Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

7 jellemvonás, ami durván káros az egészségre

Érdekességek2024. augusztus 08.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A személyiségünk nem pusztán a társadalmi helyünket határozza meg, hanem akár a testi egészségünket is befolyásolhatja. Ez a 7 jellemvonás egy kis odafigyeléssel kezelhető, módosítható, és az ellenkezőjük is szokássá tehető, ami viszont egészséges.  

„Régóta tartja magát az elképzelés, hogy a gondolataink befolyásolhatják egészségünket; mostanra szinte számszerűsíthetjük is, mennyire így van ez” - mondta Stephen Boyle, az észak-karolinai Duke Egyetem munkatársa. A szakember és munkatársai összeállítottak egy listát, mely gondolatok teszik tönkre egészségünket leginkább.

7. helyezett: cinizmus

A cinikus embereknél, akik gyanakvóak és bizalmatlanok másokkal szemben, nagyobb eséllyel alakulnak ki szívbetegségek. „Ezek az emberek nem feltétlenül forrófejűek, de hajlamosak mások tettei mögött ellenséges motívumokat feltételezni” – mondta Boyle.

6. helyezett: értelmetlenség

Ha valakinek nincs célja, az életét csonkának élheti meg. Akinek vannak céljai, könnyebben tulajdonít célt az élete történéseinek és von le tanulságot azokból. Az ilyen emberek gyakrabban végeznek olyan tevékenységet, amelyet hasznosnak ítélnek. Kedvezőbb stresszhormon-szintet mutatnak, egészségesebb a keringési és az immunrendszerük, bár ezek biológiai háttere még nem tisztázott.

5. helyezett: aggodalmaskodás

A nagyon neurotikus személyek, akik állandóan szorongnak, aggódnak és hajlamosak a depresszióra, általában hamarabb meghalnak, mint az egészségesek. Bár egy cigaretta csillapíthatja a feszültséget, a rövid távú enyhülés nem éri meg, ha aztán ez viszi az embert a sírba.

4. helyezett: az önkontroll hiánya

Mindig késik a találkozókról? Képtelen rendet tartani az íróasztalán? Nincs önkontrollja? Ezekért a látszólag ártalmatlan vonásokért komoly árat fizethet az egészségével. Egy 900 főn végzett kutatás szerint a lelkiismeretes emberek 2-4 évvel tovább élnek, mint az impulzívak, akik hajlamosabbak például a dohányzásra és a túlzott alkoholfogyasztásra.


3. hely: szorongás

Az állandó cidrizés igencsak megterheli az ember fejét; a kedélyes embereknél ritkábban alakul ki demencia: egy vizsgálat szerint ezeknél 50%-kal kisebb az elbutulás esélye, mint a szorongásra hajlamosaknál.

2. hely: bánat és balsors

A lehangolt ember nem csak társadalmilag, hanem fizikálisan is hátrányos helyzetben van. Egy érbetegek részvételével végzett kutatás szerint az ún. D-típusú (azaz rossz közérzetre és érzelmi gátoltságra hajlamos) személyiségű emberek korábban halnak meg, mint mások.

1. hely: stressz

Bármit is teszünk, nem szabad, hogy felzaklasson! A tartós stressz halálos is lehet, de ha nem is öl meg, növeli a szívbetegségek, az influenza, a metabolikus szindróma és a magasvérnyomás rizikóját. Egy munkahelyi előléptetés, bár jót tehet a pénztárcánknak, ugyanakkor a stresszt is növeli, és lehet, hogy végül hamarabb kerülünk orvoshoz miatta.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.