Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

4+1 kevéssé ismert tanács: hogyan szabadulj meg a stressztől

Érdekességek2017. november 30.

Hivatásom célja egyre időszerűbbé válik. Tudom, hogy az általam használt módszerek csupán eszközök arra, hogy kibontsák a gyermekekből és felnőttekből egyaránt azt az erőt, melytől ellenállóbbá, és egészségesebbé válnak, és egyre többre lesznek képesek. A hozzám érkezőknek olyan megoldásokat szeretnék adni, melyekkel életük újra kiegyensúlyozottabb lesz.  

Elszomorít, mikor okos, értelmes gyerekeket látok tanulási nehézségekkel küzdeni, és szülő is, a tanár is tanácstalan. Szeretném megmutatni Neked, milyen csoda vagy, és azt, hogyan ismerd el magad, hogyan vedd birtokba saját képességeidet, hogy legyen erőd a változáshoz!

Szívszorító, amikor már iskolás gyermekeken is megjelennek a túlterheltségből, számonkérésből fakadó stressz tünetek. Sajnos ezzel már saját gyermekeimnél is találkoztam, mikor az okos, felkészült gyermekem egyszerűen „lefagyott” az iskolában, és mindazt, amit azelőtt jól tudott, a nyomás hatására egyszerűen köddé vált.

Mivel az agy olyan emlékek után kezd kutatni, amivel a stresszes élethelyzetet megoldhatja, így előtérbe helyezi a túlélést. Minden más funkciót kizár, és az egyéb területek akár 75%-át is blokkolhatja. Az érintett képtelenné válik a beszédre, képtelen mozgósítani meglévő tartalékait.


Sokszor jönnek hozzám olyan emberek, akik életmódjukból adódóan túlzott megterhelésnek vannak kitéve. Társadalmi szerepeiknek való megfelelésük olyan préselő szorításba helyezi őket, melyre testük, idegrendszerük kisebb-nagyobb zavarokkal válaszol. Az anyagi gyarapodáshoz való erős, feszült ragaszkodás, a túlzott terhelés és a magas követelmények túlfeszítettséghez, és kudarcérzéshez vezetnek. Gyakran érzik úgy, már nem bírják tovább! 
Amikor stresszes helyzetbe kerülünk, a fizikai testünkben biokémiai folyamatok egész sora játszódik le a másodperc tört része alatt, melyek intenzitása a helyzettől függően változó. Még ha a stresszes történetet már rég el is felejtettük, a testünk minden kicsit is hasonló helyzetben azonnal emlékszik rá. Tehát végeredményül a stressz már nemcsak a létező, hanem a vélt ingerekre is fellép, állandósítva így a stressz-spirált.

Tünetként jelentkezhetnek:

- evési, alvási zavarok,
- fáradékonyság, feledékenység,
- fejfájás,
- fülzúgás,
- hátfájdalom,
- gyomorprobléma, 
- bélrendszeri zavar, vastagbélgyulladás, 
- szívritmuszavar, 
- az immunrendszer alulműködése, 
- súlyosabb formájában esetleg a rákos betegségekre való hajlam 
- hölgyek esetében ciklus-zavar, esetleg meddőség,
- férfiaknál merevedési probléma.

Mit tehetünk?

• Fejlesszük az Oxigén – felvevő képességünket! Elsőrendű fontosságú megfelelő mennyiségű oxigénhez juttatni a testünket!

Végezzük ezt a rövid gyakorlatot felkelés után, és az esti órákban is: 
7 számolásig szívjuk be a levegőt az orrunkon keresztül, 7 számolásigtartsuk bent, majd 7 számolás alatt engedjük ki a szánkon. Ezt az egész kört 7x ismételjük meg. 

• Tudatosítsd tested jelzéseit! A feszült izomzat – köztük a vállak feszessége - fejfájáshoz vezethet. Észlelted-e már magadon, hogy vállaidat hosszú ideig felhúzva tartod, behúzott nyakkal jársz? 

