Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Ahogy én látom - a kineziológus tollából

Érdekességek2018. szeptember 28.

Minden természetgyógyászati módszer önmagad mélyebb megismeréséről szól. A technikák eltérőek, de a cél ugyanaz. A mélyebb megismerés azt jelenti, hogy te magad jössz rá dolgokra, te mondod ki és te is ismered fel, hogyan tovább a fizikai létben. Hol, mit teszel rendbe, mihez állsz másképp. Ez egy csodálatos út, örülj, ha olyan terapeuta kezel, aki ebbe nem avatkozik bele.  
Az én feladatom a vezetés. Vezetni téged egy olyan úton, ami a te utad és nálad jobban senki nem ismeri. 
A tiéd. 
Hogyan tudlak vezetni mégis? 
Az épp körülötted lévő, jelenbeli energiáidat tudom tolmácsolni. Ebben nincs semmi konkrét, csak az, ahogyan éppen reagálsz az életre. Amikor beszélsz, tested azonnal reagál rá. Mutatja, hogy mennyire valóságos, amit mondasz, vagy épp ellenkezőleg, az illúzió fogságába kerültél. 
 
A jelen érzéseihez még kapcsolódik egy sor múltbéli élmény is. Az őseid élete. Tehát maga az oldás azt jelenti, hogy tehermentesítjük azokat a filmkockákat, amiket örököltél vagy te magad élted meg, és fékezi az életed.

Kétféle módon épül be:
Minden úgy kerül rögzítésre, ahogy akkor, abban a pillanatban megtörtént.
 
Szándékosan nem írtam "szakszavakat". Ahány tudomány, annyiféle meghatározás létezik. Sokat tanultam az elmúlt 20 évben, mindig újabb területek, ismeretek nyílnak meg előttem. Mégis a legtöbb tudás rajtatok, a klienseimen, útitársaimon keresztül érkezik. Számomra teljesen mindegy, hogy hol vannak az információk. Az elmében? A belekben? A tudattalanban? 
 
Egy biztos: tested minden màsodpercben rögzít. Minden adatot, amit hallasz, látsz, érzékelsz. Még olyan dolgokat is, amiknek éppen nem vagy tudatában, pl. egy melletted zajló társalgás. Amikor beszélsz, tested ugyanilyen gyorsasággal reagál rá, vagyis folyamatosan nyomon követ téged. Ezt valaki érzékeli, valaki nem. 
 
Egy dolgot el kell hinned, amikor már nincs "negatív" filmkockád, tulajdonképpen azt csinálsz, amit akarsz. 
 
Bàrmit megtehetsz. Ez pedig azt jelenti, hogy a saját, veleszületett alkati energiádhoz képest. Mindenkinek van egy sajátos alkati energiája. Én így hívom. És minden energiának két pólusa van. Pozitív és negatív aspektusban is értelmezhető. Ezért "veszélyes"  konkrétumot mondani. Te döntöd el egy adott szituációban, hogy melyik pólus felé tartod az irányt.
 
Mondok egy példát: ha valaki egyéni energiájában ott van mondjuk a "bőség", ami pozitív aspektusban azt jelenti, hogy a "jég hátán is megél", az illető könnyedén küzd meg a problémákkal és jó a teremtő képessége. 
Negatív aspektusban viszont, a bőség "elfecsérlése" lesz igaz, ami mögött hatalmas teremtő energia van, csak az egyén nem tudja megtartani. Elherdálni valamit ugyanaz az energia, mint megteremteni. 
 
Valamilyen szinten mindenkiben ott van a teremtő képesség, azonban alkati energiánk hatàrozza meg, hogy meddig mehetünk el. Ez az alkati szubsztancia egy meghatározó, "-tól, - ig". A kettő között bejàrod az utat, egyéni tempóban, saját választott útvonalakkal. 
Bevallom neked, láttam màr olyat, hogy valaki "túllépte" ezt a határt, vagyis a saját alkati energiáját túlszárnyalta. Ez a következő szint földi utazásunk során. Ugyanakkor először meg kell tapasztalnod a saját egyediségedet. Ki is vagy te, mik a benned rejlő lehetőségek.

