Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

8 igaz/hamis állítás az immunvédelemről

Érdekességek2023. november 09.

Az ősz visszatérte, amit mindennapi életünkben gyakran fáradtság, stressz, vagy meghűléses betegség kísér, gyengíti immunrendszerünket.  Érdemes hát áttekinteni az immunrendszer működésével kapcsolatos ismereteinket, ami segíthet megbirkózni ezzel a problémával.

A fotó illusztráció: pixabay.comBaktériumok, vírusok, gombák, paraziták Környezetünk gazdag mindenféle mikrobában, amely megbetegíthet bennünket. Szerencsére, a szemünk számára láthatatlan immunrendszerünk folyamatosan figyel, éjjel-nappal „őrködik” felettünk. Igazi erődöt képez szervezetünk és a külvilág között. Minden olyan betolakodót észrevehet, amely a testünkbe merészkedik, és fellép ellene. E védelmi rendszer nélkül környezetünk ellenséges lenne velünk szemben. Amellett életünk szinte lehetetlenné válna, amint azt pl. a súlyos kombinált immunhiányban (SCID) szenvedő gyermekek bizonyítják, akiket „buborékos gyerekeknek” is neveznek. Hiszen immunvédelmük annyira meggyengült, hogy kívülről, steril „buborékban” kell védeni őket.

Igaz és hamis állítások immunrendszerünkről

Igaz-e, hogy a depresszió csökkenti az immunvédelmet, vagy hogy a terhesség alatt gyengül az immunrendszer?  Helyesen gondoljuk-e, hogy miután meggyógyultunk egy fertőzésből, immunissá válunk az adott vírussal vagy baktériummal szemben egy életen át? Immunitásunk legjobb szövetségese a higiénia? Íme, 8 elterjedt vélekedés és egy kísérleti eredmény a szervezet immunrendszerével kapcsolatban – kiderítjük, hogy valósak vagy tévesek-e…

1. Immunrendszerünk teljes mértékben születéskor alakul ki

HAMIS

Érdemes tudnunk, hogy az immunrendszernek két nagy összetevője van: az egyik a veleszületett (nemspecifikus) immunitás, amely a kórokozóval szemben percek alatt reagál, függetlenül a kórokozó fajtájától. A másik a lassúbb, szerzett (specifikus immunitás), amely erőteljesebb és célzottabb „fegyverekkel” rendelkezik a kórokozók elleni harcban, beleértve az antitesteket is. A veleszületett immunitás kialakulása néhány hónapos érést igényel a születés után, ami lehetővé teszi a toleranciát az anyatejet vagy a baba bőrén az ártalmatlan mikroorganizmusokat illetően. A specifikust immunitás az egész életen át kovácsolódik, új kórokozókkal való érintkezés útján (innen a másik elnevezés: szerzett immunitás), szemben az elsőként említett, veleszületett immunitással. Életének első 6 hónapjában az újszülöttet a terhesség és a szoptatás alatt átvitt anyai antitestek védik.


A fotó illusztráció: pixabay.com

2. Depresszió esetén kevésbé hatékonyan működik az immunrendszer

 IGAZ

Számos tanulmány kimutatta, hogy a depressziós személyeknél gyakran alacsony az egyes immunsejtek szintje, ami a fertőzések nagyobb kockázatát veti fel. Valójában az immunrendszer és a központi idegrendszer (agy) nincs elkülönülve szerveztünkben. Korábban pl. állatkísérleteken alapuló, amerikai tanulmányok  is bizonyították a nyirokerek jelenlétét (ahol az immunsejtek keringenek) az egerek agyában, jelezve a két rendszer közötti közvetlen anatómiai kapcsolatot. Ezek hormonok és citokinek (immunanyagok) révén kommunikálnak egymással oly módon, hogy egy agyi rendellenesség visszahasson az immunszintre, és fordítva. Pl. az autoimmun betegségben szenvedő betegek, akiknél az immunitás túlműködése lép fel, gyakran depressziósak.

