Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

7+1 ok, amiért képtelen vagy lefogyni!

Érdekességek2024. szeptember 24.

Napi rutin, íz-, és illat kavalkád, megszokások, kedvenc ételek. Ezek és más indokok, speciális helyzetek sora vezet oda, hogy képtelen vagy lemondani az ételről és folyamatossá válik a túlevési szindróma. Étkezési berögződések, harapnivaló szokások, durván fennragadt kilók. Csapdák, amikre jó, ha figyelsz.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Megszokás
Ha minden nap ugyanabban az órában reggelizünk, ebédelünk és vacsorázunk, arra tanítjuk a testünket, hogy bizonyos időszakokban várja az élelempótlást. Még akkor is, ha egyébként nem korog a gyomrunk. Reggel automatikusan kinyitod a hűtőajtót, értekezlet után bevágod az ebédet, és alig várod, hazaérj, hogy vacsorázhass egy jót. Reandy Seely, a Cincinnati Egyetem professzora szerint azért vagyunk éhesek például délidőben, mert az elmúlt 100 napban akkor ebédeltünk.

Gusztaságok látványa
A fénykép feltalálóját is okolhatjuk a plusz dekák miatt. Az agyunk ugyanis nem tesz különbséget aközött, hogy kedvenc ételünket vagy csak annak kétdimenziós mását látjuk – véli a professzor.A testünk érzékeli, hogy ennivaló van a környéken, és felkészül rá, hogy az be fog kerülni a szervezetünkbe. Ezért indul el a nyálelválasztásunk anyuka almatortája és a reklámokban szereplő almatorták láttán egyaránt.

Illat zivatar - bepörget
A szaglás kulcsfontosságú eleme a folyamatnak, melynek során érzékeljük, hogy kaja van a közelben. Amint kiszimatolunk valami finomat, beindul az inzulinelválasztás, ami éhségérzetet okoz. A látvány és a szag együtt beindítják a lavinát a szervezetben: minden porcikánk ételre vágyik.

Pityókásan megéhezünk – a sörkorcsolya szindróma
Tudományosan még nem bizonyították be, hogy az alkohol miatt ennénk többet, de a fogyókúrázók többsége szerint nehezebb tartaniuk a diétát, miután alkoholt fogyasztottak. Az alkholokban is sok kalória van, de mások meg arra esküsznek, hogy a partyk alatt elveszi az alkohol az étvágyat. Minden esetre sokan ráesznek.


Téli takaró testünknek
Hidegben az emberek többsége többet eszik. Ettől is vagyunk hajlamosabbak télen a hízásra, és ezért nem srófolják fel a fűtést az éttermekben. Evés előtt az anyagcsere-folyamataink lelassulnak, és csökken a testhőmérsékletünk. Az étkezés felgyorsítja az anyagcserét, és felmelegíti a szervezetet.

Fáradt falatozáok
Ha nem alszunk eleget, az energiát többlet kalória bevitellel próbáljuk pótolni. Így leszünk kövérek, buták és fáradtak egyszerre. Az alváshiány ugyanis a koncentrálóképességet is sújtja.

Gyorsan kiürülő kaják
Hiába laktál jól fehér kenyérrel vagy egy hatalmas adag sajtos makarónitól, mert néhány órán belül a szervezeted újabb adagért süvölt. A finomított szénhidrátok fogyasztása után gyorsan lecsökken a vércukorszinted, és újra érdeklődésed középpontjába kerül a táplálkozás.

Nassra vágyunk
Miért van az, hogy megettél egy hatalmas szelet húsos ételt, és tele vagy, de még mindig tudsz helyet szorítani a desszertnek? Az testünk ínyenc, és szereti a változatos ízeket.

Lehet, hogy minden ízigényedet kielégítetted, csak épp az édesre való vágyat nem. A dietetikusok szerint elég lenne néhány édes gyümölcsöt csempésznünk a salátába, vagy édesebb szószt használnánk a húshoz, hogy ne kelljen desszerthez folyamodnunk.

 


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

A jubileumok jelentősége

2025. szeptember 29.

A jubileum szó eredetileg a héber „jóbél” szóból ered, ami egy olyan kürtöt jelentett, amit a mózesi törvényeknek megfelelően minden ötvenedik évben meg kellett fújni, az esedékes szentév kezdetének jelzéseként. Később, a kereszténység idején, az egyházi latinban a „iubilaeum” szóval jelölték az általános bűnbocsánattal összekapcsolt ünnepi időszakokat, azaz a jubileum mindig egy kiemelt esemény/időszak jelölésére szolgált.

Tehát a jubileum nem csupán egy egyszerű évforduló (bár természetesen az is), hanem egy olyan kiemelt, ünnepi alkalom, ami egy jelentős esemény emlékét idézi fel, tipikusan „kerek” évfordulókon. (Azért az idézőjel, mert például a 25., azaz negyedszázados évfordulókat is jubileumként szoktuk emlegetni.)

