Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Miért nem tudok lefogyni?

Érdekességek2018. július 01.

Szinte minden nő ismeri a helyzetet: gondolatként megfogalmazódik bennünk, bizony itt volna az ideje annak, hogy megszabaduljunk néhány plusz kilótól. A gondolat hatására aztán teszünk bizonyos lépéseket, a várt fogyás azonban mégsem következik be. A megélt kudarc, vagy a kudarctól való félelem később észrevétlenül fordítja át a változás iránti vágyunkat a csendes belenyugvás állapotába, így mire észbe kapunk, gyakorlatilag már fel is adtuk a folyamatot. Mindez persze elkerülhető volna. Ahhoz azonban, hogy megtaláljuk a megoldást, először meg kell értenünk a probléma természetét.  

1. A fogyás önmagában nem lehet cél!
A fogyás szándéka mögött általában megbújik egy mélyebb ok. Valójában ez ösztönöz bennünket arra, hogy leadjuk azokat a bizonyos kilókat aktuális testsúlyunkból, nem magának a fogyásnak a vágya.
Ilyen ok lehet az önbecsülésünk, a női önértékelésünk, vagy az egészségi állapotunk szintjén való javítás szándéka. Ok lehet továbbá az én-ideál hajszolása, a megfelelési vagy bizonyítási vágy megélése. A fogyás okai között akár az önmegvalósítás iránti szükséglet is meghúzódhat. Mindez egyénileg változó.
Mielőtt tehát fogyókúrába kezdünk, meg kell értenünk, tulajdonképpen miért fontos ez számunkra. Mit szeretnénk elérni általa? Mit adna nekünk a vágyott testsúly elérése?
Csak a pontos ok/okok ismeretében érdemes nekivágni a változás folyamatának.


2. A fogyás nem pusztán diéta!
A fogyás nem a célja, hanem a következménye egy új életmódnak. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, olykor az életünk több területén is változtatnunk kell.
A rendszeres testmozgás, a tudatos táplálkozás, a kevesebb stressz és a több pihenés mind szükségesek ahhoz, hogy a testünk valós változáson mehessen keresztül. Az életmódváltás az a keret, mely megteremti a tartós változás megélésének feltételrendszerét.
Ahhoz, hogy tudjuk, nekünk pontosan mire van szükségünk, érdemes lehet szakemberrel konzultálni.  Mivel az életmódváltás során a legnagyobb akadályt többnyire nem is az információ-, mint inkább a motivációhiány, ill. a nem megfelelő önismeret jelentik, ez a fajta támogatás valóban hatékony segítséget jelenthet a sikeres és tartós változás érdekében.

3. A fogyás nem megy egyik napról a másikra!
Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a felszaladt kilóktól éppolyan gyorsan meg lehet szabadulni, mint ahogyan azokra szert tettünk. Elhisszük azt, amit a modern fogyasztói társadalom sugall, miszerint az idő is csak egy olyan tényező, amit meg lehet vásárolni. Tényező, amit pénzzel meg lehet váltani.
Pedig a gyarapodás és a súlyvesztés biológiai mechanizmusa között alapvető különbségek vannak, ami miatt utóbbihoz valóban több időre van szüksége a szervezetnek. A fogyás egy folyamat. Fogadjuk ezt el, és legyünk türelmesek önmagunkkal, s a testünkkel szemben.
Mérjük fel reálisan a változáshoz szükséges időt, és ahhoz képest ellenőrizzük a folyamatot. Ne legyünk elégedetlenek akkor sem, ha egy időre megtorpanni látszik a kilókban mérhető eredmény mértéke.


