Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Milyen ételek készülhetnek tofuból?

Érdekességek2022. október 29.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

A tofu az egyik legsokoldalúbb élelmiszer, ráadásul a vegán konyha egyik fő alapanyaga. Sőt, ma már nem kizárólag a növényi alapú táplálkozást fogyasztók körében népszerű, hanem egyre több húsfogyasztó is szívesen iktatja be a hétköznapok étkezéseibe.  

Először is tisztázzuk: mi az a tofu?

Röviden összefoglalva szójatúró, de szójababsajt néven is ismert. Szójatejből készül, ezért is tartják kiváló fehérjeforrásnak a húsmentes táplálkozásban. Amellett, hogy magas a fehérjetartalma, rengeteg vitamint is tartalmaz. A szójababról, amiből a tofu is készül, sokan nem tudják, hogy valójában nem bab, tehát nem hüvelyes. Sokkal inkább olajos magnak számít, éppen ezért rendkívül magas az olajtartalma. Több féle B-vitamint, vasat és kalciumot is tartalmaz.

Rengeteg tanulmányt lehet olvasni a szója és a szójából készült élelmiszerek negatív és pozitív hatásairól egyaránt. Az biztos, hogy a tofu egészségre gyakorolt hatása nem számottevő. Elterjedésének legfőbb oka leginkább az ázsiai konyha népszerűségében rejlik, valamint alacsony kalóriatartalmában, hiszen 100 grammban mindössze 80 kcal található. Könnyen beilleszthető bármilyen diétába, ráadásul laktózmentes, ami pluszpont a tofu számlájára, ha valakinek nélkülöznie kell a laktóz tartalmú élelmiszereket.

A tofu eredete

A tofut Ázsiából, pontosabban Kínából eredeztetik. A kínai konyha alapélelmiszere, de hagyományosan része a japán, koreai és délkelet-ázsiai országok konyhájának is. A tofu mellett persze minden országnak megvan a saját, szójatúróhoz hasonló, szója alapú specialitása. Ilyen például az indonéz fermentált szójababból készült élelmiszer, a tempeh vagy a japán nemzeti ételek egyike, a nattó.

Hogyan készül a tofu?

A szójababból először szójatejet készítenek, majd a szójatejből a fehérje kicsapódásával szójatúrót, citrom vagy citromsav hozzáadásával. Az így készült túróból kipréselik a vizet, a végeredmény pedig a már jól ismert tofu.


Állag és íz

 Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Talán kevesen tudják, de állagra 3 féle tofut különböztethetünk meg: lágy vagy selyemtofu, kemény tofu és szárított tofu. Az üzletekben jellemzően a kemény verzió a legelterjedtebb, de kulináris helyeken vagy speciális ázsiai élelmiszerboltokban kapható selyemtofu is.

Alapvetően a tofunak nincsen jellegzetes illata vagy íze. Általában natúr vagyfüstölt ízben kapható, de vannak már próbálkozások egyéb ízesítésekre, mint például a medvehagymás vagy a paprikás.

Semleges ízének köszönhetően bátran lehet fűszerezni, akár még édes ételek elkészítéséhez is használhatjuk. Akik igazán bátrak és kísérletező kedvükben vannak, még tiramisut is készíthetnek tofuval.

Nyersen használhatjuk rakott ételekhez, raguhoz vagy fasírthoz húspótlóként, de pácolva és sütve is kiváló salátákhoz vagy szendvicskrémnek.

Túró helyettesítőként süteményekbe is használhatjuk. Nemcsak pépesítve krémként, hanem darabosan akár túrógombóchoz is kiváló.

Mit készítsünk tofuból?

Sokak szerint a tofu jól megpirítva az igazi! És ha már ázsiai eredetű ételről van szó, akkor kipróbálhatjuk a következő finomságot.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Mézes-fokhagymás sült tofu

Akár csak az eredeti receptben, a mézes-keményítős pác adja majd a tofu kockáknak is a ropogós kérget.

Nézzük mire lesz szükség:

●     30 dkg tofu,

●     1,5 ek keményítő,

●     3 ek szezámolaj,

●     3 ek méz,

●     1 tkcitromlé,

●     1 ek növényi olaj,

●     1 ek szójaszósz,

●     4 gerezd fokhagyma,

●     só, bors, szezámmag.

Kockázzuk fel a tofut és itassuk le róla a nedvességet egy papírtörlővel. Az olajat, a keményítő felét és a tofut forgassuk össze, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Tegyük be a 200 fokra előmelegített sütőbe és 20 perc után forgassuk át a kockákat, hogy minden oldala jó ropogósra süljön.

Amíg a tofu sül, addig készítsük el hozzá a szószt: melegítsük fel a szezámolajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a fokhagymát, a mézet, a citromlevet, a szójaszószt és a megmaradt keményítőt. Keverjük folyamatosan, amíg besűrűsödik. Fűszerezzük ízlés szerint.

Amikor elkészült, keverjük össze a sült tofu kockákat a szósszal, a tetejét pedig szórjuk meg szezámmaggal. Kínáljuk salátával vagyrizzsel, párolt zöldséggel.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Gyakran fáj a feje? Természetes módon is tehet ellene!

2025. december 13.

