Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

5 tipp, hogy könnyebben megszokja gyermekünk a szemüveget

Érdekességek2023. március 26.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A szülők számára sokszor a legnehezebb kihívások egyikét jelenti, hogy elfogadtassák gyermekükkel a szemüveg viselését. Gyakran ütközhetnek erős ellenállásba, pedig akárcsak a fogszabályozó, úgy a szemüveg is az ő érdeküket szolgálja. Ennek ellenére egyik sem népszerű gyógyászati termék a gyerekek körében, akik sokszor kellemetlennek élhetik meg ezek viselését, kínosan érezhetik magukat megjelenésük miatt és tarthatnak osztálytársaik csúfolódó megjegyzéseitől is.  

A szemüveg hosszú távon kétségtelenül gyermekünk előnyére válik, ugyanakkor hirtelen hozhat jelentős változást a mindennapjaiba. Ezért időre lesz szüksége ahhoz, hogy megszokja az új helyzetet és szívesen viselje az előírt darabot. Nézzünk is meg néhány hasznos tippet, amelyekkel segíthetjük abban, hogy idővel ő is hasznos kiegészítőként tekintsen a szemüvegre, megértse előnyeit és viselése ne kínos, sokkal inkább szórakoztató élmény legyen számára!

Mit tehetünk szülőként, hogy könnyebben megszokja gyermekünk a szemüveget?

A gyereknevelés nagy felelősséggel jár, a szülőknek sokszor népszerűtlen döntéseket is meg kell hozniuk gyermekünk érdekében; hiszen a legkisebbek gyakran vonakodnak az olyan hasznos dolgok betartásától, mint a zöldségek fogyasztása, a kevesebb édesség, a több tanulás vagy az időben történő lefekvés. Egy szemüveg feltehetően egyik gyermek kívánságlistáján sem szerepel, de vannak olyan helyzetek, amikor elkerülhetetlen annak rendszeres viselése. Fontos, hogy legyünk türelmesek és megértőek, magyarázzuk el, hogy a szemüveg előnyére válik, nincs benne mit szégyellni, és segítsük abban, hogy leküzdhesse az ezzel kapcsolatos félelmeit. Nézzünk ehhez 5 hasznos tippet!

1. Keressünk példaképeket!

Minden gyereknek vannak kedvenc mesehősei, filmes karakterei, sportolói, énekesei vagy más olyan hírességek, akikre felnéznek. Példaképeik között pedig szinte biztosan akad legalább egy szemüveges: Harry Potter mellett gondolhatunk Supermanre, Demi Lovatora vagy éppen Matt Damonra. A gyerekek sokszor rajonganak kedvenceikért, az a tudat pedig, hogy az általuk csodált bálvány is hozzájuk hasonló cipőben jár, sokkal magabiztosabbá teheti őket a szemüveg viselésében. Ezt a tudatosságot erősíthetjük gyermekünkben akár a hálószobájába tett poszterekkel is, hogy lássa, teljesen menő dolog szemüveget viselni.


2. Vonjuk be őket a választásba!

Évtizedekkel vagyunk túl az SZTK-s szemüvegek korszakán, napjainkban a szemüvegkeretek és a szemüvegtokok egyaránt trendi, menő kiegészítők lehetnek. Széles választékban érhetőek el, már a legkisebbek számára is, tetszés szerinti méretekben, formákban, színekben vagy mintázatokban. Minden gyerek szeret válogatni, ha pedig egy elképzeléseihez passzoló darabot talál, idővel akár még ragaszkodhat is hozzá. Ráadásul úgy érezheti, ő is részese volt a szemüveggel kapcsolatos komoly döntés meghozatalának.

3. Figyeljünk oda a kényelemre!

Alapvetően rábízhatjuk gyermekünkre a döntést a szemüveg stílusát illetően, nekünk azonban fontos odafigyelni annak kialakításra is. Az az optimális, amikor a szemüveg stabilan illeszkedik az arcformához, kényelmesen ül az orrnyergen és füleken. Nem csúszik le, nem túl laza és nem túl feszes, szinte észrevehetetlen viseletet tesz lehetővé. Ne feledjük, hogy a gyerekeknek kisebb a fülük és kevésbé markánsak az arcvonásaik – ha biztosan jó döntést szeretnénk hozni, akár a szemészeten, akár egy szaküzletben is kérhetünk tippeket a tökéletes típus kiválasztásához.