Ökölbe szorított kézzel, laza csuklóval ütögesd végig a vállöv területét. Az ütögetés terjedjen ki a nyakra, és a fejre is. Olyan erővel végezd, amennyit a testednek jólesik! Ha szeretnéd, végig kopogtathatod az egész testedet is. Kösd össze a légző gyakorlattal!

• Sportolj, jógázz, táncolj!

Vagy sétálj, túrázz rendszeresen. A mindennapos aktív mozgás által javul az állóképességed, ellenálló-képességed is. Javul az szív és érrendszer állapota, a tested éltető oxigénhez jut. Az agy a mozgás közben endorfint szabadít fel, melytől elégedettnek, boldognak érzed magad.

• Nevess!

Mikor nevettél utoljára egy igazán jót? Vegyél ki szabad perceket magadtól, és tegyél olyat, ami örömet ad. Játssz, bújócskázz, hintázz a gyermekeddel, rajzolj, fess a saját örömödre! Nézz meg egy vicces filmet, vagy menj el egy kiállításra. Örülj annak, hogy süt rád a Nap!

 • + 1 : Acces Bars

Egy fantasztikus stresszoldó kezelést ajánlok, mely az agy területén, a Thalamusban indít el változásokat. Mivel a Thalamus irányítja a pszichés jelenségeket, a mozgásszabályozást, az érzékszerveket, az agykéreg aktivitást, ezért stimulálása sejtszintű változást indít el az ember szervezetében.

Rengeteg hiedelem, érzés, gondolat, befixált nézőpont tisztul ki, mikor ezt a kezelést kapod. A fejeden lévő 32 pont érintése, kezelése után hozzáférsz valódi képességeidhez, lehetőségeidhez. 

Hatalmas energiák szabadulnak fel egy-egy probléma elengedése után, mivel egy 2 percig tartó stresszes élethelyzet 1 heti méreganyagot szabadít fel szervezetünkbe!

Ennek a kezelésnek a segítségével kipróbálhatod, milyen az, amikor valóban felszabadulsz. Hatásmechanizmusa olyan, mint mikor egy számítógépet vírustalanítasz, és újra telepítesz. 
Az akadályok alól szabadulsz fel, így nyitott leszel lehetőségeidre, életed könnyebbé és örömtelibbé válik. Mindenki érzi a különbséget utána!

„Az Acces nem a gyógyítás. A tudatosságról szól. A tudatosság hatása a test gyógyulása, és nem fordítva. Kigyógyítani valakit a betegségből nem teszi őt tudatossá, de kigyógyítani valakit a nemtudatosság állapotából, az lehetővé teszi, hogy a test meggyógyítsa magát” – Gary Douglas


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Őszi ápolás a bársonyos bőrért

2018. október 13.

A nyári örömök, a strandolás, napozás nyomot hagynak a bőrünkön is, így jól tesszük, ha nyár végén extra ápolással kényeztetjük.  

Hidratálás: belülről is

A sós tengervíz bár nagyon jó tisztító hatású a bőrünkre, de szárítja is a bőrt, a gyakori strandolás nemkülönben. A kiszáradást belülről és kívülről is célszerű orvosolni! Jól teszed, ha elegendő folyadékot iszol (2-3 l víz, gyógyteák, gyümölcslevek), kerülöd a túlzottan savasító ételek nagy mennyiségben történő fogyasztását (hús, kávé, fehér liszt és cukor, édességek, nassolnivalók) és előnyben részesíted a friss vagy párolt zöldségeket, a salátaféléket, a gyümölcsöket, a jó minőségű fehérjét (hal, szója, csirke) és a teljes kiőrlésű gabonaféléket.

