Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

5 ezós pasi típus, akit szeretünk és akiken nevetünk

Érdekességek2021. július 17.

Kép: pexels.comImádjuk az ezoterikus pasikat, a maguk bogaraival együtt. Most görbe tükröt tartunk szerető kezünkben és nem rajtuk, velük nevetünk.  

Ezek a pasi típusok összességében véve nagyon helyesek, szeretnivalók és dicséretes, hogy felvállalják a spirituális ösvényt. Karikatúrájuk szeretetből fakadó. Persze mindig akad, aki - még az elején - túltolja egy kicsit az ezotéria egó-bringáját.

Az is roppant jellemző, hogy hogyan, és mely életterületen. Fiúk - szeretünk titeket és veletek nevetünk! Íme az ezóvilág férfinépének karikatúrája. (Hölgyek, a cikk végén lehet folytatni.)

Jógamániás 

Hajnalban kell, aszkétikus jellem. Ezt elvárja tőled is, még akkor is, ha végre egyszer kialudnád magad. Napüdvözlet, néhány tökéletesen kitartott ászana, majd gyakran lemegy futkos egy keveset. Ilyenkor szüksége van a belső magányra, tehát már nem kell vele tartanod, elég, ha előállítod a magvakból és egyéb madéreledelekből álló reggelijét. A kávét felejtsd el. Most. A tea az jöhet. A kajálást se vicceli el, böjtöket tart, döntően vega (Néha keveredik a jógabuzi a vérvegával) A gyerekvállalásról sokszor aszkétikusan gondonkodik, nem akar gyereket. Az is jellemző lehet, hogy bár testileg elvben bírná, de a fura kajálástól valójában nem lesz egy szexbajnok. Lehet, hogy olyan irányzatot követ, ahol a szex eleve nem ajánlott, csak gyereknemzés céljából. Ha te magad nem vagy ilyen bigott valláskövető, akkor futás ezerrel! Szerencse, hogy a jógás pasik a jógás csajok körében ismerkednek. Meglepően nagy az ázsiójuk itt és pillanatok alatt válik belőlük a nagy női figyelem hatására mestertudatos is. Gyakran elfojtások, szeretethiány van a háttérben. (A prototípus harcművész körökben is előfordul, ugyanezzel a szellemiséggel átitatva.)

Mélymagyar

Ahogy ő tekint, nem tekint úgy senki! Szúrós szeme a pusztát szántja, tarsolylemezét magyar kéz verte turul-domborművesre, gatyáját Székelyföldön szövette valami élelmes válalkozó valami nagyon távoli, keleti országban. Persze ez rendben van, mert ő vallja: "mindenki a rokonom" és aki elég messze van és eléggé lovas nemzetnek néz ki, az rokon. Aki nem rokon, ellenség. Kell olyan is, különben kivel mérkőzzék meg az igazi férfiember? Mert hát aki magyar, az mi lenne más? Princípiuma Nap minőségű, szárnyal, mint a gondolat, na meg a dobja szava. Neki asszonya van, nem csaja, nője, barátnője! Ez mindenképp több, hiszen ő szent magját a mag népének méhébe akarja hinteni. Legalább távolról, képen, de szereti a lovakat, még akkor is, ha fél tőlük. Hagyományt őriz, nyilaz, kenyeret süt és jurtalakásról álmodik a tizediken a panelban is. Általában kedves, hazaszerető fajta, kiáll magáért és gyakorta jó a kézügyessége. Ha hasonló a világképed, akkor ideális társ. Azonban vedd észre, ha kizsákmányoló, gyűlölködő, kireksztő, fennsőbbségtudatos személyiség. Akkor menekülj! 


Vérvega 

Valójában nem csak vega lehet, hanem akár ellentettje, is a paleós profi. A lényeg az ebben a pasi típusban, hogy a táplálkozásra van teljesen fixálva. Mindent a kajálással akar megoldani, még az önismeret helyett is a testét táplálja. Úgy gondolja, ha a test oké, a lélek majd hozzá rendeződik. A látszat szerint vannak önismereti törekvései, de amint mélyre kéne menni, elkanyarodik és enni kezd. Fél, hogy kiderül;ő maga nem tökéletes, hogy frusztráltan kompenzál a kajálással, sőt a környezetében élőket is fullra frusztrálja vele. Ha másokat nem nyomaszt étkezési szokásaival, nem várja el, hogy frissen szedett, hullott gyümölcsből nyersen készíts minden hajnalban valamit neki, akkor békésen elvan a játékával és nem zavar vele senkit. A baj akkor jön, ha ezeket a táplálkozási túlkapásokat előírja a családnak is, akik azonban csak a béke kedvéért mennek vele. Ideig-óráig. A végén, ha már szakad a cérna, számon kéri, hogy ő mennyire jót akart, mennyire sokat tett, és a család mennyire nem hálálta meg neki ezt a sok jót. Missziósan térít kaja ügyben, ha nem eszik húst, akkor is mindenkit felfal, aki ellentmond neki,

igazi kannibál! 