A kiterjedés előtt van a megismerés.

Ezért van az, hogy sokszor kívánsz vmit, és mintha nem adná meg a sors. Valamit meg kell még ismerned magadból. Valami nem tiszta, köd van még. Különleges vagy, de nem vagy különb bármelyikünknél. 
 
Születésedtől fogva egyéni individium vagy. Mi rejlik ebben a szubsztanciában? A tested folyamatosan azon van, hogy meglásd és megéld ezeket. A sok múltbéli, feldolgozatlan sérülés és fájdalom befalazza az egyediségedet. Aztán elkezded lebontogatni. Újra kinyitod lelked kapuját és bizakodva indulsz. A test a fájdalmat nemcsak rögzítette, hanem hasonló szituációban újrajátssza, azért, hogy megvédjen, figyelmeztessen téged. Igaz, ez már egy új szituáció, de ha egy kicsit is emlékeztet egy vagy több régi fájdalomra, a test újrajátssza az egészet. És újabb fájdalmas tapasztalatok generálódnak. 
Ha egyszer volt kellemetlen élményed kutyával, a tested azt mondja, "vigyázz, a kutya harap!". Pedig ez már egy új helyzet, egy másik kutya.
 
Amikor ezek a megélések oldva vannak, újra tiszta lappal tudsz indulni. Ekkor már a testeden nincs fék. Indulhatsz. 
A falak lebontása ritkán sikerül egyedül. Ehhez vezető kell.
 
Óva intelek attól, hogy folyamatosan a múltban vájkálj. Ez sem lenne működőképes. Ugyanis képes vagy újrateremteni az egészet. Emlékszel? Mindennek két pólusa van. Nagyon izgalmas dolog megismerni a múltat, honnan jöttünk, kik voltak az őseink. Ellenben hamar újrateremtődik, ha sokáig időzől ott. Ezért van az, hogy néha találkozol olyan emberekkel, akik évek óta igénybe vesznek egy természetgyógyászati irànyzatot és egyre rosszabbul néznek ki. Ràjuk telepedett a múlt. 
Nem jó "leragadni" a múltban. 
 
Mivel én a test rezgéseiből olvasok, pontosan mutatja a tested, hogy mit keresünk a múltban (életkor és esemény), és azt is, hogy meddig időzzünk ott. Minden következő lépést mutat a tested, még azt is, mikor kell találkoznunk, és mi legyen a házi feladat. Kell a fizikai megélés is. Az oldás után a test követi az átírt programokat, de fizikai síkon is el kell indulni. 
 
Mivel rengeteg impulzus ér minket a jelenben, ezért folyamatos az információk beépülése is. 
Olyan a tested, mint egy könyvtár. Tele információkkal, adatokkal. 

Az oldás azt jelenti, hogy az adatok megmaradnak, de már nem hatnak rád negatívan.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Milyen a jó napszemüveg?

2025. július 07.



Az UV-sugarak nagy részét a szaruhártya elnyeli, csupán 3%-uk éri el a szemfeneket. Az intenzív sugárzás hatására ezért a szem külső képletei „leéghetnek”. (Ez a jelenség okozza az ún. „hóvakságot” is – l. „A téli sportok veszélyei” című rész). A szem szárazzá válik, erezettsége megnő, fájdalmas és fényérzékeny lesz. A tüneteket sokszor heves fejfájás kíséri. Ilyenkor a kamillateás hideg borogatás, a szem lefedése és a fény kerülése jó hatású.

A szem sugárártalmainak megelőzésében fontos a jó napszemüveg. Ennek ismérve, hogy kellően sötétített, nem korlátozza a látásélességet és a színlátást, valamint 100%-os UV-védelmet biztosít. Nem elengedhetetlen kellék a szemüvegszárba épített MP3-lejátszó, de a szemüvegszár adjon oldalt és alul-felül is megfelelő takarást a szemnek. Fontos tudni, hogy a zöld színű szemüveggel a legjobb a természetes színlátás, a kék pedig a havas táj vakító fehérségét tompítja. A szürke szemüveglencse erős napfényben tökéletes, a természetes színeket adja vissza. A barna lencsén át a szem erős napfényben a mélységet, a teret jól érzékeli. Ezért kerékpározáshoz, hegymászáshoz a legideálisabb. A sárga lencse viselete gyenge fényben ajánlott, jó képélességet biztosít azáltal, hogy erősíti a kontrasztokat. Erős fényben viszont hunyorgásra késztet, akárcsak a rózsaszín üveg.