4. Az erőfeszítést nem lehet megúszni!
Általában azt szeretnénk, ha a célkitűzéseinket minimális erőfeszítés befektetése mellett érhetnénk el. Erre a vágyunkra pedig egész iparágak épülnek!
Ezek a cégek mind azt ígérik, hogy úgy fogyasztanak le bennünket, hogy közben nekünk egyáltalán nem, vagy csak minimális mértékben kell változtatnunk eddigi életmódunkon, szokásainkon. Ahelyett, hogy belátnánk, áldozatvállalás nélkül nincsen eredmény, inkább tablettákat, turmixokat, krémeket, masszázsokat, testkezeléseket, vagy az azonnali változás ígéretével kecsegtető sporteszközöket vásárolunk, ami után szükségszerűen csalódunk. A tartós siker érdekében ugyanis gyakran változtatnunk kell eddig szokásainkon, mely pedig lemondással és áldozatvállalással járhat együtt.
Ahhoz, hogy a valódi célunkat elérhessük, meg kell tanulnunk másképp élni, amit nem csupán nekünk, de a környezetünknek is el kell fogadnia. Ez pedig sokszor legalább akkora kihívást jelent.

5. A fogyás nem csodaszer!
Sokan gondoljuk azt, hogy a problémáinkra a fogyás jelenti a megoldást. A kezdeti sikerek után aztán hamar rájövünk, hogy valójában nem is ez az, amire szükségünk van. A két számmal kisebb ruhaméret ugyanis nem fogja megmenteni a házasságunkat, a formás test önmagában nem tesz szerethetőbbé, a vékonyabb idomok pedig nem eredményeznek automatikusan nagyobb önbizalmat.
Főképp akkor gondolkodhatunk így, ha a fogyásra nem valaminek az eszközeként vagy annak jótékony következményeként tekintünk. Ez pedig veszélyes lehet, mivel a csalódottságunkra nagy valószínűség szerint az evés, és a korábbi szokások biztonsága jelentik majd a vigaszt.
Merjük tehát megfogalmazni, adott esetben hangosan kimondani a gondjainkat. Ahelyett, hogy az esetleges túlsúlyunkban próbálnánk felfedezni a problémáink fő okát - melyekről azt feltételezzük, rögvest köddé válnak, amint sikerült leadnunk őket - inkább nézzünk szembe a démonjainkkal, és arassunk felettük tartós győzelmet.
 

Szeretnél változtatni a megjelenéseden?
Mit vársz ettől?
Ki támogathat a folyamatban?

forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

A pitvarfibrilláció kezelési lehetőségei: életmódtól a pacemakerig

2025. október 19.

A pitvarfibrilláció kezelési lehetőségei magukban foglalják az életmódbeli változtatásokat, a gyógyszeres kezelést, valamint az olyan beavatkozásokat, mint a kardioverzió és a katéteres vagy sebészeti abláció. Dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont – Prima Medica kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta arról beszélt, hogy a kezelésről szóló döntésnél az orvos személyre szabottan mérlegeli a tünetek súlyosságát, a szív működését és a lehetséges kockázatokat.

Miért lehet veszélyes a pitvarfibrilláció?

A pitvarfibrilláció a szívritmuszavarok egy fajtája, ami megnövelheti a stroke és a szívelégtelenség kockázatát, és amelyet korábban az idősebbek betegségének tartottak, de új adatok szerint egyre több középkorút is érint.
– Normális szívműködés esetén egy elektromos jel hatására a szív pitvarai a vért az kamrákba préselik, majd újra megtelnek. Ez valójában a szabályos szívritmus, ami képes folyamatosan keringetni a vért a testben. Ha azonban zavar keletkezik az elektromos jeltovábbításban, akkor a pitvar sokkal gyorsabban pumpál, mint a kamrák, amivel a kamrákat is gyors, kevésbé hatékony összehúzódásra készteti. Így a kamrákból kevesebb vér kerül a vérpályákba, mint normális szívritmus esetén. Ez maga a pitvarfibrilláció, a leggyakoribb szívritmuszavar, ami nem csak gyors, sokszor szabálytalan szívverést okoz, de növeli a stroke rizikót és a vérrög kialakulásának kockázatát is – ismerteti Sztancsik doktornő.

Hogyan időzítsük okosan a futást?

2025. október 19.

