Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

10 hasznos tanács, amivel megúszhatjuk az influenzát

Érdekességek2025. március 05.

Fotó: rawpixel © 123RF.comAz új év idén az influenzajárványnak is lendületet adott hazánkban, így az ünnepi kikapcsolódás után sokakat hamar és váratlanul döntött le a lábáról a vírus. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai szerint a légúti megbetegedések közül a negyedik héten is egyértelműen az influenza vezette a listát 43,7 százalékkal. Mintegy 70 000-en fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, 50 000-rel többen, mint január első hetében, és leginkább a 15 év alatti gyerekek között terjed a betegség (42 százalék).[1] A korábbi évek tendenciái és a járványhelyzet alapján valószínűsíthető, hogy az átoltottsági arány a mostani influenzaszezonban is alacsony maradt, különösen a veszélyeztettek körében. De mit tehetünk azért, hogy ne kapjuk el az influenzát, ha nem vagyunk beoltva? A Budai Egészségközpont fül-orr-gégésze, dr. Szőnyi Magdolna PhD az alábbiakban tanácsokat ad a vírus elleni védekezéshez.

„Más betegségekhez hasonlóan az influenza is megelőzhető, de legalábbis enyhíthetők a tünetei. Azonban fontos kiemelni, hogy elsősorban az általános egészségi állapotunk, az immunrendszerünk erőssége határozza meg, hogy oltás nélkül mennyire ellenálló a szervezetünk a vírusokkal szemben, és le tudja-e győzni őket szövődmények nélkül” – mondta a Budai Egészségközpont szakorvosa.

A többek között torokfájással, köhögéssel, orrfolyással, lázzal, izomfájdalmakkal járó influenzafertőzés elkerülése, illetve tüneteinek kezelése érdekében számos hatékony lépést tehetünk, akkor is, ha még nem vagyunk beoltva. Dr. Szőnyi Magdolna szerint ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni:


[1] https://nngyk.gov.hu/hu/tovabbi-hirek/integralt-felugyeleti-rendszer-eredmenyei-2025-4-het 

„Más betegségekhez hasonlóan az influenza is megelőzhető, de legalábbis enyhíthetők a tünetei. Azonban fontos kiemelni, hogy elsősorban az általános egészségi állapotunk, az immunrendszerünk erőssége határozza meg, hogy oltás nélkül mennyire ellenálló a szervezetünk a vírusokkal szemben, és le tudja-e győzni őket szövődmények nélkül” – mondta a Budai Egészségközpont szakorvosa.

A többek között torokfájással, köhögéssel, orrfolyással, lázzal, izomfájdalmakkal járó influenzafertőzés elkerülése, illetve tüneteinek kezelése érdekében számos hatékony lépést tehetünk, akkor is, ha még nem vagyunk beoltva. Dr. Szőnyi Magdolna szerint ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni:

1. Védőoltás

A védőoltás akár 70 százalékos védelmet nyújt az influenza ellen, így ez a leghatékonyabb módszer a vírus elleni védekezésben. A járványgörbe továbbra is emelkedik, az esetszámok járványküszöb alá csökkenése csak február végére valószínűsíthető, ezért, ha korábban nem is adattuk be az influenza elleni védőoltást, még mindig érdemes lehet megtenni. Alapesetben azonban a járvány kialakulása előtt, vagyis novemberben, decemberben javasolt beadatni, mivel a védettség kialakulása körülbelül 2 hétig tart. Különösen ajánlott a védőoltás a kockázati csoportba tartozóknak, így a 60 év felettieknek, 6 hónapnál idősebb gyermekeknek, és minden olyan foglalkozást végző személynek – például kórházi dolgozóknak és pedagógusoknak –, akik közösségben dolgoznak és ezáltal könnyebben megfertőződhetnek. Az oltás által nyújtott védettség normál esetben egy évig tart, de a vírus folyamatos mutálódása miatt évente ajánlott megismételni a védőoltást.


2. Távolságtartás

Mivel az influenzavírus cseppfertőzéssel terjed, a védőoltáson túl hatékony megelőzési mód lehet, ha a járvány időszakában elkerüljük a zsúfolt, zárt helyeket, mindenféle nagyobb csoportosulást, és a közvetlen testi kontaktust, legyen az egy ölelés, kézfogás vagy puszi, akkor is, ha a másik félnek nincs tünete. Mint minden más betegségnél, a legfontosabb, hogy ha egy kicsit is rosszul érezzük magunkat, maradjunk otthon és dolgozzunk home office-ból, vagy ha erre nincs lehetőségünk, kérjünk betegszabadságot. Láz esetén mindenképp hívjuk fel a háziorvost, aki dönt a további teendőkről, szükséges vizsgálatokról és kezelésről. Elengedhetetlen, hogy betartsuk ezeket a szabályokat, hiszen egy nem megfelelően kikezelt influenzás megbetegedésnek később akár komolyabb szövődményei lehetnek, mint például tüdőgyulladás.

3. Maszkviselés

Járvány idején viseljünk maszkot, különösen zárt terekben, tömegközlekedési eszközökön, kórházakban és beteg emberek közelében, főként akkor, ha akut légúti tüneteink vannak.  

