Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

24 apró merénylet a szépség ellen

Érdekességek2023. január 30.

Íme, a 24 leggyakoribb bűn, amit elkövetünk a szépségünk ellen. Elsőre apróságoknak tűnnek, de gyakran hetekig-hónapokig vagy élethosszig tartó problémát lehet velük okozni.  

  1. Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ne dörzsöld a szemed! A kezeddel kórokozókat vihetsz a szemedhez, valamint a szemed kivörösödik, ami csúnya! A dörzsökés helyett hunyd be a szemed és helyezd elé két tenyeredet. Ez megpihenteti a fáradt szemeket.
     
  2. Ne ülj görbén, sőt ne is járj görbén! Tönkreteszi a hátadat, fájni fog.
     
  3. Ne szedd ki a szemöldöködet, pláne a szempilládat ne piszkáld. A szempilla nem nő vissza, a szemöldök is iszonyúan sokára. A szemöldök nélküli ember pedig ronda. A csak megrajzolt szemöldök pedig nem hogy nem divat, egyenesen ciki!
     
  4. Ne ropogasd ujjaidat! A stressz, az idegesség jele.
     
  5. Ne vidd túlzásba a testápolást, ne kend-fend magad percenként újabb és újabb kozmetikumokkal. Próbáld kialakítani bőrödnek megfelelő testápolásodat.
     
  6. Ne nyalogasd folyton az ajkaidat... Az ajkad kicserepesedik, kireped. Használj szájfényt vagy ajakírt.
     
  7. Ne radírozd túl gyakran a bőröd! 10 naponta elegendő, ennél gyakoribb arcradírozás elvékonyítja, kiszárítja a bőrt.
     
  8. Ne matass a kezeddel folyton az arcodon. A bőröd elzsírosodik, elfertőződik, pattanásos lesz.
     
  9. Ne vigyük túlzásba a hajmosást, vagy a hajápolást - vannak akik a fésülködést, mások a hajápoló szerek használatát túlozzák el. A hajnak nem tesz jót ez a túlzott figyelem.
     
  10. Ne fogd össze mindig szoros lófarokba a hajad! Kerüld a befőttes-gumit és a fejre szorított hajviseletet. Engedd szellőzni a hajad.
     
  11. Ne fogdosd, vagy gyűrögesd folyton a hajad!
     
  12. Ne hanyagold el a hajkefédet, fésüdet, körömápoló eszközeidet, smink és testápoló eszközeidet!

     
  13. Ne vágjuk le a körmünkről a bőrt! Védjük a körömágyat.
     
  14. Ne rágd a körmöd!
     
  15. Ne nézd le a napsugárzás hatásait! Használj napvédő faktoros termékeket még télen is!
     
  16. Ne hunyorogj, vagy tikkelj. Ha ez a problémád, keresd fel a kineziológust, pszichológust.
     
  17. Ne használj lejárt szavatosságú kozmetikumot, pláne ne csak azért, mert valamikor drága volt. Ha valami lejárt, akkor fogd és dobd ki!
     
  18. Ne hagyd éjszakára a sminket az arcodon! Tisztítsd meg minden este a bőrödet megfelelő lemosószerekkel! Soha ne aludj el sminkben!
     
  19. Ne használj magában fedőlakkot a körmödre! Mindig alapozz un. "bázislakkal" és erre húzd rá a fedőlakkot - az eredmény szebb, tartósabb és sokkal jobbat tesz körmödnek.
     
  20. Ne nassolj este, vagy a TV előtt. Az édességek, chipesk a lehető legrosszabbak az egészségnek és a bőrnek!
     
  21. Ne tépd a hajad, ha nedves! Használj inkább hajápoló szereket.
     
  22. Ne nyomkodd ki a pattanásokat - pláne ne koszos kézzel, körömmel!- Kend be erre a célra való kenőcsel, vagy menj kozmetikushoz!
     
  23. Ne sminkelj szélsebesen, például autóban. Ez soha nem szokott jól sikerülni, a restaurált smink többnyire feltúrosodik, ronda lesz.
     
  24. Ne hordj hidegben olyan ruhát, amiből kivan a derekad. Ez nem csak felfázást, de akár meddőséget is okozhat. Gondold meg, amikor felöltözöl!


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.