Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Hogyan osszuk be az időnket, ha otthonról dolgozunk?

Érdekességek2019. július 13.

A mai technológiai fejlettség sokkal könnyebben teszi lehetővé bárki számára, hogy otthon dolgozzon, illetve, hogy saját lakásában rendezze be irodáját. Néhány praktikus ötlet a HR tanácsadótól, hogy a munka és a magánélet ne zavarják meg egymást.  

Az otthonról végzett munkának is megvannak az előnyei és természetesen a hátulütői is. Aki otthonról dolgozik, sokkal rugalmasabban tudja beosztani idejét, több időt tud családjával tölteni és a figyelmét sem vonják el az esetlegesen zavaró munkahelyi körülmények.

A másik oldalon azonban adódhatnak olyan tényezők is, amelyek igen könnyen a produktivitás rovására mehetnek. Aki nem állít fel magának napi időbeosztást, könnyen elfeledkezhet a fontos teendőkről. Az otthoni, családi környezet is könnyen elvonja a figyelmet a munkáról. Továbbá a munkatársakkal való folyamatos személyes kapcsolattartás hiánya is hátráltatóan hathat a munkára.

1. Állítsunk fel napi időbeosztást és azt tartsuk is be

Az otthoni munkavégzés egyik fő pozitívuma a rugalmas időbeosztás. Azonban mindenképpen be kell vezetnünk valamilyen struktúrát a mindennapjainkba. Alakítsunk ki egy olyan időbeosztást, ami számunkra a legmegfelelőbb és ehhez tűzzel-vassal tartsuk is magunkat. Ezáltal ez hamar napi rutinná tud válni. Vegyük számításba a munkával és a magánéletünkkel járó teendőket is.

Ha szeretünk reggelente sportolni, vagy ha a gyerekeket iskolába kell vinnünk, esetleg a kollégákkal minden nap egy adott időpontban kell telefonos értekezleten részt vennünk, ezeket mindenképpen kalkuláljuk bele az időbeosztásunkba. Figyeljük meg, hogy a nap melyik szakában vagyunk a legproduktívabbak és jelöljük meg ezt az időintervallumot arra, hogy a legfontosabb teendőinket elvégezzük.


2. Osszuk meg az időbeosztásunkat családtagjainkkal és barátainkkal

A legtöbb esetben ha valaki otthonról dolgozik, a leginkább zavaró tényezők a családtagok és a barátok lehetnek. Ők azok, akik azt hiszik, hogy mivel otthon vagyunk, ezért bármikor van időnk egy kávéra, vagy el tudjuk intézni ügyes-bajos dolgaikat akármikor a nap folyamán. Ennek elkerülése érdekében osszuk meg időbeosztásunkat velük és ebből ne is engedjünk. Tudatosítsuk bennük, hogy az otthoni munka nem azt jelenti, hogy korlátlan szabadidővel rendelkezünk és készek vagyunk a nap folyamán bármikor fogadni az éppen betoppanó váratlan vendégeket.

3. A nap végén írjunk listát másnapi teendőinkről

Azért, hogy hatékonyan induljon a nap, célszerű minden este megírnunk, hogy másnap mik azok a feladatok, amiket mindenképpen szeretnénk elvégezni. Ezen a listán szerepeljen minden olyan teendőnk, ami adott időponthoz köthető, például ebéd egy ügyféllel, konferenciahívás a kollégákkal, stb. Ez a bevett rutin segít abban, hogy magunk mögött hagyjuk a napot és felkészüljünk a másnapi feladatokra.

4. Küzdjünk meg a zavaró tényezőkkel

Az otthon végzett munka során megmenekülünk sok olyan zavaró tényezőtől, melyekkel a munkahelyünkön mindennap találkoznánk. Azonban számos olyan más tényező lép be, melyek hátráltathatnak minket munkánk során. A leghatékonyabb mód, hogy ezeket elkerüljük, ha olyan irodát alakítunk ki otthon, ami hasonlít egy átlagos munkahelyi irodához. Mindenképpen legyen az irodánkon ajtó és ha kell, akár egy „ne zavarjanak” táblát is tegyünk ki rá, amikor éppen telefonkonferencián veszünk részt.

Semmi esetre se legyen az irodánkban TV, mert otthon semmi sem gátolna meg minket, hogy megnézzük kedvenc műsorunkat napközben. Ezt egy munkahelyen sem tennénk meg. Hallgassunk inkább helyette zenét. Az sokkal jobb hatással lesz produktivitásunkra.

5. Tartsunk szünetet

Ha valaki egész nap a számítógép előtt ül, figyelme hajlamos lankadni néhány óra után. Időnként mindenképpen álljunk fel, sétáljunk egyet, igyunk valamit. Így ha visszaülünk dolgozni, ismét a munkánkra tudunk koncentrálni.

6. Ha vége a napnak, legyen vége a munkának is

Sok otthon dolgozó elköveti azt a hibát, hogy többet dolgozik, mint amennyit egy munkahelyen kellene. Nem fejezi be a munkát egy adott időpontban, hanem estébe nyúlóan válaszolgat a munkával kapcsolatos e-mailekre, vagy addig nem áll fel az asztaltól, amíg be nem fejez egy projektet.

Mindenképpen szabjunk meg magunknak egy olyan időpontot, amikor befejezzük a munkát és ehhez próbáljuk is tartani magunkat, amennyire csak lehetséges. Fontos, hogy tudjuk azt mondani, „mára ennyi”. Mindig van olyan feladat, amit még meg kellene csinálni, de van, aminek holnapig várnia kell.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.