Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

5 + 5 tipp a karácsonyi pluszkilók ellen

Érdekességek2018. december 27.

A karácsony a szeretetről, a családról és az ajándékozásról szól. Na meg persze a finom ételekről. Ha nem vigyázunk, az ünnepek alatt könnyen megugorhat a ruhaméretünk, és a következő évet kezdhetjük azzal, hogy kemény munkával próbálunk megszabadulni a pluszkilóktól. De semmi vész, idén sem kell lemondani a nagyi töltött káposztájáról, vagy anyukánk mennyei bejglijéről. Kis odafigyeléssel reális cél, hogy szilveszterkor is beleférjünk az álomruhába. 

A www.foodpanda.hu ételrendelő oldal legutóbbi felmérése jól mutatja, hogy mi magyarok nem járunk élen a tudatos étkezés terén. Ha ételrendelésről van szó, legtöbbször pizzára, hasábburgonyára vagy somlói galuskára kattintunk, az egészségesebb fogások pedig háttérbe szorulnak. Ezért mutatunk tíz hasznos tippet, hogy az ünnepi szezont is megússzuk pluszkilók nélkül.


Karácsony előtt – készüljünk fel a nagy dőzsölésre

  1. Mozogjunk minden nap a friss levegőn. Ezzel nemcsak jó kondícióba kerülünk, de az emésztésünk is könnyebben megbirkózik a többnapos karácsonyi lakomázással.
  2. Igyunk meg napi 1,5 liter folyadékot. Szomjunk oltására legjobb folyadék a víz, de hidegben a tea is kitűnő választás. Csak a cukrozást ne vigyük túlzásba! Italunkat ízesítsük inkább mézzel és citrommal.
  3. A fahéj igazi csodaszer és ma már tudományosan is bizonyított fogyasztó hatása, hiszen segíti a szénhidrát izmokban - nem pedig a zsírszövetekben - történő felhasználását. Csempésszünk fahéjat a karácsonyi sütikbe és az ízlelőbimbóink mellett a gyomrunk is hálás lesz érte.
  4. Az ünnepek előtt szinte mindenki időhiányban szenved. Ha a karácsonyi rohanásban nem marad időnk főzni, rendeljünk egészséges ételeket. A halak, saláták, zöldséges ételek, vagy a levesek kiváló egészséges alternatívák.
  5. Ne vigyük túlzásba a karácsonyi sütés-főzést! A tízféle sütemény és a hatfogásos karácsonyi vacsora finom, de nem feltétlenül egészséges. Ha az elmúlt években jellemzően az ünnepek után még napokig, hetekig ételmaradékokon éltünk, érdemes elgondolkodni azon mi az, amiből idén elég lesz kevesebbet készíteni.

Karácsonykor – apró cselek, maximális élvezet

  1. Az ünnepekkor mindig van mire koccintani, így jellemzően a szokásosnál több alkoholt fogyasztunk. Az alkohol megterheli az emésztést, de egy apró csellel sokat segíthetünk szervezetünknek: töltsük meg a poharunkat jéggel, így minimalizáljuk a bevitt kalóriákat. Ha röviditalt fogyasztunk, hígítsuk gyümölcslével vagy jeges teával. Ha így döntünk, másnap is hálásak leszünk ennek az ötletnek...
  2. Együnk lassan,  minden falatot rágjunk meg alaposan! Ez is nagy segítség lehet az emésztésünknek.
  3. Készítsünk egészséges köreteket. A párolt zöldségek, a kuszkusz vagy a hajdina a krumplipüré mellett is jól mutatnak az ünnepi asztalon. Készítsünk ezekből is bátran.
  4. Lefekvés előtt két-három órával már ne együnk. Így a gyomrunknak is lesz ideje megemészteni a számtalan finom fogást.
  5. Családilag menjünk el sétálni ebéd vagy vacsora után. Ez átmozgat bennünket, friss levegőt szívunk és még karácsonykor sem süppedünk bele a lustaságba.

forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Hogyan hat a telefonozás és a stressz szájüregünk egészségére?

2025. október 30.

A mindennapi életünkben jelen lévő stressz nemcsak a lelki egyensúlyunkat és általános egészségünket terheli meg, hanem a szájüreg állapotára is negatívan hathat. Egy 2024-ben végzett kutatás rávilágított arra, hogy a fokozott stressz és szorongás összefügg a bruxizmus, vagyis a fogcsikorgatás gyakoribb előfordulásával. Ez a jelenség hosszú távon komoly problémákat okozhat: a fogak fokozott kopásától kezdve az állkapocsízületi panaszokon át egészen a szájüreg általános egészségének romlásáig. Az eredmények hangsúlyozzák, hogy a stresszkezelés és a tudatos szájápolás egyaránt fontos szerepet játszik a megelőzésben.

