Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Stresszoldás és depresszió kezelése természetesen, Qi gonggal

Érdekességek2024. december 11.

Amikor stresszt élsz át, az agyad aktiválja a szimpatikus idegrendszert, növelve a kortizol és az adrenalin hormonok termelését. Ennek hatására a szívverés felgyorsul, a vérnyomás emelkedik, s bár ez hasznos lehet rövid távon, hosszú távon a folyamatos stressz számos testi tünetet és mentális problémát okozhat. Például pánikrohamokat, depressziót idézhet elő, bipoláris zavarban szenvedőknél felerősítheti a hangulatingadozásokat, és még hosszan lehetne sorolni. Tudtad, hogy mindezt kivédheted a Qi gong egy különleges fajátjával? 

Qi gong – az életerő áramlásának harmonizálása

Az energiaáramlás blokkjai gyakran összefüggésben állnak a stressz okozta betegségekkel és feszültségekkel. A Qi gong (csikung) segít a test belső energiájának, vagyis a „Qi” áramlásának javításában, ami hozzájárulhat az általános jóléthez, lehetővé teszi a szervezet számára, hogy erősítse és szabályozza az ideg- és immunrendszert, a hormonokat, valamint felszabadítsa a mélyen gyökerező érzelmeket és stresszt.

„A folyamatos rohanás, a végtelennek tűnő feladatok állandó nyomása komolyan megterheli a szervezetet mind testi, mind lelki szinten. Ahhoz, hogy valóban megoldjuk ezeket, el kell érnünk e problémák gyökerét. Az általunk oktatott Qi gong a Calligraphy Health rendszerén alapul. A technikák kiemelt hangsúlyt fektetnek a DanTian-légzésre, mely segít összekapcsolni a tudatot és a testet. Hosszú távon ez a folyamat csökkenti a stressz által okozott fizikai megterhelést és segít fenntartani az érzelmi egyensúlyt.

A segítés sejtszinten történik azáltal, hogy kapcsolatot építünk ki az elme és a lélek között. Ezzel megkezdődik a mély sejtszintű gyógyulás, azaz sejtről sejtre képesek leszünk elengedni azt, ami visszatart minket. Nem erővel, akarattal vagy külső támogatással, hanem azzal, hogy a saját testünk hallgat minket, megnyílik és működik”
– árulja el R A Y, aki jelenleg a Calligraphy Health Qi gong egyik legmagasabban képzett vezetője, Magyarország egyedüli mestertanára.


Rendszeres gyakorlással növelhető a szerotonin- és dopaminszint

A depressziós emberre jellemző, hogy a múlt fájdalmas eseményein rágódik, vagy a jövő miatt aggódik, így elveszíti a kapcsolatot a jelen pillanattal, ami tovább mélyítheti a szorongást és a tehetetlenség érzését. A Qi gong gyakorlatok növelhetik a szerotonin és a dopaminszintjét. Ezek az agyi vegyületek fontos szerepet játszanak a hangulat és az érzelmek szabályozásában. A légzésre és a mozdulatokra való összpontosítás segíti az elmét a jelenre irányítani. A lassú, kontrollált mozdulatok csökkentik a szimpatikus idegrendszer túlműködését, segítenek elcsendesíteni a gondolatokat, és lehetőséget adnak arra, hogy a gyakorló megtapasztalja a jelen nyugalmát.



Az alábbi „Belső mosoly” meditációs gyakorlat egyik elemével a pozitív érzelmeket és a belső derűt erősítheted:


A rendszeres Qi gong gyakorlás mellé a R A Y’S Studios mestertanára a fényterápiát is jószívvel ajánlja:

„A fényterápiát elsősorban a szezonális affektív rendellenességnek (SAD) nevezett depresszió általános típusának kezelésére használják, amelyet szezonális depressziónak is neveznek. Hasznos lehet még az alvászavarok és a depresszió egyéb formáinak terápiájaként is” – mondja.



Orvosi kezeléssel kombinálva

Természetesen a Qi gong nem helyettesíti az orvosi kezelést, de kiegészítő terápiaként hatékony lehet. Már napi 15-30 perc Qi gong is jelentős változást hozhat, beilleszthető a reggeli rutinba vagy a nap végi pihenés részeként. Gyakorolható otthon, online, vagy személyesen, egyéni vagy csoportos formában a R A Y’S Studios-ban.

