Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

A 5 legfontosabb kristály kezdőknek

Érdekességek2019. szeptember 01.

Ha érdekel a kristálygyógyászat és szeretnéd kihasználni az ásványok különleges, misztikus erejét, érdemes egy alapkészlettel kezdeni. Mi az az 5 ásvány, amit feltétlenül be kell ehhez szerezned?  

A kristályok, ásványok, kövek gyógyító és misztikus célokra való használata egyidős az emberiséggel, népszerűségük máig töretlen. A technikának köszönhetően azonban nemcsak nyers formában juthatunk hozzá az ásványokhoz, hanem gyönyörűen csiszolva és a legkülönfélébb formákra alakítva, akár ékszerbe foglalva is.

Gyógyító erejük több síkról származik és vannak közöttük olyanok is, amelyek különösen jól használhatók bizonyos célokra: gyógyításra, szellemi elmélyülésre, a nyugalom és a béke állapotának elérésére, illetve mágikus szertartásokhoz.

Kristályok az otthonunkban

A kristályainkkal kialakított kapcsolatunk mindig egyéni, mindannyian kicsit másképp reagálunk ugyanarra a kristályra személyiségünk és megoldandó problémáinknak megfelelően. Ezért  légy türelmes – a személyre szabott, egyéni, jól használható kristálygyűjtemény kialakítása több időt is igénybe vehet, mint hogy egyszerűen kisétálsz az ásványboltból a tökéletes kollekcióval. Kezdd egy alapkészlettel, amelybe érdemes az alábbi öt kristályból válogatni: rózsakvarc, ametiszt, citrin, tigrisszem, hegyikristály.

Kezdetnek ennyi bőven elég, és ahogy használatba veszed őket és megismered az ásványok különleges erejét, már bátrabban válogathatsz a különleges kövek között is.

Hogyan vásároljak? Tényleg megszólítanak a kristályok?

Sokan mondják, akik már bizalmasabb viszonyt ápolnak a kristályokkal, hogy egy-egy darab beszerzésekor az ember érzi, hogy azt a kristályt meg kell vennie, szüksége van az adott darabra. Ez valóban az intuíció sugallata lehet, ne hagyd figyelmen kívül, de ne ess át a ló túlsó oldalára se (vagyis ne légy impulzusvásárló). Inkább szánj rá több időt, vedd kézbe a kiszemelt kristályt, próbáld érzékelni az energiáját és hagyd, hogy hasson rád. Tudni fogod, ha meg kell venned.


Rózsakvarc – Szeretet

Ha önmagadat szeretnéd teljesebben elfogadni vagy másoknak több szeretetet adni, mindenképpen használj rózsakvarcot! Nagyon gyengéd és finom ásvány, a béke, a szeretet, a szelídség, a harmónia és a nyugalom jelképe. Használata nyitottá tesz a szeretetteljes angyali energiák és a felső vezetés beengedésére is. Segít megbékélni a régi sérelmekkel, megvigasztalódni és elengedni a haragot minden szinten.
Tipp: Nemcsak meditációhoz és az otthonunk harmonizálására jó a rózsakvarc – hordhatod ékszer formájában is, mert különösen mutatós!


Citrin – Erő, akarat

Elősegíti a saját erőnk megtartását és a negatív erők távoltartását. A citrin nagyon erőteljes ásvány, a hagyomány szerint ezért nincs is szükség a tisztítására. A napfonat csakrával van kapcsolatban, elősegíti az emésztést, a regenerációt, erősíti az önbizalmat és az önbecsülést. Tulajdonságai révén inkább férfiasnak tekintjük.

Tipp: Használd az ivóvized energetizálására – elűzheted a fáradtságot és új erőre kaphatsz. A citrint a kereskedők kövének is tartják, régi babona, hogy a pénztárcában (vagy a lakásod bőség-sarkában!) tartva növeli a jólétet, a gazdagságot.

Hegyikristály – Tisztaság, szellemiség

Az egyik legkedveltebb kristály, nem véletlenül, hiszen nagyon tiszta gyógyító energiát képvisel. Gyógyító kristályként valamennyi csakrára és szervre hat, kiegyensúlyozza a szervezet és a finomtestek működését. Rezgése a Földanyával is különleges harmóniában van, ezért érdemes az otthonunk kiemelt területén, a középpontban is tartani egy szép hegyikristályt.