Házi testradír
Használj jó minőségű, gyengéd testradírt két-háromnaponta, ez segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől, így a bőröd szinte újra fellélegzik. Testradírt otthon is készíthetsz hidegen sajtolt növényi olaj és tengeri só használatával – ez kíméli a legjobban az igénybe vett bőrt. Ehhez vegyél néhány kanál bármilyen tiszta növényi olajat és keverd össze finom szemcséjű tengeri sóval, hogy egy kenhető állagú pépet kapj. Ezt dörzsöld be a bőrbe (értelemszerűen a kádban, mert potyog), és finom körkörös mozdulatokkal radírozd le a bőröd. Utána zuhanyozd le, és általában plusz testápoló használata sem szükséges az olaj miatt. A testradírt elkészítheted kókuszvajjal és cukorral is, adhatsz hozzá egy evőkanál zabkorpát is – ez is szépíti a bőrt.

Új magyar felfedezés a stresszkutatásban

2018. október 12.


A késleltetett stresszreakcióért és a stressz hosszabb távú, tartós hatásaiért felelős új agyi folyamatot azonosítottak a Semmelweis Egyetem kutatói a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) keretében.


Az agyvízen keresztül közvetített mechanizmus esetében a veszély fellépése után több tízperces késéssel aktiválódik az az agyi terület, mely a stresszre adott válaszért és a viselkedés kialakításáért felelős. Az eredmények új távlatok nyithatnak a poszttraumásstressz-szindróma, a krónikus stressz és a kiégés idegi folyamatainak megértéséhez.

A kutatók most publikált eredménye alapján új értelmet nyer az a mondás, hogy „felforr az agyvizem” – bár hőmérsékletemelkedésről nincs szó, de valóban történik valami az agyvízzel stresszhelyzetben – mondja Dr. Alpár Alán, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet docense, a Kísérletes Neuroanatómiai és Fejlődésbiológiai Csoport vezetője. Mindeddig két fő agyi stresszmechanizmus volt ismert, mindkettő elindításáért a hipotalamuszban található idegsejtek jól körülírható csoportja felelős. Az egyik folyamat egy hormonális út, mely végső soron a véráramon keresztül a mellékveséből szabadít fel hormonokat a stresszhatást követően másodperceken belül. A másik, idegi út még gyorsabb, mely során közvetlen idegi összeköttetés alakul ki a viselkedésünket döntően kialakító ún. prefrontális kéreg felé, a másodperc tört része alatt.

Az agy nem felejt - gyermek psziché

2018. október 12.

A változások az egész életünket végig kísérik. Kezdve attól, hogy megszülettünk és a biztonságot nyújtó anyaméhből hirtelen kikerültünk a mindennapok forgatagába. Igaz, ezt már az anyukánk pocakjában is érzékelhettük halványan, valaki egy kicsit erőteljesebben, de az első igazi változás a megszületéssel kezdődött. Az, hogy ki hogyan született meg, befolyással lehet az egész életére.  

Aztán az élet, folyamatosan, apró, pici akadályokat görget elénk, amivel általában nagyon jól megbirkózunk, és nemhogy legyengítene, sokkal inkább megerősít, érettebbé, tanultabbá válunk általa.

Természetesen vannak olyan élethelyzetek, amik sosem törlődnek ki. Lehet, hogy az idők folyamán elhalványodnak, a homályba vesznek, vagy inkább tudatosan eltemetjük azokat, megszabadítva magunkat a további szenvedéstől. De az agy, a memória nem felejt. Ott vannak elraktározva a tudat alatt, amik, amennyire láthatatlanok, annyira igen is élők. Ezek a traumák kísérik végig az életünket és csak rakódnak egymásra, ahogy múlnak az évek. Ezek az egyre nehezebb súlyok, amiket nem is érzünk tehernek, de mégis sok mindenben megakadályoznak, meggátolnak elérni egy-egy célt. Nem értjük miért nem tudunk sokszor egyről a kettőre átlendülni, miért nem tudunk egy problémán könnyen átlépni vagy megoldani, miért lépünk bele mindig ugyan abba a pocsolyába és miért nem tanulunk már végre a hibáinkból? Vajon miért?