Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

8 zsírégető szuperélelmiszer

Érdekességek2020. április 16.

Válogatás igazi vitamin és ásványi anyag koncentrátumokból, melyek könnyen emészthetők, alacsony a kalóriatartalmuk, és gyorsítják a zsírégetést. Bőven fogyasszunk belőlük!

Fotó: 123rf.com1. Káposzta: probiotikus hatás

„Szuperélelmiszer”, gazdag tápanyagforrás, hatékony méregtelenítő, alacsony kalória tartalommal (átlagosan 25 Cal/100 gr) és telve sejtvédő hatású összetevőkkel. Ilyen közülük a glükozinolát nevű kénvegyület, amely véd a tüdő, szív és emésztőrendszer megbetegedései ellen, erősíti az immunrendszert.

A tejsavas erjesztéssel tartósított (laktofermentált) savanyú káposzta jelentős szerepet játszik a bélflóra állapotának helyreállításában, a felszívódási zavarok és az emésztőrendszeri problémák enyhítésében. 

2. Víz, a salakanyagok „eltakarítója” 

A megfelelő mennyiségű vízfogyasztás jelentős szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében is. Felgyorsítja az anyagcsere-folyamatot, melynek nyomán segít eltávolítani a sejtjeinkben lerakódott salakanyagokat.

Ami a csapvíz fogyasztását illeti, a szakemberek szinte mindenütt ajánlják, de ha pl. regionálisan probléma merül fel a vízminőséggel kapcsolatban, ,kerámia. vagy aktívszenes szűrőbetétű vízszűrő készüléket használjunk. Így megőrizhető a vezetékes víz kedvező ásványi anyag tartalma, viszont az esetleges szennyező anyagok kiszűrhetők.

3. Vörös gyümölcsök: kevésbé cukrosak és rostdúsak

A ribizli, eper, málna, áfonya és társaik szabályozzák a máj működését, segítik az emésztést, fokozzák a sejtanyagcserét, jó zsírégetők. Amellett mindegyiknek megvan a sajátossága: pl. a málna vízhajtó és vesetisztító, az eper laktat, a ribizli különösen jó anyagcsere-serkentő, a cseresznye lúgosít, akadályozza a zsírok felszívódását… Érdemes tehát variálni őket.

4. Fekete retek: a máj „szakértője”
Tisztítja a májat, gyorsítja a májsejtek regenerációját, segíti az emésztést, első számú méregtelenítő… A hűtőben tárolható, így pl. esténkén ajánlott trendszeresen fogyasztani belőle néhány szeletet. Rendkívül gazdag rostokban, C- és B9 vitaminban, káliumban. Ez utóbbinak köszönhető vízhajtó tulajdonsága, mellyel gyorsítja a méreganyagok eltávolítását a szervezetből.


5. A magas víztartalmú szőlő, a béltisztító

Segít helyreállítani a szervezet sav-bázis egyensúlyát, organikus savtartalma jótékonyan hat az ízületekre A szőlő emellett serkenti az emésztést és vízhajtó, béltisztító hatása révén segíti a salakanyagok kiűzését a szervezetből.. Rostjai és antioxidáns polifenolja, a rezveratrol (koncentráltan tartalmazza a szőlőmag és a sötét szőlőfajták héja) hatékony antioxidáns, mely többek közt gyulladásgátló, vírusellenes, antibakteriális hatású is.

6. Póréhagyma, a vesetisztító

Vesetisztító, vízhajtó hatása révén kiváló méregtelenítő, könnyíti az emésztést.

Antibakteriális hatású, kénes illóolaj-tartalma (allicin) kedvezően hat a bélmozgásra. A zöld része kevésbé emészthető, de hatásos székrekedés ellen, köszönhetően a vízben nem oldódó rosttartalmának. Érzékeny bélrendszer esetén csak a fehér részét fogyasszuk.

7. Fűszerek: a hasznos ízfokozók
Egyes fűszerek sejtvédő és méregtelenítő tápanyagokban gazdagok (esszenciális olajok, rostok…), mások  csillapítják az éhséget (fahéj, csillagánizs..), „szuper-méregtelenítők”, gyulladáscsökkentők (kurkuma, gyömbér…) vagy bél- májtisztító hatásúk (koriander, fokhagyma, mustármag, szegfűszeg, petrezselyem, rozmaring..). Só helyett használjuk őket: illatosabb lesz az étel és kisebb a vízvisszatartás.

8. Articsóka, az emésztőrendszer támogatója

Antioxidáns polifenoljainak köszönhetően verhetetlen májvédő és regeneráló, a bélflóra helyreállítója, a tartós méregtelenítés egyik alapnövénye. Levelének kén tartalmú vegyületei méregtelenítő hatásúak, prebiotikus rostjai serkentik a gyomorban lévő jótékony baktériumok szaporodását.

Legjobb, ha az articsókát 10 percig gőzöljük (vízben főzve tápanyagainak akár 40%-át is elveszítheti), de ideális esetben nyersen fogyasszuk.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Mit tehetünk egészségünk védelmében?

2025. november 14.

Az immunrendszer, vagyis a test komplex védelmi rendszere kulcsfontosságú a fertőzések, betegségek elleni küzdelemben. Egészséges működéséhez nélkülözhetetlenek a vitaminok és az ásványi anyagok.

A rendszeres testmozgás, mint a séta, a kocogás vagy a jóga, javítja a vérkeringést, segíti az immunsejtek jobb működését. Fontos, hogy mindennapos rutinná tegyük a megfelelő hidratálást és az antioxidánsokban gazdag ételek, pl. a bogyós gyümölcsök fogyasztását, amelyek fokozzák a szervezet védekezőképességét.

