Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

7 dolog, ami egyénibb, mint a mosolyod!

Érdekességek2017. szeptember 24.

Vannak közismert dolgok, amik jól azonosítanak bennünket, ilyen például az ujjlenyomat, vagy a retinánk - sok filmen látjuk ezt. Az aláírásunk minden szerződésen, minden banki bizonylaton szerepel. De vannak más dolgok is, amelyek csak RÁD jellemzőek, senki másra a világon!

 

Az ember arca egyedi. Sokan vannak, akikre, ha ránézünk, azt mondjuk: - Nahát ez a személy itt kiköpött Jolánka néném Cseregyerebefalváról! Aztán egy kicsit figyelünk, és rájövünk, hogy mégsem mert bizonyos dolgokban mégsem olyan. 

A tüsszentés 

Van aki halkan, mint ahogy egy cica nyiffan, úgy tüsszög. Pszi! Ennyi az egész. Van aki pedig a halottakat is felébreszti, és ha megfeszül sem tud halkabban, kedvesebben tüsszenteni. A tüsszentésünk bizony egyéni, nincs két egyforma. 


A nevetés 

Van aki csak vihorászik, van aki vastagon, öblösen kacag, és van aki nyerít, akár egy lovacska. Kicsi korunkban Pista szomszédot nemes egyszerűséggel Zokogómajomnak hívtuk, mert pont olyan volt a nevetése, mint ennek a fura hangú állatnak. (Alábbi videóban 11 perc környékén találod) 

Neked melyik állatra hasonlít legjobban a nevetésed? Hallgasd meg ezt a videót, és találd meg, milyen állat vagy! 



A sírás 

Van aki egyáltalán nem is tud sírni, elfojtott hangon befele zokog. Van, aki egészen kiengedi, belelovallja magát. A kicsi baba sírása olyan egyedi, hogy az anyukája nagyon hamar képes felismerni, hogy az ő gyereke sír, nem pedig egy másik csecsemő. 

Az orrfújás

Lehet, hogy furán hangzik, mivel az, hogy az orrunkat ne oroszlánüvöltéssel fújjuk ki, tanulható, illedelmes dolog, így aztán azt gondoljuk, hogy mindenki ugyanolyan óvatos hangon fúj orrot. Pedig nem! Különleges technikákat használunk, a két ujj közt pingpongozott orrcimpáktól kezdve az orrtőnél befogott trombitácskán át az öblösebb, bevállalósabb orrfújásig. 

A járás / futás 

A nézését, meg a járását? Bizony! A járásunk ugyanilyen egyéni. Biztos volt már veled is, hogy valakinek csak az árnyékát láttad, vagy csak a lépteit hallottad és már tudtad is, hogy ki jön! Sőt, bizonyos sportokat űzők lépte egészen hasonlóvá válik – de nem lesz soha teljesen ugyanolyan! A balettos, a lovas, a futó, a táncos mozgása mindig jellemző marad. 

A hang 

Nem csak a beszéd, de az énekhangunk is különleges. Van, aki károg, mint egy holló, vagy olyan karcos a hangja, mint egy régi trombitának. Más pedig szinte csilingelve beszél, jellemzően kellemes, lágy, finom hangon. Vannak férfiak, akik kifejezetten a nő hangjára gerjednek, például Japánban külön szex-vonalak vannak, ahol csak egy kellemes női hangért hívják az emelt díjas számot a kuncsaftok! 

Az aláírás – grafológus szemmel 

Az írásunk akkor is azonosít bennünket, ha nem vagyunk ott. Az írás minden igen apró részlete éppen úgy számít, mint az, hogy mennyire nyomjuk rá a tollat. A kézjegyünk, a teljes aláírásunk, vagy egy apró szignónk is alkalmas lehet azonosításra. Ezért van, hogy ma a világon a legelterjedtebb módja önmagunk azonosításának az, ha valamit aláírunk.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.