Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

6 bevált lépés párkapcsolati elhidegülés ellen

Érdekességek2024. június 01.

Elgondolkoztál valaha azon, hogy miért szűnik meg a kapcsolat, meghittség és csodálat két ember között? Hogy miért érzel egyre kevesebb szexuális vágyat partnereddel? Hogy miért tapasztalsz egyre nagyobb távolságot közöttetek? Hogyan lehet ezt megelőzni?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Talán azért, mert te is részese vagy annak, hogy falat emeltél önmagad és partnered közé. Volt olyan valaha, hogy nem élvezted a szexet a kedveseddel, és mégsem szóltál egy szót sem? Mert attól féltél, hogy az megöli az áramlást, a jó hangulatot közöttetek? Vagy esetleg jó lett volna egy kis személyes tér, amiben csak te vagy egyedül, de féltél kimondani, nehogy csalódást okozz neki

A kapcsolati szeparáció okai

Mintha a partnerünkről való lekapcsolódásnak két oka lenne. Az egyik, hogy félek elmondani, hogyan érzek - félek kimutatni az igényeimet, vágyaimat, legmélyebb szükségleteimet. Mit gondolok, akarok valójában. A másik pedig, hogy nem akarom meghallani a másik igényeit, mert attól rettegek, hogy nem tudom kielégíteni azokat, nem tudok megfelelni nekik - csak akkor, ha lemondok magamról.

Az igazság elrejtése

Az igazság kimondása helyett a pillanatnyi békét választjuk, szőnyeg alá söpörjük a dolgokat, struccpolitikát folytatunk magunkkal és partnerünkkel szemben is – mert szeretnénk elkerülni a fájdalmat és veszteséget – így kapcsolatunkat lassan és észrevétlenül szabotáljuk, láthatatlan pókhálókat szőve partnerünk és magunk köré. “Ha kimondanám, úgysem változtatna semmit..” Így inkább a téglákat választjuk a nagy fal kiépítéséhez.

A védelmi falak megtörik az intimitást

Ezek a hideg falak megölik az intimitást – azt a finom áramlást és egységet, ami egy kapcsolat valódi alapja és mozgatórugója. A hitelességről és önfelvállalásról való lemondás nemcsak önmagunk megtagadását feltételezi, hanem ezáltal a valódi határaink elvesztését is. A határok megszűnése pedig arra lenne hivatott, hogy érzelmileg és szexuálisan kiszolgáltatottá váljunk – beleveszve a félelembe, kiszolgáltatottságba. A szorongásban és védtelenségben pedig sosem születik gyönyör, szexuális szikra, vonzalom. 

Hogyan tudjuk lebontani újra a falakat? 

A titok egy virágzó kapcsolathoz - maga a hitelesség. Légy valódi, őszinte, és ne csald meg önmagad! Ez pedig önmagadban kezdődik. Sokan elfelejtik, hogy a valódi kapcsolat rólad szól, amit sosem szabad feláldozni semmiért. Ehhez az első lépés újra, hogy hajlandó legyél szembenézni avval, hogyan érzel – és nemcsak akkor, amikor kényelmes. Olyankor is, amikor megítélnéd magad, vágyaidat.

Ez azoknak is kihívás lehet, akik azt gondolják, hogy nekik ez könnyen megy, mert nincsenek nagyon egyértelmű vágyaik, és általában csak sodródnak az árral. Gyakran pont azok azok, akik a legjobban félnek a mély kapcsolódásoktól, és a valódi intimitástól. Azok, akik nem képesek meghúzni valódi határaikat, és mederbe terelni önmagukat. De vannak, akik azt mondják: a félelem azt jelenti, nagyon fontos. 


Hogyan mondjuk el az igazságot?

Ehhez nagyon fontos a tudatos kommunikáció. Ha nehéz kimondani, kifejezni és felvállalni önmagad, akkor érdemes e félelmednek hangot adni:

“Szerelmem, azt vettem észre, hogy néha kihívást jelent számomra kimondani azt, amit igazán érzek és akarok. Szeretnék egy csodálatos és őszinte kapcsolatot veled, és szeretném, ha ezt együtt tudnánk csinálni. Ez új számomra, és örömmel venném a támogatásod.” Amikor megosztanál a partnereddel valamit a későbbiekben, akkor emlékeztetheted őt erre a megállapodásra.  

Közelségben, meghittségben

Ezen kulcsok által olyan kapcsolatok építésére leszel képes, ami nyílt, őszinte és valódi. Olyan alapok megteremtésére, mely a valóságon nyugszik. Adj egy esélyt önmagadnak és partnerednek is arra, hogy előtűnjön, kik is vagytok ti valóban – mély érzéseknek, leplezetlen vágyaknak, ragyogó gondolatoknak.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Hogyan változik a vércukorszint?

2024. július 16.


A vércukorszint két élettani szabályozója a szervezet saját hormonjai, az inzulin, és a glukagon. Amikor a glükóz vérszintje megemelkedik, a hasnyálmirigy inzulint bocsát ki magából, és a glükózt eljuttatja a sejtekhez.

Inzulin és glukagon

Ezen kívül az inzulin aktiválja a glukóz energiává és glikogénné alakulásának folyamatát, azaz szerkezetileg lehetővé teszi a szervezet bizonyos részeiben (máj, izmok) való raktározásra, szükség esetén a gyors mobilizáláshoz.

Ha a vércukorszint egy bizonyos szint alá csökken, a hasnyálmirigy glukagont bocsát ki (ez egy inzulin antagonista). Ekkor a máj glukagont enged a véráramlásba, ezért a vércukor újra megfelelő szintre emelkedik, stabilizálódik.