Képforrás: Pixabay.com

Vallásfüggő 

Akkor, ha még a tartós kapcsolat, a család kialakítása előtt lesz belőle egy vallás, vagy szekta rendes tagja, semmi gond nincs, hiszen a társaságban tud magának hasonló gondolkodású nőt találni, így elvben a hibázás valószínűsége kisebb - bár a fanatizmus bármilyen téren tud nehézségeket szülni. A baj akkor jön, ha három gyerek, egy sokmilliós bankkölcsön és mondjuk egy jó pozíció kellős közepén nő ki a lelkében a hit fája, és borít mindent, mert rájön, hogy Jézus szeret, vagy hogy Allah harcra hív, esetleg rákölti a teljes kajapénzt egy Dianetika tanfolyamra, vagy odaadja a katolikus karitásznak a család vidéki házát. Az a fontos, hogy nem magával a vallással van baj ilyenkor, hanem azzal a vehemenciával és fantaizmussal, amibe bele tudja vetni magát emberünk a hitéletbe. Ha a család nem halad vele az útján, akkor komoly megpróbáltatást jelenthet, ha egy hitrenszert az egyik családtag rá akar tolni a többire. 


Mestertudatos 

Akkor következik be, amikor rájön, hogy a nőktől zsúfolt, aránytalan ivararányú ezoterikus közösségekben akkora ázsiója van egy pasinak, hogy - mondjon is bármekkora baromságokat - egyszerűen azért kezdik el követni, mert mondott valamit. Ha képes ehhez egy kis jelmezt is hozzátenni, mondjuk elkezd valamilyen jellemző cuccban járni, a nyakába olvasót tenni, kész is van a kis próféta. A mindentudóság jellemzi, bármilyen kérdésre van válasza, de viszonylag ritkán van kérdése. Onnan ismered fel, hogy kéretlenül osztja az észt, és az ő híveit igyekszik jobbnak, szebbnek, tökéletesebbnek beállítani, mint a többieket. Ez remek egótrip neki is, meg a körének is. Ha valaki esetleg gondolkodásra vetemedik, kérdezni mer, akkor pillantok alatt fekete seggű lesz a társaság szemében. Tipikusan nincs férfi a köreiben, vagy csak egy-egy ártatlan fűzabáló ifjoncot enged be, aki nem veszélyes a hárem-tudatra, amiből az erejét nyeri. A mestertudatos férfi párja is izgalmas poszt. Vagy egy halódó virágszál valahol a periférián, vagy pedig csajok vannak sorszámmal.Végül egyszerűen a lyuksógornők körévé alakul a tanítványi kör. Ilyenkor kiderül, hogy az egész nem is szólt ennél többről, csak a köntöse volt szebb. 

A sor folytatható - és ha tudod, ha volt már tapasztalatod ilyen pasival, akkor mesélj :) - ezeknek a típusoknak a női változata is ismert - igyekszünk nemsokára az ezós csajokat is megmutatni. 


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Válogatósság, vagy evészavar? Így ismerhetjük fel gyerekeknél!

2024. április 09.

Más típusú kezelést igényel, ha a gyermek nem egyszerűen válogatós, hanem evészavaros. Az étkezési problémákkal kapcsolatban Sarnyai Tündét, a Gyermekgyógyászati Központ dietetikusát kérdeztük.

Gyakori panasz a szülő csoportokban

A játszótéren, online csoportokban vagy a bölcsődei, óvodai folyosókon is gyakran felmerülő téma az étkezés. Alig eszik, válogatós, most éppen három féle kedvence van és csak azokat eszi – ahány gyerek, annyi féle étkezési probléma merülhet fel. Ilyenkor általában a legyünk türelmesek, próbálkozzunk időnként újra más ízekkel, vagy a majd kinövi tanácsokkal vigasztalják egymást az elgyötört szülők abban bízva, hogy az idő majd megoldja a problémát. 

Sarnyai Tünde elmondta, hogy a 1,5-6 éves gyerekek harmadánál előfordulhatnak különböző evészavarok, melyek súlyossága a normál válogatósságtól a súlyos evészavarokig terjedhet. Sajnos a kivárás olykor komoly következményekkel is járhat, ezért nem érdemes halogatni a szakember felkeresését. A probléma azonosításával és célzott terápiával elkerülhetjük ezeket, illetve az otthoni étkezések is kevésbé lesznek feszültek, ami önmagában is sokat jelent a szülőknek.

Árulkodó tünetek

Mindkettő hasonló korcsoportban fordul elő, a különbség, hogy az evészavar már születéstől jelen lehet, a válogatósság átlagosan 1,5 éves kor körül kezdődik. Jellemzően mindkettő már az óvodáskor előtt, vagy kiscsoportban kialakul, az első tünetek tehát már ekkor megjelennek.

Alapvető különbség, amit a szülő észrevehet, hogy a válogatós gyerek, ha éhes, megeheti, amit korábban elutasított. Evészavar esetén azonban az éhség ellenére sem fogadja elfogadni a problémás ételt. A válogatósságra általánosságban is jellemző, hogy bizonyos ételeket átmenetileg elutasít a gyermek, majd újra elfogadja. Evészavar esetén eleve lényegesen szűkebb a lista, amit hajlandó megenni, és ezek mellett hosszú távon is kitart. A válogatós gyerekek közösségbe kerülve rendszerint szívesen fogadják az új ízeket, az evészavar esetében azonban nem jelent befolyásoló tényezőt a közösség.

