Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

5 + 5 tipp a karácsonyi pluszkilók ellen

Érdekességek2018. december 27.

A karácsony a szeretetről, a családról és az ajándékozásról szól. Na meg persze a finom ételekről. Ha nem vigyázunk, az ünnepek alatt könnyen megugorhat a ruhaméretünk, és a következő évet kezdhetjük azzal, hogy kemény munkával próbálunk megszabadulni a pluszkilóktól. De semmi vész, idén sem kell lemondani a nagyi töltött káposztájáról, vagy anyukánk mennyei bejglijéről. Kis odafigyeléssel reális cél, hogy szilveszterkor is beleférjünk az álomruhába. 

A www.foodpanda.hu ételrendelő oldal legutóbbi felmérése jól mutatja, hogy mi magyarok nem járunk élen a tudatos étkezés terén. Ha ételrendelésről van szó, legtöbbször pizzára, hasábburgonyára vagy somlói galuskára kattintunk, az egészségesebb fogások pedig háttérbe szorulnak. Ezért mutatunk tíz hasznos tippet, hogy az ünnepi szezont is megússzuk pluszkilók nélkül.


Karácsony előtt – készüljünk fel a nagy dőzsölésre

  1. Mozogjunk minden nap a friss levegőn. Ezzel nemcsak jó kondícióba kerülünk, de az emésztésünk is könnyebben megbirkózik a többnapos karácsonyi lakomázással.
  2. Igyunk meg napi 1,5 liter folyadékot. Szomjunk oltására legjobb folyadék a víz, de hidegben a tea is kitűnő választás. Csak a cukrozást ne vigyük túlzásba! Italunkat ízesítsük inkább mézzel és citrommal.
  3. A fahéj igazi csodaszer és ma már tudományosan is bizonyított fogyasztó hatása, hiszen segíti a szénhidrát izmokban - nem pedig a zsírszövetekben - történő felhasználását. Csempésszünk fahéjat a karácsonyi sütikbe és az ízlelőbimbóink mellett a gyomrunk is hálás lesz érte.
  4. Az ünnepek előtt szinte mindenki időhiányban szenved. Ha a karácsonyi rohanásban nem marad időnk főzni, rendeljünk egészséges ételeket. A halak, saláták, zöldséges ételek, vagy a levesek kiváló egészséges alternatívák.
  5. Ne vigyük túlzásba a karácsonyi sütés-főzést! A tízféle sütemény és a hatfogásos karácsonyi vacsora finom, de nem feltétlenül egészséges. Ha az elmúlt években jellemzően az ünnepek után még napokig, hetekig ételmaradékokon éltünk, érdemes elgondolkodni azon mi az, amiből idén elég lesz kevesebbet készíteni.

Karácsonykor – apró cselek, maximális élvezet

  1. Az ünnepekkor mindig van mire koccintani, így jellemzően a szokásosnál több alkoholt fogyasztunk. Az alkohol megterheli az emésztést, de egy apró csellel sokat segíthetünk szervezetünknek: töltsük meg a poharunkat jéggel, így minimalizáljuk a bevitt kalóriákat. Ha röviditalt fogyasztunk, hígítsuk gyümölcslével vagy jeges teával. Ha így döntünk, másnap is hálásak leszünk ennek az ötletnek...
  2. Együnk lassan,  minden falatot rágjunk meg alaposan! Ez is nagy segítség lehet az emésztésünknek.
  3. Készítsünk egészséges köreteket. A párolt zöldségek, a kuszkusz vagy a hajdina a krumplipüré mellett is jól mutatnak az ünnepi asztalon. Készítsünk ezekből is bátran.
  4. Lefekvés előtt két-három órával már ne együnk. Így a gyomrunknak is lesz ideje megemészteni a számtalan finom fogást.
  5. Családilag menjünk el sétálni ebéd vagy vacsora után. Ez átmozgat bennünket, friss levegőt szívunk és még karácsonykor sem süppedünk bele a lustaságba.

forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Tüsszögés a karácsonyfa alatt? Mi lehet a bűnös?

2024. december 25.



Allergiások megfigyelhették már, hogy panaszaik olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jele annak, hogy az allergén-koncentráció megemelkedne a környezetükben. A panaszok oka ez esetben a keresztallergia is lehet, mivel ilyenkor a bizonyos növények pollenjére érzékeny szervezet számos élelmiszert is allergén anyagként kezelhet.

