Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Kétségből egység

Érdekességek2021. szeptember 19.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Nagyon beszédes a magyar nyelv... Kettő összeolvad és egy lesz belőle... és a kétségeink összeolvadása, feloldása egységhez vezet... Hányszor olvastad vagy hallottad a jótanácsot, hogy türelem, meg bizalom, meg szeretet és hányszor érezted azt, hogy már nem tudsz tovább várni, már felemészt a tudás szomja, a biztosíték iránti vágy, hogy egy kevés megnyugvás legyen az életedben. Hogy legalább egy pillanatra érezd magad újra biztonságban, érzelmileg, szellemileg, fizikailag egyaránt. Ki ne vágyna azokra az áldott pillanatokra, amit az anyaméhben tapasztalt meg, amikor épp nyugalmi állapotban ringott az édes magzatvíz ölelésében...  

A mai kor legegyszerűbb megoldásának az tűnik, hogy, ha nincs azonnali eredmény vagy kihűl a kapcsolat, keresünk mást. Vagy megpróbáljuk a magány okozta sebeket pótcselekvéssel foltozni és takarni, gyakran még önmagunk előtt is, vagy új kalandban, új partnert keresve párnák között keresünk felejtést, esetleg új reménysugarat..

Évekig vagy évtizedekig ringatjuk az illúziót, hogy működik ez nekünk, nem volt rá szükségem igazán, most nincs itt az ideje, majd, ha eljön az idő, mindent megkapok, amire szükségem van.

Bizonyára megvannak azok az élethelyzetek, amikor ez a hozzáállás a helyes, de igen gyakran látom, hogy ezeket a mondatokat húzzuk rá azokra a pillanatokra is, amikor nem néztünk szembe a félelmeinkkel, kétségeinkkel. A spiritualitás helyes használata és életünkbe való integrálása nagyon sok helyzetben tud egy mankót adni az előttünk álló feladatok megoldásához. És sokszor előfordul, hogy a mankó más megoldást javasol, mint amit az egó szeretne. Az alázat elmossa az egó erejét, de életfeladat teljesítéséhez elengedhetetlen... Mégis, akkor mi a megoldás?

Ha tudod, merre vezet az út, akkor nagyon nagy áldásban részesültél. Sokan csak ide-oda bolyongnak. Légy hálás az útmutatásért. Aztán vess egy pillantást arra, hogy miért is menekültél a helyzetből. Hogy honnan erednek a kétségeid, lelked mely rétegéből. Figyeld az intelligenciád játékát, amivel meg akarja magyarázni azt, ami létét veszélyezteti. Ne engedd, hogy kétségeid miatt zárd be magad saját celládba. Végy mély levegőt és először ha bizonytalanul is, de tedd rá a kezed a kilincsre. Majd újra mély levegő és nyiss be. És aztán lassan emeld fel a szemed a félelmed, kétséged tárgyára. Ahogy a mély levegő szétterül a tüdődben, úgy kezdd el érezni a szeretet erejét, ami támogatja a küzdelmed. A kétségeken túl az egység ölel át... Figyelj, légy tudatos.. Maradj a jelenben. Most mit érzel? Most mire van szükséged? Mennyire volt reális a kétséged és mennyire volt a fantáziád játéka? Volt-e egyáltalán reális alapja a döntésednek, vagy csak a bőröd mentetted, vagy az egód?
Miért nem éltél a boldogság lehetőségével? Miért kapaszkodsz a régi mintákba? Jó-e az neked, ha gúzsba kötöd magad? Tudod-e egyáltalán, mire van szükséged? Elfogadod-e a segítséget, a szeretetet attól, aki neked igazán számít?