Nem bírja a terhelést? Így diagnosztizálható a szívelégtelenség

2024. április 09.

A szívelégtelenség eleinte csak olyan általános tüneteket produkál, mint a kimerültség, a köhögés, a csökkenő terhelhetőség. Azonban már ezekkel a panaszokkal is fontos orvoshoz fordulni, mert megfelelő kezeléssel és életmóddal a folyamat jelentősen lassítható. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa a kivizsgálás lehetőségeiről és jelentőségéről beszélt.

Milyen tünetek utalhatnak szívelégtelenségre?


Ödéma a bokánál
A szívelégtelenség vezető tünete a járóképes pácienseknél az alsó végtagon megjelenő ödéma. (Az ágyhoz kötött betegeknél a gravitáció miatt az ödéma nem láthatóan, a mélyen fekvő területeken jelentkezik.) Az érintettek azt tapasztalhatják, hogy a zokni nagyon mélyen bevág a lábszárukba, bokájukba és a cipőjük szűknek tűnik. 
Indokolatlan kimerültség
Ha a szív gyengesége miatt nem jut elég vér az izmokba, a szervekbe, a korábban természetes, mindennapos tevékenység is fárasztónak tűnhet.
Légszomj
A légszomj, a zihálás főként fizikai aktivitás közben jelentkezhet, de később akár alvás közben is ébredhet arra a páciens, hogy levegőért kapkod. Ha egy diagnosztizált betegnél jelentkezik fekvő pozícióban a légzési nehézség, érdemes megemelni a felsőtestet. 
Erős szívdobogás
A gyors, erős szívdobogás (palpitáció) azért alakul ki, mert a szív így próbálja normalizálni a vérkeringést. 
Köhögés
A tüdőben pangó folyadék miatti köhögés gyakran fehér vagy rózsaszínes váladékot hoz felszínre.
Étvágytalanság, hányás
Előfordulhat, hogy emésztőrendszer elégtelen vérellátása miatt a beteg úgy érzi, teli van, nem tud enni, akár hányingert, hányást is tapasztalhat. 


Milyen vizsgálatokra lehet szükség?


Ha valaki az ismertetett tünetekkel vagy akár csak ennél enyhébb panaszokkal fordul orvoshoz, és a kikérdezés, a fizikális vizsgálatok során felmerül a szívelégtelenség gyanúja, további vizsgálatokra van szükség, hogy kizárjuk vagy beigazoljuk ezt a diagnózist. Ráadásul a betegségnek különböző típusai vannak, így a szisztolés – és a diasztolés szívelégtelenség, valamint a bal oldali -, a jobb oldali – és a globális szívelégtelenség, amelyek különböző kezelést igényelnek. Már csak a különbségtétel miatt is nagyon fontos idejében orvoshoz fordulni – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. 

Hatásos tavaszi tisztítás gyömbéres italokkal

2024. április 08.

A meghökkentő külsővel megáldott gyömbérgyökér számos értékes belső tulajdonsággal rendelkezik, gyógyító erejénél fogva már évezredek óta használják különféle betegségek orvoslására.  

A gyömbérgyökér sajátos, édeskés-csípős illóolaja nem csak gyógyhatású anyagokat tartalmaz, hanem csodálatos aromát kölcsönöz a gyömbérrel készült ételeknek, italoknak, de a gyökér magában, nyersen elrágcsálva is finom és hatásos.

Emésztési problémákra és hányingerre kiváló

A gyömbér jótékonyan befolyásolja a közérzetet főleg utazás, terhesség során vagy egyéb okból fellépő émelygés, hányinger esetén.

Hatóanyaga mérsékli a nyálkahártyák irritációját, nyugtatja a háborgó gyomrot, serkenti az emésztést és javítja az étvágyat. Nem befolyásolja viszont az idegrendszert, és nincsenek mellékhatásai, mint a hasonló céllal fogyasztott gyógyszereknek, ezért vezetés közben és terhesség alatt is sokat segíthet.

Utazáskor fellépő rosszullét esetén célszerű előtte néhány órával fogyasztani belőle, akár nyersen is. Emésztésjavító, tisztító hatása révén remek kiegészítője a fogyókúráknak, tavaszi méregtelenítésnek is.

Meghűlésre és immunerősítésre

Nemcsak az emésztési problémák, hanem a meghűléses megbetegedések kezelésében is hatásos: fokozza az immunrendszer működését, melegíti a testet és serkenti a szervezet aktivitását, ráadásul hatóanyagai segítik az influenzavírusok elpusztítását is.

Gyulladáscsökkentő, tisztító hatása révén hatékony háziszer a megfázás, hörghurut, nátha orvoslásában. A hosszúra nyúlt évszakváltás megterhelő hatásait ellensúlyozhatjuk, ha gyömbérből készült italokkal is erősítjük immunrendszerünket.