Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A lelki állapot újrahangolásának titkai

Érdekességek2019. szeptember 22.

A jóga világképe úgy tartja, hogy minden pillanatban, amikor gondolunk valamire, megerősítünk bizonyos mentális mintákat, melyek az emlékezetünkben egyfajta "energia lenyomatként" megmaradnak. Ezek a minták az érzelmek segítségével vésődnek be elménkbe, majd maguk is érzelmeket hoznak létre, kialakítva egy állandó energetikai körforgást. Ez befolyásolja azt, amit a köznyelv lelkiállapotként ismer.Vajon mi a legegyszerűbb módja, hogy a "lelki állapot" minél békésebb és örömtelibb legyen?  

Fontold meg egy régi szufi mese tanulságát: „Ha puha, kellemes felületen akarsz járni és nem szeretnéd, hogy megszúrja a talpad egy tüske, akkor húzz fel egy puha bársonnyal bélelt cipőt. Ne pazarold az energiád arra, hogy az egész világot meg akarod tisztítani a tüskéktől.”

Ugyanígy sokkal bölcsebb és célszerűbb a szemléletmódot, s az abból létrejövő lelkiállapotot megváltoztatni, mint az egész világot átalakítani. Hiszen ha átalakul a nézőpontod, annak természetes eredménye lesz a Valóságod változása. Hiszen a Világ nem más, mint egy „Tükör”.

Mára már egyre többen ismerik fel az ősi bölcsességet, melyet a modern tudomány is megerősít: „Minden ember minden egyes pillanatban teremti a SAJÁT Valóságát.” Ennek alkalmazása azonban még keveseknek megy mesteri szinten. A legtöbben inkább öntudatlanul hozzák létre az élethelyzetüket. Ennek eredményeképp aztán reagálnak a külső hatásokra. Úgy képzelik, elsősorban a körülményeket kell megváltoztatni, ha el szeretnék érni a céljukat, vagy meg akarják oldani a problémájukat.


Természetes jelenség ez, hiszen mindenkit erre tanítottak, már gyermekkorától kezdve. S ennek eredményeképpen az a fura helyzet áll elő, hogy ha a körülmények kedvezőek jól érzik magukat, ha rosszak – rosszul. Ezért aztán újra és újra próbálják átrendezni a világot. Óriási erőfeszítésekkel ez néha sikerül is, de a folyamatosan változó világban ezt fenntartani lehetetlen. Vagy ha igen akkor még több küzdelem és erőfeszítés árán. Ez az egónak tökéletes, mert a harc, a küzdelem a lételeme, de nem valószínű, hogy örömteli és élvezetes lesz az élet. Lehet ez azonban máshogy is.

Ehhez az kell, hogy elgondolkodjunk azon, hogy egy átlagos napon milyen minőségű gondolatok és érzések sokasága suhan át fejünkön és szívünkön.
Hány százaléka volt olyan minta, mely „ örömöt, hálát, szeretetet, hitet, bizakodást, elfogadást, elégedettséget, megnyugvást, együttérzést ” tartalmazott?

S hány százaléka volt a negatív minőségű, azaz félelem, aggódás, düh, harag, elégedetlenség, türelmetlenség, féltékenység”?

A fentiek fényében vedd őszintén szemügyre azt, milyen érzelmek a domináns energiák a mindennapjaidban. Milyen arányban van ott a Béke, Szeretet, Együttérzés és Hála (mely szavak valójában ugyanarra az energetika minőségre mutatnak rá). Ahogy tudatosan és tiszta szívvel megnézed a koncepcióidat, elképzeléseid - önmagadról és a világról -, azok elvesztik fontosságukat és komolyságukat. Tudatosságod fényében a negatív érzés mintázatok elolvadnak, mint jégdarab a napsütésben, és megszületik helyén a valódi lelkesedés, melyben már nincs elkülönülés és konfliktus, csak Egység és Béke.

Kis gyakorlatok napi szintű alkalmazása (minimum két - három hétig), elképesztő változásokat tud létrehozni a mentális szokások változásában, s ezáltal a lelkiállapotunkban. Lássunk egy példát:

- minden nap idézzünk fel 5 percre ( ha van rá időnk, akkor naponta többször is) egy kellemes, örömteli, békés, harmonikus, vitálitást sugárzó emléket, helyzetet, élményt. Csak hagyjuk, hogy ez az érzés teljes lényünket átjárja, s érezzük, ahogy magával ragad, s átadjuk magunkat ennek az érzésnek.

- Figyeljük s tudatosítsuk, ahogy sejtszinten rögzül újra s újra ez az örömteli érzés minden egyes gyakorlással.

- Az eltárolt öröm-mintádat napi szinten erősítsük magunkban. S a napi szintű gyakorlással egy ÚJ VALÓSÁGOT tudunk teremteni magunk körül, az életünkben. Megteremtjük az örömöt, a szeretetet, a vitalitást, az egészséget, a békességet, a hálát, az áldást.

A jelen helyzet örömteli, pozitív, lelkes és békés gondolatainak és érzéseinek tudatosításával teremtjük a jövő eseményeit és állapotait!


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.