Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A csíra életerő

Érdekességek2020. március 20.

A gabonacsíráztatás a gabonatermesztéssel egy időben jutott el keletről a mai Magyarországra. A csíráztatás rituális szokásként is élt: a halált és újjászületést szimbolizálta. Csíráztatott gabonából készült a karácsonyi asztal dísze, de a csírából készült édes lepényeknek és sörnek is nagy keletje volt az év minden szakaszában.  

A gabonacsíráztatás a gabonatermesztéssel egy időben jutott el keletről a mai Magyarország területére a bronzkor idején. A csíráztatás rituális szokásként is élt: a halált és újjászületést szimbolizálta. Csíráztatott gabonából készült a karácsonyi asztal dísze, de a csírából készült édes lepényeknek - a tájanként változó nevű csiripszlit, csíramálét, szaladost avagy köttést a csírázott, kiszárított és megőrölt mag lisztjéből vízzel készítették - és sörnek (régiesen: szaladser) is nagy keletje volt az év minden szakaszában.

A kicsírázott mag rendkívül tápláló élelem. Előállítása egyszerű, 4-5 nap alatt elkészül, az év bármely szakaszában hozzáférhető, a csíráztatáshoz nem kell föld se és a kicsírázott magból a szervezet által könnyen feldolgozható, vitaminokban, ásványi sókban és fehérjékben gazdag ételek készíthetők.

Élő élelmiszer
A biocsírák élő élelmiszerek, fogyasztásuk - akár kúra jelleggel - rendkívül fontos, különösen a téli időszakban, amikor kevés a friss vitaminban gazdag zöldségféle. A mag csírázásakor az előzetes beáztatás hatására a benne található enzimek aktiválódnak, segítségükkel az összetett szénhidrátok egyszerű szénhidrátokra, a fehérjék aminosavakra, a zsírok nagyrészt zsírsavakra bomlanak. Az ásványi anyagok a szervezet által jobban hasznosíthat, nagyrészt vízben oldható ásványi sókká alakulnak. A csírákban a többszörösen telítetlen zsírsavak is megtalálhatók, ezeket nevezik nélkülözhetetlen (esszenciális) zsírsavaknak.

Miután a legtöbb helyen gyakorlatilag lehetetlen biotermeléssel nőtt friss élelmiszerhez jutni, ez az egyszerű út az egészséges táplálkozáshoz igazán megérdemli, hogy megismerkedjünk vele. Az enzimek komplex katalizátorok, amik ellenőrzik a szervezet összes kémiai reakcióját. Születésnél egy adott mennyiséggel rendelkezünk, aminek életünk végéig ki kellene tartani. A helytelen életmód, a rossz táplálkozás, a betegségek óriási mennyiséget fogyasztanak, így idővel az egyensúly megbomlik, a szervezet egyre jobban ki van téve a súlyos betegségeknek.

A csíra ételek készítésekor figyelembe kell venni, hogy melegítés hatására minden hasznos enzimet elpusztul, ezért ajánlott ezen ételeket nyersen fogyasztani. A sokáig tartó enzimhiány miatt a szervezet tartalékai annyira elapadhatnak, hogy korai öregedés léphet fel, ezt azonban megelőzhetjük: szervezetünk felerősítésével, karbantartásával, a hiányzó elemek rendszeres bevitelével és pótlásával. A csíráztatott gabonákban, magokban található dimetoxi, benzokinon és hidrokinon az aszkorbinsavval nagyon nagy hatással tudnak lenni a gyenge szervezetre, segítik a megerősödését. A biocsírák salaktalanítják a szervezetet, különösen lábadozás idején segítenek regeneráló hatásukkal.

A biocsírák 25%-kal több kalóriát tartalmaznak mint a hús, de nem hizlalnak (azonnali energiát adnak, hiszen "élő ételek"), mert nincs bennük zsír, koleszterin, hormon és antibiotikum, és 100%-ban emészthetőek. Tökéletes kombinációban tartalmazzák az egészséges élethez szükséges elemeket. Ma amit enni tudunk, nagyon egyszerű. Nyers ételt enni abban a formában, ahogy a természetben található.