Tipp: Nemcsak jól mutat, de segít a lakás energiáit tisztán tartani az ablakokba fellógatott hegyikristály függő.


Tigrisszem – Földelés

A három alsó csakra energiájára hat nyugtatólag, oldja a stresszt és segít két lábbal állni a földön. Megfontolt cselekvésre és önuralomra ösztönöz.
Nyugtat és segít harmóniába kerülni önmagaddal, hogy megfelelően teljesíthess a stresszes szituációkban is.
Tipp: A mindennapok nehéz helyzeteiben, például vizsgán, tárgyaláskor vagy üzletkötéskor is érdemes használni, például marokkőként magunknál tartani.


Ametiszt – Intuíció, spiritualitás

Női ásványnak tartják és széles körben ismert és kedvelt ásvány a spiritualitás magasabb dimenzióba kívánkozók számára. Az agyi mirigyek (agyalapi mirigy, tobozmirigy) működésére és a magasabb intelligenciára hat, elősegíti a felsőbb kapcsolatainkra való nyitottságot.
Az ókorban szokás volt ametisztserlegből inni a bort, mert úgy tartották, hogy megvéd a lerészegedéstől.

Tipp: Tarts egy ametisztet a párnád alatt, ez elősegítheti a jósló álmokat! Az ametiszt alapvető választás akkor is, ha valamilyen kristályt szeretnél használni a meditációdhoz.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Közösségben könnyebb elkapni a fertőzéseket

2019. szeptember 13.Az iskolakezdés stresszt jelent a gyermekek szervezetének és a közösségbe kerüléssel megnő a fertőzéses megbetegedésekre való fogékonyságuk – mondta a Cseh Áron, a Semmelweis Egyetem I-es számú Gyermekgyógyászati Klinikájának adjunktusa.

A gyermekorvos szerint a pedagógusok azzal tehetnek sokat, ha a szünetekben gyakran szabad levegőre viszik a gyerekeket, az osztálytermeket pedig rendszeresen szellőztetik. A szülők pedig az egészséges életmód és étkezés biztosításával tehetnek a legtöbbet gyermekük immunrendszerének erősítéséért – tette hozzá. Egyúttal szólt arról is, hogy a D-vitamin pótlását már az őszi időszakban érdemes elkezdeni.

Cseh Áron felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyerekek gyakori fertőzéses eredetű felső légúti megbetegedése egyáltalán nem jelent kórós állapotot, ha más komolyabb tünet nem kapcsolódik hozzá. Példaként említette, hogy az óvodáskorúak esetében az évi 10-12 “lázas epizód” teljesen normálisnak tekinthető, egyúttal ezek a megbetegedések az immunrendszer érésének sajátos módját is jelentik.

Kóros tüneteknek azt kell tekinteni a gyermekorvos szerint, amikor például a gyerek súlygyarapodása, idegrendszerének fejlődése elmarad a kortársaiétól. Ezek az immunzavarok azonban nagyon ritkák – mondta.

Akár szívet is építhetünk őssejtekből

2019. szeptember 12.A születéskor gyűjthető őssejtek gyógyászatban betöltött szerepe állt a Czeizel Intézet által szervezett tudományos szimpózium fókuszában. A rendezvényen az Intézet vezetője, Merhala Zoltán mellett előadást tartott az őssejteket érintő laboratóriumi kutatások eredményeiről prof. Sarkadi Balázs kutató, a perinatális őssejtek új alkalmazási területeit pedig prof. Sean Murphy, a Wake Forest University oktatója ismertette.