A narancs árnyalatú lencse, ugyanúgy, mint a barna, szintén jól érzékeli a mélységet, viszont nem ajánlott erős fényben. A lila lencsék kedvező tulajdonságairól (ha van) a szerző értesítést kér.

A legbiztosabb védelem a napsugárzás hatásaitól az, ha az UV-sugárzás a felsorolt védőeszközökkel mérsékelhető. Ez általában délelőtt 11 óra előtt és a délutáni órákban, 15 óra után lehetséges.

Ezekre az ételekre és italokra figyeljünk a nyári hőségben!

2025. július 06.

Ahogy megérkezik a nyári meleg, nemcsak a gardróbot, hanem az étrendet is érdemes „átöltöztetni”. A kánikula különösen megterhelő lehet a szív- és érrendszer számára, ezért fontos, hogy ne csak a folyadékpótlásra, hanem az étkezések minőségére is figyeljünk. Bakk Brigitta, a Flora dietetikusa osztja meg legfontosabb tanácsait arról, hogyan őrizhetjük meg egészségünket a meleg nyári napokon.

A hőség mindenkire hatással van

A nyári hőhullámok idején jellemző a vérnyomás csökkenése, miközben a pulzus emelkedik – ez különösen megterheli a szívet. Fokozódhatnak a migrénes tünetek, csökkenhet a koncentrációképesség, nőhet a reakcióidőnk. Előfordulhat alvászavar, kimerültség, melyek mind tovább növelhetik a különböző betegségek kockázatát. A leginkább veszélyeztetettek közé a krónikus betegségben szenvedők (például cukorbetegek, vesebetegek, magas vérnyomással élők), az idősek, kisgyermekek és a várandósok tartoznak. Ugyanakkor egészséges embereknél is előfordulhatnak a hőség miatti panaszok, még diagnosztizált szívbetegség nélkül is; ilyenkor nem kell megijedni, de érdemes odafigyelni arra, mit, mikor és mennyit viszünk be a szervezetünkbe.

Folyadékbevitel: nem csak a mennyiség, a minőség is számít

A meleg napokon mindenki számára alapvető fontosságú a megfelelő folyadékpótlás, de különösen azoknak, akik szívbetegséggel vagy magas vérnyomással élnek. Bár a régi ajánlások szerint szívbetegeknek korlátozni kellett a folyadékbevitelt, ez egy tévhit, a jelenlegi kutatások nem támasztják alá – a folyadékfogyasztás elengedhetetlen. Ami viszont valóban fontos, a sóbevitel csökkentése, hiszen az megköti a vizet, ezáltal emelheti a vérnyomást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása napi 5 g – ez kb. egy teáskanálnyi só. Ehhez képest a magyarok átlagosan akár a 15-20 grammot is elérik naponta, melynek fő forrása nem a sószóró, hanem az ipari élelmiszerek: kenyerek, felvágottak, konzervek, sajtok. A só használatát főzéskor is egyszerűen korlátozhatjuk; sokan nem tudják, de a fűszerkeverékek is nagy százalékban tartalmaznak nátrium-kloridot, ezért használjunk inkább friss zöldfűszereket, citrusféléket. Az ásványvizek nátriumtartalma is eltérő lehet, így ellenőrizzük a címkét; 1 g nátrium kb. 2,5 g sónak felel meg. Ha sportolás vagy erős izzadás miatt izotóniás italra van szükség, kivételnek számít, de átlagos napi fogyasztásnál nem indokolt. Fontos, hogy ne várjuk meg, amíg szomjasak legyünk, a nap során legyen kiegyensúlyozott a folyadékbevitel.

Vörösbor, margarin, avokádó – tévhit vagy valóság?