4. Higiéniai intézkedések

Ahogy a koronavírus-járványnálmegtanultuk,a higiéniás rutin betartása a megelőzés egyik alapeszköze. Mossunk kezet rendszeresen, naponta többször, legalább 20 másodpercig szappannal, vagy ha erre éppen nincs lehetőség, használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt. A kezünk mellett a gyakran használt felületeket és tárgyakat is fertőtlenítsük rendszeresen – a munkahelyen például a billentyűzetet, az asztalunkat és a kilincseket. A vírusok úgy is bejuthatnak szervezetünkbe, ha fertőzött kézzel a szemünkhöz, orrunkhoz vagy a szánkhoz nyúlunk, ezért kerüljük az arcunk érintését, és a könyökhajlatunkba vagy zsebkendőbe köhögjünk, tüsszentsünk.

5. Szellőztetés

A friss levegő nemcsak a vírus terjedését segít csökkenteni a zárt terekben, hanem a koncentrációt is javítja. Éppen ezért naponta többször, akár óránként 5-15 percig érdemes jó alaposan kiszellőztetni otthon és a munkahelyen is. Azokban a klimatizált helyiségekben, ahol nincs lehetőség szellőztetésre, ott tanácsos gyakrabban elvégezni a klímaberendezés szakszerű tisztítását, fertőtlenítését. A szellőztetés mellett a szabadban töltött időnek is jótékony hatása van.

6. Helyes táplálkozás

Minél erősebb az immunrendszer, annál jobb a szervezet védekezőképessége, ezt pedig elsősorban kiegyensúlyozott, vitamindús és tápanyagokban gazdag táplálkozással érhetjük el. Fogyasszunk naponta nyers zöldséget és gyümölcsöt, lehetőleg többfélét. A savanyú káposztának és a sütőtöknek például rendkívül magas a C-vitamin tartalma, de a természetes immunerősítők közé tartozik a gyömbér, a citrom, a méz, a propolisz és a kasvirág (másnéven echinacea) is, amelyek fogyasztása például teaként nemcsak egészséges, de finom is.

7. Rendszeres testmozgás

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a rendszeres testmozgás is, ami javítja az állóképességet, pozitív hatással van a hangulatunkra és az alvásminőségre. A téli hidegben is törekedjünk arra, hogy a friss levegőn sétáljunk vagy sportoljunk, de ha erre nincs lehetőség, mozogjunk otthon vagy az edzőteremben.

8. Ágynyugalom és folyadékfogyasztás

Amennyiben minden igyekezetünk ellenére mégis elkapjuk a vírust, aludjunk eleget és napközben is pihenjünk. Emellett fogyasszunk legalább 2-2,5 liter folyadékot víz és gyógytea formájában. Az alkoholt mindenképpen kerüljük a betegség ideje alatt!

9. Gyógyszerek alkalmazása

A tünetekkel járó időszakban felnőtteknek napi 1000 mg C-vitamin, 3000 NE D-vitamin szedése javasolt, valamint gyulladáscsökkentők, például diklofenák, ibuprofen a láz, fájdalom és a gyulladás csökkentésére. Gyermekeknek természetesen az életkornak és a testsúlynak megfelelő dózisban kell beadni ezeket. Amennyiben orrdugulás és orrváladékozás jelentkezik, alkalmazzunk nyálkahártya lohasztó orrspray-ket, mivel szövődményként arcüreg-, homloküreg-, valamint középfülgyulladás is kialakulhat. Torokfájás, rekedtség, erős száraz köhögés esetén a helyileg ható torokfertőtlenítők, gyulladáscsökkentők, valamint a száraz köhögést enyhítő köhögéscsillapítók jelenthetnek enyhülést. Fülfájdalom, halláscsökkenés, kifejezett melléküreg fájdalom esetén javasolt fül-orr-gégész szakorvost felkeresni, mivel ezek a már kialakult szövődményt jelezhetik. Antibiotikumot kizárólag orvosi utasításra szedjünk, mivel csak olyankor indokolt az alkalmazása, ha bakteriális fertőződés alakul ki a vírusos influenza következtében.

10. Gyógynövények alkalmazása

Az influenza tüneteinek enyhítésére érdemes gyógynövényeket is bevetni, például kamillateával inhalálni napi 2-3 alkalommal, amelybe csepegtethetünk eukaliptusz vagy mentaolajat is, mivel az illóolajoknak szintén jótékony hatása van az immunerősítésben. A kakukkfű, a cickafark és a lándzsás útifű csillapítják a köhögést, csökkentik a gyulladást és tisztítják az orrjáratot, így a belőlük készített teákkal és patikában kapható szirupokkal is kezelhetjük a megfázásos tüneteket. Ha azonban a tünetek nem enyhülnek pár napon belül, forduljunk orvoshoz.

Ezek a tanácsok együttesen segíthetnek csökkenteni az influenzafertőzés kockázatát és súlyosságát, továbbá felgyorsíthatják a gyógyulási folyamatot.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.

A tej

2025. május 01.



I. rész: A tej, mint megbízható kalciumforrás

A magyarok átlagosan 67,5 liter, naponta 1,8 dl tejet isznak (2010. évi adat), kevesebb mint felét a szakértők által javasolt napi félliteres mennyiségnek.

Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban.

A tej az egyik legfontosabb alapélelmiszer, s az emberi szervezet elsődleges kalciumforrása.

Sajnos számos, tejhez kapcsolódó tévhit van a köztudatban, holott a tej jótékony hatással van az egészségre, gyermekkorban pedig különösen fontos pillére az egészséges táplálkozásnak. Könnyen és jól emészthető táplálékról van szó, mely túlnyomórészt egészséges zsírokat tartalmaz, ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy fogyasztás előtt szükséges és fontos a hőkezelés.