Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Miért bántod magad? Házi terápia haladóknak

Érdekességek2024. augusztus 12.

Figyelmeztetés: Ez egy kemény terápia, és az a legjobb, ha van egy biztos háttered, egy szakértő aki támaszod ebben. Pszichológus coach, vagy más segítő, aki biztosítani tud közben, ha szükségét érzed.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Először is amikor épp bántod magad, vagy lelkiismeret-furdalásod van mint pld. /de béna vagyok, de hülye vagyok, milyen nagy a hasam, sosem fogyok le, kövér vagyok, gyenge vagyok, nekem ez sosem sikerül, én ezt úgysem tudom, stb./

Ekkor vedd észre, hogy éppen bántod magad.
Majd ülj le és írd le szépen egy papírra sorban egymás alá, hogy milyen mondatok keringenek a fejedben, miket mondasz magadnak.

Fordítsd meg a papírt és írd le mindazoknak az állításoknak az ellenkezőjét, tehát a dícsérő változatokat. (példa: én erre sosem leszek képes - igen, képes vagyok rá)

Ha ez megvan, két módon dolgozhatsz:

Vegyél egy mély levegőt és add oda a párodnak ezt a papírt. (Ő szeret téged, benne megbízol, ő jó választás.) Kérd meg őt, hogy a negatív állításokat olvassa fel neked hangosan úgy, mintha ő mondaná ezeket neked.

Ha megteszi és te elsírod magad, hogy hogy mondhat neked ilyeneket, hogy bánthat téged ilyesmikkel, akkor gondolkodj el rajta, hogy te mennyi időt töltesz el naponta ezeknek a mondatoknak az ismételgetésével saját magad felé.
Miután kisírtad magad (de csakis utána), kérd meg, hogy olvassa fel a papír másik oldalát is. És érezd a különbséget az állítások ereje között.
És újfent gondold végig, hogy te a lap melyik oldalát olvasgatnád/mondanád inkább magadnak naponta. És tégy úgy.

Az a lehetőség is fennáll, hogy a párod, miután elolvassa a listádat azt fogja mondani, hogy ő nem hajlandó ezeket felolvasni neked, mert ő szeret téged és nem akar bántani.

Ekkor is érdemes elgondolkodnod, hogy akkor vajon Te miért bántod magad naponta ezekkel?
Szereted-e magad annyira, hogy felhagyjál ezekkel a bántó gondolatokkal?

Becsüld és szeresd magad. Mert megérdemled - csak azzal, hogy létezel.


Mit választasz?

Ha nincs otthon olyan párod, akinek a segítségét kérnéd ezügyben, választhatsz egy számodra totálisan megbízhatónak tartott embert is erre, aki kettőtök között tartja az egészet és tudod, hogy támogat téged, bárhogy is döntesz az életedben, de nem hagyná, hogy tönkretedd magad.

Másik variációként megteheted azt is, hogy a tükör elé állsz és magadnak olvasod fel a listádat úgy, hogy minden mondatnál felnézel a tükörre és magadra és a saját szemedbe nézel és úgy mondod ki. Ez nehezebb variáció, mert ha nem mondod teljesen őszintén a negatív vagy a pozitív állításokat, akkor nem sokat ér az egész. Illetve ha feljönnek mélyről az érzelmek, akkor jobb ha van ott veled valaki, aki a figyelmével tud téged támogatni (És nem együttérezni! Az nem jó, ha mindketten sírtok és csak kavarogsz a régi fájdalmakban.).

Fontos, hogy mindkét esetben olvasd (olvastasd) fel az összes negatív kijelentésed pozitív, építő változatát is a végén!

Tehát visszatérve:
Becsüld és szeresd magad. Mert megérdemled.
Mit választasz?
Hagyj fel a bántással!

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.