3. Az immunvédelem az életkor előrehaladtával csökken

IGAZ

 A többi sejtünkhöz hasonlóan az immunsejtek is természetes öregedési folyamaton mennek keresztül, ami csökkenti hatékonyságukat. A sejtöregedés 40 éves kortól jelentkezik, és 65 éves kor után gyorsul fel, ami megváltoztatja az immunsejtek működését (míg azok számát nem). Különösen csökken az immunitás azon képessége, hogy megkülönböztesse sejtjeinket az idegen testektől, elpusztítsa pl. a tumorsejteket, és emlékezzen egy adott antigénre. Ezért az életkor előrehaladtával fokozott a kockázata egyes autoimmun betegségeknek (amikor az immunrendszer megtámadja saját sejtjeinket), a ráknak vagy a szövődményeknek fertőzések esetén.

4. Miután felépültünk egy fertőzésből, immunissá válunk vele szemben egy életen át

IGAZ ÉS HAMIS

Ez számos betegségre igaz (pl. bárányhimlő, kanyaró, mumpsz), de nem mindegyikre. Egyes vírusok, pl az influenza vagy az AIDS vírus, olyan gyorsan mutálódnak, hogy ha az immunrendszerünkben ún. T-limfociták alakulnak ki, a kezdeti formájukkal szemben (a T-limfociták vagy T-sejtek fontos szerepet játszanak a sejtes immunválasz működésében), ezek a limfociták nem ismerik fel új formáikat. Ami pedig az egy baktériumhoz vagy bakteriális anyaghoz kapcsolódó fertőzéseket illeti (pl. diftéria, tetanusz), minthogy nem stimulálják erősen a T-limfocitákat, csak néhány hónapig vagy évig tartó, de nem egy életre szóló immunmemóriát tesznek lehetővé. Ami a Covid-19-et illeti, a távlat hiánya miatt ma nem lehet tudni, hogy átmeneti vagy egész életen át tartó immunitást vált ki.

5.  A fokozott immunműködés mindenképpen jó dolog

HAMIS

A lehető legjobb védelem érdekében immunrendszerünknek egyensúlyban kell maradnia, így az alul- vagy túlműködése is veszélyes. A túlműködő immunrendszer autoimmun betegségeket idézhet elő, amellett allergiához is vezethet, amelynek az oka a látszólag ártalmatlan antigének elleni túlzott immunreakció. Végül a túl aktív immunitás szövődményeket is eredményezhet, amelyek károsíthatják a szerveket. Csakúgy, mint a Covid-19 súlyos formáinak esetében, amikor az immunválasz annyira fokozódik („citokin-vihar”), hogy életveszélyes légzési elégtelenséget okozhat (ez az akut respirációs distressz szindróma – ARDS).

6. A higiénia mindig hasznos az immunitás szempontjából

HAMIS

Bár a jó kézhigiéné elengedhetetlen a járvány esetén a fertőzés kockázatának csökkentésére, óvakodjunk a túlzott higiéniától a korai gyermekkorban. A kapcsolatok a külső ágensek és az immunrendszer között –  pl. amikor a gyermek megérinti a földet vagy az állatot – lehetővé teszik az immunitás „edzését” a kórokozók és az ártalmatlan anyagok (pollen, állati szőr stb.) megkülönböztetésére, és ezáltal a tolerancia kialakítására velük szemben. Ez lehetővé tenné az allergiák és az autoimmun betegségek elkerülését, amelyek a túlzott immunválaszhoz kapcsolódnak. Ez a higiénés hipotézis magyarázza az elmúlt évtizedek allergiás megbetegedéseinek fellendülését, számos tanulmány által is alátámasztva.

7.  A terhes nők immunvédelme gyengébb

IGAZ

Emiatt megnövekedik a szövődmények (generalizált fertőzés) kialakulásának kockázata terhes nőknél, ha bizonyos, általában enyhe fertőzéseket kapnak, beleértve a bárányhimlőt vagy a Listeria fertőzést. Az immunitás ezen csökkenése egy biológiai jelenségnek köszönhető, amelyet még nem sikerült teljesen tisztázni („magzati-anyai tolerancia”). Ezt a méhlepény (placenta) által kiválasztott molekulák váltják ki annak megakadályozására, hogy az anya immunvédelme megtámadja a magzatot, egy idegen testet, amely genetikailag eltér az anyától, 50% -ban, mivel génjeinek fele apai eredetű. Eredmény: 9 hónapig az anya szervezete tolerálja a születendő babát – bizonyos immunérzékenység árán.