4. Fokozatosan szoktassuk őket a viseléshez!

Nem várhatjuk el, hogy gyermekünk minden pillanatban szívesen hordja a szemüvegét, kiváltképpen az elején nem, amikor még az újdonság erejével hat. A hozzászokás eltarthat egy ideig: legyünk türelmesek, a legtöbb lurkónak körülbelül három hónapra van szüksége az „akklimatizációhoz”. Apró lépésekkel szoktassuk a szemüveghez, például a viselési idő fokozatosan növelésével. Kezdhetjük napi 10 perccel, majd folyamatosan emelhetjük ezt az időtartamot egészen addig, amikor már az állandó viselet is természetes lesz számára.

5. Támogassuk és biztassuk őket!

Gyermekünknek szüksége lehet a támogatásunkra és a biztatásunkra, különösen az elején: egészen a szemészeten tett látogatástól az eszköz első viseléséig. Ezután is dicsérjük meg időnként a megjelenését, juttassuk eszébe a szemüveges példaképeit, emlékeztessük arra, mennyi előnnyel jár a szemüveg viselése! Szebben írhat, jobban láthatja a filmeket és az iskolában is ügyesebb lehet. Kisebb gyereknél sajnos előfordulhat, hogy valamilyen formában az osztálytársaik céltáblájává válnak szemüvegük miatt. Ezért érdemes lehet előre felkészíteni ezekre a helyzetekre, vagy legalább segíteni abban, hogy hagyja figyelmen kívül ezeket a rosszindulatú megjegyzéseket.

A szemüveg elfogadtatása nem egyszerű, azonban közel sem lehetetlen feladat. A fenti tippek sokat segíthetnek a cél elérésében, ugyanakkor, ha indokoltnak érezzük, bármikor kérhetünk további tanácsokat például egy szemész szakorvostól, beszélhetünk akár gyermekünk tanáraival is. Ők biztosan partnerek lesznek abban, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenség vagy rossz érzés mellett szokjon hozzá a legkisebb az új helyzethez!

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Magány vagy egyedüllét?

2024. április 13.

Az élet: magány. Ha az ember magányossága miatt szenved, annak az az oka, hogy nem ismeri önmagát, mert nem érti az élet igazi struktúráját. Majdnem mindenki szenved a magánytól, sokan szinte állandóan. A magányosság és az egyedüllét azonban két teljesen különböző dolog.  

„Egyedül születünk, egyedül élünk, és egyedül halunk meg..."

Általában, aki a magányosságtól szenved, az olyasvalami hiányától szenved, amit nem saját magában keresett. Sokan azért vágynak társra, hogy megértésre találjanak, amit nem képesek megadni önmaguknak. Ahhoz, hogy egyedül tudjunk maradni önmagunkkal, hogy elfogadjuk magunkat, az önismeret által juthatunk el. Ha magunkat ismerjük, a világot ismerjük.

Majdnem mindenki szenved a magánytól, sokan szinte állandóan.

A magányos embernek nincs kivel kapcsolatot teremtenie semmilyen szinten, legyen az csupán ismeretség, barátság vagy tartós szerelem. Ha sikerül is kapcsolatot teremtenie, esetleg nincsenek eszközei arra, hogy azt fenntartsa, és ne szenvedjen tovább a magánytól. Az emberi kapcsolatok segítenek saját értékeink megítélésében és abban, hogy életünk eseményeit megfelelően tudjuk kezelni, hogy összhangba hozzuk a tőlünk függetlenül létező külvilág hatásait belső érzéseinkkel.

A magány akkor következik be, amikor az ember nem tudja megítélni ezeket az értékeket, ami következménye annak, hogy nincs akivel megbeszélje, akitől megerősítést kaphatna. A kommunikáció azért játszik fontos szerepet a mindennapi kapcsolatokban, mert segítségével informálódhatunk folyamatosan arról, hogy mennyire fontos a személyünk a másik számára. 

A magány érzése a másik ember társasága, közelsége utáni vágyakozás miatt alakul ki. Azért van szükség a másik emberre, hogy megerősítsen minket önmagunk értékelésében és segítsen eligazodni a körülöttünk történő dolgokban, segítsen felismerni valódi jelentőségünket. Egyes személyeken könnyebben lehet úrrá a magány mint másokon, ilyenkor sok függ attól, hogy elég erős-e az illető személyisége, vannak-e lelki tartalékai, hogy megküzdjön a magánnyal. Számtalan oka lehet annak, hogy valaki magányosnak érezze magát. 

A legnagyobb kár, amit a magány okozhat, hogy egyes elfojtott szorongások elhatalmasodhatnak, és súlyos rombolást okoznak a személyiségben. Az embereknek szükségük van a szerelemre, a szeretetre. Ezek nélkül nem képesek normális, egészséges személyiségként leélni az életüket.

