Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

10 táplálék depresszió ellen

Érdekességek2020. március 26.

Egyszerűnek tűnik a jó hangulatot elősegítő étrend összeállítása… Ennek receptje: az ebből a szempontból „jó” táplálékok szerepeltetése és a „rosszak” kiűzése az étrendből, a helyes összetétel megválasztása, az étkezések ritmusának betartása…

Fotó: gettyimages.comJókedvvel enni – azt is szükséges megtanulni!
A gyümölcsökben-zöldségekben gazdag táplálkozás nemcsak egészségi állapotunknak, hanem kifejezetten a hangulatunknak is jó tesz – mutat rá többek között egy 12 000 fő megfigyelésével, 6 éven át végzett kutatást összegző, amerikai tanulmány. Amellett a többféle, hasznos táplálék kombinációja élénkíti az ingerületátvivő anyagok termelődését, melyek közé tartozik az említett dopamin, mely akár lendületet adhat reggelente; továbbá a szerotonin, mely nyugtat; vagy a noradrelin, mely a szimpatikus idegrendszerre hat.

Az állandó levertségen javító, a jó hangulatot előidéző táplálkozás tehát nem túl bonyolult alapokon nyugszik. Lehetőleg válasszunk hozzá bio-zöldségeket, mert – mint fentebb említettük – egyes vegyszerek és adalékanyagok zavarják a hormonháztartást, és megakadályozzák a jó közérzet üzenetének eljutását az agyba. Amellett fogyasszunk színes zöldséget minden étkezésnél, részesítsük előnyben a hüvelyeseket, a teljes kiőrlésű gabonaneműket, a halat, friss húst, tojást… Mellőzzük a sós, iparilag feldolgozott élelmiszereket, a „rossz zsírokat”, a nehéz édességeket – ezek többek közt elősegítik a gyulladásos állapotot, mely kedvezőtlenül hat az agyra és a hangulatra.

1. Az egészséges alap: zöld leveles zöldségek
Spenót, salátalevél, kelkáposzta, céklalevél, rukkola, sárgarépa zöldje, kínai kel, fejes káposzta, pitypang levél… Rendkívül gazdagok flavonoidokban, vitaminokban, aromaanyagokban. Az utóbbiak pld. görcs- és stresszoldók, a B-vitamin pedig elősegíti az idegsejtek közti kommunikációt.

A jó kombináció: saláta (polifenpolok)+avokádó (gyulladáscsökkentő vegyületek, omega-9 zsírsavak)

2. Stresszoldó hús: a csirke
Ha triptofánban (esszenciális aminosavban) gazdag táplálékokat fogyasztunk, pld. csirkehúst, elősegítjük vele szerotonin termelődését, ami a jó hangulat és alvás, a stressz elleni küzdelem egyik fontos tényezője.

A jó kombináció: csirkehús (triptofán és szorongásoldó tirozin) + makadámia dió (magnézium, szelén)+kurkuma (gyulladáscsökkentő)

3. Egy antidepresszáns fűszer: a sáfrány
A sáfrány többek közt jó hatással van az idegrendszerre, csökkenti a depresszió mértékét. Kedvezően befolyásolja a kedélyállapotot. Fokozza a szerotonin kiválasztását. Egy krocetin nevű anyag található benne, mely növeli a vér oxigénszintjét.


A jó kombináció: basmati rizs (magnézium és B-vitamin)+sáfrány (antioxidáns)+tenger gyümölcsei (tirozin)

4. Növényi proteinek: teljes kiőrlésű cereáliák és hüvelyesek jelentősége
A B-vitaminok legkitűnőbb forrásai, melyek elengedhetetlenek a megfelelő idegműködéshez. Növényi proteinjei az esszenciális aminosavak körébe tartoznak: izoleucin, valin, leucin – a stresszes állapot szabályozói.

A legismertebb növényi eredetű proteinforrások: a szója, lencse, sárgaborsó, rizs, bab.

A jó kombináció: cereáliák +hüvelyesek+dió.

5. Akár „pszichobiotikum” is lehet: a joghurt
A joghurt probiotikumokat (jó bélbaktériumokat) tartalmaz, melyek szerotonint és
gamma-aminobutyric savat (GABA aminosavat) szabadítanak fel a bélrendszerben, ami serkenti a dopamin termelődését az agyban. Ezek a „pszichobiotikuok”, azaz a pszichés tevékenységünket befolyásoló probiotikumok. A kiegyensúlyozott bélflóra gyulladáscsökkentő és stresszoldó tulajdonságú. A joghurthoz hasonló hatásúak a savanyított egyéb tejtermékek is (kefir, tejföl), melyek elősegítik a bélflórában a jótékony bacilusok szaporodását.

A jó kombináció: joghurt (probiotikumok) + bogyós gyümölcsök (prebiotikus polifenolok)

6. „Zen” ropogtatnivaló: mandula, pisztácia, dió…
A jó zsírok és ásványi anyagok tárházai, értékes hangulat-befolyásoló magok. Pld. egyetlen brazil dió fedezi a napi szelén bevitel 100%-át, mely depresszió ellenes hatást fejt ki.

