Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

5 természetes gyógyír a depresszióra

Érdekességek2022. február 05.

Fotó: 123rf.com

Ne hagyjuk, hogy a borús, téli időszakban a kedvetlenség és a motiválatlanság eluralkodjon rajtunk… Különösen fontos ellenlépéseket tennünk, ha hajlamosak vagyunk a depresszióra. Leginkább ajánlott „enyhe” módszerekkel véget vetnünk a tartós szomorúságnak. Amellett természetes úton meg is előzhetjük a sötét napokban nagyobb valószínűséggel ránk törő kedélybetegséget.

Sokunkra telepedik rá a rossz hangulat, búskomorság, elkeseredettség, sőt, a „világfájdalom” érzése is a sötét téli időszak derekán. Minden korosztályra rátörhet ez a negatív kedélyállapot, mely nem válogat, és sokszor szezonális depresszióvá alakul. Az időjárás pedig „nem törődik” a következményekkel, amikor megfoszt minket a hangulatunkat kedvezően befolyásoló, napfényes napoktól.Ez a fényhiány ugyan nem magyaráz meg mindent, de bármi is lehet a levertség oka (személyes problémák, hormonális változás stb.), a rossz hangulat megjelenését nem szabad könnyedén venni. És még kevésbé szabad hagyni, hogy tartósan eluralkodjon rajtunk, tartós állapottá váljon.

De mit tehetünk ellene? Sokan nyúlnak ilyenkor antidepresszánsokhoz, amiből persze nem szabad, hogy reflex alakuljon ki.  Csak orvossal való konzultáció után, súlyosabb depresszió esetén szabad szedni őket. Mi magunk is segíthetünk rajta, érezve a búskomorság közeledtét, vagy megjelenését, „enyhe” gyógymódok segítségével. Ezek célzottan kiválasztott, megfelelő gyógynövények alkalmazását jelentik, melyek elismert hatásúak a kedélyállapot romlásakor. Ezen természetes, kevéssé erőteljes, de hatékony módszerek gyakran elegendők ahhoz hogy  állandó levertség vagy depresszió nélkül átvészeljünk néhány nehéz hetet, hónapot. Segítenek visszanyerni jókedvünket, derűnket. mellékhatások és hozzászokás nélkül…  

5 gyógynövény, mely már bizonyította hatékonyságát:


1. Griffonia – afrikai feketebab

A Nyugat-Afrikában őshonos növény az afrikai feketebab (Griffonia simplicifolia) magja nagymértékben tartalmaz 5-HTP (5-hidroxitriptofán) aminosavat. Ez a szerves vegyület az örömhormonnak is emlegetett szerotonin nevű ingerületátvivő anyag prekurzora (előfutásra), a szerotonin szintézis fokozója. Pozitív irányban szabályozza a hangulatot, az idegrendszer állapotát, örömérzést, eufóriát okozhat.

Ezen tulajdonságai miatt a Griffonia természetes antidepresszánsként is javasolt, melynek egyik előnye még, hogy gyorsan hat (szemben pl. az orbáncfűvel). A hangulat javítása mellett további hatása lehet, hogy csökkenti a korai felébredések számát, és így az ilyen időszakban ránk törő sötét gondolatok, tépelődések gyakoriságát is. Hat még a kényszeres evés ellen, csökkenti a cukor utáni vágyat, melyek kapcsolódhatnak depressziós szakaszokhoz vagy a rossz hangulathoz. A Griffoniát amellett gyakran használják a hagyományos antidepresszánsok elvonásakor kísérőként, vagy a gyógyszer helyettesítésére, illetve hatásának kiegészítésére is.

Alkalmazható kapszula formájában (5-HTP/50 mg-os) vagy tinktúraként. 2 kapszula (vagy 30 csepp tinktúra) bevétele ajánlott 16 órakor délután és este, lefekvés előtt, ami lehetővé teszi a szerotonin természetes kiválasztódásának követését.  Havonta 3 hétig alkalmazandó a kezelés, 1 hét szünettel, ameddig szükséges. Krónikus stressz esetén társítható rhodiolával. 

