Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

5 + 5 tipp a karácsonyi pluszkilók ellen

Érdekességek2018. december 27.

A karácsony a szeretetről, a családról és az ajándékozásról szól. Na meg persze a finom ételekről. Ha nem vigyázunk, az ünnepek alatt könnyen megugorhat a ruhaméretünk, és a következő évet kezdhetjük azzal, hogy kemény munkával próbálunk megszabadulni a pluszkilóktól. De semmi vész, idén sem kell lemondani a nagyi töltött káposztájáról, vagy anyukánk mennyei bejglijéről. Kis odafigyeléssel reális cél, hogy szilveszterkor is beleférjünk az álomruhába. 

A www.foodpanda.hu ételrendelő oldal legutóbbi felmérése jól mutatja, hogy mi magyarok nem járunk élen a tudatos étkezés terén. Ha ételrendelésről van szó, legtöbbször pizzára, hasábburgonyára vagy somlói galuskára kattintunk, az egészségesebb fogások pedig háttérbe szorulnak. Ezért mutatunk tíz hasznos tippet, hogy az ünnepi szezont is megússzuk pluszkilók nélkül.


Karácsony előtt – készüljünk fel a nagy dőzsölésre

  1. Mozogjunk minden nap a friss levegőn. Ezzel nemcsak jó kondícióba kerülünk, de az emésztésünk is könnyebben megbirkózik a többnapos karácsonyi lakomázással.
  2. Igyunk meg napi 1,5 liter folyadékot. Szomjunk oltására legjobb folyadék a víz, de hidegben a tea is kitűnő választás. Csak a cukrozást ne vigyük túlzásba! Italunkat ízesítsük inkább mézzel és citrommal.
  3. A fahéj igazi csodaszer és ma már tudományosan is bizonyított fogyasztó hatása, hiszen segíti a szénhidrát izmokban - nem pedig a zsírszövetekben - történő felhasználását. Csempésszünk fahéjat a karácsonyi sütikbe és az ízlelőbimbóink mellett a gyomrunk is hálás lesz érte.
  4. Az ünnepek előtt szinte mindenki időhiányban szenved. Ha a karácsonyi rohanásban nem marad időnk főzni, rendeljünk egészséges ételeket. A halak, saláták, zöldséges ételek, vagy a levesek kiváló egészséges alternatívák.
  5. Ne vigyük túlzásba a karácsonyi sütés-főzést! A tízféle sütemény és a hatfogásos karácsonyi vacsora finom, de nem feltétlenül egészséges. Ha az elmúlt években jellemzően az ünnepek után még napokig, hetekig ételmaradékokon éltünk, érdemes elgondolkodni azon mi az, amiből idén elég lesz kevesebbet készíteni.

Karácsonykor – apró cselek, maximális élvezet

  1. Az ünnepekkor mindig van mire koccintani, így jellemzően a szokásosnál több alkoholt fogyasztunk. Az alkohol megterheli az emésztést, de egy apró csellel sokat segíthetünk szervezetünknek: töltsük meg a poharunkat jéggel, így minimalizáljuk a bevitt kalóriákat. Ha röviditalt fogyasztunk, hígítsuk gyümölcslével vagy jeges teával. Ha így döntünk, másnap is hálásak leszünk ennek az ötletnek...
  2. Együnk lassan,  minden falatot rágjunk meg alaposan! Ez is nagy segítség lehet az emésztésünknek.
  3. Készítsünk egészséges köreteket. A párolt zöldségek, a kuszkusz vagy a hajdina a krumplipüré mellett is jól mutatnak az ünnepi asztalon. Készítsünk ezekből is bátran.
  4. Lefekvés előtt két-három órával már ne együnk. Így a gyomrunknak is lesz ideje megemészteni a számtalan finom fogást.
  5. Családilag menjünk el sétálni ebéd vagy vacsora után. Ez átmozgat bennünket, friss levegőt szívunk és még karácsonykor sem süppedünk bele a lustaságba.

forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.