Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A 3 leggyakoribb nőgyógyászati fertőzés

Érdekességek2019. március 11.

A hüvelyi fertőzések egy része a nem csupán szexuális úton történő problémák, melyekben nagy szerepe van a hüvelyflóra kényes egyensúlyi állapotának felborulása. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza elárulta, mely panaszok a legjellemzőbbek a nőgyógyászati rendelőkben, és hogy mit lehet ellenük tenni.

A fotó illusztráció: pixabay.com

HPV

HPV, vagyis a humán papillómavírus szót sokan a méhnyakrákkal hozzák összefüggésbe- nem is alaptalanul, hiszen a súlyos probléma mögött gyakran HPV fertőzés húzódik meg, mely összefüggésben van a rendellenes sejtburjánzással.. Ám azt érdemes tudni, hogy ha valakinél elszaporodott a kórokozó, még nem jelenti azt, hogy rákos sejtek is jelen vannak.

Általában szexuális úton fertőződik meg a beteg, ám ez nem törvényszerű, egyéb módokon – pld. közös borotva használat – is létrejöhet a fertőzés. A HPV-nek több típusa is létezik, melyek közül vannak olyanok, amik magasabb és alacsonyabb daganatkeltő tulajdonsággal bírnak, jóindulatú vagy rosszindulatú daganatok létrejöttét okozva. Megjelenési formái igen változatosak lehetnek, hiszen vannak esetek, amikor teljesen tünetmentes a fertőzés, de előfordulhat, hogy gyulladás, folyás, esetleg szemölcsök jelennek meg.

Ma már létezik HPV-elleni védőoltás, mely három injekciós kezelésből áll, és több HPV vírus ellen védi meg a szervezetet, így sok rosszindulatú daganat létrejöttét akadályozza meg. Bár egészséges esetben az immunrendszer sokszor legyőzi a fertőzést.  Súlyosabb esetben, ha a cytologiai vizsgálat kóros eredménye vagy a méhszáj képe alapján az orvos úgy ítéli meg, a méhszáj kúp alakú kimetszése és annak szövettani megítélése indokolt. Magas rizikójú HPV fertőzés esetén nagyon fontos a rendszeres nyomonkövetés!


Candidiasis

A hüvelyi candidiasis igen gyakori gombás fertőzés, mely gyakran visszatérő panaszokat okoz. Fehér, darabos, tejszerű folyás jellemzi, melyet kiegészíthet viszkető, égő érzés, gyulladás is. Kiváltó oka a lactobacillusok hiánya, ami miatt a hüvely eredetileg savas flórája lúgos irányba tolódik, így nem képes kordában tartani – az amúgy is jelen lévő- candida gombát. Ezt több minden is kiválthatja, pl. antibiotikum szedése, nem megfelelő intim higiénia, hüvely irrigálása, egyéb betegségek stb. Kezelése történhet orális szerekkel és helyileg alkalmazható készítményekkel.

Bakteriális vaginosis

A leggyakoribb nőgyógyászati fertőzés a bakteriális vaginosis, melyet szintén a lactobacillusok hiánya következtében létrejött PH-eltolódás okoz. Ennek következtében a hüvelyben egyébként is meglévő kóros mikroorganizmusok elszaporodnak, ami olyan tünetekben nyilvánul meg, mint a kóros, jellemzően halszagú hüvelyi folyás.

Kezeletlen esetben a felszálló fertőzés kismedence gyulladást is okozhat, ezért megfelelő kezelése elengedhetetlen. Terápiája szájon át szedhető gyógyszerrel, illetve hüvelykrémmel történik- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Diagnózis, kezelés

A nem csak szexuális úton történő fertőzések általában kellemetlen hüvelyi folyással, égő, viszkető érzéssel járnak, így a tüneteket megjelenésekor célszerű minél hamarabb szakemberhez fordulni, aki kenetvétellel mintát vesz és megállapítja, milyen típusú is a fertőzés. Ezek után meghatározza a szükséges terápiát, majd annak végeztével ellenőrzés céljából ismét mintát vesz, hogy sikeres volt-e a kezelés.

Fontos tudni, hogy a fertőzések megelőzése érdekében érdemes a megfelelő intim higiénia betartása, a biztonságos szexuális élet, valamint antibiotikumos kezelés után célszerű lactobacillust tartalmazó készítményt alkalmazni pár napig.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Veszélyek a munkahelyen: valóban egészséges környezetben dolgozunk?

2025. május 04.