Ha egyedül nem megy, kérj segítséget. Mindig jól jön valaki, aki elvárások nélkül támogat az utadon. Nem kell istenként élni ezt az életet, elég, ha boldog, tökéletlen emberként teszed azt... Gyakran egy kellemes beszélgetés, egy leheletfinom érintés segít átlendülni a kétségen és megtapasztalni az egység erejét. És az erő az egységben van. Ha sikerül vállalni magad önmagad előtt, akkor a világ előtt hiteles leszel. Hiteles önmagad előtt, hiteles partner, hiteles szülő, hiteles tanító vagy gyógyító. Mert nem az számít, hogy mennyire jól játszod a szereped, hanem az, hogy mennyire teljesen éled meg azt, amiért idejöttél. Hogy tudtál-e élni a tálentumaiddal, vagy jól elástad őket, nehogy elrabolják tőled.

A szeretet lehetőséget ad neked is, nekem is arra, hogy a kétségeinkért cserébe egységgel ajándékozzon meg. Nyiss be az ajtón, az univerzum támogatása mögötted.. lépj..cselekedj, engedd, hogy megtörténjen...elvárások, kétségek nélkül, csak simán egységben...
 
Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Így eshet teherbe pajzsmirigy alulműködéssel

2021. október 06.A magyar lakosok igen nagy százaléka küzd különböző pajzsmirigy problémákkal. Ezek jelentős hányadánál a szerv alulműködése- köszönhetően többek között annak, hogy az ország jódszegény területnek számít. Sajnos a teherbeesés megfelelő kezelés nélkül igen nehézkes, ráadásul terápia hiányában megnő a vetélés és a magzati károsodások esélye is. Dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondja, mi mindennel lehet segíteni ilyenkor a teherbeesést.

Kevés pajzsmirigy hormon-  rossz peteérés

A megfelelő pajzsmirigy hormon ellátottság igen fontos a normál peteéréshez és ovulációhoz. Ennek oka, hogy ha túl kevés a T4 és T3 szintje, úgy kompenzáció gyanánt megnő az ún. TRH mennyisége, mely közvetetten, a TSH fokozásán keresztül próbálja több hormon termelésére bírni a pajzsmirigyet. Viszont a TRH mellett ilyenkor a prolaktin mennyisége is megnő, mely akadályozza a megfelelő peteérést és tüszőrepedést az LH/FSH szintjének befolyásolásával.  Ráadásul a túl kevés pajzsmirigy hormon miatt ösztrogéndominancia is felléphet, mely szintén gátat szabhat a normál ciklusnak és anovulációt eredményezhet.

A teherbeesés nem lehetetlen

Sokan akkor szembesülnek a pajzsmirigy alulműködéssel, amikor hosszas próbálkozás után sem sikerül a gyermekáldás, esetleg vetélés következik be. Szerencsére az a probléma sikeresen kezelhető és megfelelő terápiával hamar rendeződhet az állapot.

Teherbeeséshez ideálisabb az alacsonyabb TSH

A TSH referencia tartománya bár laboronként változik, ám általánosságban elmondható, hogy 4 mIU/l alatt tekinthető normálisnak (sőt, az endokrinológusok inkább a 2,5 mIU/l alattit javasolják). Amennyiben valaki teherbe szeretne esni, úgy a legtöbb szakember a 2 mIU/l alatti értéket javasolja, annak ellenére, hogy ennél némileg magasabb szint még nem tekinthető pajzsmirigy alulműködésnek. 

Gyógyszeres kezeléssel a megfelelő értékért

Amennyiben pajzsmirigy alulműködés áll fenn, azt gyógyszeres hormonpótlással lehet kezelni. A tablettát minden nap, üres gyomorra, lehetőleg ugyanabban az időpontban kell bevenni. Fontos, hogy ezt a terhesség során is folytatni szükséges, hiszen a baba az első időkben az anyától kapja a pajzsmirigy hormonokat- éppen ezért az is előfordulhat, hogy a várandósság alatt magasabb dózis indokolt.

Válasszon ízületeinek megfelelő sportágat!

2021. október 06.Nagy divat a futás, de a szakorvos szerint nem mindenkinek ajánlott, még ha számos előnnyel is jár. Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa szerint minden sportnak megvan az előnye és a hátránya, de azt sem árt tudni, melyik mozgásfajta, melyik testrészünk terheli meg.

