Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

3+1 hűsítő limonádé-recept a nyárra

Érdekességek2022. július 17.

A meleg párás idők, a forró nyári nappalok, a fülledt időszak kedvenc itala a limonádé. A citromos és cukros verziót mindenki ismeri, sokan szeretik is. A gyermekek egyik kedvence a gyümölcsös citromos ízével, mindennap fogyasztva azonban könnyen unalmassá válhat, érdemes ezért kombinálni!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A limonádénk sok jégkockával az igazi, lassan kortyolgatva. Készíthetünk olyan jégkockákat, amelyek eleve citromos ízesítésűek, vagy ehető virágok szirmait fagyasztottuk bele, és ettől csodaszép lesz az italunk.

Viszont a szívószálat vagy felejtsd ki belőle, vagy használj fémből készült, esetleg más, lebomló fajtát, mert súlyosan környezetkárosító a műanyag szívószál! 

A klasszikus, szörpös, boros, teás, vagy citrusok keverésével készülő limondékat már mind ismerjük. Most nézzünk olyanokat, amiket nem biztos, hogy próbáltál!

1. Rózsavizes limonádé

Kelet egyik kedvence a rózsavizes limonádé. A rózsavíz nem a kölni neve! Bioboltokban, keleti kereskedésekben, indiai vagy arab boltokban vagy hípermarketekben beszerezhető, de olykor drogériákban is kapható ínyencség. A rózsavíz adagolását a címkén kell elolvasnunk, többnyire egy kis kupaknyi elegendő belőle egy egész kancsó üdítőhöz. A hagyományos limonádét készítsük kissé savanykásabbra. Készülhet citromléből is, de legjobb, ha rendes, egész citromot vásárolunk, és ennek levét facsarjuk bele. Egy másfél literes kancsóhoz ízlés szerint fél-egy citrom levét adjuk, és 2-4 evőkanál cukrot, vagy igény szerinti édesítést adjunk hozzá. Rózsavizes limonádé esetén a sima fehér répacukrot javaslom leginkább. Üdítőitalod ne felejtsd el időben behűteni!

Tipp: Gyermekek kedvence lehet. Kicsiknek, ha kell, forrald fel előtte a vizet, olcsó és finom üdítő! S azt is tudod, mit tartalmaz, itt nincsenek titkok!

2. Borsmentás limonádé

Gyakorlatilag egy tea. A borsmenta főzet másfél liter vízhez két literből készül. Kb. 5-10 percig áll a kancsóban a filter, és így egy lágy, vagy közepes erősségű forrázat keletkezik. Fontos, hogy a vizet egyből forrás után ráöntsd a borsmenta levelekre, mert különben nem jön ki rendesen az íze. A pikáns, mentás ízű tea így is fogyasztható, de legjobb, ha egy egész citrom levét hozzáadagolod, és cukor helyett mézzel ízesíted. Hűtsd be!
 
Tipp: Emésztést és keringést javító hatása miatt teakúraként, gyógyhatásai miatt is fogyaszthatod, főként zsíros étkezések mellé ajánlott.


3. Vaníliás limonádé

Ha további különlegességet nyernél, egy fél zacskó vaníliás cukorral is megbolondíthatod az üdítőd! (Lehetőleg ne a kristályvanilines, hanem az eredeti vaníliával készülő fajtát válaszd!) A hagyományos limonádéd ezúttal se legyen túl édes, túlcukrozott, viszont a másfél literes kancsónyi adaghoz egy csomag vaníliáscukrot adhatsz. Ez legyen minőségi, hagyományos bourbon vanília! Ha ragaszkodsz hozzá, a cukrot és a vizet vaníliarúddal is felforralhatod, bár ez egészségesebb, de időigényesebb feladat.Finoman illeszkedik hozzá a rózsabors, vagy a csillagánizs, ezek forrázatával is tudsz kísérletezni! 
 
Tipp: A vaníliás limonádé íze miatt kiváló édességpótló.