Az önmasszázs javítja a vitalitást, és a relaxációt is segíti, mert tonizálja az izmokat, gyorsan eltávolítja a salakanyagokat, a fájdalmat előidéző vegyületeket, és serkenti a vérkeringést. Először a kezeket az arcra kell helyezni, majd utána finoman masszírozni a fejbőrt. Dörzsölés helyett inkább a fejbőrt kell mozgatni az ujjakkal. A homlokot a haj felé kell simítani. A halántékot erősen kell nyomni mindkét kéz középső ujjával, utána átmasszírozni alaposan a harmadik és negyedik ujjal, kis körkörös mozdulatokkal.



A megelőzés természetes módjai


A feszültség oldható izomrelaxációval, alvással és autogén tréninggel.
Célszerű nagy mennyiségű magnézium (2x 300 mg/nap) fogyasztása.
Akupunktúra és akupresszúra is megoldás lehet az erősebb fájdalmakra és azok kivédésére.
Menstruációkor fellépő migrénnél segít a homeopátiás kezelés.
A méregtelenítés segít azoknak az idegrendszert terhelő anyagoknak az eltávozásában, melyek ismételt fejfájást idéznek elő.
A vegetatív idegrendszer stabilizálásában segítenek a következő gyógynövények: orbáncfű, citromfű, levendula.
Kitűnő lazító hatásúak az illóolajok. A rozmaring, bazsalikom, fenyő, menta aktiválják a keringést, a levendula, geránium és ilangilang pedig oldják a feszültséget.
A stressztűrő képességet fokozza a ginszengtea vagy kapszula.
Az elektromos fájdalomcsillapító készülékek is eredménnyel használhatók.
A nők fejfájásának hátterében gyakran krónikus vashiány szerepel. Alkalmanként hasznos a vérképet ellenőriztetni.

Otthon fagyasztott szemölcsök: 60%-uk kiújul

2025. december 13.

A szemölcs viralis infekcio következtében kialakuló elváltozás. Leggyakrabban HPV fertőzéssel kapcsolatosan keletkezik. Az mindenesetre biztos, hogy igen gyakori bőrelváltozásról van szó, melynek kezelését sokan otthon igyekeznek megoldani, holott ennek megvannak a hátrányai…

A témában dr. Nguyen Melinda, az L33 Medical sebészorvosa van a segítségünkre.

Otthon is lehet?

Az orvostudomány és a gyógyszerek fejlődésével lehetőségünk van arra is, hogy egyes orvosi eljárásokat biztonságos, egyszerű formában otthon is alkalmazhassunk.

Bár számos szemölcskezelés létezik, egyik sem túl hatékony, és mindegyiknél gyakori a kiújulás. Általánosságban elmondható, hogy először a legolcsóbb és legkevésbé fájdalmas kezelést kell kipróbálni. A drágább és invazívabb kezeléseket általában többszörösen kiújuló szemölcsök esetén tartják fenn. A kezelés része a megfigyelés is, és mindig figyelembe kell venni. A legtöbb esetben először helyi szereket alkalmaznak. A szalicilsav gyakran első vonalbeli szer a közönséges szemölcs esetén.

Ha azonban otthon nem boldogulunk a kezeléssel, esetleg a szemölcs makacsul visszatér, akkor a szakember segítsége indokolt. A sebészeti kezelések közé tartozik a krioterápia, a lézer, az elektródaszikáció és a kimetszés is.

Hogyan előzhetjük meg a vírusfertőzéseket?

2025. december 12.

A vírusok elleni védekezés első és legfontosabb lépése a higiéniai szokások kialakítása és azok betartása.

A megfelelő óvintézkedések betartásával, higiéniai szokásainkkal csökkenthető a fertőzésveszély, és megvédhetjük gyermekeinket és magunkat is a fertőzéstől, megbetegedéstől. A gyermekközösségekben a felső légúti betegségek cseppfertőzéssel könnyen és viszonylag gyorsan terjednek.

Egy-egy tüsszentés, köhögés során számos vírus és baktérium kerülhet a levegőbe.

Bizonyos vírusok a használati tárgyakon, játékokon vagy akár az ajtókilincseken is túlélhetnek. A gyermek a szennyezett tárgy érintésével átviheti magára a kórokozót, megérintve az arcát, vagy szájába veszi a kezét és ennek eredményeként a fertőzést könnyebben elkaphatja.

A vírusok elleni védekezés egyéni és közösségi felelősség. Megfelelő megelőző intézkedésekkel hozzájárulhatunk a fertőzéses esetek halmozódásának, esetleg járvány kialakulásának visszaszorításához, és természetesen gyermekünk, magunk és a családtagjaink egészségének védelméhez.

Ez a megelőzés nem igényel bonyolult lépéseket, de a megfelelő higiéniai szokások kialakítása és gyakorlása, az immunrendszerünk erősítése, és a tudatos odafigyelés jelentősen csökkentheti a fertőzés kockázatát.

Higiéniai szabályok

Meg kell tanítani a gyermekeinket a megfelelő higiéniai szabályokra és azok betartására, mely rendkívül fontos a különböző fertőző betegségek megelőzése szempontjából. Mutassunk példát, és figyeljünk a megelőzésre és tartsuk is be ezeket, hiszen a szülői példából tanul a gyermek is.

Rendszeres és alapos kézmosás

A kezünk nap mint nap különböző felületekkel érintkezik, könnyen válhat a vírusok közvetítőjévé. Ezért kiemelkedően fontos a kezek megfelelő tisztítása. A helyes kézmosási technika elsajátítása és napi rutinná tétele jelentősen csökkentheti a fertőzés kockázatát.