A jó kombináció: dió+mazsola+fekete csokoládé (magnézium és Omega-3 zsírsav)

7. A hangulatjavító banán
Elsősorban magnéziumtartalmának tudható be, hogy növeli a szervezetben a szerotonin (boldogsághormon) szintjét, így kedvező irányban befolyásolja a hangulatot. Segít az érzelmi-lelki egyensúly megtartásában. Fruktooligoszacharid tartalma probiotikumként funkcionál; az emésztőenzimek termelődésének elősegítése révén javítja a tápanyagok felszívódását. A banán triptofán tartalma miatt nyugtató hatású is. B6 vitaminja pedig hozzájárul a melatonin képződéséhez

A jó kombináció: banán (magnézium, kálium)+étcsokoládé (magnézium, antioxidáns)

8. Az ajánlott édesítőszer: a méz
Hangulatjavító hatású, mivel szénhidrátjai fokozzák a szervezet endorfin termelését.
Egy kiskanál méz már mérsékli a stresszt (a szerotonin hormonszint emelése folytán). Ajánlott az akácméz (mérsékelt glikémiás indexű), a levendula vagy narancsfa méz (nyugtató hatásúak). A mézfélékben található oligoszacharidok prebiotikus hatásuk miatt segítik a bélflóra egyensúlyának fenntartását.

A jó kombináció: méz (oligoszacharidok, glükóz, polifenolok, fruktóz)+ stresszoldó esszenciális olajok (pld. mandarin, citrom olaj, indiai citromfű, levendula olaj).

9. Az alvás- és kedély-javító zsíros halak
Az omega3 többszörösen telítetlen zsírsavak a zsíros halfélékben (ponty, harcsa, makréla, tonhal, hering, lazac…) gyulladáscsökkentő, idegrendszer- és hangulatjavító hatásúak. Bővelkednek B6-vitaminban, mely fokozza a melatonin kiválasztást, az alvási ciklust befolyásoló hormon kiválasztódását. A melatonin a szezonális depresszió idején (ősszel-télen) is hasznos szerepet tölt be.

A jó kombináció: zsíros hal (Omega-3 EPA+DHA zsírsavak)+galambbegy (madár) saláta (omega-3 ALA zsírsav) + aromatikus füvek (antioxidánsok).

10. Parmezán, gruyere, ementáli sajt…
A sajtok nagy mennyiségben tartalmaznak kedély-javító tirozint, mely elengedhetetlenül fontos aminosav a noradrenalin és a dopamin termelődéséhez is.
Továbbá segítik a központi idegrendszer megfelelő működését.

A jó kombináció: parmezán (triptofán)+ csirke (tirozin)+zöldsaláta (antioxidánsok)


forrás: Patika Magazin.hu
hírek, aktualitások

Az asztrológia múltja

2025. december 15.

Az emberiség történetét – így vagy úgy – végigkíséri ez a misztikus tudomány, bár ennek tudományos jellegéről mindig is viták folytak.

Az asztrológia eredetét nem ismerjük, de tudjuk, hogy Babilóniából kiindulva már profi módon készítettek horoszkópokat kaldeusok, arabok, kínaiak – igaz, hogy csak az uralkodóknak. Napkeleten ma is látható néhány, ásatáskor előkerült palota kövezete, ami az ott élő magas rangú úr horoszkópját ábrázolja – mozaikkőből kirakva. A csillagismereteket később átvették a görögök (Arisztotelész 39 könyvet írt), majd tőlük a rómaiak.

Mátyás király korának természettudománya Arisztotelész tanaira épült, és talán meglepő, de elsősorban a csillagok egészségre vonatkozó hatásait vizsgálták. Jól tudták, mit jelentenek a bolygók és a jegyek, és milyen hatással vannak az emberi szervezetre. Regiomontanus 1473-ban kalendáriumot készített, hogy mikor alkalmas érvágást és purgálást végeznie a felcsereknek, mert az ilyen beavatkozás nem volt mindig ajánlatos. Figyelték a Hold állását, a jegyeket és a bolygókat, amelyek uralkodnak az emberi természet, a testrészek és a belső szervek fölött. lássunk hát egy kis ízelítőt a reneszánsz asztrológiájából, a Mátyás király Emlékkönyvből idézve, melyet születésének ötszázadik évfordulójára adtak ki.