Brokkoli csíra
· vegyületeiben a legerősebb zöldségfélék közé tartozik
· a legnagyobb mennyiségben tartalmazza a vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat
· rengeteg, a szervezet számára hasznos vegyületet tartalmaz

Búza csíra
· gátolja a rákos sejtek életben maradását
· tisztítja a májat
· erősíti az idegrendszert
· potencianövelő
· hurutoldó
· gyulladásgátló, baktériumölő hatású
· segíti az emésztést
· egyensúlyban tartja a vérnyomást
· csökkenti a radioaktív sugárterhelést
· segíti a vér oxigén ellátását
· tápegész élelmiszer

Lencse, borsó, babfélék csírája
· azt mondják a babfélékre, "jó a szívnek" kitisztítják a vérbél az LDL-t (rossz koleszterin)
· nagyon magas a rost tartalmuk, csökkentik a vérnyomást
· csodálatos inzulinszabályozók, fokozatosan változtatják az inzulin szintjér, nem szorulnak a test saját inzulinjára
· a bennük lévő ligázok és proteáz inhibitorok erős rákblokkoló anyagok
· a proteázok (proteázinhibitorok) megelőzik a sejtek rákossá alakulását
· komplex cukrot tartalmaznak, amiket a vastagbél baktériumok megtámadhatnak, gázt fejlesztenek (a hüvelyesek rendszeres fogyasztói hozzászoktak
· a zöldborsó csírának szerepe van a vakbélgyulladás előfordulási valószínűségének csökkentésében
· rendkívül sok vastartalma segíti a vérképzést

Lucerna (alf-alfa) csíra
· olyan ásványi sókat tartalmaz, melyek lúgosítják a vért
· rostja lelöki a koleszterin lerakódásokat az erek faláról, szponin tartalma lekaparja és feloldja
· magas mangántartalma miatt csökkenti a vércukorszintet
· segít izületi gyulladásnál, reumánál, fekélynél
· szoptatós anyáknál tejserkentő
· roborál
· a benne levő rengeteg növényi hormon miatt csodálatos ösztrogén hatása van, amely pl. segíthet a mellrák kialakulásának megelőzésében
· segít érszűkületnél
· B12-vitamin tartalma vérszegénységet gyógyít
· K-vitamin tartalma megelőzi a thrombus (vérrög) kialakulását, csökkenti a vérzéseket (fokozott havi vérzés, méhvérzés)
· vastagbél-gyulladásban szenvedők gyógy-tápláléka
· L borostyánkősav-tartalma a kötőszövetek rugalmasságáért felelős

Mustár csíra
· gyógyhatása hasonló a retek csíráéhoz
· epe- és májbántalmakra
· emésztési panaszok, székrekedés, felfúvódás ellen
· jó hatású isiásznál, bőrkiütésnél
· serkentő, stimuláló
· oldja az izomfájdalmakat, élénkíti a keringést
· stimulálja az izzadást, ami lázcsökkenéshez illetve megfázás és influenza gyógyulásához vezet
· mellkasi fájdalom, váladékozás, hörghurut gyógyítható vele
· tisztítja a vért, megszünteti a bőrkiütéseket

Napraforgó csíra
· magas foszfor és kalcium tartalma fontos a csontoknak, fogaknak, kell a zsírok és szénhidrátok emésztéséhez, szövet- és izomtónushoz, idegrendszerhez
· vastartalma a vörösvértestképzéshez, réztartalma a vas felhasználásához szükséges
· jódot tartalmaz, amely a pajzsmirigy-hormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez
· magnéziumot tartalmaz az izom- agy-, tüdőszövetek működéséhez
· fehérjetartalma 30%
· kiváló niacin (bőrvitamin) forrás
· gyógyhatású tüdőbetegségek, torokkaparás, köhögés, hörghurut, veseproblémáknál, és lázcsillapító hatású
· magas rosttartalma az egészséges bélflórát táplálja, segíti a bélperisztaltikát
· klorofilltartalma segíti a vér oxigénszállítását a sejtekhez
· tisztít, méregtelenít, vízhajtó hatása van,
· jótékony hatással van a cukorbetegségre