A túlzott telefonozás és a fogszuvasodás kapcsolata

Az okostelefon ma már a mindennapok elengedhetetlen része, ám egyre több kutatás figyelmeztet arra, hogy a túlzásba vitt használata nemcsak a szemre és a testtartásra, hanem a szájüreg egészségére is hatással lehet. Azok a serdülők, akik hetente több mint 6 órán át használtak okostelefont, 28%-kal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak fogszuvasodási tüneteket, mint azok, akik kevesebb mint 2 órán át használták okostelefonjukat – számolt be róla 2024-es kutatásában a Nature. A jelenség mögött több tényező is állhat: a képernyő előtt töltött hosszú idő gyakran párosul nassolással, cukros italok fogyasztásával, kevesebb vízivással és hanyagabb szájápolási rutinnal. Mindez együttesen kedvez a baktériumok elszaporodásának és a zománc ásványianyag-vesztésének, vagyis a szuvasodás kialakulásának.

A mellrák típusai, kockázati tényezői

2025. október 30.

A mellrák esetében örökletes és nem örökletes („sporadikus”) betegségről beszélhetünk. A ritkább, örökletes emlőrák hátterében gyakran az ún. BRCA gén különféle mutációja áll, ami növeli a daganatok kialakulásának kockázatát. Emellett ismertek más, kockázatot fokozó géneltérések is. Ma már célzott genetikai tanácsadás és vizsgálat segít azonosítani az érintetteket, és ezek az eredmények a műtéti és gyógyszeres döntéseket is befolyásolják.

A nem örökletes emlőrák jelenléte jóval gyakoribb Magyarországon. Kialakulásának leggyakoribb okai:


életmódbeli tényezők, mint a mozgáshiány, túlsúly, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás
cukorbetegség
rossz anyagcsere kontroll
terhesség, szülés, szoptatás hiánya vagy minél későbbi életkorra tolódása
korábbi emlőbesugárzás (pl. gyerekkorban más daganat miatt)
emlőt érő mikrotraumák (bizonyos sportágakban)


A betegség három fő szövettani altípusa eltérő „vezérlő mechanizmussal” és terápiával jár:


Hormonreceptor-pozitív (az esetek kb. 75–80%-a): jól reagál antiösztrogén/ösztrogéncsökkentő kezelésekre.
HER2-pozitív (az esetek kb. 10–15%-a): ma már célzott HER2-gátló antitestekkel és modern molekuláris terápiákkal hosszú távon kontrollálható.
Tripla negatív (az esetek ~10%-a): nem érzékeny hormon- vagy HER2-célzásra, de kemoterápiával és újabb immunterápiákkal hatékonyan kezelhető.

Vizuális érzékelés, avagy a látás világa

2025. október 29.

A látás és a szenzoros feldolgozás arányáról nincsenek pontos, általánosan elfogadott statisztikák, de a szakirodalom szerint a látási élményünk jelentős része nem csupán a látott információk észleléséből áll, hanem azok feldolgozásából is.

Vizuális feldolgozás


Látás: a látás magában foglalja a fényérzékelést és a vizuális információk észlelését, amelyet a szemünk végez. A retina érzékeli a fényt, amelyet az agyunk értelmez, hogy képet alkothasson a külvilágról.
Szenzoros feldolgozás: a szenzoros feldolgozás során az agyunk nemcsak az alapvető látási információkat dolgozza fel (mint pl. színek, formák), hanem azokat kontextusba is helyezi. Ez magában foglalja a figyelmet, a memóriát és az érzelmeket is, amelyek mind befolyásolják, hogyan értelmezzük azt, amit látunk.


Arányok Bár konkrét számadatokat nehéz megadni, szakértők gyakran említik, hogy a vizuális élményünk kb. 80-90%-a származik a szenzoros feldolgozásból.

Ez azt jelenti, hogy csupán 10-20% az, amit közvetlenül látunk, a többi információt az agyunk dolgozza fel és értelmezi.


Érzékszervek az SPD (szenzoros feldolgozási zavar) szerint
Vizuális (látás)
Auditív (hallás)
Taktilis (érintés)
Vesztibuláris (egyensúly)
Proprioceptív (testhelyzet)
Interoceptív (belső érzékszervek)
Olfaktórikus (szaglás)
Gusztatorikus (ízérzés)