Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

5+1 tipp, hogy élvezd a jógaórádat

Érdekességek2017. április 05.

Az interneten fellelhető fényképek és jógavideók alapján az egyszeri jógi azt gondolhatná, hogy automatikusan valamiféle éteri könnyedség járja majd át, amint a matracára lép, a gyakorlása az egekbe emeli a lelkét, harmonizálja a testét, a glória még fényesebben ragyog a feje felett. Majdnem… Nézzük mit kell tenni ahhoz, hogy ha nem is teljesen a fenti leírás, de valami nagyon hasonló megvalósuljon akár az első, akár a sokadik jógaórádon! 

 

Következzék az 5 plusz 1 - megfogadni érdemes - tanácsunk!

1. Találj egy olyan oktató/stúdiót ahol jól érzed magad. De tényleg, ahova úgy lépsz be, hogy már egy mázsás kő leszakadt a nyakadból. Ha nem vagy “spirituális fajta” akkor valószínűleg ez egy fitnesz stúdió lesz, vagy egy kicsit nyugatibb jógaterem. De az is lehet, hogy pont a nagyon hagyományos körülmények és hangulat kell neked. Bízz magadban, és olyan helyre járj ahol jól érzed magad!

2. Tervezz! Legyen meg a hetedben a jógás nap vagy napok, és ragaszkodj hozzá. Így várni fogod, és lelkesen mész majd. Ezzel, hogy dedikált ideje van, mintha egy órarended lenne, és abba lenne beírva, az esetleges lelkiismeretfurdalásod is elmúlik, hogy mi minden mást csinálhatnál helyette. Hidd el, a legjobbat teszed azzal magaddal és a világgal is, ha jógázol.


3. Étkezés: Nagyjából 2 órával az óra előtt már ne egyél, és a napi folyadékszükségleted nagyobb részét se a gyakorlásod előtti órában fogyaszd el. A tapasztalatok azt mutatják, hogy reggel, éhgyomorra esik a legjobban a gyakorlás, és ha délután/esti időpontban van, akkor előtte csak könnyedebb, egészséges ételeket érdemes fogyasztani. 

4. Érkezz időben! Ez azt jelenti, hogy legalább 20 perccel az órakezdés előtt. Így lesz időd nyugiban átöltözni, esetleg zuhanyozni, helyet foglalni, picit mozogni még óra előtt, ha tudod, hogy mondjuk a hátad nagyon be tud merevedni a nap végére, néhány domborítással-homorítással kimozgathatod. Vagy csak feküdj csöndben és lélegezz, érkezz meg fejben is az órára, ne csak fizikailag.

5. Legyen valóban olyan a ruhád, amiben jól érzed magad és nem akadályoz a mozgásban. Nincs annál idegesítőbb, amikor bevág, szorít, vagy éppen felcsúszik, és minden póz első pár másodperce azzal telik, hogy igazgatod a pólódat.

+1 Ez a legfontosabb. Hagyd az egódat az ajtó előtt! Nem lesz egyszerű, mert sokszor a saját egónkkal azonosítjuk önmagunkat. De ez most nem verseny, nem kihívás. Ez csak egy út, amin lépdelsz. Nem verseny sem az oktatóval, sem a társaddal, és, jól figyelj: magaddal sem! Mindegy, hogy a múlt héten hogy ment. Lehet, hogy most ez rosszabbul, amaz meg jobban, megint más pózban meg stagnálsz, nem haladsz előre, nem is lépsz vissza. Teljesen mindegy. A jógázás lényege nem a póz, még kevésbé pedig a tökéletes póz (ilyen nincs is). Hanem az, ami a gyakorlás közben történik veled. Észrevétlenül. Te csak tedd meg ítéletek és elvárások nélkül az első lépést. 

HarmoNet tipp: Ha még hezitálsz, nem szántad el magad, vagy azt gondolnád,  hogy a jóga nem is neked való....

Lépj rá a matracodra, és bízz a folyamatban! A többi majd jön magától.

(A szerző saját képei)


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Az egyke trónfosztása - testvérféltékenység

2024. szeptember 09.

Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával"...  

A féltékenység valószínűleg az egyik legrosszabb dolog, ami velünk történhet. Korra, nemre való tekintet nélkül mindenkit a kétségbeesésbe taszíthat ez az áldatlan állapot, amikor egy kedves személynek vagy dolognak a birtokát mással kell megosztani. Ismeretes szerelmi, szakmai, baráti és nem utolsó sorban testvéri féltékenység. Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával" vagy szívesen odaajándékozná a szomszédnak, esetleg tettlegességgel is nyomatékot ad ilyen irányú kívánalmainak.