8. Az üresség fölé állva erősödne immunvédelmünk 

IGAZ és HAMIS

Ha a krónikus, munkával vagy a túlterheltséggel kapcsolatos stressz gyengíti az immunitást, az akut (átmeneti) stressz, amelyet pl. több tíz méteres vákuum feletti állás okoz, épp ellenkezőleg, erősítheti! Erre utal egy érdekes kínai állatkísérletről szóló tanulmány, amelyet ez év áprilisában tett közzé a világszerte elismert, természettudományos szakfolyóirat, a Nature. A kísérlet során kimutatták, hogy a magasságtól való félelem által generált stressz serkentette a patkányokat, amelyről kiderült, hogy közvetlenül kapcsolódik két agyi stresszkezelő területhez: az amygdalához és a paraventrikuláris idegmaghoz Igaz, további munkára van szükség, hogy megerősítsék ezeket az eredményeket az emberek esetében.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Milyen erős a napsugárzás?

2025. július 07.

Az ultraviolasugárzás erőssége napról napra és területről területre, sőt a tengerszint feletti magasságtól függően is változik.

Az UV-sugárzás erősségét az ún. UV-index adja meg, melyet egységes elvek alapján az ENSZ Környezetvédelmi programjának keretében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dolgozott ki. A mérőszámok 1-25-ig emelkednek és a sugárzás erősségét mutatják. Minden nap tájékozódhat a sugárzásról az Országos Meteorológiai Intézet internetes honlapján (www.met.hu) vagy külföldön a szállásadótól, illetve a nemzetközi meteorológiai honlapokról (www.metoffice.gov.uk).

Tájékoztatásul az UV-index skálája és besorolása a következő ábrán látható (az egyes számokhoz tartozó színkódokat nemzetközi előírások rögzítik).

Milyen a jó napszemüveg?

2025. július 07.



Az UV-sugarak nagy részét a szaruhártya elnyeli, csupán 3%-uk éri el a szemfeneket. Az intenzív sugárzás hatására ezért a szem külső képletei „leéghetnek”. (Ez a jelenség okozza az ún. „hóvakságot” is – l. „A téli sportok veszélyei” című rész). A szem szárazzá válik, erezettsége megnő, fájdalmas és fényérzékeny lesz. A tüneteket sokszor heves fejfájás kíséri. Ilyenkor a kamillateás hideg borogatás, a szem lefedése és a fény kerülése jó hatású.

A szem sugárártalmainak megelőzésében fontos a jó napszemüveg. Ennek ismérve, hogy kellően sötétített, nem korlátozza a látásélességet és a színlátást, valamint 100%-os UV-védelmet biztosít. Nem elengedhetetlen kellék a szemüvegszárba épített MP3-lejátszó, de a szemüvegszár adjon oldalt és alul-felül is megfelelő takarást a szemnek. Fontos tudni, hogy a zöld színű szemüveggel a legjobb a természetes színlátás, a kék pedig a havas táj vakító fehérségét tompítja. A szürke szemüveglencse erős napfényben tökéletes, a természetes színeket adja vissza. A barna lencsén át a szem erős napfényben a mélységet, a teret jól érzékeli. Ezért kerékpározáshoz, hegymászáshoz a legideálisabb. A sárga lencse viselete gyenge fényben ajánlott, jó képélességet biztosít azáltal, hogy erősíti a kontrasztokat. Erős fényben viszont hunyorgásra késztet, akárcsak a rózsaszín üveg.

A narancs árnyalatú lencse, ugyanúgy, mint a barna, szintén jól érzékeli a mélységet, viszont nem ajánlott erős fényben. A lila lencsék kedvező tulajdonságairól (ha van) a szerző értesítést kér.

A legbiztosabb védelem a napsugárzás hatásaitól az, ha az UV-sugárzás a felsorolt védőeszközökkel mérsékelhető. Ez általában délelőtt 11 óra előtt és a délutáni órákban, 15 óra után lehetséges.

Ezekre az ételekre és italokra figyeljünk a nyári hőségben!

2025. július 06.