A futásnak nincsenek szigorú szabályai a megfelelő időpontra vonatkozóan, de bizonyos napszakok előnyösebbek. Például a kora reggeli futás – ébredés után fél-egy órával – ideális lehet a természetes bioritmus fenntartására. Sokan a délutáni futást kedvelik, mivel ilyenkor a testhőmérsékletünk optimálisabb, az izmaink már bemelegedtek, így jobb teljesítményt érhetünk el. Este viszont érdemes elkerülni a mozgást, és legalább 2-3 órával lefekvés előtt befejezni az edzést, hogy a szervezetünknek legyen ideje lehűlni és lenyugodni. Ugyanakkor az időjárás is meghatározó az időzítés szempontjából. Nyáron a kora reggeli vagy késő esti órák a legmegfelelőbbek a meleg elkerülése érdekében. Általános szabály, hogy 28 fok feletti külső hőmérsékleten szabadtéri megerőltető tevékenységet ne végezzünk! Télen pedig akár -10 Celsius-fokban is lehet futni, természetesen megfelelő öltözetben.

A motiváció kulcsfontosságú a rendszeresség fenntartásához, amiben a kisebb-nagyobb célok kitűzése segíthet. Kezdetben törekedhetünk heti 3 alkalomra, míg hosszú távon ösztönző lehet például egy futóverseny teljesítése. Jó példa egy ilyen közös célra, hogy a Budai Egészségközpont munkavállalói és vállalati partnerei az egészségtudatos életmód jegyében 130 fős csapattal indulnak az október 11-i 40. Spar maratonon – egy hasonló kihívás kézzelfogható határidőt ad és végig fenntartja a lendületet. A változatosság szintén meghatározó tényező, hogy ne adjuk fel a monotonitás miatt. Próbáljunk ki különböző útvonalakat és tempókat, vagy hallgassunk zenét, podcastet, esetleg nyelvleckét futás közben. Futócsoporthoz is csatlakozhatunk, mert a közösség általában erőt, lendületet és kitartást ad.

Propolisz tinktúra a konyhában a természetesség jegyében

2025. október 18.

A gasztronómia világában egyre több olyan alapanyag jelenik meg, amely nemcsak ízével, hanem az egészségre gyakorolt hatásaival is kitűnik.

A méhek által gyűjtött és feldolgozott propolisz ebből a szempontból különleges helyet foglal el.

A propolisz tinktúra ma már nemcsak gyógyhatásairól ismert, hanem egyre gyakrabban tűnik fel kreatív kulináris receptekben is, a természetes ízek és a tudatos életmód tökéletes kombinációjaként.

A propolisz titka a konyhában

A méhek által előállított propolisz eredetileg a kaptár fertőtlenítését szolgálja, de emberi felhasználása évszázadokra nyúlik vissza.

Az utóbbi években a propolisz tinktúra felhasználása a konyhában is egyre népszerűbb: salátákhoz adva különleges, enyhén fanyar ízt biztosít, italokban pedig harmonikusan kiegészíti a citrusos vagy mézes jegyeket. Nem csupán ízesítő, hanem természetes antioxidáns-forrás is, amely támogatja az immunrendszert.

Propolisz tinktúra felhasználása a mindennapi főzésben

Azok számára, akik nemcsak ízletesebbé szeretnék tenni az ételeiket, de táplálóbbá is, a propolisztartalmú tinktúra remek kiegészítő. Különösen jól illik:


friss zöldségekből készült öntetekhez,
gyümölcsös desszertekhez,
mézes italokhoz és teakülönlegességekhez.


A propolisz tinktúra felhasználása hideg ételeknél ajánlott leginkább, hiszen így őrizhetők meg a benne található aktív hatóanyagok. Például egy egyszerű joghurtos öntetben vagy mézes-citromos limonádéban pár csepp máris különleges karaktert ad.

Egyre több gasztroblogger számol be arról, hogy a propolisz tinktúra különleges ízmélységet szolgáltat a smoothie-kban vagy a gyümölcslevekben is. Emellett izgalmas kísérletek születtek már sajttálak mellé kínált mézes szószokban is, ahol a természetes édes és mély jegyek harmonikusan találkoznak.