Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

4 hasznos tipp a fogyáshoz (csapd be az agyadat!)

Érdekességek2018. július 06.

Számos tényező különösen vonzóvá teszi az ételeket: a szín, az illat, a küllem, a tálalás… nehéz ellenállni. Néhány technikával azonban segíthetünk ezen, nem nagy dolgok, és talán nem is gondolunk minderre. Voltaképpen csak agyunkat csapjuk be, de elhiszi – és ha legalább a túlevést legyőztük, már eredményesek lehetünk.

1. Használjunk kisebb tányérokat és evőeszközöket!
A Cornell University vizsgálatában a résztvevőknek különböző méretű edényeket, és kanalakat adtak, és önkiszolgáló módon vehettek a fagylaltokból. Megfigyelték, hogy a nagyobb kanalat használók mintegy 31%-kal több fagylaltot raktak ki maguknak.
Egy másik hasonló vizsgálatban csokoládéfagylaltot helyeztek ki a résztvevőknek, de egy kisebb kanállal lehetett venni belőle. Másnap ezt egy nagyobb kanálra cserélték, és kiderült, hogy 66%-kal többet vettek ki a fagylaltból a résztvevők. Érdemes kipróbálni a kisebb tányérokat és evőeszközöket, agyunkat ugyan egy kicsit megtévesztjük, de kevesebb kalóriát fogyasztunk, az bizonyos.

2. Nassoljunk balkézzel!
(Ez persze csak jobbkezesekre igaz, de meg is lehet fordítani). A tévénézés és mozizás közbeni nassolás, snack-evés szinte "kötelező" rossz szokás. Csak úgy szaladnak fel tőle a felesleges kalóriák. A kutatók szerint ez olyan, mint egy reflexes beidegződés. Ha egy bizonyos ételt egy bizonyos környezetben fogyasztunk csak, agyunk ezt asszociációba hozza, és mindaddig enni fogunk, pontosabban nassolni, amíg az adott helyzet fennáll. Kicsit itt is becsaphatjuk magunkat, ha nem a domináns kezünkkel nassolunk, az ügyetlenebb mozdulatokkal már kevesebb lesz az elfogyasztott kalória.


3. Ha nem látjuk, nincs is
Kutatások tanúsága szerint a túlevés egyik jellemzője, hogy az étel, a nassolnivaló jól látható helyen van, és elérhető. Egy brit tv-műsorban ("Secret Eaters") kipróbálták, hogy savanyúcukrot átlátszó vagy zárt edényben helyeztek el. Gyorsan kiderült, hogy az átlátszó edényből 70%-kal többet fogyasztottak a résztvevők… Próbáljuk meg a snacket, nassolnivalót a szekrénybe rakni. Egyszerű dolog, de hatásos. Ne legyen sem a konyha- sem az étkezőasztalon. Már ez nem csekély különbséget okozhat.

4. Igyunk hosszú, keskeny pohárból!
Ugyanebben a tv-showban próbálták ki, hogy a résztvevők nem alacsonyabb, széles poharakból, hanem keskeny, magas poharakból ittak. Ez persze csak optikai illúzió, azt gondoljuk, hogy a magasabb pohárba több ital fér. A műsorban kiderült, hogy (egyébként azonos térfogatú) alacsonyabb pohárba többet öntöttek, mondván, hogy abba kevesebb fér… A hosszú, keskeny poharakkal megint csak agyunkat csapjuk be egy kicsit, ez főleg az édes üdítőknél, és az alkoholos italoknál lehet igazán érdekes, hogy feleslegesen ne vigyünk be plusz kalóriákat.

Szerző: dr. Székely Gábor

Felhasznált linkek:
http://www.egeszsegkalauz.hu/taplalkozas/4-hasznos-tipp-fogyashoz-csapd-be-agyadat-113635.html
http://www.egeszsegkalauz.hu/taplalkozas/


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Hogyan időzítsük okosan a futást?

2025. október 19.

A futásnak nincsenek szigorú szabályai a megfelelő időpontra vonatkozóan, de bizonyos napszakok előnyösebbek. Például a kora reggeli futás – ébredés után fél-egy órával – ideális lehet a természetes bioritmus fenntartására. Sokan a délutáni futást kedvelik, mivel ilyenkor a testhőmérsékletünk optimálisabb, az izmaink már bemelegedtek, így jobb teljesítményt érhetünk el. Este viszont érdemes elkerülni a mozgást, és legalább 2-3 órával lefekvés előtt befejezni az edzést, hogy a szervezetünknek legyen ideje lehűlni és lenyugodni. Ugyanakkor az időjárás is meghatározó az időzítés szempontjából. Nyáron a kora reggeli vagy késő esti órák a legmegfelelőbbek a meleg elkerülése érdekében. Általános szabály, hogy 28 fok feletti külső hőmérsékleten szabadtéri megerőltető tevékenységet ne végezzünk! Télen pedig akár -10 Celsius-fokban is lehet futni, természetesen megfelelő öltözetben.