Ez a kardiológiai rehabilitáció 5 fő eleme

2024. április 13.

A kardiológiai rehabilitáció célja nem csak az, hogy megelőzhető legyen egy második szív-érrendszeri esemény, például szívinfarktus, de az is, hogy a fizikai változtatásokon túli szakértői támogatással érhető, fenntartható, sőt élvezhető legyen az új életmód. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa szerint így lehet a kényszer szülte igényből előnyt kovácsolni.

Milyen betegségek, állapotok esetén fontos a kardiológiai rehabilitáció?

A kardiológiai rehabilitáció többet jelent annál, mint egy szív-érrendszeri esemény, például szívinfarktus után a kórházban történő kezelés. A hosszú távú kardiológiai gondozás célja ugyanis nem csak az esemény utáni felépülés támogatása, de az is, hogy az élet hátralévő része jó minőségű legyen és jelentősen visszaszoruljanak azok a kockázati tényezők, amelyek a szív-érrendszeri betegséghez és esetleg a műtéthez vezettek. Éppen ezért minden jelentős hazai és külföldi szakmai szervezet támogatja a kardiológiai rehabilitációt, beleértve az American Heart Association-t is.

Különösen ajánlott a hosszú távú program az alábbi események után, illetve állapotok megléte esetén:


– szívinfarktus,
– szívkoszorúér betegség,
– szívelégtelenség,
– perifériás artériás betegség (PAD),
– mellkasi fájdalom (angina pectoris),
– bizonyos örökletes szívbetegségek,
– szívizomgyulladás,
– bypass műtét, sztent beültetés, angioplasztika,
– szív- vagy tüdőtranszplantáció,
– szívbillentyű beültetés,
– pulmonális hipertónia.

Kutatás: a közösségi média böngészése több órát vesz el az alvásból

2024. április 12.



Az Alvás Világszervezete (World Sleep Society) 2008 óta minden évben a tavaszi napéjegyenlőség előtti pénteken rendezi meg az Alvás világnapját, hogy felhívja a figyelmet az alvás fontosságára, az alvászavarokra és az egészséges alvás pozitív hatásaira. A szervezet szerint az alvás legalább olyan fontos az egészséges élethez, mint a táplálkozás és a testmozgás. A megfelelő alvás támogatja az emlékezetet és a tanulást, erősíti az immunrendszert, és a test energiaszintjének fenntartását. Ennek ellenére sokan nem alszanak eleget vagy jól, ami káros hatással van az egészségükre és a teljesítményükre.

A Huawei és az Ipsos tavalyi, nyolc európai országban végzett kutatása szerint éppen az alvás okozza a vezető egészségügyi problémát a válaszadók körében: a megkérdezettek 35 százaléka szenved alvási nehézséggel, és ugyanennyien szeretnének változtatni rajta2.

Három és fél óra közösségi-média használat alvás előtt

Sok tényező játszhat szerepet abban, hogy miért nem alszunk jól, ezek közül az egyik leggyakoribb az intenzív közösségimédia-használat. Egy tavalyi felmérés szerint az amerikai felnőttek naponta 3,5 órát töltenek közösségi média-oldalakon lefekvés előtt, vagy sok esetben alvás helyett, a túlnyomó többség a YouTube-on (73,8 százalék) és a Facebook-on (72 százalék) szörfözik.

A helyzetet súlyosbítja, hogy sokan épp ezektől remélnek megoldást, holott a kutatások szerint az elektronikai eszközök által kibocsátott kék fény stimulálja az agyat, és gátolhatja az alvási ciklusban fontos szerepet játszó melatonin nevű hormon természetes esti termelését.

Az okosórák segíthetnek jobban odafigyelni az alvásra

Az alvásmonitorozásban nagy segítséget nyújthatnak a viselhető okoseszközök, amelyek alvásfigyelő funkciója széles körben elterjedt, ám sokan még mindig nem ismerik ezt a lehetőséget kellő mértékben. A Huawei fentebb idézett felmérése szerint a válaszadók átlagosan csak két és fél okosóra-funkciót tudtak megnevezni, és ezek között ritkán szerepel az alvásfigyelés. Holott az okosórát használók pozitív hatásról számolnak be: a megkérdezettek jóval több mint fele, 61 százaléka használja az alvásfigyelő funkciót, és a válaszadók 39 százaléka állította azt, hogy eszközük hatására jobban figyelnek alvásukra.