Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

3 gyors és olcsó fogyasztó tearecept! - Készítsd el házilag!

Érdekességek2021. szeptember 20.

Nem kell érte bioboltba járni, vagy különleges gyógyszerközpontokat felkeresni. Nem szükséges sok pénzt sem kiadni érte, mi több, szépen és lassan érhetsz el általa hatást, azzal, hogy étkezések mellé fogyasztod. Lássuk miként!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A legősibb mód a súlykontrollra a tea fogyasztása. A teák igen nagy hányada ugyanis méregtelenít, fertőtlenít és frissít. A zsír lerakódását megakadályozza, mi több a már meglévőt mozgósítja. A tea folyadék, gyorsan távozik a szervezetből, ezért nem könnyű bánni vele. Nem megy ez egyik napról a másikra, időt kell hagyni neki, türelmesnek kell lenni. A legjobb, ha ezeket a recepteket elteszed, és forgó rendszerben fogyasztod őket, mikor melyiket. Érdemes naponta 2-3 csészével fogyasztanod ezekből. Ha egy nagyobb adag teát reggel elkészítesz, estig bátran fogyaszthatod!

A legjobb, ha teákat étkezés előtt fél órával fogyasztod, vagyis a főétkezések mellé, de nem engedve, hogy azt a táplálék szívja fel, hanem a gyomorból egyenesen a szövetekhez juthat!

1. Alapozó tea - első nap

Nem túl költséges elképzelés a szálas fehértea beszerzése. Ez egy ősi bőrszépítő, frissítő, roboráló tea, amely a zsír megtapadását gátolja, és fogyasztó hatással van. Mivel sokszor az érzelmi problémák is lerakódásokat okoznak, érdemes egyharmad babarózsa teát adni 2/3 fehérteához.

Figyelem! Elkészítésük fajtánként változik, más lehet a kettőnek, ezért olvasd el a címkét! A végeredmény együtt fogyasztható, cukor nélkül!

2. Zsírrobbantó - második nap

Erősen fogyasztó tea, berobbanthatja a zsír leválasztását a zöldtea. Ez szálas, minőségi zöldteát takar, amely már natúran is hatásos, de ha minden csészéhez 1/3 csésze citromfű teát keversz és ehhez egész, héjas, mosott citromkarikákat adsz, a hatás tovább fokozódik.

A citromot érdemes a már kihűlő félben lévő teába, de még melegen beletenni. C-vitamin tartalma kiváló fogyasztó. A zöldtea szintén eltávolítja a káros anyagokat, és jó méregtelenítő. A citromfű viszont a nyugtató hatást erősíti, ezáltal elkerülheted a stressz okozta felesleges evést, illetve a stressz okozta lerakódásokat, amelyek a védekező készségből fakadnak, így pl. félek, aggódom, idegeskedek, így a test védelemből zsírpárnákat, szigetelőanyagokat növeszt közém és a világ közé! Szintén cukor nélkül fogyasszuk.


3. Alakító - harmadik nap

Végül, de nem utolsó sorban meg kell emlékeznünk a borsmentáról, amely emésztést serkentő, és ezáltal erősen fogyasztó teakeverék. Semmit sem kell beletennünk, önmagában kiválóan fogyaszt! Ha nem bírjuk már ki édesítés nélkül, érdemes mézzel fogyasztani, esetleg nádcukorral de a sima cukor, fehércukor, sőt a rumos barnacukor és egyéb nyalánkságok továbbra is kerülendők.

Érdemes akár egy egész hónapot forgó rendszerben fogyasztani e teákat, de akár állandósulhat is, kis szünetekkel ezek fogyasztása, ugyanis a mindennapi élet részét képezők, a szervezet működését segítő teafélék ezek!

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Dr. Boross rendel – Tévhitek

2025. november 15.


Gyulladt ujjra paradicsomot vagy uborkát tenni nem segít, sőt, feláztatja a bőrt és súlyosbítja a helyzetet. Az ízületi és végtagsérüléseknél semmiképpen sem hasznos az ecetes borogatás, mert nem tesz jót a bőrnek.
Ha már borogatjuk a bokánkat vagy a csuklónkat, akkor elég a sima vizes borogatás, de még inkább hatékony a jegelés jégzselével vagy jégakkuval.
Attól, hogy egy csuklót, bokát mozgatni tud a páciens, még nem jelenti azt, hogy nincs törés vagy szalagszakadás.
A nyílt sebet nem szabad sebhintőporral beszórni vagy krémmel bekenni, otthon legfeljebb fertőtlenítést és steril fedőkötést végezzünk.
A szúrt, vágott, metszett, esetleg lőtt sebek ellátása abszolút szakorvosi feladat, és persze nem szabad elfeledkezni a tetanusz betegség elleni megelőző védőoltásról sem.
Sokan az ínhüvelygyulladást, pattanó ujjat is házilag, kenegetéssel szeretnék megszüntetni, pedig ehhez nyugalomba helyezés, gyulladáscsökkentés, vagy végső esetben műtét szükséges.