Retek csíra
· természetes antibiotikum
· több hőt termel, mint a kifejlett retek, elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, egy tisztító folyamatot indít el
· kiüríti a bélférgeket
· tisztítja a légzőszerveket, nyálkahártyát, ezzel csodálatosan gyógyítja a megfázást, homlok-, orrmelléküreg dugulást, szamárköhögést, lassan elhúzódó asztmát
· pakolást is lehet készíteni, csökkenti a reumás fájdalmakat (összeturmixolt csírát liszttel elkeverni)
· készíthetünk lábfürdőt, enyhíti a fejben vértolulást
· a bélflóra szereti a retek anyagait, rothadás gátló és antiszeptikus hatású
· kis mennyiségben étvágygerjesztő
· hatásos vizelethajtó, erősítő
· húgyvezeték, húgyhólyag, vese- és májtisztító
· segít egyes vese- és epekövek eltávolításában, beleértve az epehomokot is
· magas foszfáttartalmú vegyületei tisztítják, szépítik a bőrt, elmulasztják a pattanásokat

Vöröshagyma csíra
· olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják az alapvető sejtnövekedést
· természetes antibiotikum, kitisztítja a véráramot, májat, pusztítja a kártevő egysejtűeket
· minden penészedésnek, gombásodásnak ellenáll
· gazdag klorofillban, megújítja a vért
· nyálkaoldó allicin tartalmának köszönhetően gyógyítja a közönséges náthát
· nyálkaürítésre készteti a tüdőt
· antiszeptikus, vírusölő. gombaölő, élősdi ölő. protoozon (véglény) ölő, mikrobaölő és izzasztó hatású
· a legszélesebb spektrummal rendelkezik minden ismert mikrobaölő hatású anyag közül
· pozitív környezetet biztosít a hasznos baktériumoknak, miközben kiűzi a kórokozókat a belekből
· gyomor-, bélproblémáknál ajánlják
· jótékony harása van reumánál, vérmérgezésnél, gyomorfekélynél, fejfájásnál

Vöröskáposzta csíra
· fekélygyógyító vegyületet, U-vitamint tartalmaz
· táplálja a bőrt
· tisztítja a vért
· javítja a látást
· jót tesz a csontoknak, fogaknak, nyirokmirigyeknek
· javítja a keringést, sejtlégzést
· kalcium tartalma megegyezik a tej kalcium tartalmával
· gyulladáscsökkentő
· glükozilonátok nevű vegyületcsoportja megakadályozzák a rák kialakulását
· leghatásosabb a vastagbél- és gyomorrák legyőzésében
· prosztata-, végbél-, nyelőcső-, tüdő- valamint hólyagrák legyőzésében is kiemelkedő szerepe van
· a ráknövekedés potenciális ellenszere, egy indolnak nevezett vegyülete révén
· daganatnövekedést blokkoló enzimeket tartalmaz


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Hogyan hat a telefonozás és a stressz szájüregünk egészségére?

2025. október 30.

A mindennapi életünkben jelen lévő stressz nemcsak a lelki egyensúlyunkat és általános egészségünket terheli meg, hanem a szájüreg állapotára is negatívan hathat. Egy 2024-ben végzett kutatás rávilágított arra, hogy a fokozott stressz és szorongás összefügg a bruxizmus, vagyis a fogcsikorgatás gyakoribb előfordulásával. Ez a jelenség hosszú távon komoly problémákat okozhat: a fogak fokozott kopásától kezdve az állkapocsízületi panaszokon át egészen a szájüreg általános egészségének romlásáig. Az eredmények hangsúlyozzák, hogy a stresszkezelés és a tudatos szájápolás egyaránt fontos szerepet játszik a megelőzésben.

