Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

13 tökéletes víztipp - spórolás, hidratálás, fogyás

Érdekességek2024. augusztus 08.

Rengeteg vizet pazarolunk el nap, mint nap. Például, ha folyóvíznél mosunk fogat, az alkalmanként ajánlott 3 perccel számolva, 8 liter vizet is kiengedünk egy-egy fogmosásnál. Pedig, ha elzárjuk a csapot, akár 2 liter is elég a fogmosáshoz, és fogmosó pohárral még ennyi sem kell. Egy ötperces zuhanyozással több vizet használunk el, mint egy fejlődő ország nyomornegyedének lakója egy teljes nap alatt. Mégis ez a szépség, és a gyönyörű bőr alapja is.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A víz  – nem csak a szépségért

A szépség alapja, testünk legfontosabb alkotó eleme, a víz. Mindez könnyen elérhető  a fejlett országok lakói számára, de eszünkbe jut-e, amikor félálomban kinyitjuk a csapot, hogy mekkora kincs a „kék arany”? A Procter&Gamble Aqua Kollekció termékeivel hívja fel a figyelmet a felelős vízfogyasztásra, a Children’s Save Drinking Water elnevezésű humanitárius programján keresztül pedig segítséget nyújt a fejlődő országokban oly nagy problémát jelentő ivóvíz biztosításához. Minden matricával ellátott termék megvásárlása után a vállalat egy-egy tasak víztisztító készítményt juttat el Afrikába. A készítmény egy gyermek egyheti tiszta ivóvizét biztosítja. Kis odafigyeléssel így nemcsak saját vízkészleteinket és környezetünket óvhatjuk, de most a megfelelő termékek kiválasztásával az afrikai vízhiány áldozatain is segíthetünk.

Zuhanyzás, hajmosás, fogmosás, hajformázás, borotválkozás – legtöbbünknél egy egyszerű mozdulattal kezdődik a napi rutin: kinyitjuk a vízcsapot. Lehet, hogy folyóvíznél mosunk fogat, de általában samponozás, szappanozás és borotválás közben is folyamatosan csorgatjuk magunkra a vizet. Esetleg még csöpög is a csap, amikor kilépünk az ajtón…

Rengeteg vizet pazarolunk el nap, mint nap. Például, ha folyóvíznél mosunk fogat, az alkalmanként ajánlott 3 perccel számolva, 8 liter vizet is kiengedünk egy-egy fogmosásnál. Pedig, ha elzárjuk a csapot, akár 2 liter is elég a fogmosáshoz, és fogmosó pohárral még ennyi sem kell. Egy ötperces zuhanyozással több vizet használunk el, mint egy fejlődő ország nyomornegyedének lakója egy teljes nap alatt.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja megállapította, hogy a jelenlegi fogyasztási szokások megtartása esetén 2025-re a Föld lakosságának kétharmadát érinteni fogja valamiféle vízkorlátozási intézkedés.


A magyar átlag

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
Magyarországon ma az egy főre jutó átlagos vízfogyasztás 130 liter, amely szinte teljes egészében kiváló minőségű ivóvízből fedeződik. Egy átlagos, 4 fős városi család napi vízfogyasztása kb. 600 liter2, pedig egyszerű víztakarékosság megoldásokkal bárki könnyíthet ”vízlábnyomán”. A felelős gondolkodás pedig nem megy a szépség rovására, sőt a megtakarított víz a pénztárcánkat is kíméli.

Hiszen a víz nemcsak egészségünk, de természetes szépségünk megőrzéséhez is elkerülhetetlen, legyen szó a bőrünkről, a szem alatti apró ráncokról vagy akár hajunkról. Az Aqua Kollekció termékeinek segítségével amellett, hogy megőrizhetjük szépségünket, most hozzájárulhatunk ahhoz is, hogy afrikai gyermekek tiszta és biztonságos vizet ihassanak. A Procter&Gamble Children’s Safe Drinking Water (CSDW, Tiszta vízzel a gyermekekért) elnevezésű programjához idén Magyarország is csatlakozott, így 2009. július 1. és szeptember 30. között az Aqua Kollekció termékek – bármely csepp matricával ellátott termék - megvásárlása után 10 liter vizet megtisztító készítményt juttat el a vállalat Afrikába, mely egy afrikai gyermek egyheti ivóvizét biztosítja.

Tippek a szépségért

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

  1. Mossuk hosszasan arcunkat tiszta vízzel - a felhám így megduzzad, felpuhul, és jobban befogadja a nedvességet.

  2. Élénkítsük a vérkeringésünket a zuhany alatt - A bőrre nagyobb erővel rácsapódó vízsugarak élettani hatása nemcsak a masszázséhoz hasonló, de erélyes pórusösszehúzó hatásuk is van.
  3. Mindig zuhanyzás vagy fürdés után használjunk hidratáló krémet - a víz és a vízgőz is felpuhítja a bőrt, kitisztítja a pórusokat, így könnyebb a felszívódás.
  4. Kérjünk kozmetikusunktól vizes vagy gyógyteás masszást, borogatást – ez jó alapot biztosít a hatóanyagok felszívódásához.
  5. Hajunknak is jót tesz a meleg-hideg zuhany: a melegvízben megmosott haj könnyebben magába szívja a sampon és balzsam hatékony ápoló anyagait, majd az ezt követő hideg vizes öblítésnél a hajszálak magukba is zárják azokat.
  6. Legalább havonta kétszer használjunk hidratáló, ápoló hajpakolást.

Tippek, hogy holnap is legyen még ivóvizünk

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

  1. Használd a vízmérőórát, segít, hogy tisztában legyél mennyi vizet használsz havonta, és időben felfigyelhetsz akár a rejtett vízszivárgásra!

  2. Ne használd szemetesként a WC-t, egy ürítéssel 15-20 liter vizet is elpazarolhatsz!
  3. Zuhanyozz minél gyorsabban! A vízhasználatot a legkönnyebben úgy csökkentheted, hogy szappanozás közben elzárod a zuhanyt, majd a leöblítéshez újra megnyitod.
  4. Miután bevizezted a fogkeféd, zárd el a csapot, így több liter vizet spórolhatsz alkalmanként!
  5. A mosogatógépet és a mosógépet csak akkor indítsd be, ha megtelik!
  6. A zöldségeket érdemes állóvízben tisztítani, végül leöblíteni, így is sok víz spórolható!
  7. Tarts egy üveg vizet a hűtőben. Egyszerűbb praktika, mint addig engedni a vizet, míg nem lesz hideg. A legjobb erre a célra a réz kulacs vagy a rész kancsó, mert ebben mindig friss marad a víz, nem lesz állott! 

Ha elegendő tiszta ivóvizet fogyasztunk, (magasság és testsúly arányosan, 2,5 és 4 liter közt naponta) akkor a testsúlyunkat sokkal könnyebb kordában tartani, kevésbé leszünk szomjasak és nagyon sok esetben azért kezdünk el enni, mert a szervezet valójában szomjas. 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.