Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Karácsonyi ajándék önmagadnak

Érdekességek2018. december 24.

Karácsonykor kicsit mintha megállna az idő. Estére elcsendesedik a világ, gyertyák gyúlnak, fények veszik körbe a világot. Minden meseszerűvé válik. Illatok, fények, ízek kavalkádja. Fenyőillat lengi be a szobát, és a levegőben ott a várakozás. A csodavárás pillanata. Ez az a pillanat, amire heteken át, sokan hónapokon át készülnek. Ezekben a hetekben kicsit úgy érezzük, az ajándékok kibontása mellett majd a Sors is tartogat nekünk valami csodát.  

Aztán pár nap múlva azt látjuk, az ajándékok ott vannak ugyan, de a várva várt „igazi” csoda elmaradt.

Az utóbbi hónapok családállításai rengeteg felismerést hoztak számomra is. Legfőképpen azt, hogy nagyon nehéz önmagunkkal szembenézni. Felismerni azt, hogy amit eddig magunkról gondoltunk, az nem igaz. Megtanultunk úgy hazudni önmagunknak, hogy el is hisszük saját hazugságainkat. A lelkünk azonban tudja, hogy rossz irányba haladunk, nem önvalónk szerint élünk. Azt gondoljuk, szeretjük a másikat. Aztán kiderül, nem szeretjük saját magunkat sem, és mivel elzárjuk szívünket az érzelmek elől, másokat sem tudunk szeretni. Nem tudunk szeretetet adni és befogadni. A családállítások egyik gyakori témája a szeretet elfogadása, adása.

Azt gondoljuk, nőies nők vagyunk, és nem vesszük észre, hogy anyáink, nagyanyáink, esetleg dédanyáink mintáit hordozzuk, akik szintén bezárták szívüket a szeretet előtt, az érzelmek előtt. Nehéz sorsuk miatt kemény, hideg nőkké váltak. Pedig ha erre a mintára már tudatosan visszaemlékezünk, akkor megtaláljuk azokat a pillanatokat, amelyek már rég erre szerették volna felhívni a figyelmünket. Utólag már annyira egyértelműnek tűnik, de míg megfejtjük a rejtvényt, addig lehet, hogy sok csalódáson megyünk keresztül. Bárhol tartasz azonban, azt ne feledd el, ami eddig történt, annak pontosan úgy kellett történnie. Ne gondolkodj azon, hogy „mi lett volna ha….” Arról a pontról tudsz tovább lépni, ahol most állsz. Nem tudjuk kihagyni a lépcsőfokokat, nem léphetünk az elsőről az ötödikre.


a valami régóta nincs rendben az életedben, és nem találod a megoldást, pedig már hosszú ideje keresed, akkor valószínűleg egy transzgenerációs mintát hordozol. Ilyen lehet akár egy párkapcsolati probléma, gyermektelenség, egy betegség, anyagi gondok, félelmek, pánik vagy depresszió, vagy bármi olyan dolog, ami megnehezíti az életedet.
Amikor Karácsonykor arra gondolsz, bárcsak csoda történne, ne feledd el, a csoda benned van. Néha egy pillanat alatt megváltozhat minden, abban a pillanatban, amikor rálátsz a blokkodra. Néha hosszabb idő kell hozzá, míg a lelkedben az impulzus célba ér. Sokszor ott a megoldás, ahol nem is keresnéd. Van, hogy csak egy karnyújtásnyira tőled.

Legyen ez a Karácsony a csodák Karácsonya. A valódi csodák Karácsonya. Ehhez semmi más nem kell csak az, hogy őszintén fordulj önmagad felé, és ne félj attól, amit felfedezel. Minden érzésnek, legyen az jó vagy bármennyire rossz, létjogosultsága van. Általuk találod meg azt, aki valójában vagy.

Csodás Karácsonyt kívánok!


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.