Futás

Ez a legegyszerűbb, legharmonikusabb mozgásforma, jó szív- és tüdő kapacitásnövelő, állóképesség javító sport. Manapság egyre nagyobb népszerűség övezi, elsősorban a 20-40 év közötti korosztályban, de a lefutott kilométerektől függően különböző mozgásszervi panaszok alakulhatnak ki. Ízületi porcgyengeség, kopások, duzzanatok alakulhatnak ki a csípőben, a térdben és a bokában, amely az ízület terhelhetőségének csökkenésével járhat. Éppen ezért fontos a megfelelő mennyiségű nyújtás, hiszen az izommerevség az ízület mozgásának beszűkülését, majd annak kopását okozhatja. Az ortopéd szakorvos szerint oda kell figyelni a felső végtagok erősítésére is, nemcsak a könnyebb futás érdekében, hanem azért is, hogy a vállöv és a mellizmok ne rövidüljenek meg.

Konditerem, súlyzózás

Kiváló erőnlét, állóképesség fejlesztésére, izomtömeg növelésére, a testsúly csökkentésére, de erre a sportra is igaz, hogy a fokozatosságot és a szakszerűséget be kell tartani. Fontos, hogy a különböző sporteszközöket megfelelően használjuk, a terhelés nagysága pedig alkalmazkodjon a szervezet terhelhetőségéhez és az adott izomzathoz. Rossz használatból adódóan ficam, izomhúzódás, izomszakadás, extrém esetben csonttörés is a sportolás végét jelentheti, hosszabb távon kopások is kialakulhatnak a végtagokban, amelyek kezelése hosszadalmas és fájdalmas lehet. Egy személyi edző többet segíthet, mint azt talán sokan gondolnák, a bemelegítés után pedig legalább 45 percet eddzen!

A szemüveg öltöztet! Viseld ékszerként! - Okos és szexi külső

2021. október 05.

Gyermekként gyakran félünk szemüvegessé válni, egyesek, pedig olyan kicsi kortól hordják, hogy egészen megszokják, és ruhátlanul érzik magukat nélküle. A szemüveg sokáig negatívumot jelentett, mára azonban csodásan nézhetünk ki benne. Milyen a jó szemüveg, Mitől leszel benne szexi és vonzó?  

Az igazán jó szemüveg személyre szabott, neked áll jól egyenesen. Szinte minden modell, egy-egy arcformához lett szánva. Ezer és egy féle kapható, és ha nap mint nap hordod, mert rászorulsz akkor bizony nem árt a legjobbat venned belőle. Ez persze nem feltétlenül jelenti, hogy drágát kell választanod, de érdemes az elérhető árkategóriában a legszebbre szavaznod.

Mitől leszel szép, mi kell a jó szemüveghez?
1. Mindenképpen fontos, hogy a szemüvegkeret harmonizáljon arcformádhoz. A kerek szódástalp szemüvegek ma már szinte senkinek sem állnak jól, ha nagyon szögletes az arcod, akkor ovális, íves formával, ha inkább kerek, akkor egy keskenyebb, szögletesebb verzióval formálhatod arcodat.

2. A forma mellett nem mindegy, mennyire illik rád a modell. Ha nagyon széles a szemüveg a te arcodhoz, vagy fordítva, keskeny a te szélesebb homlokcsontodhoz, akkor nem érdemes azt a modellt választanod.

3. Nem mindegy, alul, vagy felül, vagy milyen módon keretes. A keret ugyanis alul lehet drótos, ez főleg a rövidebb, kerekebb, vagy kis háromszög arcformájú személyeknek áll jól, mert lefelé enged a térben, vagyis optikailag megnyújt ez a szemüveg. Ha nagyon hosszú arcod van, akkor érdemesebb alul keretes modellt választanod, de nem teljesen kereket mert az túl feltűnő.

4. A keret vastagsága sem mindegy, ma már sokszor a keret felül vastagabb, gusztusosan simul az arcra. De lehet egy modell akármilyen kényelmes, ha túl széles, vagy ha túl keskeny, és ezért túlságosan egybeolvad az arcoddal, akkor lehet, nem érdemes választanod.