Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Háromféle halas fogás - kezdő háziasszonyoknak

Érdekességek2019. január 12.

Szeretnéd elkápráztatni a kedvesed vagy a családod? Íme 3 egyszerűen elkészíthető halas étel amivel a kezdők sem vallanak szégyent! Légy bátor és próbáld ki, menni fog!  

1. Sült pangasius zöldfűszeres mártással

Hozzávalók: 4 szelet pangasius filé, só, bors, 4 dl tejszín, 1 ek. étkezési keményítő, 2-2 ek. apróra vágott petrezselyemzöld és snidling, 1-2 gerezd fokhagyma

A halat megtisztítom, megmosom, sózom és borsozom. Fóliába csomagolom őket egyesével és egy tepsire téve 180 fokon 15 perc alatt készre sütöm.

Mártás: a tejszínt felmelegítem, folyamatos keverés mellett besürítem a keményítővel és beleszórom a zöldfűszereket ill. a fokhagymát.

A rizzsel vagy krokettel tálalom!

2. Fenyőmagos bundában sült afrikai harcsa

Hozzávalók: 4 szelet afrikai harcsa filé, só, liszt, tojás, zsemlemorzsa, 3-4 ek. fenyőmag

A halat megtisztítom, sózom és félreteszem. Előkészítem a panírozáshoz szükséges liszet, felvert tojást és a zsemlemorzsát. A morzsába durvára tört fenyőmagot szórok, azzal bundázom a húst.
Egy serpenyőbe olajat teszek és közepesen melegen megsütöm benne a halat. Szalvétára szedem és leitatom a felesleges zsíradékot.

Vegyes zöldsalátát kínálok hozzá!


3. Lazac zöldségkrémmel sütve

Hozzávalók: 4 szelet lazac, só, bors, 3-4 rózsa brokkoli, 1 db sárgarépa, 1 tojás, 10 dkg parmezán sajt

A lazacot előkészítem, megtisztítom és egy hőálló tálban elrendezem. A zöldségeket megpárolom, összetöröm. A zöldséghez hozzáadom a tojást, a sajtot, sózom és borsozom. A húsra halmozom a zöldséget majd 180 fokon 20 perc alatt készre sütöm.

Párolt zöldségekkel vagy rizzsel tálalom!

Tipp: A halakhoz jól illik még a rozmaring, kakukkfű, kapos és a fokhagyma is. Érdemes többféle variációt kipróbálni!


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Veszélyes a hideg a magasvérnyomás betegekre?

2019. január 13.

Az eddig is közismert volt, hogy a hideg egyfajta rizikófaktornak minősül a magasvérnyomás betegeknél, ám egy új kutatás a lakás hőmérsékletét is górcső alá vette. 

A hőmérséklet és a vérnyomás kapcsolata
Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a lakás hőmérséklete új rizikófaktornak minősülhet a magasvérnyomás betegség szempontjából. A University College London kutatói a Journal of Hypertension c. szaklapban publikálták új tanulmányukat, melynek fő tanulsága, hogy minél hidegebb van otthon, annál magasabbra szökhetnek a vérnyomásértékek – összegezte Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája az összefüggéseket és a teendőket.

Azzal már korábban is foglalkoztak tanulmányok, hogy a kinti hőmérséklet és a vérnyomás kapcsolatát vizsgálják, de ez az első olyan kutatás, amely a benti hőmérséklet hatásait követte nyomon.

Az angol szakértők 4.659 személy adatait vették górcső alá, akik kitöltöttek egy kérdőívet, majd vállalták, hogy egy nővér ellátogat hozzájuk és megméri, hány fok van a nappalijukban, majd ellenőrzi a vérnyomásukat. Az eredmények azt mutatták, hogy minden 1°C hőmérsékletcsökkenés 0,48 Hgmm-rel emelte a szisztolés értéket és 0,45 Hgmm-rel a diasztolést. A leghűvösebb lakásban élők vérnyomásainak átlaga 126,64 / 74,54 Hgmm volt, míg a legmelegebb lakásban élőké 121,12 / 70,51 Hgmm.  Az is fontos konklúzió, hogy a beltéri hőmérséklet és a vérnyomás közti kapcsolat erősebb volt azoknál, akik nem mozogtak rendszeresen.

Amazóniai étrend a szív-érrendszeri betegségek ellen

2019. január 13.

A szív- érrendszeri betegségek a fejlett társadalmakban szinte „járványszerűen” terjednek, ezért a kutatók rendkívül sokat foglalkoznak a visszaszorításuk lehetőségeivel. 

Globális méretű probléma

A szív-érrendszeri betegségek felelősek a 2016-os év halálozásainak 31 százalékáért világszerte – ahogyan az megtudható a WHO jelentéséből. Amerikában évente közel 610 ezer ember hal meg ugyanezen okok miatt – mondja a Centers for Disease Control and Prevention. Éppen ezért okozott nagy feltűnést, amikor kiderült, hogy van egy nép Bolíviában, az Amazon mentén, amelyet szinte teljesen elkerülnek a kardiovaszkuláris betegségek. A tudósok a „titok” vizsgálatakor abból indultak ki, hogy a leginkább megváltoztatható faktor, amely befolyásolja az egészségi állapotot, a táplálkozás. Nem véletlen, hogy az Amerikai Szív Társaság már régen megtette ajánlását a leginkább szívbarát étrendet illetően, amely főként zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonákra és olajos halakra épül. Az amazóniaikról azonban kiderült, hogy másképp táplálkoznak – Szarka Dorottya, a KardioKözpont dietetikusa a legfrissebb étrendi javaslat, az amazóniai étrend alapjairól számolt be.

Mi az amazóniai étrend titka?

Erre a kérdésre kerestek választ a University of California kutatói, amikor tanulmányozták a Tsimane népcsoport életmódját. Róluk ugyanis kiderült, hogy alig fordul elő köztük a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, az elhízás és a 2-es típusú diabétesz. A megfigyelések szerint ennek egyik fő oka, hogy népcsoport táplálékai elsősorban természetes forrásokból származnak, és csak nagyon kis hányadukat szerzik be üzletből. Nem így szomszédaik, a Moseten lakosság, akiknél sokkal erőteljesebb hatással van jelen a globalizáció, ezért – bár egy nyelvet beszélnek -, utóbbiaknál sokkal nagyobb arányban van jelen a metabolikus szindróma és a szív-érrendszeri betegségek.

Ezt támasztja alá a Tsimane és a Moseten népcsoport tagjainak kikérdezése és életmódjának tanulmányozása.

Spanyol paella

2019. január 12.

Igazi mediterrán finomság a spanyol tradíciók szerint készülő paella!  

Hozzávalók:
2 db csirkecomb
20 dkg sertéscomb
5 dkg vöröshagyma
2 db zöldpaprika
2 db paradicsom
20 dkg rizs
ételízesítő
15 dkg gomba
2 dkg fokhagyma
5 dkg rák
15 dkg hal
1 dl olívaolaj
5 dkg olívabogyó
1 dl ketchup
só, őrölt bors