Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

6 ok, amiért unokatesókkal felnőni jó dolog

Érdekességek2019. április 05.

A fotó illusztráció: pixabay.comIgazi áldás, ha az embernek vannak unokatesói. Már-már olyan, mint a testvéri viszony, ezért érdemes megbecsülni. Íme 6 ok, amiért szuper dolog unokatesókkal felnőni.

1. Az unokatesók legjobb barátok is egyben
Persze, a testvérek is, de az “unokatestvérség”, az egy egészen más szint. Az unokatestvérek kevésbé froclizzák egymást a mindennapokban. Jó esetben az első pillanattól fogva mély barátság születik közöttük, a számtalan közös élmény pedig egy nap mókás és egyben csodálatos emlékké alakul.

2. Az unokatesók megvédik egymást
Természetesen ugyanúgy megvannak a viták és bunyók, mint a testvérek között, de emellett, ha a helyzet úgy hozza, teljes mellszélességgel védik és támogatják is egymást. Tudják, hogy életük végéig számíthatnak egymásra.

3. Családi összejöveteleken mindig ott vannak egymásnak
Családi összejöveteleken, nyaralásokon a testvérek mellett ott vannak az unokatesók, akikkel lehet játszani, beszélgetni. Ráadásul ez a szülőknek is nagy előny, hiszen amíg a gyerekek elszórakoztatják egymást, addig ők is kicsit relaxálhatnak. Ez sem utolsó, valljuk be!


4. Az ottalvós bulik egyszerűbben megoldhatók
A szülők kevésbé izgulnak, ha csak az unokatesóknál szerveződik ottalvós buli. Előtte a szülők (testvérek) is éjszakába nyúlóan élvezhetik egymás társaságát, miközben a gyerekek is jól elvannak, és még hazasietni sem kell senkinek.

5. A nagyobb unokatesók vigyáznak a kisebbekre
Nekik izgalmas, a szülőknek pedig óriási segítség, ha a nagyobb unokatesók időnként felügyelnek a kisebbekre. Nem beszélve a megunt, kinőtt holmik körforgásáról, amit egymástól megörökölnek a gyerekek.

6. Hűségesek
Az unokatestvérek között szövődött barátság általában egy életre szól. Ugyanaz a család, ugyanazok a gyökerek, amiért egészen máshogy “értik meg” egymást, mint a szimpla barátok. Mindenki szerencsésnek érezheti magát, akinek vannak unokatestvérei – ez az egyik legfantasztikusabb és legkülönlegesebb szövetség!


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Lelassították a szklerózis multiplex súlyosbodását

2019. április 13.

Őssejt-transzplantációval amerikai kutatóknak sikerült lelassítani a szklerózis multiplex betegség súlyosbodását a kór relapszáló-remittáló típusa esetében – adta hírül az Amerikai Orvostársaság folyóirata, a JAMA.

A chicagói székhelyű Northwestern Egyetem Feinberg Orvostudományi Iskolájának kutatói Richard K. Burt vezetésével 110 olyan relapszáló-remittáló SM-beteget vontak be tanulmányukba, akiknél az előző évben kétszer fordult elő, hogy az idegrendszeri tünetekkel járó fellángolásokat (relapszusokat) tünetmentes időszakokok (remissziók) váltották fel, miközben betegségmódosító terápiákkal (DMT) kezelték őket.

Ez a típus a jelenleg gyógyíthatatlan betegség leggyakoribb formája. A betegségmódosító terápiákkal gyógyszerekkel mérsékelhető a betegség e típusának lefolyása, de nem gyógyítják ki a pácienseket az SM-ből. E terápiák csökkentik a fellángolások gyakoriságát és súlyosságát, valamint az általa okozott idegi károkat.