Mióta az emberek egyáltalán számontartják a lineáris időt, és nem csak az évszakok folyamatos és ciklikus változásában érzékelik azt (mint sok természeti nép egykor), mindig voltak kijelölt időpontok, melyek különös jelentőséggel bírtak. És persze a kerek évfordulók is csak azóta számítanak ilyennek, amióta tízes számrendszert használunk, mondjuk a tizenkettes helyett. Az évfordulók és jubileumok pszichológiai és szociálpszichológiai jelentősége több szinten is megmutatkozik – egyéni, társas és kulturális szinten egyaránt, bár az utóbbi kettő lehet akár egy is. Ezek a kiemelt, eseménnyé váló időszakok nem csupán években kifejezhető mérföldkövek, hanem mélyebb érzelmi, identitásformáló és közösségépítő szereppel is bírnak.

Pszichológiai jelentőség

A kiemelt évfordulók segítenek strukturálni az időérzékelést, mert lehetőséget kínálnak a visszatekintésre, az önreflexióra és az életút értékelésére. Arra, hogy hol tartok most az életemben, meddig jutottam.

Főleg a korábbi terveimhez, álmaimhoz képest. Ebből a szempontból jelentősége van az újéveknek, és a soha be nem tartott újévi fogadalmaknak is, de lényegesebb, hogy az ember tipikusan nem ugyanúgy ünnepli a harminckilencedik születésnapját, mint a negyvenediket. Mert kerek születésnap tízszer ritkábban van, mint újév. És egyéni szinten az évfordulók – például születésnap, házassági évforduló, érettségi találkozó – az identitás erősítését is szolgálják. A „ki vagyok én” kérdése összekapcsolódik az „emlékszem, amikor…” típusú narratívákkal, hisz egy szempontból mindannyian egyenlőek vagyunk a saját történetünkkel.

Forduljunk önmagunk felé a nyár után

2025. szeptember 29.

Tippek az őszi öngondoskodáshoz kívül-belül

Hamarosan búcsút int a nyár, egyre közeledünk az év utolsó harmadához, ám még él bennünk a napsütés lendülete. Tele vagyunk élményekkel, pezsgünk a nyári szabadság energiájától, de már érezzük, hogy hamarosan itt az ideje visszatérni a megszokott ritmusunkhoz, hiszen kezdődik az iskola és a nyári szabadságolások után ismét felpörög a munka világa is. A hűvösebb hónapok közeledtével érdemes finoman hangolni a napi rutinunkat arra, hogy kiegyensúlyozottan készülhessünk az év végi időszakra. Az AVON szakértői ezért összegyűjtöttek néhány hasznos tippet, amelyekkel tudatosan támogathatjuk testi-lelki egészségünket, hogy az év hátralévő részét is harmonikusan és jó közérzettel élhessük meg.

Ínycsiklandó immunerősítés – őszi energiapótlás a tányérunkon

Az egészségtudatos étkezésről sokaknak még mindig a szigorú korlátok és a lemondás jutnak eszébe, pedig a tudatosság nem zárja ki a szabadságot. Sőt, teret ad a kreativitásnak és az egyéni megoldásoknak, miközben örömteli is lehet. A hűvösebb időben, így az őszi hónapokban is bőségesen találunk olyan alapanyagokat, amelyek nem csak az immunrendszerünk támogatásában játszhatnak szerepet, hanem változatos és tápláló fogások alapjául is szolgálhatnak a mindennapokban. Érdemes fokozatosan beépíteni étrendünkbe a szezonális, vitaminokban és tápanyagokban gazdag alapanyagokat, például a sütőtököt, a céklát, az almát, vagy a körtét, amelyek sokoldalúságuk révén kiválóan illeszkedhetnek az étrendünkbe. Ha pedig szívesen fogyasztunk olyan italokat, mint a kombucha, a gyömbértea vagy a kefir, akkor általuk tovább erősíthetjük szervezetünk természetes védekezőképességét. 

Új műtéti megoldásokkal válhat fájdalommentessé a vállprobléma

2025. szeptember 28.

Tízezrek élnek feleslegesen krónikus vállfájdalommal, mert nem ismerik a hatékony, modern műtéti lehetőségeket.
Sokszor egy egyszerű mozdulat is, mint a kabát felvétele vagy egy könyv leemelése a polcról, kínzó fájdalommal járhat, nem beszélve a sporttevékenységekről.

Magyarországon páciensek ezrei élik mindennapjaikat ebben az állapotban, azzal a tévhittel, hogy a krónikus vállfájdalomra nincs hatékony és gyors megoldás. Miközben a csípő- és térdprotézisek akár többéves várólistái közismertek, kevesen tudják, hogy a korszerű vállprotézis – amely a legtöbb esetben véglegesen megszünteti a fájdalmat – akár fél év alatti várakozással elérhető. A vállspecialista szerint a betegeket nem a várólista, hanem leginkább az információhiány tartja távol a gyógyulástól.

A korábban alkalmazott, kevésbé hatékony vállprotézisek „híre” miatt sok beteg, sőt háziorvos és szakorvos is bizalmatlan a beavatkozással szemben. A betegeket a fájdalmukkal leggyakrabban reumatológushoz irányítják, ahol sokszor csak tüneti kezeléseket, például szteroidinjekciókat kapnak, amelyek legfeljebb rövid távon hatékonyak.