Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

8 tünet, ami váláshoz vezet. A kapcsolat bomlásának jelei

Érdekességek2022. szeptember 07.

Az ellentétek vonzzák egymást, így tartja a mondás, azonban nem feltétlenül ez a kulcsa a hosszan tartó házasságoknak.  

Kép: Khusen Rustamov / PixabayElőre le kell szögezni, nem feltétlenül lesz ezekből a „faktorokból” mindig válás, de sajnos igen jó eséllyel. Ha felismersz egy rátok jellemző tünetet, érdemes dolgozni a problémán, együtt, közösen. Ha már kialakult egy feszült helyzet, egy vita, objektíven kell elgondolkozni a problémáról, hogy így elejét vehessétek a véglegesen rossz döntéseknek. Isten az embert párosan teremtette, párt képzelt el neki. A természet duális elemekre és finom belső egyensúlyi állapotokra épül. A gyermekeknek nagyon fontos a család, a teljes család. Ha nem tudod ezt gyermekednek megadni, próbáld akkor is pótolni azokat a szerepeket és elemeket, amik a teljességhez szükségesek számára.

Mik a legkritikusabb pontok, amik váláshoz vezethetnek?

Általában a nagy életkorbeli különbség, a gyermek iránti vágy különbözőségei, a munka speciális eróziói, és a káros szenvedélyek.

  1. Az átlaghoz képest kétszer akkora a válás esélye azoknál a pároknál, ahol a férj több mint 9 évvel idősebb a feleségnél, ugyanilyen az arány abban az esetben, ahol a férj két évnél többel fiatalabb. Az érettség miatt.
     
  2. Kétszer olyan gyakran bomlik fel egy olyan házasság, ahol a nő sokkal inkább szeretne gyereket, vagy sokkal többet, mint a férfi. Nem kell aggódnod, ha így is van, ez arra vonatkozik, aki rágja párja fülé ilyesmivel, folyamatosan.
     
  3. A dohányzási és italozási szokások szintén összefüggésben vannak a kapcsolat fennmaradásával. Azokban a kapcsolatokban, ahol az egyik fél dohányzik, a másik pedig nem, az átlagosnál 75-90 %-kal nagyobb eséllyel válnak szét. Mert a dohányzás olyan szenvedély, ami szaga miatt, nagyon zavarhatja nem dohányzó felet.
     
  4. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a nő többet iszik, mint a férje. Tényleg nem túl nőies…
     
  5. Akiknek a szüleik is elváltak. Sajnos örök, ez a minta és az, amikor az alma nem esik messze a fájától. Persze vannak kivételek.
     
  6. Akiknek a házasság előtt született gyerekük, szintén nagyobb eséllyel válnak szét útjaik. Nincs meg az a bizonyos kapocs, a csak te vagy érzése.
     
  7. A már többször házasodott emberek 90 %-kal gyakrabban válnak el, mint azok, akik először hajtják igába a fejüket. Ha egyszer gumikötéllel a mélybe ugrassz, és legyőzöd halálfélelmed, kipróbálod a jumpingot, megszűnik a félelmed ezen állapottól. Ez természetes. Törekedj arra – ha ilyen helyzetben vagy – hogy a mostani jobb legyen!
     
  8. A férj munkanélkülisége és nehéznek vélt anyagi helyzete (a feleségé nem) szintén szerepet játszhat. A nők nehezen viselik a bizonytalan életkörülményeket nyújtó férfiakat. Ez az anyai ösztönökkel áll összefüggésben.

Fontos faktornak számít még az ország, ahol születtek a felek (mint szokás), a vallási háttér engedi vagy sem a válást és ha igen, milyen okokból kifolyólag) és az iskolázottság (érteni kell, hogy van más út is, ha valami borzalmas számunkra, és azt is, hogy mindenütt lesznek apró problémák, ezért nem kell az első nézeteltérésre kiugrani a kapcsolatból). A gyermekek száma és életkora (ha már gondoskodik magáról a gyermek, könnyebb), a nő munkajogi helyzete és a munkában töltött idő a kutatók szerint nem játszik szerepet a válásban.

Kép: Khusen Rustamov / Pixabay


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.