A szívegészséggel kapcsolatban több táplálkozási tévhit is él. Az egyik legismertebb, hogy a vörösbor fogyasztása jót tesz a szívnek. Igaz ugyan, hogy tartalmaz rezveratrolt – egy értékes antioxidánst –, de az alkohol károsító hatása ezt bőven felülírja. Sokkal jobban járunk, ha ugyanazt a vegyületet szőlőhéjból vagy szőlőmagból nyerjük ki, alkoholmentes formában. Ugyanígy elterjedt tévhit, hogy a margarinok tele vannak transzzsírokkal – ez már rég nem igaz. A modern, jó minőségű margarinok, így a Flora original is kifejezetten a szív egészségét támogató növényi olajokból készülnek, értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakat és vitaminokat tartalmazva. A nyári étrend tervezésekor érdemes előnyben részesíteni a káliumban és magnéziumban gazdag ételeket: például banánt, avokádót, olajos magvakat, zöldségeket. A bennük lévő ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szívizom működésében, a vérnyomás szabályozásában, és a szívritmus egyensúlyának fenntartásában.

Fenntarthatósági szójegyzék

2025. július 06.



Az ICDA (International Confederation of Dietetic Assotiation, Nemzetközi Dietetikusok Szövetsége) arra ösztönzi a különböző nemzeti dietetikai szövetségeket, hogy a fenntarthatóság témájával kapcsolatosan, az általuk már kidolgozott anyagokat adaptálja az adott szövetség nyelvére. Ez minden nemzet számára nagy segítséget jelent és inspirál a saját hazai fenntarthatósági szemléletünk kialakításra.

Ehhez csatlakozva az MDOSZ oldalán elérhető egy Fenntarthatósági szójegyzék, amely a témában nemzetközi viszonylatban leginkább használt fogalmak magyarázatát tartalmazza magyar nyelven. (1) Természetesen ez kiegészül a nemzetközi ajánlásokon túl a magyar viszonyoknak megfelelő kifejezésekkel is. Ez is azt mutatja, hogy a fenntarthatóság nem kizárólag globális, hanem helyi sajátosság.


Elkerülhető élelmiszerhulladék: eredendően emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag vagy készétel, amely végül kidobásra került. Például megromlott joghurt, összefonnyadt egész gyümölcs, kidobott készétel.
Az élelmiszerhulladékoknak ezen fajtája általában emberi gondatlanság eredménye. Nevéből is adódóan (miszerint keletkezése elkerülhető lett volna) ez a tulajdonképpeni élelmiszerpazarlás.
Nem elkerülhető élelmiszerhulladék: emberi fogyasztásra nem alkalmas állati vagy növényi eredetű élelmiszerrészek. Például: tojáshéj, csontok, banánhéj. Ilyen hulladékok szükségszerűen keletkeznek az élelmiszerláncban.
Potenciálisan elkerülhető élelmiszerhulladék: emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag vagy készétel, azonban egészségügyi okokból (például rágási képesség romlása) vagy egyéni ízlés (undor) miatt kidobásra került, például csirkebőr, kenyérhéj, almahéj.
Biohulladéknak nevezzük az összes emberi, állati vagy növényi eredetű hulladékot, amelyet a talajban található mikroorganizmusok le tudnak bontani. Magyarországon a biológiailag lebomló hulladék felhasználásáról, kezeléséről jogszabály rendelkezik. A biohulladékot külön kell gyűjteni. A nem újrafeldolgozható hulladékot rendszerint komposztálják. Az erre alkalmas biohulladékból a biogáztelepek biogázt állítanak elő, amely hő vagy áram termelésére használható. A 2012. évi CLXXXV. törvény 2. §-a szerint, a biohulladék a biológiailag lebomló, parkokból származó vagy kerti hulladék, háztartásokban, éttermekben, étkeztetőknél és kiskereskedelmi tevékenységet folytató létesítményekben képződő élelmiszer- és konyhai hulladék, valamint az ezekhez hasonló, élelmiszer-feldolgozó üzemekben képződő hulladék. Fontos hangsúlyozni, hogy a 2012. évi CLXXXV. törvény nem definiálja az élelmiszerhulladékot.