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok olyan természetes eredetű elemek vagy vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. A vas ezek közül olyan nyomelem, amely az oxigén szállításáért felelős a szervezetben, hiánya súlyos vérszegénységet okozhat. A húsok, különösen a marhahús, a belsőségek és a hüvelyesek jelentős vasforrások, míg a C-vitamin bevitele segíti a vas felszívódását. Azonban a kávé és a tea csersavtartalma gátolja ezt. Így érdemes figyelembe venni, hogy ezek bevitelét időben toljuk el, ha vasban gazdag ételeket vagy más nyomelemeket (réz, cink, jód, szelén) fogyasztunk. Ezért nem szerencsés a kávé vagy a tea rögtön az étkezés után, érdemes várni egy-két órát. A kalcium, amely a makroelemek csoportjába tartozik, szintén létfontosságú a csontok és a fogak erősségéhez, hiánya csontritkuláshoz és gyakori csonttörésekhez vezethet. A makroelemek közül figyeljünk még a csontképződéshez a foszfor, az idegrendszer szabályozásához szükséges nátrium, valamint a kálium és a magnézium bevitelére is.

Vitaminok

Már kiskorunkban megtanuljuk, melyek a legfontosabb vitaminok, azonban rendszeresen megfeledkezünk arról, hogy pótoljuk a napi mennyiséget. A D-vitamin ezek közül kulcsfontosságú, hiszen a kalcium felszívódását segíti. A napfény hatására termelődő D-vitamin különösen a téli időszakban hiányos, ezért fontos, hogy olyan ételek fogyasztásával pótoljuk a szükséges mennyiséget, mint a halmájolaj, a tojás.

D-vitamin? Itt az ideje pótolni!

2025. november 14.

A nyári D-vitamin-készleteink hat hét alatt kiürülnek a szervezetünkből. A magyar lakosság mintegy kétharmada küzdhet D-vitamin-hiánnyal. Fontos tudni, hogy ennek az alapvető vitaminnak a pótlása hogyan járul hozzá egészségünk megőrzéséhez, és a nyári hónapok valóban feltöltik-e D-vitamin-raktárainkat.

Itt az ősz, amely hazánkban közismerten esős évszak, a vénasszonyok nyarát leszámítva kevés napsütéssel. Ilyenkor az idős emberek hajlamosak bezárkózni otthonukba, a dolgozó lakosság is munkahelye és otthona között ingázik, többnyire romlik a bevitt tápanyagok minősége, csökken a fizikai aktivitás, és nemcsak az idő, hanem hangulatunk is gyakran borússá válik.

A magyar lakosság több mint 60%-ánál ezért nem is a D-vitamin-szint normális fenntartásáról, hanem a D-vitamin-hiány pótlásáról kell gondoskodni.

A legfrissebb hazai ajánlások szerint egy átlagos felnőtt embernek körülbelül 2000–4000 nemzetközi egység (NE) a napi D-vitamin-szükséglete, mely igényt nyáron hiányállapot nélkül egészséges táplálkozással és napi húsz-huszonöt perc szűrt napfényen való
tartózkodással biztosítani tudunk. Azonban a nyár elmúltával a D-vitamin-készletek 6 hét alatt lemerülnek, és a téli időszakokban egy egészséges szervezet sem tud elegendő mennyiségű D-vitaminhoz jutni.

Ősszel és télen mindössze 80 (!) nemzetközi egység D-vitamin jut be a szervezetünkbe megfelelő táplálkozás esetén, a jelenlegi ajánlás azonban ennek a többszöröse: 2000–4000 NE/nap a felnőtteknek ajánlott napi dózis.

A hűvösebb idő érkeztével nem éri annyi napfény testünket, egyre kevesebbet tartózkodunk a szabadban, ráadásul az őszi-téli időszakban kevesebben figyelnek oda az egészséges, változatos és kiegyensúlyozott táplálkozásra. Ezért már ősszel jelentkezhetnek a D-vitamin-hiány tünetei, tél végére pedig 10-ből 9 (!) magyar ember szenved D-vitamin-hiányban.

Laktulóz kilégzési teszttel igazolható a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO)

2025. november 13.

A kontaminált vékonybél szindróma, vagyis a SIBO diagnosztizálásának egyik sarokpontja, hogy elkülöníthető legyen más betegségektől, elsősorban a hasonló tüneteket produkáló IBS-től, vagyis az irritábilis bél szindrómától. Ugyan mindkettő olyan funkcionális betegség, amely mögött nincs szervi eltérés, mégis fontos tudni, pontosan mi okozza a panaszokat.
– A SIBO diagnosztizálása az úgynevezett laktulóz kilégzési teszttel történik. Ez egy közel 3 órás vizsgálat, amelynél megfelelő előkészítés után éhgyomorra végez a páciens hidrogén kilégzési tesztet, majd egy laktulózzal elkevert pohár víz elfogyasztása után ezt 20 percenként megismétli. Ilyenkor azt elemezzük, milyen tüneteket produkál a páciens (főként hasfájásra, feszülésre, puffadásra számíthat) és mennyi idő alatt jut el az anyag a vastagbélbe. A vékonybélben kialakuló bakteriális túlnövekedést jelzi a kilélegzett levegőben körülbelül 90 percen belül megemelkedő hidrogéngáz-koncentráció.

A SIBO kezelése nem csak az antibiotikumot jelenti


A mikrobióta összetett rendszer, működése és felépítése elválaszthatatlan a bél ideg-hormon-és immunrendszerétől – hangsúlyozza dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ – Prima Medica belgyógyásza, gasztroenterológus. – Mindig figyelembe kell vennünk, hogy a bél-agy tengelyt érő stressz-hatások, étrend és életmód egyaránt befolyással vannak a bél állapotára, ezért a mikrobióta elváltozásainak kezelése sem épülhet csupán gyógyszerre.