Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

17 + 5 bevált trükk: Így süss tökéletes karácsonyi süteményt

Érdekességek2020. december 13.

Közeledik a karácsony és ezzel együtt a nagy sütés-főzések ideje is. A karácsonyi menüsor még csak-csak összeáll, de valljuk be, hogy a sütéssel sokan hadilábon állunk. A szerencséseknek kéznél van egy nagyi - mert mint tudjuk, süteménykészítésben a nagymamák verhetetlenek!  

Nagyszülői-szülői segítség híján sokunknak tört már bele a bicskája a karácsonyi süteményekbe. Hogy segítsük a stressz mentes karácsonyt, összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, ami nem csak a kezdő háziasszonyoknak válhat hasznára. Segítségükkel, higgyétek el, még élvezni is fogjátok a készülődést, és legközelebb alig várjátok majd, hogy újra megmutathassátok, mit is tudtok.

Itt a cukrozás minden fortélya - de ha valami kimaradt, akkor kommentbe odaírhatod! 

  1. Finom, roppanós habcsók csak porcukorból készíthető.
     
  2. A leveles tésztákat előmelegített sütőben, 200-220 °C-on sütjük, alsó-felső sütésen nem légkeveréssel!
     
  3. A leveles tésztát előre betölthetjük, majd tojással lekenve, folpackkal letakarva akár egy éjszakán át is tárolhatjuk a hűtőben. Sütés előtt kb. 10-15 perccel elég, ha kivesszük, fél óra múlva kész a friss, ropogós reggeli.
     
  4. Linzerhez, illetve hidegen - sütés nélkül készült - sütikhez/krémekhez mindig porcukrot használjunk!
     
  5. Az omlós tésztáknál (pl. linzer) mindig hideg alapanyagokkal dolgozzunk!
     
  6. Igazi finom házi karamell és bármilyen más szirup- is csak kristálycukorból készíthető. A cukorpótlók nem karamellizálhatók.
     
  7. Kakaós csigánál nem folyik ki a töltelék, ha a tésztát megkenjük olvasztott vajjal vagy margarinnal, erre kerül a cukros kakaó, majd ezt alaposan lespricceljük vízzel.
     
  8. A töltelékbe vagy díszítésre szánt diót érdemes megpörkölni, mert sokkal finomabb íze van.
     
  9. A fel nem használt egész vagy darált diót tartsuk fagyasztóban, így sokáig eltartható. Nem avasodik meg.
     
  10. Díszítésként a porcukrot csak akkor szórjuk a tésztára, ha már kihűlt, mert különben ráolvad.
     
  11. Nem szárad ki, illetve tovább friss marad a bejgli, ha a töltelékbe reszelünk egy fél almát.
     
  12. Sok féle süteményt le lehet fagyasztani (élvezeti értékéből nem veszít, állaga nem romlik), így előre tudunk dolgozni karácsonyra, egy csomó időt megspórolva. (pl. bejgli, zserbó, piskóta, linzer illetve linzertésztából készült sütemények… stb.)
     
  13. Kelt tésztákhoz csak hagyományos cukor használható. A cukorpótlókkal nem kel meg a tészta rendesen, mert az élesztőgombák számára nem jelentenek táptalajt.
     
  14. A kelesztés titka: az élesztőt mindig kéz meleg, cukros tejbe kell morzsolni, és feloldódásig keverni kell. Ezután meleg, huzatmentes helyen 10 percre letakarjuk – ha ennyi idő alatt nem fut fel, akkor rossz az élesztőnk, frisset kell venni.
     
  15. A cukor nem kizárólag édesítőszerként szerepel a receptekben, krémesítő, állag javító hatása is van. Ezért a legtöbb süteménynél nem lehet kispórolni. Ezen felül szép aranybarna színt ad a péksüteményeknek, de felel az ételek nedvességtartalmáért is.
     
  16. Sem a méz, sem a porcukor nem használható azoknál a süteményeknél, ahol habosítanunk kell a puha vajat. Ez csak kristálycukorral, barna cukorral oldható meg.
     
  17. És ha a legnagyobb igyekezetünk ellenére mégsem sikerül szépre a sütemény, ne feledjük, hogy egy kis porcukorszórással a nem tökéletes küllemű süti is javítható. A porcukor ápol és eltakar!

És végül a jó piskóta alap tészta sütésének fortélyai:

  1. Ha nem lapnak kikenve sütjük a piskótát, hanem formában, akkor tojásonként (M-es méret), 23 g lisztet, és 20 g cukrot kell számolnunk. (Ne sajnáljuk kimérni pontosan!)
  2. Puhább lesz a piskóta, ha a liszt 1/3-át lecseréljük kukoricakeményítőre.
     
  3. Piskótatésztába mindegy, hogy kristály- vagy porcukrot használunk.
     
  4. Mindig előmelegített (170-180 °C) sütőbe tegyük a piskótát. Alsó-felső sütésen, nem légkeveréssel!
     
  5. A 6-8 tojásos piskótának kb. 25-30 perc a sülési ideje (sütő függő is), addig nem szabad nyitogatni a sütő ajtaját.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.

Szexuálpszichológus

2025. szeptember 06.

Szexuálpszichológus: Gyermekkor hatása a szexuális egészségre   

A szexuálpszichológus segít megérteni, hogyan befolyásolja a gyermekkor a szexuális egészséget és felnőttkori párkapcsolatokat. 

A szexuálpszichológus szakmai munkája során gyakran találkozik olyan felnőtt páciensekkel, akiknél a szexuális zavarok, párkapcsolati problémák vagy intimitással kapcsolatos nehézségek gyökerei a gyermekkorba nyúlnak vissza. A szexuálpszichológia a pszichológia egy olyan speciális területe, amely a szexuális egészség testi, lelki és kapcsolati aspektusaival foglalkozik – különös tekintettel arra, hogyan befolyásolja a múlt a jelen viselkedésmintáit.
A cikkben bemutatjuk, hogy miként hathat a gyermekkor a felnőttkori szexualitásra, és milyen szerepe van ebben a pszichológus szakembernek, különösen, ha szexuálpszichológiai szemléletet képvisel. Kitérünk arra is, milyen terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre a múlt feldolgozására és a szexuális jóllét helyreállítására.

A szexuálpszichológus szerepe a szexuális egészség megőrzésében

A modern pszichológia egyik legdinamikusabban fejlődő területe a szexuálpszichológia, amely a szexuális működés és zavarok mögött meghúzódó pszichés, társadalmi és fejlődési tényezőket vizsgálja. E tudományág szakembere a szexuálpszichológus, aki a testi működés mellett kiemelt figyelmet fordít a lelki, érzelmi és kapcsolati háttérre is – hiszen a szexuális egészség nem csupán biológiai, hanem pszichológiai és szociális kérdés is.