Mit tehetünk csontritkulás ellen?

2025. november 15.

A csontritkulás szövődményei a csípőtáji, a csigolya- és a csuklótörések. A csontritkulás megelőzésében fontos szerepe van a kalciumgazdag étrendnek és a gravitációval szemben végzett mozgásformáknak.

A csontok építő sejtjei és bontó sejtjei együttműködve alakítják a csontok szerkezetét. Fiatal felnőtt korban az építő sejteké a főszerep, a csúcscsonttömeg kb. 25 éves korra alakul ki. Idősödve azonban – főleg nők esetében, a menopauza során – a bontó sejtek munkája felerősödhet. A csontvesztés a férfiak és a nők körében is az öregedés általános velejárója, de ez az élettani folyamat felgyorsulhat.

Csonttörésekre hajlamosító tényezők:


időskor
női nem
alacsony testtömegindex (BMI)
korábbi csonttörések
családban előforduló csípőtáji törések
dohányzás
rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás
4 cm-nél több testmagasság-csökkenés a fiatal felnőttkori testmagassághoz viszonyítva


Az Egészségügyi Világszervezet definíciója szerint a csontritkulás a vázrendszer progresszív szisztémás megbetegedése, amit alacsony csonttömeg, a csontszövet mikroszerkezetének károsodása jellemez, ami a csontok fokozott törékenységéhez vezet.

A csontritkulás következményei

A csontritkulás szövődményei a kóros csonttörések, azon belül is a legnagyobb jelentőségűek a csípőtáji törések, amelyek fájdalommal, funkcióvesztéssel és kórházi benntartózkodással járnak. A felépülés lassú, a rehabilitáció gyakran nem teljes, ezért sok beteg tartósan gondozásra szorul. A halálozási arány is magas, amely a törést követő 3-6 hónapban következhet be.

A csigolyatörések fájdalmat és funkcióvesztést okoznak, de súlyos tünetek nélkül is előfordulhatnak. Gyakran kiújulnak, és az ebből eredő rokkantság a törések számával nő.

A csuklótörések szintén fájdalommal és funkcióvesztéssel járnak, de a gyógyulási esélyek általában jók vagy kiválóak.

A csontritkulás megelőzése

Étrenddel elsősorban megelőzni tudjuk a csontritkulást, hogy minél magasabb legyen a csúcscsonttömeg értéke gyermek- és serdülőkorban, fiatal felnőtt korig.

De a már kialakult csontritkulás kezelésében is érdemes odafigyelni a megfelelő táplálkozásra, hogy a csontvesztés folyamatát lassítsuk.

Mit tehetünk egészségünk védelmében?

2025. november 14.

Az immunrendszer, vagyis a test komplex védelmi rendszere kulcsfontosságú a fertőzések, betegségek elleni küzdelemben. Egészséges működéséhez nélkülözhetetlenek a vitaminok és az ásványi anyagok.

A rendszeres testmozgás, mint a séta, a kocogás vagy a jóga, javítja a vérkeringést, segíti az immunsejtek jobb működését. Fontos, hogy mindennapos rutinná tegyük a megfelelő hidratálást és az antioxidánsokban gazdag ételek, pl. a bogyós gyümölcsök fogyasztását, amelyek fokozzák a szervezet védekezőképességét.

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok olyan természetes eredetű elemek vagy vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. A vas ezek közül olyan nyomelem, amely az oxigén szállításáért felelős a szervezetben, hiánya súlyos vérszegénységet okozhat. A húsok, különösen a marhahús, a belsőségek és a hüvelyesek jelentős vasforrások, míg a C-vitamin bevitele segíti a vas felszívódását. Azonban a kávé és a tea csersavtartalma gátolja ezt. Így érdemes figyelembe venni, hogy ezek bevitelét időben toljuk el, ha vasban gazdag ételeket vagy más nyomelemeket (réz, cink, jód, szelén) fogyasztunk. Ezért nem szerencsés a kávé vagy a tea rögtön az étkezés után, érdemes várni egy-két órát. A kalcium, amely a makroelemek csoportjába tartozik, szintén létfontosságú a csontok és a fogak erősségéhez, hiánya csontritkuláshoz és gyakori csonttörésekhez vezethet. A makroelemek közül figyeljünk még a csontképződéshez a foszfor, az idegrendszer szabályozásához szükséges nátrium, valamint a kálium és a magnézium bevitelére is.

Vitaminok

Már kiskorunkban megtanuljuk, melyek a legfontosabb vitaminok, azonban rendszeresen megfeledkezünk arról, hogy pótoljuk a napi mennyiséget. A D-vitamin ezek közül kulcsfontosságú, hiszen a kalcium felszívódását segíti. A napfény hatására termelődő D-vitamin különösen a téli időszakban hiányos, ezért fontos, hogy olyan ételek fogyasztásával pótoljuk a szükséges mennyiséget, mint a halmájolaj, a tojás.