A tanulmányba bevont betegeket két csoportba osztották, az egyik csoportot (55 fő) nem mieloablatív hematopoetikus őssejt transzplantációval (HSCT) kezelték cicklofoszfamidot és antitimocita globulint (T-sejt ellenes antitestek) alkalmazva. A másik 55 fős csoportot nagyobb hatékonyságú betegségmódosító terápiával kezelték, mással, mint az előző évben kapott DMT-kezelés során. 98 beteg állapotát egy év után mérték fel, 23-ét évente követték öt éven át.

NO SMOKING - egészségesebb babák

2019. április 13.

A dohányzási tilalom hatására jelentősen javult a vendéglátóiparban dolgozó anyák újszülöttjeinek egészsége Magyarországon, többek között nőtt az átlagos születési súlyuk, csökkent a koraszülöttek aránya, továbbá a csecsemőhalálozás esélye is alacsonyabb lett - derült ki az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont és az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont munkatársainak kutatásából.  

A kutatók azt vizsgálták, hogy miként hatott a dohányzás korlátozása a vendéglátóiparban dolgozó nők gyermekeinek születéskori egészségére - olvasható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

Felidézik, hogy a nemdohányzók védelméről szóló törvény 2012-ben életbe lépett szigorításának következtében tilossá vált a dohányzás többek között a kocsmákban, a szórakozóhelyeken, a munkahelyeken és a közforgalmú intézményekben. A legnagyobb változás a vendéglátóhelyek, kocsmák esetében történt, ahol korábban ritka kivételt jelentett a dohányzás korlátozása.

A kutatás során a vendéglátóhelyeken felszolgálóként, pincérként dolgozó nők újszülöttjeinek egészségi mutatóiban a szigorítás előtti és utáni időszak között bekövetkező változást hasonlították össze egy kontrollcsoport hasonló adataival. A kontrollcsoportot a kereskedelemben és szolgáltatási szektorban dolgozó nők (például bolti eladók, pénztárosok, fodrászok, kozmetikusok) újszülöttjei alkották. Utóbbiak anyukái nemcsak a törvényi változás után, hanem jellemzően már az előtt is füstmentes munkahelyi környezetben dolgoztak a terhességük alatt, ugyanakkor egyéb tulajdonságaikat tekintve nem különböztek jelentősen a vendéglátóhelyeken dolgozó nőktől, így ideális kontrollcsoportként szolgáltak.

Hogyan kerüljük el a C-vitamin-hiányt?

2019. április 12.Életkor, élethelyzet vagy (egészségtelen) életmód miatt a populáció bizonyos csoportjaiban viszonylag gyakori lehet a nem megfelelő mértékű C-vitamin-bevitel. Megeshet az is, hogy a szervezet fokozott C-vitamin-igényét nem képes az egyébként szokásos bevitel fedezni.

A C-vitamin-hiány fokozott kockázatának vannak kitéve

1. Az időskorúak
2. A várandós nők, a szoptató anyák
3. A kórházban kezeltek
4. Az alacsony egy főre eső jövedelemmel rendelkező háztartások tagjai
5. A stresszes, feszített élettempójú, környezetszennyezésnek kitett egyének
6. A dohányzók
7. Az alkoholisták, a drogfüggők

Elgondolkodtatók azok az adatok, amelyek szerint az otthonukban élő időskorúak táplálkozással történő napi C-vitamin-bevitele mindössze napi kb. 55 mg, ami mintegy 30%-kal elmarad a javasolt beviteltől.

A C-vitamin-pótlásra gondot kell fordítani a várandós nőknél is, különösen azoknál, akik vaspótlásra szorulnak, mivel a vaspótlás a C-vitamin-szint csökkenésével jár. Egy vizsgálat szerint a vaskészítményt szedő terhes nők körében 24%-kal csökkent a C-vitamin-szint az első trimeszterről a harmadik trimeszterre. A szoptatás alatt is megnövekszik a vitamin-, nyomelem- és ásványianyag-szükséglet; ez a napi C-vitamin-szükségletet tekintve mintegy 50%-os növekedést jelent.