+1 izgalmas tipp:  Fűszeres limonádé

Az alábbi fűszeres limonádé főként nagy forróságban jó, és valóban jegesen, minimum jégkockákkal dúsítva adagolható! A limonádédba másfél citromot csavarj, és alaposan cukrozd is meg! A legfinomabb ehhez a nádcukor vagy a barnacukor. Az üdítődhöz reszelj le egy teáskanál gyömbért, nyers, friss, illatos darabból, ezen túl ízlés szerint néhány szem szegfűszeget, vagy egy rúd egész fahéjat áztass bele. Egész feketeborsból csipetnyit őrölhetünk bele. Ettől csípős lesz. A fűszeres limonádé megnöveli a gyomor belső hőjét, ezáltal belülről hűt, viszont még igen nagy melegben is fontos, hogy a gyomor hője nagyobb legyen külső hőmérsékletnél, így garantálja ez recept a hibátlan emésztést!

 Tipp: Ezt a fűszeres kombinációt még férfiak is kedvelik csípőssége és frissessége miatt, nyugodtan bűvöld el párod egy pohár fűszeres, gyömbéres limonádéval. Díszítsd remekműved koktélcseresznyével.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Fenntartható táplálkozás a dietetikai gyakorlatban

2025. június 30.

A fenntarthatóság nem csupán arról szól, hogy ne üljünk autóba, használjunk közösségi közlekedést vagy járjunk gyalog, kerékpárral. Az elfogyasztott élelmiszereink is rendelkeznek kisebb/nagyobb ökológiai lábnyommal, mellyel segíthetünk vagy árthatunk a Földünk ökológiai állapotának.
Az ökológiai lábnyom az az érték, amely azt fejezi ki, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék megsemmisítéséhez, feldolgozásához. A használt föld és halászati terület alapján az ökológiai lábnyom hat tényezőből tevődik össze: szén lábnyom, legelő lábnyom, erdő és halászati lábnyom, szántó és beépített területek lábnyoma.
Az ökológiai lábnyom-érték kiszámítható a legkülönfélébb dolgokra vetítve, például: országok, csoportok, egyének, vállalatok stb.
A táplálkozásra vonatkoztatva a következőképpen számolhatjuk ki az ökológiai lábnyomot:
ökológiai lábnyom (gha) = élelmiszer-mennyiség (kg) x ökológialábnyom-intenzitás (gha/kg) (1)

Az OKOSTÁNYÉR és az ökológiai lábnyom

Vetőné Mózner Zsófia és Szűcs Zsuzsanna kutatásukban összehasonlították a hazai táplálkozás ökológiai lábnyomát az OKOSTÁNYÉR®-ban ajánlott étrendi mintázat ökológiai lábnyomával. Látható, hogy a húsok, húskészítmények, a zsiradékok és a tejtermékek adják a „lábnyom” legnagyobb részét, közel 71%-t (1. ábra).

Milyen a megfelelő napolaj?

2025. június 30.



A modern kozmetikumok korában már nem az „olaj” a használatos a nap káros hatásainak kiszűrésére, hanem különböző összetételű egyéb termékek, melyek az ultraviola A és B sugárzás korlátozott átengedése mellett még mást is nyújtanak a bőrnek: biztosítják a bőrsejtek megfelelő nedvességtartalmát (azaz kellően hidratálnak). Nyilvánvaló, hogy a készítmény allergiamentes alapanyagokból kell, hogy összeálljon, emellett nem tömítheti el a bőr pórusait.

A termékeket különböző hangzatos nevekkel illetik (naptej, napbalzsam, napozókrém stb.). Soha ne higgye el azt az állítást, hogy egy termék 100%-ban kiszűri a sugarakat (ezeket „sunblocker” megnevezéssel dicsérik), hiszen minden készítmény kisebb-nagyobb mértékben átengedi az ultraviola sugarakat.

A napvédő készítmények nem azért vannak, hogy meghosszabbítsák a napon való tartózkodás idejét, hanem azért, hogy védelmet nyújtsanak a bőrnek a napon.

