Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Az öt legfinomabb túrókrém!

Érdekességek2018. szeptember 28.

Túró a kedvencünk! Kipróbált túrókrém receptek, rangsorolva. Olcsó, finom, gyorsan elkészül, sőt 2 óra alatt fagyivá lényegül a mélyhűtőbe téve! Kóstold meg bármelyiket!  

Elkészítése kb. 5-10 percet vesz igénybe. Látványos, ízes, kellemes. Hűtve és fagyasztva is nagyszerű édesség. Viszonylag kevés kalóriát tartalmaz, nem szükséges túlcukroznod, magokkal, gyümölcsökkel pedig, rendkívül tápláló. Erőt ad a gyerkőcöknek futkározáshoz, strandoláshoz, s kikeverni még egy nyaraláson sem fáradtság! Arról nem is beszélve, hogy jóval olcsóbb, mint a boltban kapható kész verziók.  

Kedvenc nyári menünk a túrókrém. Gyorsan elkészíthető, nem veszi el az időt a napfényes sétáktól, a parton való olvasástól, fagyasztóba téve 2 óra alatt fagyi is lehet belőle! Nagyon könnyű édesség, nem nehezít el, ami fontos a melegben! Számtalan módon variálató, de fontos persze az arányokra figyelni, hoyg ne egy émelyítő kutyvalékot kapjunk, hanem megtaláljuk az ízharmóniát.

Csupa kipróbált receptet osztunk meg veletek. A kedvenceink - rangsorolva!


No. 5.
Körtés túrócsoda - külön + 18-as verzióval

Hozzávalók:

2 közepes körte
1/2 kg túró (sovány)
1 nagy pohár joghurt
csipet só
4-5 csepp citromlé (héj ebbe nem kell!)
2 evk. porcukor
1 cs. vaníliáscukor

A legegyszerűbben elkészíthető, és már az őszt ígérő túrókrém-csoda a körtés verzió. Nem kell hozzá más csak a túrókrém alapjai és a körte. A körtét vágd apró szemekre, és egy keverőtálban kezdd el egy fémkanállal keverni. A körte így összetörik és pépesedik, mégis egy-egy szem egészben, keményen megmarad.
A többi alkotóból keverd ki a túrókrémed. Ha nem szereted, hogy krémes, inkább darabosan kedveled, csak nyomd szét a túrót villával, és néhány percig kavargasd. A körtét a kész alapba forgatjuk bele. Összeérni és hűlni 2 órán át hagyjuk.
Felnőtteknek egy pikáns verzió fél dl borban 2 rúd fahéj és egy kiskanál szegfűszer megforralása, majd a fűszerek eltávolítása után, a borkrém lehűtését követően a túróhoz adjuk ezt a szószt. Mennyei!
 

No. 4.
Natúr túrókrém - az egyértelmű álom (Túró fagyi) 

Hozzávalók:

1/2 kg túró
1 nagy pohár joghurt
Fél citrom leve
ennek negyedének reszelt héja
csipet só
5 evk. porcukor (vagy kristálycukor)
3 cs. vaníliáscukor

Na ez az a tipikus bolti, éttermi íz-mestermű, a valódi túrókrém. Igazán krémesen szeretjük, ezért miután elnyomkodtuk a túrót és belekevertük az alapokat, 2-3 percig robotgéppel dolgozzuk el az alapanyagokat.
Ez a gyerekek kedvence, és ha meg is maradna belőle másnap mint alaprecept variálható gyümölcsökkel, magokkal. Fontos, hogy jó krémes legyen. Ha igazán így szereted, tehetsz bele fél dl habtejszínt, a sűrűjéből.
Fagyasztóba téve túrófagyiként is ismeretes.
Rétegelve háztartási keksz darabokra, túrós sütiként is fogyaszthatjuk. Olcsó, pillanatok alatt megvan, és bármilyen gyümölcsöt is keverhetünk bele, ha s süti verziót akarjuk megcsinálni.