A gyerekek persze a legtöbb esetben kifejezetten örülnek a kistestvérnek, érdeklődéssel figyelik anyjuk gömbölyödő pocakját, és alig várják, hogy új játszótársat kapjanak. Aztán anya a gömbölyödő pocakkal együtt eltűnik néhány napra, és mire visszatér valami végérvényesen megváltozik. A kiságyban ott az új játszótárs, akivel - legalábbis kezdetben - meglehetősen kevés számú játékot lehet játszani. És ez még nem minden: úgy tűnik anya és apa sem kárpótol a játszótárs nélkül töltött percekért, hiszen állandóan az új bőgőmasina körül legyeskednek.

A testvérféltékenység ugyan a későbbi években is fel-felbukkanhat, de a kisgyermekben különösen megvan az a vágy, hogy kizárólag ő birtokolja az anyai és az apai szeretetet. A kicsik azonban ritkán fogalmazzák meg pontosan vágyaikat, ezért általában "kerülő utakon" fejezik ki ellenérzéseiket, vagy vonják magukra a figyelmet.

Osztozni a szereteten 

Az óvodás korú, és az annál kisebb gyerekek nehezebben viselik el, hogy a szülőkön, elsősorban az anyán osztozni kell. Ilyenkor fordul elő, hogy egy-két játék "véletlenül" a kiságyban landol, vagy túl hevesre sikerül a kisebb megszeretgetése. A nagyobb testvér esetleg arról fantáziál, hogy mi lenne, ha tündérek, manók vagy egyéb lények vinnék magukkal a kishúgot vagy kisöccsöt, lehetőleg örökre.

Válasszon ízületeinek megfelelő sportágat!

2024. szeptember 09.

Nagy divat a futás, de a szakorvos szerint nem mindenkinek ajánlott, még ha számos előnnyel is jár. Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa szerint minden sportnak megvan az előnye és a hátránya, de azt sem árt tudni, melyik mozgásfajta, melyik testrészünk terheli meg.

Futás

Ez a legegyszerűbb, legharmonikusabb mozgásforma, jó szív- és tüdő kapacitásnövelő, állóképesség javító sport. Manapság egyre nagyobb népszerűség övezi, elsősorban a 20-40 év közötti korosztályban, de a lefutott kilométerektől függően különböző mozgásszervi panaszok alakulhatnak ki. Ízületi porcgyengeség, kopások, duzzanatok alakulhatnak ki a csípőben, a térdben és a bokában, amely az ízület terhelhetőségének csökkenésével járhat. Éppen ezért fontos a megfelelő mennyiségű nyújtás, hiszen az izommerevség az ízület mozgásának beszűkülését, majd annak kopását okozhatja. Az ortopéd szakorvos szerint oda kell figyelni a felső végtagok erősítésére is, nemcsak a könnyebb futás érdekében, hanem azért is, hogy a vállöv és a mellizmok ne rövidüljenek meg.

Konditerem, súlyzózás

Kiváló erőnlét, állóképesség fejlesztésére, izomtömeg növelésére, a testsúly csökkentésére, de erre a sportra is igaz, hogy a fokozatosságot és a szakszerűséget be kell tartani. Fontos, hogy a különböző sporteszközöket megfelelően használjuk, a terhelés nagysága pedig alkalmazkodjon a szervezet terhelhetőségéhez és az adott izomzathoz. Rossz használatból adódóan ficam, izomhúzódás, izomszakadás, extrém esetben csonttörés is a sportolás végét jelentheti, hosszabb távon kopások is kialakulhatnak a végtagokban, amelyek kezelése hosszadalmas és fájdalmas lehet. Egy személyi edző többet segíthet, mint azt talán sokan gondolnák, a bemelegítés után pedig legalább 45 percet eddzen!

Tenisz, squash

Klasszikusan féloldalas sportág, de változatosabb, mint ha valaki egyedül emeli a súlyokat, esetleg fut a természetben, a futópadon. Fontos, hogy karban tartsa teste másik oldalát is, éppen ezért nem szabad leragadni csak a játéknál, erőnléti, súlyzós gyakorlatokat is végezni kell a szervezet egészsége érdekében. A teniszkönyök kialakulása gyakori, emellett a hirtelen helyzetváltoztatások miatt a térd és a boka van a leginkább kiszolgáltatott helyzetben.

Ezért fontos, hogy a gyerek a korának megfelelő játékkal játsszon!

2024. szeptember 08.

Miért szükséges alaposan megfontolni, hogy milyen játékokat veszünk gyermekünknek? Hogyan válasszunk tudatosan napjainkban, amikor szinte milliónyi különböző játék kapható? Alábbi cikkünkben pontosan ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat!  

A játékok elsődleges célja a készségfejlesztés

Ugyan a játékok hallatán elsőre az önfeledt szórakozásra gondolhatunk, viszont alapvetően a legfontosabb készségek fejlesztésére szolgálnak. Szerencsére a móka és a tanulás nem zárja ki egymást, azonban érdemes korosztály alapján játékokat választani. A legtöbb játék dobozán vagy leírásában konkrétan láthatjuk, hogy hány éves gyerekek számára ajánlottak.