Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

7 lépéses módszer, hogy megérezd; ő az igazi!

Érdekességek2024. augusztus 09.

Biztosan előfordult már mindannyiunkkal, hogy elbizonytalanodtunk: vajon ő-e az igazi? A szerelemnek pedig csalhatatlan jelei vannak. Hallgass a megérzéseidre!  

Illusztráció: Victoria Borodinova / PixabayA szerelem egyértelmű jelei

Az adrenalin-szintünk igencsak meglódul, mikor halljuk a hangját, a kis lepkék a gyomrunkban csak úgy repkednek, egyik csapdossa a szárnyával a másikat. Minden porcikánkat elönti a kellemes remegés, mikor érezzük lélegzetét a nyakunkon. Az együtt töltött idő kivétel nélkül, minden egyes alkalom izgalmas. Így lehetne röviden jellemezni a szerelem állapotát. Hihetetlen hatással van ránk, viszont ha kételkedünk, hogyan oszlathatjuk el?

A múlt nem válik köddé

Sokan felteszik a kérdést maguknak: tényleg ezzel az emberrel fogom eltölteni életem hátralévő részét? Csodálatos vele az ágyban, de vajon álomapa és mesés férj is lesz egyben, ha gyermekeket szülök? Sajnos a múlt csalódásait nem lehet nyomtalanul kitörölni lelkünkből, még ha fel is dolgoztunk egy fájdalmas szakítást, egy gyászos végű, kiüresedett kapcsolatot, a láthatatlan sebek azért hatással vannak ránk minden áldott nap. Mindannyian átestünk már azon a tapasztalaton, hogy az egyedülállóan rendkívülinek tűnő lelki társunkról nem is olyan rövid idő alatt kiderült, hogy egy förtelem - és nemhogy ágyunkat nem szerettük volna már megosztani vele, de annak sem örültünk volna igazán, ha csak összefutunk az utcán.

Tényleg a valós énünket szereti?

Mit kell figyelembe vennünk? Igazán önmagunkat adjuk a kapcsolatban? Tényleg azért szeret bennünket, amilyenek valójában vagyunk? Vagy azt a pusztán vágyaiban megjelenő egyéniséget szereti, melynek hisz bennünket, vagy amilyenné szeretne formálni?

A recept 7 lépésben

  1. Üljünk le egyedül egy csendes, nyugodt helyen. Figyeljük meg, hogy a gyomrunkban repdeső pillangók vajon nyugodtan repkednek-e az izgalom érzete mögött?
  2. Ha másoknak beszélünk róla, teljesen a valóságot fedi a történet, vagy csak a kapcsolat egy számunkra kívánatosabb lehetősége?
  3. Gondolkodunk-e azon, hogy mit változtatnánk a nagy Ő-n?
  4. Biztosak vagyunk-e abban, hogy mi jelentjük számára a tökéletes partnert?
  5.  Félünk az elkötelezettségtől, de úgy gondoljuk, hogy működne ezzel a társsal?
  6. Természetesen tudunk-e beszélgetni, vagy össze kell szednünk minden bátorságunkat?
  7. Úgy érezzük, minden klappol, vagy valahol van valami bökkenő

Mindenkinek működik az intuíciója, így önmagunknak egyáltalán nem nehéz megjósolni a jövőt. A lényeg az, hogy a valóságot lássuk, ne ringassuk magunkat soha meg nem valósítható álmokba. Ehhez az kell, hogy a kapcsolatot tisztán és egyben ösztönösen legyünk képesek megítélni. Akkor a legnehezebb reálisan látni, mikor benne vagyunk egy helyzetben, vagy úgy próbáljuk ferdíteni, hogy ahhoz illeszkedjen, ami nekünk a legkényelmesebb. Igencsak nehéz feladat magunkat, élethelyzetünket kívülről szemlélni. Pedig ez lenne a feladat.

Illusztráció: Victoria Borodinova / Pixabay


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.