A születéskor gyűjtött és megőrzött őssejteket már a gyógyászat számos területén alkalmazzák, a regeneratív medicinában betöltött szerepükben azonban még mindig rengeteg új lehetőség rejlik. „Az őssejtterápia jelenleg is több mint 80 betegség kezelésében játszhat fontos szerepet: főleg a vérképző szerveket érintő problémák esetében merül fel az alkalmazásuk, a jövőben pedig a cukorbetegségtől a bőrgyógyászatig kínálhatnak megoldást, a felhasználási területek listája pedig a folyamatos orvosi áttöréseknek köszönhetően napról-napra nő” – mondta el Merhala Zoltán, a Czeizel Intézet vezetője. „Ma már a köldökzsinórvéren kívül a köldökzsinórszövetből, a magzatburokból, vagy akár a méhlepényből is tudunk őssejteket gyűjteni, ezekkel a kincset érő alkotóelemeinkkel pedig a koraszülött gyermekek tüdejét is kezelhetjük, vagy a magzatban ultrahangon felfedezett szájpadlásfejlődési hibát korrigálhatjuk.”

Prof. Sarkadi Balázs, az MTA – TTK Enzimológiai Intézetének kutatója a laboratóriumi kísérletek kínálta új távlatokról számolt be. Az elmúlt tíz év kutatásainak eredményeképpen ma már sikeresen hoznak létre és tenyésztenek indukált pluripotens őssejteket, amelyekből minden szövetforma létrehozható. Így készülhet szívizomszövet, foggyökér, vagy emberi idegsejtekből álló „miniagy” is, ami jelenleg a toxikológiai vizsgálatok és a gyógyszerfejlesztés terén nyújt hatalmas előrelépést, de a 3D nyomtatásnak köszönhetően a jövőben akár egy teljes szív is születhet laboratóriumi körülmények között.

A horkolás nem csak kellemetlen, de veszélyes is lehet

2019. szeptember 12.

Rengeteg feleség, és nem kevés férj tudna beszámolni arról, milyen zavaró a hálótársuk horkolása. Azonban dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus a horkolás nem csak kellemetlen, de légzéskimaradás miatt veszélyes is lehet.Ezért horkolunk

Minden 10 férfiből 4 rendszeresen horkol és a nőknek is több, mint ötödét érinti ez a probléma. A horkoló hangot tulajdonképpen a felső légutak lágy szöveteinek vibrációja hozza létre. Alvás közben a garatfeszítő izmok ellazulnak, nem vesznek részt a garat nyitva tartásában, így az az erre hajlamos személyeknél felső légúti szűkület vagy akár elzáródás alakulhat ki.

A horkolás nyilvánvalóan kellemetlen a hálótárs számára, de akár veszélyes is lehet, különösen, ha a horkolás közben rövidebb-hosszabb légzési szünetek jelentkeznek. Ilyenkor az alvó személy rövid időre abbahagyja a horkolást, majd hangos „felhorkantás” kíséretében hirtelen levegő után kezd kapkodni – ez az úgynevezett alvási apnoé jelensége. Mivel pedig minden egyes légzéskimaradás csak akkor történhet meg, ha a központi idegrendszer éber állapotba kerül, ezek a rendszeres mikroébredések megakadályozzák a jó minőségű alvást és egy idő garantált a tartós kimerültség, fáradtság. 

 

 

A légzéskimaradás nem csak a fáradtság miatt veszélyes

Aki éjszakai légzéskimaradással küzd, annak ugyan a közvetlen életveszéllyel nem kell számolnia, de tisztában kell lennie azzal, hogy a jelenség milyen egészségkárosító hatásokkal járhat. A légzéskimaradások során a vér oxigénszintje csökken, a széndioxidszint viszont emelkedik, ennek eredményeként emelkedik az adrenalinszint is, ami emeli a vérnyomást és a pulzust. Az alvási apnoéval küszködő beteg tulajdonképpen kisebb fuldoklások sorozatán esik át éjjelente, ami komoly stresszt jelent a szervezet számára.

Ez a stressz az, ami számos betegség rizikófaktora, így a magas vérnyomásé, a diabéteszé, a szívinfarktusé vagy stroke-é.  Rövid távon pedig az ilyen módon zavart éjjeli alvás olyan nappali hatásokat eredményezhet, mint fizikai és szellemi fáradtság, nehéz ébredés, nappali aluszékonyság, koncentrációzavar, csökkenő libidó, pszichés problémák, esetleg szívritmuszavar. Ezen kívül azzal is számolni kell, hogy ezek a veszélyes közvetve a hálótársat is veszélyeztetik a megzavart alvás miatt.