Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Szex és szerelem a munkahelyen: a buktatók

Érdekességek2021. november 07.

A munkahely mindig is kedvelt terep a szerelmes lelkek számára. Az új légkörben pedig akarva-akaratlanul is, még legszerelmesebb legboldogabb ember is körbekémlel, hogy ki-mindenkivel hozta össze a sors. Kezdetben csak megakad a szemünk egy-két csinosabb kollégán, vagy kolléganőn, ez rendben is van, később azonban, muszáj beszélgetnünk az illetővel és bizony több is történhet, mint némi kis flört.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Miért kattanunk kollégákra?

  1. Durva, de a túlhajszolt életmód egyik jele, hogy munkahelyen leszünk szerelmesek. Fő ok, hogy nagyon sok időnket töltjük a munkahelyen, az életünk egy jelentős részét ez teszi ki.

  2. Gyakran lélekben is ott vagyunk, mert ott kell lenünk. Igazából nem egészséges, de az ember hajlamos szerepeivel, szerepkörével azonosítani magát. ÉN óvónő vagyok, ÉN ez és ez a cég képviselője vagyok…
     
  3. Az azonos munkahely feltételezi az azonos érdeklődési kört.
     
  4. Itt mindig van beszédtéma, a kevésbé beszédesek is meg kell szólaljanak, ha már valahol elvállaltak egy feladatot.
     
  5. Hasonlatos ez az iskolai szerelemhez, főként, ami a felsőoktatásban megélt szerelmet illeti, az azonos csoportokba és szakokra járók, többnyire azonos érdeklődéssel rendelkeznek. Tehát közös érdeklődés mellett közös a szakmai jövőkép és haladás.
     
  6. Végül de nem utolsó sorban pedig azért kattanunk a kollégákra, mert szép vagy nem szép de sokan elfojtásaikat, feszültségeiket és problémáikat szívesen oldják meg úgy, hogy egy kis otthonról nem látott flörtbe, heccelésbe fognak, aztán néha ez túl megy a célon.

Amikor a munkahelyi kapcsolat a második életed

A munkahelyi szerelem addig többnyire rendben is van, amíg két különálló ember találja meg párját, általában akkor vannak gondok, ha ez mellékvágány. Akármilyen furcsa is ezt hallani, de a nők ráadásul hajlamosabbak erre. 10 nőből 7 flörtöl a munkahelyén és ezek fele többet is megenged magának, mint kellene.

Külön érdekes kérdés, hogy az illető úgy meg bele, hogy kapcsolatban van, vagy úgy, hogy a másik félnek van pusztán családja. A nők általában igyekeznek kerülni azokat a férfiakat, akik családosok, főként a gyermek lehet egy erős nyomóerő, ami visszatartja az embert a mindenféle kalandozástól, a nők ebben képesek átérezni a feleség, a gyermek anyjának helyzetét. A férfiakat viszont kifejezetten felvillanyozza az, hogy versenytársakra találnak a másik félben, vagyis a kisasszony, a kollegina férjében, udvarlójában. Nők azzal pedig, hogy kerülik ezeket az ingereket, általában ráfókuszálnak az adott illetőre, s meg kell valljuk igenis nagyon erősen foglalkoznak azokkal a férfiakkal, akik már kapcsolatban élnek. Miért? Mert valamiért őket is befogadták. Vagyis a férfinek van valamilyen kapcsolatba való attitűdje és úgy általában hajlik arra, hogy együttműködjön egy nővel, s ez nem minden férfiról mondható el.

Amikor már megtörténik a baj, vagyis amikor a munkahelyen szövődik egy titkos kapcsolat, akkor indulnak a közös céges partyk, a közös külföldi konferenciák és brainstromingok. Általában az a fél, aki független, erkölcsileg gyakran nem tud szembenézni, elszámolni magával. Ez javítja az adott fél munkateljesítményét, mivel más területeken igyekszik az illető kompenzálni, jobb és hasznos ember lenni.


Az is gyakori, hogy a független fél, vagy akár a nem független, de szintén kiégés szélén álló fél megmagyarázza magának a jelenséget. Az alábbiakban tipikus, minden ilyen kapcsolat tagjaitól elhangzó mondatokat gyűjtöttünk össze:
  1. Válni akarnak már jó régen. Mgj.: Igaz-e vagy sem nem lehet tudni, neked ezt mondja, hogy ne érezd magad rosszul, vagy hogy belemenj a kapcsolatba. Azért mert nem érdekli őt az erkölcs, vagy azért, mert nem bírja magát kontrollálni irányodba.
  2. Szereti a családját, nem akarja magukra hagyni őket, de azt mondja, nem tud tőlem elszakadni. Mgj.: És alapvetően ettől a kettős kalandos szituációtól…
  3. Nem érti meg őt így más, senkivel nem került még lelkileg ennyire közel. Mgj.: Ha ez igaz, akkor felmerül, hogy miért házasodott meg, meg nem értettségében, ha pedig nem, akkor ez puszta színjáték. Viszont ezt finoman kell megbeszélni vele, mert simán lehet, hogy magának is hazudik e kérdésben.
  4. Az asszony/férj nem érti meg, nem törődik vele, persze hogy kívül keres menedéket. Mgj.: Ez csak nagyon ritkán igaz. Ha adott is rá okot a férje, felesége, általában, ha valaki házasságtörést, megcsalást követ el, hajlamos magának alátámasztani némi ideológiával. A „mert megérdemlem” esete…
  5. Ő sem boldog és én sem, így legalább egyikünk se száll ki a kapcsolatából. Mgj.: Akkor sem korrekt és hosszútávon elég tudathasadásos állapot, mert csak idő kérdése, hogy valamelyik fél döntsön és lépjen egy irányba. Akármilyen szépen is hangzik, hogy szexuális téren hajlunk a több vas tűzbetartására, valójában az emberel 99%-a monogám.

A főnök távoltartása: Aggódhat a főnök és minden kolléga, igen. Amíg együttvagytok példásan megy majd a munka, amikor nem… akkor nehéz lesz dolgoznod.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.