Ahogy megérkezik a nyári meleg, nemcsak a gardróbot, hanem az étrendet is érdemes „átöltöztetni”. A kánikula különösen megterhelő lehet a szív- és érrendszer számára, ezért fontos, hogy ne csak a folyadékpótlásra, hanem az étkezések minőségére is figyeljünk. Bakk Brigitta, a Flora dietetikusa osztja meg legfontosabb tanácsait arról, hogyan őrizhetjük meg egészségünket a meleg nyári napokon.

A hőség mindenkire hatással van

A nyári hőhullámok idején jellemző a vérnyomás csökkenése, miközben a pulzus emelkedik – ez különösen megterheli a szívet. Fokozódhatnak a migrénes tünetek, csökkenhet a koncentrációképesség, nőhet a reakcióidőnk. Előfordulhat alvászavar, kimerültség, melyek mind tovább növelhetik a különböző betegségek kockázatát. A leginkább veszélyeztetettek közé a krónikus betegségben szenvedők (például cukorbetegek, vesebetegek, magas vérnyomással élők), az idősek, kisgyermekek és a várandósok tartoznak. Ugyanakkor egészséges embereknél is előfordulhatnak a hőség miatti panaszok, még diagnosztizált szívbetegség nélkül is; ilyenkor nem kell megijedni, de érdemes odafigyelni arra, mit, mikor és mennyit viszünk be a szervezetünkbe.

Folyadékbevitel: nem csak a mennyiség, a minőség is számít

A meleg napokon mindenki számára alapvető fontosságú a megfelelő folyadékpótlás, de különösen azoknak, akik szívbetegséggel vagy magas vérnyomással élnek. Bár a régi ajánlások szerint szívbetegeknek korlátozni kellett a folyadékbevitelt, ez egy tévhit, a jelenlegi kutatások nem támasztják alá – a folyadékfogyasztás elengedhetetlen. Ami viszont valóban fontos, a sóbevitel csökkentése, hiszen az megköti a vizet, ezáltal emelheti a vérnyomást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása napi 5 g – ez kb. egy teáskanálnyi só. Ehhez képest a magyarok átlagosan akár a 15-20 grammot is elérik naponta, melynek fő forrása nem a sószóró, hanem az ipari élelmiszerek: kenyerek, felvágottak, konzervek, sajtok. A só használatát főzéskor is egyszerűen korlátozhatjuk; sokan nem tudják, de a fűszerkeverékek is nagy százalékban tartalmaznak nátrium-kloridot, ezért használjunk inkább friss zöldfűszereket, citrusféléket. Az ásványvizek nátriumtartalma is eltérő lehet, így ellenőrizzük a címkét; 1 g nátrium kb. 2,5 g sónak felel meg. Ha sportolás vagy erős izzadás miatt izotóniás italra van szükség, kivételnek számít, de átlagos napi fogyasztásnál nem indokolt. Fontos, hogy ne várjuk meg, amíg szomjasak legyünk, a nap során legyen kiegyensúlyozott a folyadékbevitel.

Vörösbor, margarin, avokádó – tévhit vagy valóság?

A szívegészséggel kapcsolatban több táplálkozási tévhit is él. Az egyik legismertebb, hogy a vörösbor fogyasztása jót tesz a szívnek. Igaz ugyan, hogy tartalmaz rezveratrolt – egy értékes antioxidánst –, de az alkohol károsító hatása ezt bőven felülírja. Sokkal jobban járunk, ha ugyanazt a vegyületet szőlőhéjból vagy szőlőmagból nyerjük ki, alkoholmentes formában. Ugyanígy elterjedt tévhit, hogy a margarinok tele vannak transzzsírokkal – ez már rég nem igaz. A modern, jó minőségű margarinok, így a Flora original is kifejezetten a szív egészségét támogató növényi olajokból készülnek, értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakat és vitaminokat tartalmazva. A nyári étrend tervezésekor érdemes előnyben részesíteni a káliumban és magnéziumban gazdag ételeket: például banánt, avokádót, olajos magvakat, zöldségeket. A bennük lévő ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szívizom működésében, a vérnyomás szabályozásában, és a szívritmus egyensúlyának fenntartásában.