2. Rhodiola – aranygyökér

Amikor a stressz és a nyugtalanság olyan mértékben vált ki búskomorságot, depressziót, hogy nincs lelkierőnk feladatainkat ellátni sem szakmai téren, sem pedig a családban, és érezzük, hogy napról napra veszítünk energiánkból, a Rhodiola vagy aranygyökér (Rhodiola rosea) gyógynövény hasznosnak bizonyulhat. Kivonata javítja a szervezet energiaellátását, emeli a szervezet dopamin-szintjét. A dopamin egy idegrendszeri jelátviteli anyag, mely hormonként felelős a jutalom- és elégedettség-érzés kialakulásáért, a motivációért.

A Rhodiola amellett azon kevés növény közé tartozik, amelyik adaptogén tulajdonságú, azaz növeli a szervezet alkalmazkodó és ellenálló képességét a stresszel szemben. Így a stresszes élet okozta rossz kedélyállapot javításában segít, és gyorsan hat. Főként tinktúra formájában alkalmazott (reggelente 30 cseppet kell bevenni belőle egy pohár vízben), illetve (200-250 mg-os) kapszula is bevehető szintén a reggeli órákban, 3 hetes kúra keretében, mely ismételhető.

3. Mézfű (citromfű)

A gyötrődés, bánat, aggodalom, sötét gondolatok stb. gyakran befolyásolják a „második agyat” (bélidegrendszert), ami bélgörcs, hasmenés, gyomorfájdalom formájában jelentkezhet. Megnyugtatva az elmét és elűzve a (kisebb) depressziót, újbóli harmóniát teremtve az agy és a gyomor között, a mézfű/citromfű (Melissa officinalis) jó választás lehet ezen bajok ellen.

A legjobb, ha gyógytea formájában alkalmazzuk: 1 leveseskanálnyi mézfű-levelet tegyünk 20cl vízbe, majd forraljuk 3 percig, és hagyjuk ázni 10 percig. Étkezések után, délben és este fogyasszuk. Másik megoldás: a praktikus és koncentrált citromfű-hidrolátumot öntsük vizesüvegbe (1 leveseskanálnyit 1 liter vízbe), és vigyük magunkkal, hogy napközben rendszeresen fogyaszthassunk belőle.

4. Bergamott – keserű narancs

A kesernyés illatú olasz citrusféle, a bergamott narancs (Citrus bergamea).héjából hidegsajtolással  állítják elő az illóolajat. Frissítő hatása mellett oldja a szorongást, javítja a kedélyállapotot, és természetes antidepresszánsként hat.

Alkalmazásának legegyszerűbb módja, ha reggelente 1 cseppet beveszünk belőle, fekete teában oldva. Amellett napközben belélegzésre is használhatjuk: egy flakonból vagy zsebkendőre cseppentve lélegezzük be, amikor érezzük hangulatunk romlását. Nagyon hatékony, mindennap alkalmazható, hosszú távon is. Ajánlott a flakonját hűtőszekrényben tárolni az olaj káros peroxidációjának megakadályozására.

5. Ylang-ylang

Az Ylang-ylangot (Cananga odorata totum) gyakran nevezik a nők esszenciális olajának is, mivel jótékony hatású a hormonális hullámzások (menzesz, menopauza) okozta depresszió enyhítésére.  Nyugtatja az érzelmeket, javítja a hangulatot, hatékony idegkimerültség ellen, és segíti az ellazulást. De ezen tulajdonságai mellett édes virágillata fokozza a libidót, és növeli az önbizalmat is szexuális téren.

Erős hatású, intenzív illatú, így mértékkel alkalmazandó. Pl. 1 csepp elég belőle a tenyérből történő belélegzéshez. Gyakran társítják bergamott vagy majoránna esszenciális olajjal (2-1 csepp arányban). Nyugtató hatású lehet még, ha hidegen párologtatjuk, kb. 5-10 percig, 1-3-szor naponta.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.