Magasabb cukorértékek: fontos a mozgás és a megfelelő diéta

Cukorbetegségben akár 1-es, akár 2-es típusú, a hasnyálmirigy inzulin termelése nincs összhangban a szénhidráttal bevitt glükóz mennyiségével, és a sejtekhez történő elszállításával.  A vérben keringő nagyobb mennyiségű cukor megváltoztatja a kémiai viszonyokat, ez pedig tipikus diabéteszes tünetekhez vezet, mint pl. nagy mennyiségű vizelet, szomjúság, kimerültség.

Nagyon fontos, hogy az esetek döntő többségében az időben észlelt magasabb vércukor értékek még korrigálhatóak vagy karbantarthatóak rendszeres testmozgással és szinte észrevétlen étrendi áthangolásokkal.

Glikémiás index (GI) A GI megmutatja a szénhidráttartalmú ételek vércukorszintre, és ezáltal az inzulinelválasztásra gyakorolt hatását. Minél nagyobb az étel GI-értéke, annál intenzívebben és gyorsabban megemeli a vér cukorszintjét, és annál több inzulin leadására serkenti a hasnyálmirigyet.

A GI kiszámításához 50 g glükóz vércukorszint-emelő hatását veszik alapul, és ezt hasonlítják össze a különböző élelmiszerek elfogyasztása után tapasztalható vércukorszint-emelkedéssel. A számérték megmutatja, hogy az 50 g glükózhoz képest az azonos mennyiségű szénhidrátot tartalmazó élelmiszer elfogyasztása hányszoros mértékű vércukorszint-emelkedést okoz. 50 g szénhidrátot tartalmaz például 1 kg sárgarépa vagy 650 g görögdinnye.

Harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját – 2024. augusztus 8.

2024. július 16.



2024. augusztus 8-án –a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját. Az eseménysorozatban idén már hat ország 15 helyszíne vesz részt és 50 zenekar fellépésre kerül sor itthon és külföldön Rostás Mihály „Mazsi” (a Lakatos Mónika és a Romengo és a Mazsimo Gipsymo zenekarok alapítója és zenekarvezetője) kezdeményezésére. Az eseménysorozat arca Lakatos Mónika Kossuth- és WOMEX életműdíjas roma énekesnő.

A Nemzetközi Cigány Dal Napja a sokszínűséget ünnepli legendás cigány és nemcigány művészek részvételével évről-évre bővülő helyszín- és programkínálattal. 2024-ben tíz magyarországi városban, valamint öt külföldi helyszínen, közel ötven fellépő zenekarral várják a közönséget a Nemzetközi Cigány- és Világzenei Hálózat szervezésében ingyenes koncertekkel. Flamencotól a balkáni rezesbandákig, cigány hallgatóktól a jazzes ritmusokig elvarázsol bennünket a cigány kultúra életöröme, dimanizmusa és mélysége egyaránt.

A szervezők arra biztatnak mindenkit, hogy merüljenek el a felejthetetlen zenei élményekben jobban megismerve, megtapasztalva a cigány kultúra mellett a saját kulturális sokszínűségünket is.

Inkontinencia – Több mint négyszázezer rejtőzködő beteg

2024. július 15.

Magyarországon közel félmillió embernek vannak vizelettartási problémái, de közülük csak minden tizedik beteg fordul orvoshoz, pedig léteznek gyógymódok az inkontinencia kezelésére. Azok a betegek, akik eddig nem tudtak vagy nem mertek segítséget kérni, idén áprilisban nagy lépést tehetnek a gyógyuláshoz vezető úton.

Április az Inkontinenciaszűrés hónapjaAz eddig tabutémaként kezelt inkontinenciában szenvedő betegek számára 2011 áprilisában lehetőség nyílik arra, hogy nyíltan tudjanak beszélni problémájukról orvosukkal, aki segít megoldást találni panaszaikra. A hónap során az ország közel 200 háziorvosi, nőgyógyászati és urológiai rendelőjében Inkontinencia Teszteket találnak az érdeklődők. A néhány perc alatt, akár várakozás közben is kitölthető, ingyenes felmérés az első és egyben legfontosabb lépést jelenti a betegség felismerésében és kezelésében. Az Inkontinencia Szűrés Hónapja programban résztvevő rendelők listája a www.cseppmentes.hu weboldalon megtalálható. „A kitöltött teszt alapján nem csak az inkontinencia típusát határozhatjuk meg nagy valószínűséggel, de egyúttal már megfelelő kezelési eljárást is tudunk javasolni.” – állítja Dr. Tenke Péter, a Dél-pesti Kórház urológiai osztályának vezető főorvosa. „Nagyon fontos lenne, hogy az inkontinens betegek ne rejtőzködjenek, merjenek orvoshoz fordulni problémájukkal, hiszen testi és lelki betegségekkel egyaránt kapcsolatban állhat ez az életminőséget is jelentősen befolyásoló állapot, ezért semmiképp sem szabad elhanyagolni azt.” – teszi hozzá a professzor úr.

Tévhitek az inkontinenciával kapcsolatban

Bármilyen meglepően is hangzik, az inkontinencia nemcsak az idős nők betegsége, fiataloknál is előfordul, a felnőtt nők közel 20-30%-át érinti ez a probléma. Például nagyon sok terhes nő és kismama szenved az egyik leggyakrabban előforduló inkontinenciatípustól, a stressz vagy az újabb meghatározás szerint az úgynevezett terheléses inkontinenciától; ugyanakkor férfiak számára sem ismeretlen ez a kellemetlen tünet, az összes inkontinens beteg 1/3-át az erősebbik nem képviseli.