Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A 7 legjobb méregtelenítő étel

Érdekességek2023. január 10.

A túlsúly, fáradtság, kedvetlenség, alacsony energiaszint, petyhüdt, mitesszeres bőr, cellulitisz a méreganyagok felhalmozódásának jelei is lehetnek. A méregtelenítés minden évszakváltáskor javallott, tavasszal pedig szinte kötelező, de a karácsonyi-újévi időszak "nagy zabálásai" után is erősen megfontolandó. Van néhány olyan ételcsoport, amelyek hatékony segítséget nyújtanak a fogyókúrában és a méregtelenítésben.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Tartsd szem előtt, hogy e két folyamat kéz a kézben jár: amikor megszabadítjuk a szervezetünket a méreganyagoktól és a felhalmozódott anyagcseretermékektől, az az esetek többségében kilókban vagy centikben mérhető fogyással is jár, feltéve, hogy megfelelően végeztük.

Amit semmiképp ne csinálj: ne villámdiétáktól vagy egy ételféleségen alapuló, drasztikus fogyókúrától várd a látványos súlycsökkenést, mert ez valóban többet árt, mint használ. Az amúgy is kiürült ásványianyag- és vitaminraktárait egy ilyen ésszerűtlen módszer révén nem tudja feltölteni a szervezet, így könnyen hiánybetegségek alakulhatnak ki, a legyengült immunrendszer pedig fogékonyabb lesz a fertőzésekre.

Könnyű méregtelenítő étrend

A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy a szezonálisan beszerezhető, vitamindús ételféleségekből kímélő eljárásokkal készítünk könnyű, energetizáló fogásokat. Egy ilyen kímélő ételekből összeállított étrendet nyugodtan követhetsz egy-két hétig is, a szervezeted nagyon hálás lesz érte, hogy az emésztésen megspórolt energiát a méregtelenítésre tudja fordítani.

Az 5 legfontosabb alapszabály:

1. Egyél minél több zöldséget, gyümölcsöt nyersen!

Tévhit, hogy a nyers ételek nehezebben emészthetők, mint a főtt fogások. A nyers ételek tele vannak az emésztéshez elengedhetetlen enzimekkel és élő tápanyagokkal, amelyek a téli ínség idején kiemelten fontosak.
Iktass be minél több gyümölcsöt, vacsorára, ebédre egyél salátát idényzöldségekből.

2. Használj kímélő konyhai eljárásokat!
Vagyis a zöldségeket hosszas sütés-főzés helyett párold meg, az sem baj, ha ropogósak maradnak. A kínai konyhaművészetből ellesheted a hirtelen sütés titkát: az így készült zöldségfélékben is sokkal több az értékes anyag, és ízletesek is. Ha igazán jót akarsz magadnak, kevés hidegen sajtolt olajon süss vagy párolj!

3. Vedd kisebbre az adagokat!
A kétharmadig telt gyomor emészt a legnagyobb hatásfokon. Ezért sose edd tele magadat, és ne szedj kétszer. Jobb, ha egy-két hétig a befejező fogásként fogyasztott desszertet is kihagyod.

4. Csökkentsd a szénhidrátfogyasztást!
Jobb, ha minimális szénhidrát alapú ételféleséget, vagyis gabonafélét, burgonyát, péksüteményt fogyasztunk, elősegítve ezzel a gyorsabb bélmozgást. Nem kell őket teljesen száműzni, de a fehér lisztből készült pékárukat jobb, ha elfelejted erre az időre. Inkább válassz teljes kiőrlésű rozskenyeret a salátához, vagy készíts barnarizst, kölest, hajdinát köretként.


5. Felejtsd el a mesterséges anyagokat és ételeket!
Úgymint majonéz, ketchup, levesporok, bolti szószok, salátaöntetek, felvágottak és más húskészítmények, gyorséttermi ételek, készételek, házhoz szállított pizza és társaik – ezek általában véve sem tesznek igazán jót, de gyakran nem tudjuk vagy nem akarjuk őket teljesen kiiktatni az étkezésünkből. A méregtelenítés idejére azonban jobb, ha lemondasz róluk – összehasonlíthatatlanul hatékonyabb így a folyamat! Az sem árt, ha erre a néhány hétre a húst és a tojást is elhagyod.

A 7 legjobb méregtelenítő ételcsoport

1. Nyers gyümölcsök

Délelőtt egyél kizárólag gyümölcsöt, vagy többféle gyümölcsből készült gyümölcssalátát, esetleg igyál gyümölcsleveket – ha meg tudod oldani, a legjobb frissen préselni. Az alma és a körte remekül tisztítják az emésztőrendszert és gazdagok ásványi anyagokban és vitaminokban. A citrusfélék tele vannak zsírégető komponensekkel és C-vitaminnal.