A túlzott telefonozás és a fogszuvasodás kapcsolata

Az okostelefon ma már a mindennapok elengedhetetlen része, ám egyre több kutatás figyelmeztet arra, hogy a túlzásba vitt használata nemcsak a szemre és a testtartásra, hanem a szájüreg egészségére is hatással lehet. Azok a serdülők, akik hetente több mint 6 órán át használtak okostelefont, 28%-kal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak fogszuvasodási tüneteket, mint azok, akik kevesebb mint 2 órán át használták okostelefonjukat – számolt be róla 2024-es kutatásában a Nature. A jelenség mögött több tényező is állhat: a képernyő előtt töltött hosszú idő gyakran párosul nassolással, cukros italok fogyasztásával, kevesebb vízivással és hanyagabb szájápolási rutinnal. Mindez együttesen kedvez a baktériumok elszaporodásának és a zománc ásványianyag-vesztésének, vagyis a szuvasodás kialakulásának.

A mellrák típusai, kockázati tényezői

2025. október 30.

A mellrák esetében örökletes és nem örökletes („sporadikus”) betegségről beszélhetünk. A ritkább, örökletes emlőrák hátterében gyakran az ún. BRCA gén különféle mutációja áll, ami növeli a daganatok kialakulásának kockázatát. Emellett ismertek más, kockázatot fokozó géneltérések is. Ma már célzott genetikai tanácsadás és vizsgálat segít azonosítani az érintetteket, és ezek az eredmények a műtéti és gyógyszeres döntéseket is befolyásolják.

A nem örökletes emlőrák jelenléte jóval gyakoribb Magyarországon. Kialakulásának leggyakoribb okai:


életmódbeli tényezők, mint a mozgáshiány, túlsúly, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás
cukorbetegség
rossz anyagcsere kontroll
terhesség, szülés, szoptatás hiánya vagy minél későbbi életkorra tolódása
korábbi emlőbesugárzás (pl. gyerekkorban más daganat miatt)
emlőt érő mikrotraumák (bizonyos sportágakban)


A betegség három fő szövettani altípusa eltérő „vezérlő mechanizmussal” és terápiával jár:


Hormonreceptor-pozitív (az esetek kb. 75–80%-a): jól reagál antiösztrogén/ösztrogéncsökkentő kezelésekre.
HER2-pozitív (az esetek kb. 10–15%-a): ma már célzott HER2-gátló antitestekkel és modern molekuláris terápiákkal hosszú távon kontrollálható.
Tripla negatív (az esetek ~10%-a): nem érzékeny hormon- vagy HER2-célzásra, de kemoterápiával és újabb immunterápiákkal hatékonyan kezelhető.

Vizuális érzékelés, avagy a látás világa

2025. október 29.

A látás és a szenzoros feldolgozás arányáról nincsenek pontos, általánosan elfogadott statisztikák, de a szakirodalom szerint a látási élményünk jelentős része nem csupán a látott információk észleléséből áll, hanem azok feldolgozásából is.

Vizuális feldolgozás


Látás: a látás magában foglalja a fényérzékelést és a vizuális információk észlelését, amelyet a szemünk végez. A retina érzékeli a fényt, amelyet az agyunk értelmez, hogy képet alkothasson a külvilágról.
Szenzoros feldolgozás: a szenzoros feldolgozás során az agyunk nemcsak az alapvető látási információkat dolgozza fel (mint pl. színek, formák), hanem azokat kontextusba is helyezi. Ez magában foglalja a figyelmet, a memóriát és az érzelmeket is, amelyek mind befolyásolják, hogyan értelmezzük azt, amit látunk.


Arányok Bár konkrét számadatokat nehéz megadni, szakértők gyakran említik, hogy a vizuális élményünk kb. 80-90%-a származik a szenzoros feldolgozásból.

Ez azt jelenti, hogy csupán 10-20% az, amit közvetlenül látunk, a többi információt az agyunk dolgozza fel és értelmezi.


Érzékszervek az SPD (szenzoros feldolgozási zavar) szerint
Vizuális (látás)
Auditív (hallás)
Taktilis (érintés)
Vesztibuláris (egyensúly)
Proprioceptív (testhelyzet)
Interoceptív (belső érzékszervek)
Olfaktórikus (szaglás)
Gusztatorikus (ízérzés)