Hazánkban minden negyedik embert érint az allergia valamilyen formában, parlagfű allergiától pedig a lakosság közel 20%-a szenved. A szénanáthás panaszokkal küzdő betegek száma a kilencvenes évek eleje óta 27-szeresére emelkedett.

Keresztallergia télen?

Keresztallergia akkor lép fel, amikor a szervezet összetéveszti a fő allergént egy másik hasonló szerkezetű allergénnel. Az ilyenkor megjelenő tünetek megegyeznek a főallergén által kiváltott reakcióval. A keresztallergia megjelenése a pollenszezonban a leggyakoribb, azonban a téli időszakban is jelentkezhet, mert ilyenkor étrendünkben gyakrabban fordulnak elő olyan magas hisztamin tartalmú ételek és italok, amelyek keresztallergénekként viselkedhetnek.

Milyen ünnepi ételek fogyasztására figyeljünk?


Például a parlagfű pollenjére allergiásak fahéj, gyömbér, paradicsom és gesztenye, a nyírfa pollenjére allergiásak pedig dió, mogyoró, mandula, gesztenye, sárgarépa, burgonya és zeller fogyasztásakor tapasztalhatnak allergiás reakciót.
Akiknél a fűpollen vált ki allergiát, azok keresztallergiát tapasztalhatnak földimogyoró, szója, bab, borsó, mandula burgonya és paradicsom fogyasztásakor.
A latex allergén esetében a citrusfélék, egzotikus gyümölcsök, gesztenye okozhatnak keresztallergiát.

5 + 5 tipp a karácsonyi pluszkilók ellen

2024. december 25.


A karácsony a szeretetről, a családról és az ajándékozásról szól. Na meg persze a finom ételekről. Ha nem vigyázunk, az ünnepek alatt könnyen megugorhat a ruhaméretünk, és a következő évet kezdhetjük azzal, hogy kemény munkával próbálunk megszabadulni a pluszkilóktól. De semmi vész, idén sem kell lemondani a nagyi töltött káposztájáról, vagy anyukánk mennyei bejglijéről. Kis odafigyeléssel reális cél, hogy szilveszterkor is beleférjünk az álomruhába. 


A www.foodpanda.hu ételrendelő oldal legutóbbi felmérése jól mutatja, hogy mi magyarok nem járunk élen a tudatos étkezés terén. Ha ételrendelésről van szó, legtöbbször pizzára, hasábburgonyára vagy somlói galuskára kattintunk, az egészségesebb fogások pedig háttérbe szorulnak. Ezért mutatunk tíz hasznos tippet, hogy az ünnepi szezont is megússzuk pluszkilók nélkül.

Karácsonyi vendégváró receptötletek

2024. december 24.

Amikor összegyűlik a család mindenki szeretne minél finomabb és különlegesebb ételekkel kedveskedni. Ehhez szeretnénk mi is hozzájárulni és néhány igazán finom receptet ajánlani.

Beigli

(Herczegné Kruczler Éva)

Hozzávalók:


A tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1/2 dl tej, élesztő, só, 1 dl tejföl.
A töltelékhez (1 rúdhoz): 20 dkg dió, 15 dkg cukor, 2-3 evőkanál tej, 3 evőkanál baracklekvár, 3 alma.


Elkészítés: A liszttel, a vajjal, a tejben feloldott élesztővel, csipet sóval és a tejföllel tésztát gyúrunk. Két egyforma cipóra osztjuk és 15 percig pihentetjük. Megfelelő vékonyra kinyújtva megtöltjük.Diós töltelék: A cukorból és a tejből főzött szörpbe belekeverjük a darált diót, a baracklekvárt és a hámozott szeletelt almát.A mákos töltelék ugyanaz, csak dió helyett darált mákot kell használni.

Bögretészta

(Dr. Krenácsné Szarvasházi Éva)

Hozzávalók:

1 tojás, 1 pohár porcukor, 1 pohár tejföl, 1 pohár darált dió, 1 pohár liszt, sütőpor, mazsola, citromhéj, pici só

Elkészítés: Az anyagokat sorrendben összedolgozzuk, majd őzgerincformában kisütjük.