizálását, a vásárlói élmény javítását, a K+F folyamatok egyszerűsítését és innovatív alkalmazások létrehozását.

Például a vállalatok már most kihasználják a GenAI-t személyre szabott tartalom nyújtására, mint például testreszabott marketing kampányok és ügyfélszolgálat. A Drunk Elephant, a Shiseido által felvásárolt neves bőrápoló márka, az Alibaba Cloud GenAI-alapú Qwen modelljét telepítette ügyfél chatbotjába, hogy javítsa az ügyfél interakciókat Kínában. Várhatóan ez a trend további lendületet kap 2025-ben.

Mellrák – A korai felismerés a túlélés kulcsa, de tehetünk a megelőzésért is

2025. október 24.

Magyarországon 45-65 éves kor között kétévente szervezett, népegészségügyi mammográfiás szűrőprogram működik annak érdekében, hogy minél hamarabb, ideálisan tünetmentes állapotban lehessen kimutatni a korai elváltozásokat.

A friss nemzetközi kutatások alapján a mammográfiás szűrés az emlőrák-halálozás kockázatát mintegy 45%-kal csökkentheti, így a szakemberek mindenkit arra bíztatnak, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. „A szűrés nem lehet teher, sokkal inkább egyfajta életbiztosítás: a mammográfián felfedezett korai elváltozások kezelése sokkal kíméletesebb és eredményesebb, a tévhitekkel ellentétben pedig a vizsgálat gyors és biztonságos. Mivel a nők gyakran kerülik az emlőrákszűrést különböző félelmek miatt, a kapcsolódó programok kommunikációjának egyszerűsítése és a célzott edukáció minden bizonnyal növelné a részvételi arányt” – tette hozzá Prof. Dr. Bodoky György a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Dél-pesti Centrumkórház Onkológiai Centrumának vezető főorvosa.

Különösen fontos, hogy a nők tisztában legyenek az otthoni önellenőrzés lépéseivel és azokkal a figyelmeztető jelekkel, melyek előfordulása esetén ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni és részt venni a szűrésen. Ilyen lehet az emlőbimbók váladékozása, befordulása vagy alakjának változásai, a mell bőrének egyenetlenségei vagy kipirosodása, de érdemes odafigyelni az emlőben vagy a hónaljban jelentkező, szokatlan fájdalomra is. Ugyanakkor a legtöbben a mellben kialakuló csomókat vagy szöveti megvastagodásokat, valamint a hónaljban jelentkező duzzanatokat veszik észre először.

A megvalósult édes álom

2025. október 24.

Csokis-meggyes édesség, az „Álmodozó” lett Magyarország Cukormentes Tortája

Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza nyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász ipartestület szakmai partnerségével rendez meg az alapítvány. Az „Álmodozó” fantázianevű tortát az idei Magyarország Tortájával együtt – ami a gyulai Kézműves cukrászda DCJ stílusgyakorlat nevű alkotása – az ország számos cukrászdájában meg lehet kóstolni.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 14. alkalommal rendezte meg az Erős Antónia által alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely a cukormentes tortaverseny létrehozója. A torta nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot! Egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1 kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a lúdláb vagy a rigójancsi. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládékrém keretezi. A rétegek között rejtőzik egy csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.