A R A Y’S Studios BUDA a II. kerületben impozáns környezetben található, ahol gyakorlóterek, egy SPA és egy Zen kert is várja az érdeklődőket. A XIII. kerületben található R A Y’S Studios PEST szintén magasan frekventált és szeretetteljes körülményeket, személyre szabott tervet, komplett órarendet biztosít a gyakorolni vágyók számára.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

3 jel, amikor komolyan kell venni a nyakfájdalmat

2024. december 20.

A nyakfájdalom meglehetősen gyakori panasz, de nem minden esetben jelez komoly problémát. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos azokra az esetekre hívja fel a figyelmet, amelyeket mindenképpen ki kell vizsgáltatni. 

Vészhelyzetben nem szabad késlekedni

Vannak bizonyos vészhelyzetek, amikor késlekedés nélkül orvoshoz kell fordulni a nyakfájdalom miatt, ilyenek például a baleset, gerincsérülés miatt fellépő fájdalom, vagy a komoly, más szimptómákkal párosuló fájdalom. Az alábbiakban azonban nem ezekről a vészhelyzetekről lesz szó, hanem azokról a szituációkról, amikor nem tudjuk eldönteni, szükség van-e orvosi vizsgálatra vagy sem.

Nagyon ritkán, de előfordul, hogy a nyakfájást fertőzés, autoimmun betegség, daganat vagy más rendszerbetegség okozza, de ilyenkor jellemzően más komoly panaszok is jelentkeznek, amelyekkel feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Vannak emellett olyan figyelmeztető jelek, amelyek megléte esetén szintén szükség van kontrollra, hogy kiderülhessen, pontosan mi okozza a gondot.

Ezek a következők:

6 hétnél régebben áll fenn a panasz.
A fájdalom nem elhanyagolható, és nem javul, esetleg romlik.

Legalább egy tényező társul a nyakfájdalom mellé az alábbiak közül.
– A gerinc érintésre fájdalmas.
– Indokolatlan fogyás tapasztalható.
– Láz és/vagy hidegrázás jelentkezik.
– Komoly fejfájás és/vagy nyaki merevség és/vagy láz és/vagy zavartság lép fel. Ezek akár agyhártyagyulladás jelei is lehetnek.
– Hirtelen fellépő, ún. thunderclap (mennydörgés) fejfájás, ami ugyan döntően ártalmatlan, de ki kell vizsgáltatni.
– Lüktető, pulzáló fájdalom a halántékban vagy a fej hátsó részén.
– Végtagokban jelentkező furcsa érzések: gyengeség, zsibbadás, rossz koordináció, amit gyakran nem is kapcsolunk össze a nyakfájással.
– Megmagyarázhatatlan hányinger, hányás, ami akár a nyaki gerinc stabilitási problémáira is utalhat.
– Szteroid vagy droghasználat, valamint a HIV fertőzés fennállása, amelyek komoly nyakfájdalmat okozhatnak.
– Más testtájon is jelentkező ízületi fájdalmak, 40 éves kor előtt megjelenő és egyre romló panaszok, nehéz emésztés, irritált szemek – ezek mind utalhatnak bizonyos autoimmun betegségekre.

Inkább ezeket egye fehér liszt helyett

2024. december 20.



A fehér búzaliszt bár az egyik leggyakoribb tartós élelmiszer a háztartásokban, ennek ellenére számos betegség kialakulásában szerepet játszhat a túl gyakori fogyasztása. Persze nem kell lemondani a liszttel készült ételekről, hiszen ma már több, magasabb tápértékű helyettesítője is akad. Hogy mik azok, arról a teljesség igénye nélkül Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa beszélt.

Teljes kiőrlésű liszt

Amennyiben valaki le szeretné cserélni a fehér finomított búzalisztet, úgy általában a teljes kiőrlésű változatot rakja bele a bevásárlókocsiba. A legtöbb „sima” búzaliszttel készült ételhez, mint például kenyér, pizza, jól használható, bár a süteményekhez nem igazából ajánlott. Hogy mégis miben jobb, mint a finomított liszt? Röviden annyiban, hogy tartalmazza a gabonaszem összes alkotórészét, így a csírát és a korpát is. Ebből fakadóan magasabb az élelmi rost,- fehérje,- vitamin – és ásványi anyag tartalma a finomított termékekkel szemben. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a megfelelő anyagcseréhez, segít a kiegyensúlyozott vércukor értékek elérésében.

