Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

6 átmozgató tipp a derékfájásra-nem csak nőknek!

Érdekességek2022. február 13.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ha fáj, ha sajog vagy már a felkelés is nehézséget okoz, itt az idő, hogy néhány egyszerű tornagyakorlattal orvosold problémádat. Személyi edzőnk ehhez ad most praktikus tanácsokat.  

1. Feküdj hanyattfekvésben a talajon (ágyon, íróasztalon), mindkét lábad nyújtsd ki a tested folytatásában, majd egyiket behajlítva térdeddel irányítva az orrod felé húzd közel a mellkasodhoz. A másikat hagyd a talajon nyújtva, lábfejeket visszafeszítve, combokat befelé forgatva. Alsó lábszáradat kulcsold át mindkét kezeddel. Fejed maradjon a talajon, egész gerincedet pihentesd a talajon. Csípőcsontodat próbáld meg a talajon tartani, ne húzd fel.

2. Ismételd meg ugyanezt a másik lábaddal, majd húzd fel mind a két lábad a mellkasodhoz, kulcsold át a lábaidat és úgy pihenjen egy darabig.

3. Állj négykézláb a talajon, csináld a klasszikus cicahát - hát domborítása, kutyahát - homorítás, gyakorlatot egymás után többször is megismételve.

4. Ugyanezt végezheted láb behúzásokkal is. Hát domborításnál egyik térdedet közelíted az orrodhoz, homorításnál jól a magasba emeled az enyhén hajlított lábat, miközben nyakadat is hátra hajtod.

5. Végezhetsz oldal irányú mozgást is. Állj négykézláb  az előző pózban maradva. Fejed fordítsd oldalra, úgy hogy a feneked irányába nézz. Jól fordítsd el a fejedet, közben a szemeiddel is nézz jól hátra. Ezt a gyakorlatot is folyamatosan ismételdd, egyik oldalról át a másikra.


6. Aludtál már földön? Ha nem, próbáld ki gyorsan! Még ha nem is fáj a hátad, nincs semmi panaszod, akkor is tanácsos rendszeresen leköltözni a földre aludni. Hamar meg lehet szokni, és a hatás nem maradhat el! Javul a testtartásod, elmúlnak hátfájási problémáid. Javul a problémád, és folyamatosan el is múlik. Ha nem hiszel nekem, először csak próbáldd ki lent egy kis ideig, mondjuk kb. 10 – 20 – 30 percig feküdj ott lent. Tanácsos háton, vagy hason fekve tenni. Teríts a szőnyegre néhány plédet, pont annyit, hogy ne veszítsen a keménységéből a talaj, de az pont kényelmes, aludható legyen számodra.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Meglátod, hogy a reggeli ébredésed hamarosan sokkal jobb és jobb lesz.

Ha talán az elején nem is esik jól, fel ne add! Tégy egy második próbát. Hiszen csak szokatlan volt, de meglásd, hamar megszokod és a hatás sem marad el!
Garantáltan!

A szerző személyi edző, rekreátor

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.