2. Hagymafélék
A fokhagyma és a vörös-, illetve lilahagyma elsőrangú immunerősítők, baktérium- és vírusölők, remekül kipucolják a szervezetet. Érdemes minden nap nyersen is fogyasztani: a fokhagymát teljes kiőrlésű pirítóshoz vagy salátaöntetbe, a hagymát salátába karikázva. Az érzékeny gyomrúak készíthetnek belőle hagymalevest is – ez akkor is jó megoldás, ha saláta helyett inkább valami meleg fogásra vágysz.

3. Káposzta: fejes, lila, kel
Szintén tele vannak hatékony zsírégető anyagokkal és C-vitaminnal, és nagyon kevés kalóriát tartalmaznak. Eheted vékony csíkokra metélve salátaként vagy párolva köménymaggal, római köménnyel köretként.
A savanyúkáposzta igazi  áldás az emésztésnek, hatékonyan támogatja a méregtelenítő folyamatokat.

4. Gumósok: zeller, cékla, retek
Rengeteg értékes ásványi anyagot tartalmaznak – éppen azokat, amelyekre télen szüksége van a testünknek. A zeller nagyon jó vízhajtó, a cékla tele van vassal, a retek pedig erősíti a veséket és a húgyhólyagot. Készíts belőlük salátatálat – apróra reszelve vagy julienne-re vágva, fokhagymás vinaigrette-el isteni finom!

5. Frissen préselt zöldséglevek
Remek kiegészítők a méregtelenítő étrendhez, különösen, ha frissen préselt változathoz jutsz hozzá. Nagy dózisban kapjuk belőlük az ásványi anyagokat és vitaminokat. Az ízhatás kedvéért érdemes kombinálni a céklát, savanyúkáposztát, paradicsom-, zeller és uborkalevelet. Feldobhatod zúzott fokhagymával, darált petrezselyemmel és más nyers fűszernövényekkel is a koktélodat. Aki szereti, az pedig egészítse ki búzafűlével is.

6. Az emésztés őre: kefír, joghurt
A méregtelenítés folyamatához hozzátartozik a bél baktériumflórájának rendezése is, aminek legegyszerűbb módja, ha naponta, kétnaponta megeszünk egy joghurtot vagy kefírt. A legjobb, ha bio minőségű vagy házi készítésű árut tudsz beszerezni. Készíthetsz belőle salátaöntetet és sűríthetsz vele bármilyen zöldségkrémlevest is.

7. Párolt zöldségek
A kelbimbó, a brokkoli, a hagyma-, répa- és káposztafélék mind szóba jöhetnek egy ízletes vacsora elkészítéséhez. Használd a fantáziádat a fűszerezésnél, így nem lesz unalmas a párolt zöldségköret. Salátával, pirítóssal, tofuval is eheted!

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Mit fogyasszunk, ha vesekövünk van?

2025. december 14.

A cél a kövek növekedésének és az új kő képződésének a megakadályozása.

A vesekő esetében fontos szempont a bőséges folyadékbevitel (2,5–3,0 liter/nap), legalább 2 liter/nap. Ez elősegíti, hogy a vizelet kellően híg legyen, így az nem koncentrálódik be, nem csapódik ki kristály belőle. A bőséges folyadékbevitel mellett a vizelet fiziológiásan enyhén savas vegyhatásának lúgos irányba (6,0–6,5 pH között) történő változtatása is fontos. Az étrendbe így lúgos vegyhatást eredményező összetevőket kell beiktatni. Csökkenteni kell a savas vegyhatást eredményező nyersanyagokat, élelmiszereket.

Nem mindegy, milyen italokkal pótoljuk a folyadékot: a folyadékpótlásnak a vízfogyasztáson kell alapulnia. Az üdítőitalok növelik a vesekőképződés kockázatát. A közkedvelt jeges tea szintén nem előnyös választás: nagy az oxálsavtartalma, aminek a sói (oxalátok) kicsapódnak és kisebb-nagyobb kövecskékké állhatnak össze.

Oxalát minden teában jelen van, akár hideg, akár meleg, azonban a jeges változata több veszélyt rejt, ha a vesekő kialakulásáról van szó. A nagy teakedvelők válasszanak inkább – a fekete helyett – zöld teát, és adjanak hozzá citromlevet, ami (a citrát miatt) ellensúlyozza az oxalátok hatását. Az alkoholfogyasztás szintén növeli a vesekőképződés kockázatát.