A motiváció kulcsfontosságú a rendszeresség fenntartásához, amiben a kisebb-nagyobb célok kitűzése segíthet. Kezdetben törekedhetünk heti 3 alkalomra, míg hosszú távon ösztönző lehet például egy futóverseny teljesítése. Jó példa egy ilyen közös célra, hogy a Budai Egészségközpont munkavállalói és vállalati partnerei az egészségtudatos életmód jegyében 130 fős csapattal indulnak az október 11-i 40. Spar maratonon – egy hasonló kihívás kézzelfogható határidőt ad és végig fenntartja a lendületet. A változatosság szintén meghatározó tényező, hogy ne adjuk fel a monotonitás miatt. Próbáljunk ki különböző útvonalakat és tempókat, vagy hallgassunk zenét, podcastet, esetleg nyelvleckét futás közben. Futócsoporthoz is csatlakozhatunk, mert a közösség általában erőt, lendületet és kitartást ad.

Propolisz tinktúra a konyhában a természetesség jegyében

2025. október 18.

A gasztronómia világában egyre több olyan alapanyag jelenik meg, amely nemcsak ízével, hanem az egészségre gyakorolt hatásaival is kitűnik.

A méhek által gyűjtött és feldolgozott propolisz ebből a szempontból különleges helyet foglal el.

A propolisz tinktúra ma már nemcsak gyógyhatásairól ismert, hanem egyre gyakrabban tűnik fel kreatív kulináris receptekben is, a természetes ízek és a tudatos életmód tökéletes kombinációjaként.

A propolisz titka a konyhában

A méhek által előállított propolisz eredetileg a kaptár fertőtlenítését szolgálja, de emberi felhasználása évszázadokra nyúlik vissza.

Az utóbbi években a propolisz tinktúra felhasználása a konyhában is egyre népszerűbb: salátákhoz adva különleges, enyhén fanyar ízt biztosít, italokban pedig harmonikusan kiegészíti a citrusos vagy mézes jegyeket. Nem csupán ízesítő, hanem természetes antioxidáns-forrás is, amely támogatja az immunrendszert.

Propolisz tinktúra felhasználása a mindennapi főzésben

Azok számára, akik nemcsak ízletesebbé szeretnék tenni az ételeiket, de táplálóbbá is, a propolisztartalmú tinktúra remek kiegészítő. Különösen jól illik:


friss zöldségekből készült öntetekhez,
gyümölcsös desszertekhez,
mézes italokhoz és teakülönlegességekhez.


A propolisz tinktúra felhasználása hideg ételeknél ajánlott leginkább, hiszen így őrizhetők meg a benne található aktív hatóanyagok. Például egy egyszerű joghurtos öntetben vagy mézes-citromos limonádéban pár csepp máris különleges karaktert ad.

Egyre több gasztroblogger számol be arról, hogy a propolisz tinktúra különleges ízmélységet szolgáltat a smoothie-kban vagy a gyümölcslevekben is. Emellett izgalmas kísérletek születtek már sajttálak mellé kínált mézes szószokban is, ahol a természetes édes és mély jegyek harmonikusan találkoznak.

A betegek öngondoskodása

2025. október 18.

A Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség (FIP) megfogalmazta az ezzel kapcsolatos gondolatokat a szövetség országai számára.

A gyógyszerészek egyre több lehetőségen dolgoznak működésük kiterjesztésére, hogy megkönnyítsék az öngondoskodás támogatását a betegek jobb egészségi állapota érdekében.

* Ehhez fontos a betegek oktatása és tanácsadása.
* Kiemelten fontos a gyógyszerhasználattal kapcsolatos tanácsadás.
* A hiteles egészségügyi weboldalak mint a legszélesebb körben alkalmazott források ismertetése is lényeges szempont.
* Hasznosak az egészségkövető alkalmazások is.

A gyógyszerészek tanácsadása elengedhetetlen ahhoz, hogy mindezek előnyökkel járjanak a betegek számára. Bővíthetik a betegek egészségügyi ismereteit, növelhetik egészségügyi tudatosságukat, ezzel segítve, hogy nagyobb mértékben gondoskodjanak önmagukról.