„A sápadt Szaturnusz hideg és száraz természetű. A Szaturnusz órájában született gyermek hideg, száraz, melankóliára hajlamos. Szaturnusz irányítja az emberben a lép működését. Szaturnusz órájában nem szabad gyógyítani, eret vágni, köpölyözni, purgálni. Aki Szaturnusz órájában megbetegszik, sokáig lesz beteg – ma azt mondjuk, hogy krónikus…
A derült fényű Jupiter meleg és nedves természetű. Az ő órájában született gyermek szangvinikus és bölcs lesz. Az emberben a máj felett uralkodik. A bölcsek és a békés földművelők csillaga.
A vörös színű Mars meleg és száraz természetű. A gyermeket kolerikussá és meleggé teszi. A vérontás csillaga. Szintén a máj felett uralkodik. Hozzá tartoznak a katonák, orvosok, szakácsok, továbbá akik fémmel és tűzzel bánnak: kovácsok, lakatosok, ötvösök.
A Nap meleg és száraz. Az ő órájában született gyermek heves és száraz, kolerikus természetű lesz. A szív és a gyomor egy része fölött uralkodik. A Vénus hideg és nedves természetű. Az ő idejében született gyermek parázna lesz. Az emberben a vese felett uralkodik. Aki az ő órájában megbetegszik, azt a szerelem gyötri.
A Mercur hideg és nedves természetű. Az ő idejében született gyermek mértékletes, józan életű lesz. A Mercur órájában jó gyógykezelni a beteget, de fürdetni, köpölyözni, eret vágni rajta nem szabad. Alája tartoznak a tudósok, művészek, asztrológusok.
A Hold hideg és nedves természetű. Az ő idejében született gyermek flegmatikus lesz, rossz nedvekben és nyálban bővelkedik. Az ember fejére van hatással. Alája tartoznak az éjjeli foglalkozást űzők, színészek, kocsmárosok.”

Mit érdemes tudni a köhögésről?

2025. december 15.

Az ingerköhögés (száraz, improduktív) és a hurutos köhögés (produktív, váladéktermeléssel járó) egymástól eltérő kezelést igényel, amire a gyógyszerész ad tanácsot.

Köhögéshez (akut bronchitis) többnyire a légutak vírusfertőzés okozta akut gyulladásai vezetnek. A betegség szinte mindig az orr-garat tájék gyulladásával együtt jelenik meg. Kezdetben rendszerint száraz ingerköhögés jelentkezik, ami két-három napig tart, majd hurutos köhögéssé alakul. A köhögés „le is húzódhat”, mellcsonti fájdalmat okozhat – ami egyben a légcső gyulladását is jelzi. Vírusfertőzésre utal, ha a váladék átlátszó és tiszta. A sárgás vagy zöldes váladék oka bakteriális felülfertőződés lehet. A köhögés terápiájában hatékony lehet az inhalálás, ami főként növényi illóolajokkal történik, de az orvos más hatóanyag alkalmazását is rendelheti inhalációs módszerrel.

Az inhalálás helyes módja


Az inhalálás már nem azt jelenti, mint a korábban bevett módszer – azaz kendővel letakart fejjel a forró víz fölé hajolás. Ez a módszer ugyanis ingerli a szem nyálkahártyáját, így az inhalálás túl korai megszakításához vezet.
Olyan inhalátorok használata javasolt, amelyek az orrot és a szájat összeszorító (hámhoz hasonló) szerkezettel rendelkeznek.
A tüdő eléréséhez hatékonyabb a szipka alkalmazása. Forró vízbe cseppentett illóolajjal történő inhaláláshoz nyálkaoldó és hörgőgörcsoldó hatás is társul, emiatt az inhalálás hatékonyabb, mint a mellkasi bedörzsölő alkalmazása.
A legfontosabb, hogy elég hosszú ideig tartson az inhalálás (legalább 15 percig), valamint, hogy azt napi több alkalommal célszerű megismételni.

Mit fogyasszunk, ha vesekövünk van?

2025. december 14.

A cél a kövek növekedésének és az új kő képződésének a megakadályozása.

A vesekő esetében fontos szempont a bőséges folyadékbevitel (2,5–3,0 liter/nap), legalább 2 liter/nap. Ez elősegíti, hogy a vizelet kellően híg legyen, így az nem koncentrálódik be, nem csapódik ki kristály belőle. A bőséges folyadékbevitel mellett a vizelet fiziológiásan enyhén savas vegyhatásának lúgos irányba (6,0–6,5 pH között) történő változtatása is fontos. Az étrendbe így lúgos vegyhatást eredményező összetevőket kell beiktatni. Csökkenteni kell a savas vegyhatást eredményező nyersanyagokat, élelmiszereket.

Nem mindegy, milyen italokkal pótoljuk a folyadékot: a folyadékpótlásnak a vízfogyasztáson kell alapulnia. Az üdítőitalok növelik a vesekőképződés kockázatát. A közkedvelt jeges tea szintén nem előnyös választás: nagy az oxálsavtartalma, aminek a sói (oxalátok) kicsapódnak és kisebb-nagyobb kövecskékké állhatnak össze.

Oxalát minden teában jelen van, akár hideg, akár meleg, azonban a jeges változata több veszélyt rejt, ha a vesekő kialakulásáról van szó. A nagy teakedvelők válasszanak inkább – a fekete helyett – zöld teát, és adjanak hozzá citromlevet, ami (a citrát miatt) ellensúlyozza az oxalátok hatását. Az alkoholfogyasztás szintén növeli a vesekőképződés kockázatát.