No. 3.
Mandulás-mézes krém

Hozzávalók:

1/2 kg túró
1 nagy pohár joghurt
Kevés citrom leve
ennek negyedének reszelt héjja
csipet só
3 evk. porcukor (vagy kristálycukor)
2 cs. vaníliáscukor
1-2 evk. méz
2 kisebb banán
2 evk. mandula - szeletelt vagy vágott

Az elkészült és kikevert túrókrémbe utolsóként adjuk hozzá a mézet és a mandulát. A méz belehelyezésekor, előtt, nem árt felmelegíteni a kanalat, mert a hideg túróba érkezve az összerántja a mézet! Fakanállal és robotgéppel is kikeverhető.
Legvégül a karikákra végott banánokat adjuk hozzá, viszont ezeket, a krémbe helyezés előtt meglocsoljuk külön is kevés citromlével, hogy ne barnuljanak be a krémben.

No. 2.
Pikáns pisztáciás túrókrém

Hozzávalók:

1/2 kg túró
1 nagy pohár joghurt
Fél citrom leve
ennek negyedének reszelt héja
2 kk. só
4 evk. porcukor (vagy kristálycukor)
3 cs. vaníliáscukor
15 dkg nem sózott pisztácia

Családi második helyezettünk egy pikáns édes-sós csoda, a pisztáciás krémtúró lett. A krémtúrót ezúttal só nélkül keverjük ki, lehetőleg jó krémesre, habosra. Sok vaníliát és citromot teszünk bele.
Közben egy kicsi lábasban kevés vizet forralunk két kiskanál sóval, és forráskor beledobjuk az édes pisztáciákat! Ettől a folyamattól a pisztácia megpuhul, egy picike olajat ereszt, és sósabbá válik. Kb. 2 percig főzzük, majd a túrókrémbe dobáljuk pár csöpp kifőtt lével.
Azért nem sima, bolti, sózott pisztáciát használunk, mert az túl sós, és kemény is a krémbe.
A pisztáciás krémtúró érlelési ideje akár 4-6 óra is lehet a hűtőben, de megéri. Pasik igazi kedvence!
 

No. 1.

Csíkos-erdei krém

Hozzávalók:

1/2 kg túró
1 nagy pohár joghurt
Kevés citrom leve
csipet só
5 evk. porcukor (vagy kristálycukor)
3 cs. vaníliáscukor
25 dkg fagyasztott erdei gyümölcs keverék, vagy szeder, vagy málna, vagy eper önmagában
Tejszínhab

Ez nem csak finom, hanem látványos édesség is. Kiváló látványos vendégváró, de ehhez időzítened kell! Az alap túrókrémet elkészítjük a fent megadott alapanyagokból. A piros gyümölcsök savanyúsága miatt ezt a típust különösen cukrozzuk. Ha cukorbeteg van a családban, akkor porrá tört cukorpótlóval is elkészíthető a finomság.
Az erdei gyümölcsöket, ha a piacon vettük mossuk meg, ha fagyasztott termék, akkor már előkészített. A nem fagyasztott gyümölcsöket - bár nem hasznos a tápértékének - a cél érdekében fagyasszuk le a főzőcske előtt 3-4 órával. Majd az alap túrókrém elkészültekor fagyasztva helyezzük bele a gyümölcsöket. A krémet eztán 3 órára a sima hűtőszekrénybe tesszük.
A gyümölcsök lassan olvadnak fel és engedik ki piros színüket. A vendégeknek való tálalás előtt a keverőtálban vagy már a pohárban keverjük ki a nasit. Ha hirtelen mozdulatokkal, rövid ideig keverjük a krémet a fehér krémben piros csíkok keletkeznek!

Elő a magas üvegpoharakat, hosszúnyelű kanállal! A gyerekeknek is igazán tetszeni fog! Tetejére tejszínhabot csokireszeléket tehetünk! Nálunk ez a csúcs!


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Legfrissebb hírek a technológia világából

2025. október 25.

A technológiai innováció gyorsasága idén is példátlan ütemben folytatódik, átalakítva iparágakat, javítva életminőséget és megoldásokat kínálva globális kihívásokra.   

A mesterséges intelligencia központi szerepe egyre meghatározóbbá válik, új képességeket nyitva meg a vállalati működéstől a biotechnológián át az oktatásig és fenntarthatóságig. A technológiai fejlődés minden területen érezteti hatását, megváltoztatva a mindennapi életet és az üzleti világot egyaránt.