Graham liszt

A teljes kiőrlésű liszthez igencsak hasonlít a Graham liszt, ugyanúgy tartalmazza a gabonaszem összes alkotórészét. A különbség csupán annyi, hogy ennek a szemcsemérete nagyobb, ebből kifolyólag lassabb a felszívódása, így később is lehet tőle megéhezni. A vércukorszintet is csak lassan emeli meg, így cukorbetegek és inzulinrezisztensek is bátran fogyaszthatják (természetesen a megadott szénhidrát határokon belül). Véletlenül se gondoljuk róla, hogy gluténmentes!

Zsírok és olajok – Szükség van rájuk!

2024. december 19.

Előítéletek és fenntartások? Információhiány vagy épp túl sok információ a zsírokkal és olajakkal kapcsolatban? Miért legyünk tisztában ezekkel? A zsírok elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, ugyanakkor sokak által az elhízás és több betegség okozójának egyikeként számon tartottak. A zsírok és olajok mértékletes napi bevitele ugyanolyan fontos táplálkozásunkban, mint a fehérjéké vagy a szénhidrátoké. A lényeg tehát a forrás, a mennyiség és a megfelelő arányok. Tudatosítsuk az alapokat, hogy elősegítsük kiegyensúlyozott táplálkozásunkat és megőrizzük egészségünket.

A zsírok és olajok táplálkozásunkban létfontosságú szerepet töltenek be, akárcsak a szénhidrátok, vagy a fehérjék. A zsírok alapvetően energiát biztosítanak, tartalék tápanyagként szolgálnak és nélkülözhetetlenek a zsírokban oldódó vitaminok felszívódásában, valamint a hormontermelődéshez, és az idegrendszer működéséhez is elengedhetetlenek, így sokféle módon hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezetünk megőrizze az egészségét. Nélkülözhetetlenek ételeink minőségi elkészítéséhez, azok textúrájának, megjelenésének kialakításához.

A WHO  ajánlása alapján a maximális napi beviteli arányok az energia százalékában: szénhidrátból 55%, fehérjéből 15% és zsírokból 30%, melyből a telített zsírok aránya maximum 10%, az egyszeresen telítetleneké 12-14% és a többszörösen telítetleneké 10% körül optimális. A mértékkel és az arányokkal érdemes tisztában lenni, mert a túlzott zsírbevitel betegségek előidézője lehet, elsősorban a szív-, és keringési megbetegedéseké.

Táplálkozásunk zsírbevételét állati és növényi eredetű zsiradékokból egyaránt biztosíthatjuk, de ezek egészségre gyakorolt hatása eltérő.


Az állati zsírok nagyobb mennyiségben tartalmaznak telített és egyszeresen telítetlen zsírsavakat, míg a növényi zsiradékok egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban egyaránt gazdagok. Az állati eredetű telített zsírsavak túlzott bevitele növelheti az LDL  koleszterinszintet, így negatív hatást gyakorolhatnak a szív- és érrendszerre.
Az ételek készítéséhez használatos leggyakoribb zsiradékok a növényi olajok, amelyek használatával csökkenthető az étrendünk telített zsírsavtartalma, és növelhető a telítetlen zsírsavtartalma. Ezzel segítünk a szervezetünknek a normál vérkoleszterinszint fenntartásában is. A napraforgóolaj többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag (jellemzően ómega-6 zsírsavban, amely úgynevezett esszenciális zsírsav, a szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen, és amelyet az emberi szervezet nem képes előállítani), ennek köszönhetően az egyik legjobb zsírforrás.


A szervezet egészséges működéséhez fontos a zsírban oldódó vitaminok megfelelő hasznosíthatósága is, mely az optimális zsírbevitel nélkül nem valósul meg. Az A-vitamin nélkülözhetetlen a szem, a bőr és a nyálkahártyák nedvességtartalmának beállításában. A D- vitamin – többek között – a fogak és csontozat normál felépítését biztosítja. Az E-vitamin erős antioxidáns hatásának köszönhetően segít a sejtek öregedésének gátlásában, míg a K-vitamin a vese működése, a csontképzés, és az ún. véralvadási faktorok bioszintézise során nélkülözhetetlen.