Mandula sajt
Érdekességek2018. október 20.
Nagy felfedezés a vegánok számára a mandulából készült mandula sajt. Az íze sajtos, plusz az az íz, amit hozzáteszel, pl. fokhagyma, só, bors, zöldfűszerek.De az állaga, az valami fantasztikus. Lágy, krémes, kenhető, szinte szétolvad a szádban.

Hozzávalók:
20 dkg áztatott mandula
1,5 dl víz
1 evőkanál inaktív sörélesztő pehely (ettől lesz igazán sajt íze)
1 teáskanál útifűmaghéj
1 kávéskanál só,
1 kis csokor snidling,
1 kis csokor petrezselyem
A díszítéshez:
1 kávéskanál natúr ételízesítő (pl. Vega-mix)
1 kávéskanál pirospaprika
1 kávéskanál apróra vágott zöldfűszer
A mandulát beáztatjuk legalább 1 napra, hogy elbomoljanak benne az enzimgátló anyagok, és az enzimek feléledjenek. A mandula héját lehúzzuk, hogy a sajt szép fehér legyen.
1,5 dl vízzel simára turmixoljuk. Az állaga ekkor még lágy, tejfölös-túrós-szerű.

Ezután szűrőbe tesszük, és kb. 1 órán keresztül hagyjuk, hogy a felesleges lé lecsöpögjön. Ezt a sűrű masszát ízesítjük sóval, friss zöld fűszerekkel, sörélesztő pehellyel. Ekkor hozzákeverjük az utifűmaghéjt, ettől lesz szilárd, vágható állaga. Kerek formákba rakjuk, tányérra borítjuk.

Minden kupac tetejét másképpen díszítjük: pl. ételízesítővel, pirospaprikával, apróra vágott friss zöldfűszerrel. Ugyanúgy vágjuk és fogyasztjuk, mint a tejből készült sajtot.


forrás: Harmonet