Az idei év kiemelkedő technológiai eseményei között szerepel az AI-alapú megoldások robbanásszerű terjedése, a kvantumszámítástechnika előretörése, valamint a zöld technológiák növekvő jelentősége. Ezek az innovációk nem csupán technikai újdonságok, hanem olyan eszközök, amelyek valódi változást hoznak az emberek életébe és a vállalatok működésébe.

Ebben az átfogó összefoglalóban bemutatjuk 2025 legfontosabb technológiai fejleményeit és azt, hogyan formálják át világunkat.

Mesterséges intelligencia: az év meghatározó trendje

A generatív mesterséges intelligencia 2025-ben átformáló erővé vált a vállalati innovációban. A Forrester előrejelzései szerint a fejlődő GenAI környezet segíti a vállalkozásokat új bevételi források, bővítések és csatornák generálásában, kényszerítve az iparágakat, hogy átstrukturálódjanak a GenAI által létrehozott érték köré.

A vállalatok különböző iparágakban gyorsítják a GenAI alkalmazását, integrálva működésükbe a termelékenység fokozása és jelentős üzleti érték felszabadítása érdekében. Ez magában foglalja a rutin feladatok automatizálását, a vásárlói élmény javítását, a K+F folyamatok egyszerűsítését és innovatív alkalmazások létrehozását.

Például a vállalatok már most kihasználják a GenAI-t személyre szabott tartalom nyújtására, mint például testreszabott marketing kampányok és ügyfélszolgálat. A Drunk Elephant, a Shiseido által felvásárolt neves bőrápoló márka, az Alibaba Cloud GenAI-alapú Qwen modelljét telepítette ügyfél chatbotjába, hogy javítsa az ügyfél interakciókat Kínában. Várhatóan ez a trend további lendületet kap 2025-ben.

Mellrák – A korai felismerés a túlélés kulcsa, de tehetünk a megelőzésért is

2025. október 24.

Magyarországon 45-65 éves kor között kétévente szervezett, népegészségügyi mammográfiás szűrőprogram működik annak érdekében, hogy minél hamarabb, ideálisan tünetmentes állapotban lehessen kimutatni a korai elváltozásokat.

A friss nemzetközi kutatások alapján a mammográfiás szűrés az emlőrák-halálozás kockázatát mintegy 45%-kal csökkentheti, így a szakemberek mindenkit arra bíztatnak, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. „A szűrés nem lehet teher, sokkal inkább egyfajta életbiztosítás: a mammográfián felfedezett korai elváltozások kezelése sokkal kíméletesebb és eredményesebb, a tévhitekkel ellentétben pedig a vizsgálat gyors és biztonságos. Mivel a nők gyakran kerülik az emlőrákszűrést különböző félelmek miatt, a kapcsolódó programok kommunikációjának egyszerűsítése és a célzott edukáció minden bizonnyal növelné a részvételi arányt” – tette hozzá Prof. Dr. Bodoky György a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Dél-pesti Centrumkórház Onkológiai Centrumának vezető főorvosa.

Különösen fontos, hogy a nők tisztában legyenek az otthoni önellenőrzés lépéseivel és azokkal a figyelmeztető jelekkel, melyek előfordulása esetén ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni és részt venni a szűrésen. Ilyen lehet az emlőbimbók váladékozása, befordulása vagy alakjának változásai, a mell bőrének egyenetlenségei vagy kipirosodása, de érdemes odafigyelni az emlőben vagy a hónaljban jelentkező, szokatlan fájdalomra is. Ugyanakkor a legtöbben a mellben kialakuló csomókat vagy szöveti megvastagodásokat, valamint a hónaljban jelentkező duzzanatokat veszik észre először.

A megvalósult édes álom

2025. október 24.

Csokis-meggyes édesség, az „Álmodozó” lett Magyarország Cukormentes Tortája

Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza nyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász ipartestület szakmai partnerségével rendez meg az alapítvány. Az „Álmodozó” fantázianevű tortát az idei Magyarország Tortájával együtt – ami a gyulai Kézműves cukrászda DCJ stílusgyakorlat nevű alkotása – az ország számos cukrászdájában meg lehet kóstolni.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 14. alkalommal rendezte meg az Erős Antónia által alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely a cukormentes tortaverseny létrehozója. A torta nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot! Egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1 kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a lúdláb vagy a rigójancsi. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládékrém keretezi. A rétegek között rejtőzik egy csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.