Életünk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, ahol folyamatosan hatnak ránk a munkahelyi környezet és légkör, valamint a szociális interakciók ingerei, melyek olykor észrevétlenül indíthatnak el bennünk negatív lelki és testi folyamatokat. Ha szerencsések vagyunk, életünk során egyszer sem esünk áldozatul munkahelyi bántalmazásnak, a jelenség azonban bárkit érinthet, épp ezért fontos megismerni az intő jeleit és a veszélyeit. Felismerve, hogy milyen sok időt töltünk a munkahelyünkön, és ezáltal mekkora hatással lehetnek ránk az ottani tapasztalások, április 7-hez, vagyis az Egészségügyi Világnaphoz – ismertebb nevén az Egészség Világnapjához – közeledve az AVON, a kapcsolaton belüli erőszak elleni küzdelem  egyik elhivatott harcosaként fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet a munkahelyi bántalmazással járó kockázati tényezőkre, ezért a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet segítségével összegyűjtötték számunkra a legfontosabb információkat.

A közhiedelemben talán az a nézet él, hogy munkahelyi zaklatásról abban az esetben beszélhetünk, ha valakit szexuálisan bántalmaznak, pedig ha úgy érezzük, hogy a munkahelyünkön tartósan és célzottan rossz bánásmódban részesítenek minket, szintén ennek a jelenségnek eshettünk áldozatul. Fontos azonban kiemelni, hogy nem egy egyszeri konfliktust vagy nézeteltérést értünk alatta, hanem folyamatos és tartós bántalmazást, mely során a bántalmazó szándékosan cselekszik úgy, hogy a másik félből fizikai vagy verbális úton negatív érzéseket váltson ki. Az efféle bánásmód során célkeresztbe kerülhet a nemünk, a korunk, a bőrszínünk, de akár a nemzetiségünk, a szexuális irányultságunk, valamint a családi állapotunk is. Komolyan venni azért érdemes, mert a munkahelyi zaklatás negatívan hathat az érzelmi, a mentális és a fizikai egészségünkre, valamint negatívan befolyásolhatja a munkateljesítményünket és a magánéletünket is. Ilyen esetben sokszor pszichoszomatikus, vagyis testi tünetek jelenhetnek meg, a leggyakoribbak közülük az el-és átalvási problémák, az étvágytalanság, a motiválatlanság, az indulatkezelési nehézségek, valamint a szorongásos panaszok és az addikciók.

Az észrevétlenül zajló bántalmazás

A bántalmazás szélsőséges formái, mint a szexuális zaklatás vagy a fizikai bántalmazás könnyebben azonosíthatók rögtön, és ezáltal beavatkozásra is közvetlenül utánuk sor kerülhet. A csendes zaklatás, vagyis a mobbing azonban észrevétlenül zajlik, emiatt a segítségkérésig hosszú idő is eltelhet. Lerövidítheti azonban ezt az időt, ha ismerjük a mobbingra utaló jeleket, ezáltal hamarabb felismerhetjük magát a jelenséget is. Ilyen lehet például, ha a munkahelyen folyamatosan kritikával illetnek, kiközösítenek, levegőnek néznek, ha figyelmen kívül hagynak minket vagy a munkával kapcsolatos ötleteinket. Előfordulhat az is, hogy szándékosan akadályokat gördítenek a munkavégzésünk elé, hazudoznak nekünk, titkolóznak előttünk, hogy megnehezítsék a feladataink elvégzését. Jel lehet az is, ha kiabálnak vagy megalázó hangnemben beszélnek velünk, ha negatív jelzőkkel illetnek és pletykát terjesztenek rólunk, illetve, ha gúnyolódnak rajtunk vagy diszkriminálnak, például a nemünk, életkorunk, szexuális orientációnk vagy vallásunk miatt.

Általános reakciók

Az áldozatok első reakciója egy ilyen helyzetben általában a munkában történő megfelelni akarás, emiatt jellemzően igyekeznek még jobban teljesíteni. Amikor viszont látják, hogy a kritika, a hangnem, a viszonyulási mód nem a munka teljesítményétől függ, megalázva és méltatlan szerepben érezhetik magukat, ami többnyire a legbékésebb emberben is indulatot, dühöt generálhat. Ilyenkor lelki alkattól függően többféleképpen küzdhetünk meg a helyzettel. Az az ember, aki reálisabb énképpel, saját magába vetett hittel rendelkezik és erről esetleg még az őt körülvevő, támogató szociális háló is megerősíti, rövid időn belül távozik a munkahelyről. Számos esetben azonban az önmagukban kevésbé bízó emberek évekig benne maradhatnak egy ilyen munkahelyi légkörben, mivel többnyire úgy érzik, hogy függésben vannak, nincs választási lehetőségük. A megküzdés ilyen esetben a megélt érzelmek elfojtásával, a helyzet elfogadásával, a csendben maradással jár együtt, ami számos negatív következménnyel járhat.

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.