Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

3 zsírégető innivaló

Érdekességek2019. június 16.

Zsírégető italok a biokonyháról.  
Tutira vérig sérted valamely családtagodat, ha azt mondod neki, hogy nem kérsz a saját abálású sonkából, vagy nem bírod megenni a tizedik szelet különleges sütit. Az ilyen kellemetlen helyzetek elkerülésére, lássunk most néhány zsírégető italreceptet. Nyugodt lelkiismerettel fogyaszd el az ünnepi menüt, a többit bízd a csodaitalokra!

1. A zöld tea
Talán a leghatékonyabb része a diétának. Méregteleníti a szervezetet, gyorsítja a metabolizmust, stimulálja a zsírok égését valamint segíti a víz kiürítését a szervezetből. Nagyon könnyű a kávéról átszokni a zöldteára, mely ugyancsak élénkít, felébreszt, ugyanakkor nem von el folyadékot a sejtanyagcserétől, mint a feketekávé, és nem kell bele mindenáron cukor sem, anélkül is finom.

Mi is az a metabolizmus?
Ez más néven anyagcsere folyamatot jelent. Lehet építő, illetve lebontó jellegű. Az építő jellegű anyagcsere folyamat lényege, hogy egyszerű anyagból összetett lesz. Az összes szintézis folyamat építő metabolizmusnak nevezhető, és energia befektetést igényel. Természetesen a fogyókúráknál mindig a lebontó jellegű anyagcsere folyamatok játszanak fontos szerepet. Az összetett anyagok lebontódnak egyszerűekre, és energia szabadul fel. Minél gyorsabb ez a folyamat, annál gyorsabban jutunk hozzá a megfelelő energiamennyiséghez.


HarmoNet tipp: A bioboltban kapható, vagy a teaboltokban kimérve vásárolható, eredeti zöld teát vásároljuk! A filteres, tasakos zöld tea feliratú izé, még placebónak is ócska. Ha diétázok, fogyózol, akkor ezt most azonnal felejtsd el!

Ajánlott naponta 1-2 litert elfogyasztani belőle.

Így készítsd: A forrásban lévő vizet hagyni kell kicsit kihűlni, (kb. 70 fokos víz az ideális) majd hozzá kell adni a zöldteát, amelyet legalább 10 percig áztatunk, majd végül pedig cukor nélkül vagy valódi méhésztől vásárolt magyar mézzel fogyasztjuk.

2. C-vitaminos italok – citromlé, grapefruitlé, ananászlé
A C-vitamin egy erős antioxidáns ami elősegíti a kollagén kialakulását a szervezetben. Mivel bőrünk sok kollagént tartalmaz ezért elősegíti a bőr rugalmasságának megőrzését is, a súlyvesztés mellett. Emellett még segít a zsírégetésben, antibakteriális hatásai is vannak, csökkenti a méregtelenítés során esetleg előforduló gyulladásokat. A C-vitamin nem csak erősíti az immunrendszert, hanem a dohányosok – sőt a passzív dohányosok - számára iskülönlegesen fontos vitamin.

Így készítsd: A valódi, frissen csavart, gyümölcs centrifugás, vagy citruspréssel kicsavart italokat azonnal, frissen idd meg, akár reggel, étkezés előtt. Ne édesítsd semmivel.  Ne félj attól, hogy a gyomrodnak ártana, ha a gyomrod egészséges. Csak arra figyelj, hogy utána egyél!

3. Az almaecet
Befolyásolja a metabolizmust és méregteleníti a szervezetet.

HarmoNet tipp fogyókúrázóknak: minden reggel éhgyomorra meg kell inni egy pohár vizet amibe 1-2 kiskanál almaecetet öntünk. Ez csökkenti az étvágyat és stimulálja a sejtek anyagcseréjét, a zsírok lebontását. Ezt a kúrát nem ajánlott 2 hétnél hosszabb ideig folytatni, de időszakosan, például a húsvéti-karácsonyi, vagy más családi étkezésekkel járó, túlzott fölösleges kalória bevitelt jelentő étkezések alkalmával hatásos lehet egy-két napig is ezt a koktélt fogyasztani. Aki keserűnek, savanyúnak találja, az tehet bele egy kis kanál mézet.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.