A fényvédő készítményeknél az UVB-sugárzást elnyelő képességet az SPF (az angol sun protection factor – nap ellen védő tényező rövidítése) számban, 2-100-ig terjedő tartományban adják meg. Ha egy készítmény SPF10 besorolást kap, az azt jelenti, hogy az UVB-sugárzás 90%-át elnyeli (legalábbis, míg nem szívódik fel a krém a bőrbe), tehát ennyivel csökken a sugárzás DNS-károsító hatása.

Az SPF20 felirat azt jelzi, hogy a készítmény a sugaraknak már a 95%-át kiszűri. A UVA-faktor a krém UVA-sugárzást elnyelő képességére vonatkozik, értéke 2-30-ig terjedhet. Értelemszerűen a magasabb számok a nagyobb fényvédő képességet jelzik. Tehát a jó napozókrém mindkétfajta sugárzás ellen véd, és a védelem faktorát mind a két értékre megadják.

Csak olyan készítményt vegyen, melyen a fenti értékek fel vannak tüntetve, minden más reklámszöveg mellékes! A napozást mindig a nagyobb, minimum SPF15/UVA12 faktorú fényvédő krémmel kell kezdeni. Érzékeny bőr esetén még erősebbel.

Magyar kutatók űrgeodéziai módszerekkel figyelik, hogyan mozognak a parajdi sóbánya sótömbjei

2025. június 29.

A HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (HUN-REN FI) kutatói több mint öt éve működtetnek nemzetközi együttműködés keretében egy korszerű űrgeodéziai megfigyelőrendszert (InSAR reflektort) a parajdi Sóháton és környékén, helyi szakértők közreműködésével. A gyűjtött adatokból nagy pontossággal lehet követni a felszíni mozgásokat, aminek köszönhetően jobban megérthetjük a mostani eseményeket.

Az elmúlt hetekben Parajdra figyel a térségünk. A turisztikailag is népszerű sóbányát be kellett zárni az áradások miatt, mivel május 29-én a turisták által látogatott 120 mélyen lévő szint is feltelt vízzel. Lezárták a sóbánya bejáratát, jelenleg fennáll a veszély, hogy a régi bányarész födémje beomlik. Miután süllyedést tapasztaltak a Dózsa-bánya fölött, elővigyázatosságból a parajdi sóbánya környéki lakosokat evakuálták. Először 10, majd 45 házból telepítették ki a lakókat, számolt be a maszol.ro.

A helyieknek a HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (HUN-REN FI) is segítséget ajánlott fel, valamint szakmai kérdésekkel is megkeresték őket. Kutatóintézetünk több mint öt éve vesz részt a nemzetközi Topo-Transylvania kutatási projektben, amelynek részeként egy korszerű műholdas megfigyelőrendszert telepítettek (InSAR reflektorokat) Parajd térségébe, a Sóhát és környéke felszínére is. A hálózat létrehozásának eredeti célja nem a napi rendszeres megfigyelés, hanem a sótömzs lassú mozgásának monitorozása volt. A mostani sajnálatos események rámutattak, hogy a hálózat új hasznosítási lehetőséggel is tud szolgálni és fontos szerepet kaphat az áradás utáni megfigyelőrendszerekben.

A rendszer űrgeodéziai módszereken alapul, amellyel rendkívül pontos méréseket végezhetnek a kutatók. A felszín alatti sótömbök mozgásait akár milliméteres pontossággal is észlelni tudják. A telepített reflektorok (a mellékelt fotókon) nem bocsátanak ki jelet, viszont kiválóan visszaverik a Sentinel-1 műholdak által kibocsátott mikrohullámú radarjeleit, amelyeket az Európai Unió Copernicus földmegfigyelő programja működtet. A műholdak 6-12 naponta repülnek el ugyanazon terület felett, ezért a változások napi szintű megfigyelésére nem alkalmasak. Ugyanakkor hosszabb távon, néhány hetes-hónapos időszakban megbízhatóan kimutatható, hogy a bányát ért vízbetörés előtt és után milyen felszíni mozgások történtek.