Nyakunkon a légúti megbetegedések szezonja – a védelem kulcsa a megelőzés

2025. december 14.

Minden második egy év alatti csecsemő, és lényegében az összes kisgyermek kétéves koráig átesik az RSV (légúti óriássejtes vírus) fertőzésen Magyarországon. Közülük mintegy 3700 kórházba is kerül a szövődmények miatt. Szakemberek, az őszi RSV-szezon kezdetén, azokra a megelőzési módokra hívják fel a figyelmet, amelyek segíthetnek abban, hogy a kisgyerekek elkerüljék a kórházi kezelést.

Az ősz beköszöntével megérkezik a légúti megbetegedések szezonja is. Erről a legtöbb embernek az influenzajárvány jut az eszébe, pedig egy másik, kevésbé ismert, mégis komoly egészségügyi kockázatot jelentő légúti fertőzés, a főként az alsó légutakat megtámadó RSV (légúti óriássejtes vírus) is ebben az időszakban kezd el terjedni és a szezonja egészen áprilisig tart. Ez a vírus azonban az influenzánál súlyosabb lefolyású betegségeket okoz a csecsemők és kisgyermekek körében, akik a leginkább védtelenek a fertőzéssel szemben.

A légúti óriássejtes vírus, vagyis az RSV világszerte évente 33 millió 5 év alatti gyereket betegít meg, Magyarországon 2 éves kor alatt gyakorlatilag minden kisgyerek (90%) átesik a fertőzésen. Az egy év alatti csecsemők közel fele kapja el az RSV-t, ami mintegy 30–38 ezer (több tízezer) esetet jelent évente, közülük pedig körülbelül 3700-an kórházba is kerülnek a vírus okozta megbetegedések – bronchiolitis vagy tüdőgyulladás – következtében. Ez a szám a háromszorosa az influenzához köthető kórházi kezelések számának ebben a korosztályban. Az RSV az egyik vezető oka a csecsemők kórházi kezelésének, nehéz megjósolni, mely csecsemőknél alakulnak ki súlyos tünetek, melyek orvosi ellátást igényelnek.

Dr. Farkas Ferenc Balázs, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosjelöltje elmondta: bár jóval kisebb figyelem irányult rá, de már a COVID járvány idején is több kisgyerek került kórházba az RSV, mint a koronavírus miatt. Sajnos, a szövődmények következtében, ritkán, de halálesetek is előfordultak. “A vírus cseppfertőzéssel és érintéssel terjed, ezért a fertőződés elkerülése érdekében fontos a gyakori, szappanos kézmosás, a vírus ugyanis órákig életképes marad a tárgyakon és a felületeken. Fontos továbbá a zárt terek rendszeres szellőztetése, a téli hónapokban is” – tette hozzá a szakember.

Gyakran fáj a feje? Természetes módon is tehet ellene!

2025. december 13.

Az önmasszázs javítja a vitalitást, és a relaxációt is segíti, mert tonizálja az izmokat, gyorsan eltávolítja a salakanyagokat, a fájdalmat előidéző vegyületeket, és serkenti a vérkeringést. Először a kezeket az arcra kell helyezni, majd utána finoman masszírozni a fejbőrt. Dörzsölés helyett inkább a fejbőrt kell mozgatni az ujjakkal. A homlokot a haj felé kell simítani. A halántékot erősen kell nyomni mindkét kéz középső ujjával, utána átmasszírozni alaposan a harmadik és negyedik ujjal, kis körkörös mozdulatokkal.



A megelőzés természetes módjai


A feszültség oldható izomrelaxációval, alvással és autogén tréninggel.
Célszerű nagy mennyiségű magnézium (2x 300 mg/nap) fogyasztása.
Akupunktúra és akupresszúra is megoldás lehet az erősebb fájdalmakra és azok kivédésére.
Menstruációkor fellépő migrénnél segít a homeopátiás kezelés.
A méregtelenítés segít azoknak az idegrendszert terhelő anyagoknak az eltávozásában, melyek ismételt fejfájást idéznek elő.
A vegetatív idegrendszer stabilizálásában segítenek a következő gyógynövények: orbáncfű, citromfű, levendula.
Kitűnő lazító hatásúak az illóolajok. A rozmaring, bazsalikom, fenyő, menta aktiválják a keringést, a levendula, geránium és ilangilang pedig oldják a feszültséget.
A stressztűrő képességet fokozza a ginszengtea vagy kapszula.
Az elektromos fájdalomcsillapító készülékek is eredménnyel használhatók.
A nők fejfájásának hátterében gyakran krónikus vashiány szerepel. Alkalmanként hasznos a vérképet ellenőriztetni.