Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A cukorfogyasztás korlátozásának 4 módja – szenvedés nélkül

Érdekességek2022. január 14.

A cukor számos tekintetben egészségünk „ellensége”, de teljes törlése étrendünkből mégsem ajánlott, mert többek közt frusztrációt okozhat. Hiszen sokunknak hiányzik az édes íz, amelyre az eddigi táplálkozásunktól eltérő, különböző hasznos módszerekkel is szert tehetünk. Íme néhány tipp a túlzásoktól mentes, mérsékelt cukorfogyasztás eléréséhez.

Fotó: gettyimages.com1. Válasszunk alacsony glikémiás indexű élelmiszereket

Miért?

Még ha nem is tökéletes, azért jó viszonyítási alap a glikémiás index (GI – az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége), mert az alacsony GI-jű élelmiszerek elegendő, de minimális inzulinszintet tartanak fenn. A magas glikémiás indexű élelmiszerek viszont ellenkezőleg, inzulin emelkedést okoznak a vérben, amelynek visszapattanó, reaktív hipoglikémiát (alacsony vércukorszintet) okozó hatása van   – némi fáradtság kíséretében –, ami növeli az édes íz utáni vágyat.

A magas inzulinszint elősegíti a zsírok raktározódását, és általános gyulladásos állapotot vált ki a szervezetben.  Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek előnyben részesítésével megtarthatjuk az édes ízt (pl. a szárított sárgabarack, alma,körte, aszalt szilva viszonylag alacsony GI-jű) a magas GI értékű ételek káros hatásai nélkül.

Hogyan?

Könnyen megtaláljuk az interneten vagy különböző kiadványokban az élelmiszerek összefoglaló GI táblázatait. De azt mindenképpen jegyezzük meg, hogy a feldolgozott ételek magas glikémiás indexűek, akárcsak a különféle cukrok (a glükóz csúcsértéke 100)) és a keményítők (különösen, ha nagyon főtt állapotban). A kenyér- és gabonafélék, tészták vagy rizs csökkentik a glikémiás indexet, ha teljes kiőrlésűek.

Édesítéshez ajánlott a kókuszcukor vagy a nyírfacukor, melyek alacsony GI-jűek. A méz vagy a juharszirup GI-je magasabb, majdnem azonos a szacharózzal (étkezési fehér cukorral), de tápanyagtartalmuk miatt fontosak lehetnek a szervezet számára, és erős édes ízük miatt segítenek a minimális adagolásban is.

2. Vegyük észre a rejtett cukrokat az élelmiszerek címkéin feltüntetett összetevők között

Miért? 

A rejtett cukrok a jéghegy csúcsai… Nemcsak azért, mert azok majdnem mindegyik iparilag feldolgozott termékben megtalálhatók, hanem mert nem mindig mutathatók ki. Ilyenek a készételek, a különféle szószok, ketchupok, pizzák stb. Az ízfokozóként használt cukor pedig hozzájárul a termékek eltarthatóságának meghosszabbításához. De nem csak ahhoz: azt a zsír pótlására is használhatják bizonyos „light” jelzésű termékeknél, ezért figyelnünk kell a címkéken leírtakra.

Hogyan?

A cukor „felfedezéséhez” vegyük számba azokat az összetevőket, amelyek “óz”-ra végződnek a címkén (pl. szacharóz, glükóz, galaktóz, dextróz, fruktóz, maltóz), vagy a szirupokat, cukornád-származékokat (pl. bepárolt nádlé, dehidratált nádlé, nádlé szilárd kivonatai).

A bonbonokon, édes pékárukon, cukrászsüteményeken, lekváron, különféle cukrokon, mézeken kívül táplálkozásunkban nem szabad felesleges cukornak előfordulnia. Észrevehetjük, hogy az összetevőket általában az élelmiszerekben található mennyiségük szerint osztályozzák a címkéken. Amennyiben a cukor megjelenik a „top 3-ban”, kerüljük a vásárlást, különösen, ha sós élelmiszerről van szó.


3. „Szokjunk le” a sok cukorról

Miért?

A cukor cukrot vonz… Minél több édeset eszünk, annál jobban hozzászoknak az ízlelőbimbóink a magas cukortartalomhoz, és egyre inkább elveszítjük az ételek igazi ízét. Az eredmény: csak az édes íz dominál és elégít ki. Ennek az a következménye, hogy a cukrot nem nélkülözhetjük. Így függővé válhatunk tőle,, éppúgy, mint az alkoholtól vagy a cigarettától. A cukorfüggőség ugyanolyan (kényszeres) tüneteket mutat, mint bármely más függőség.

De csalárdabb, mert nem látjuk a veszélyt, különösen mivel az édes íz gyermekkorunk óta vigaszt, örömöt, élvezetet jelent. Bizonyos fokig úgy vagyunk „programozva”, hogy szeressük a cukrot, még akkor is, ha kívánjuk a sósat is. Az első íz, amelyet a csecsemő megkóstol és értékel, a tej édes íze… Így a cukor kezdettől fogva biztonságérzetet nyújt és megnyugtat. Rosszabb esetben kiválthatja a „agyi jutalmazó kört”, mivel fokozza a dopamin, az öröm és a függőség érzésében részt vevő neurotranszmitter (idegi ingerület-átvivő anyag) kiválasztását.

Fotó: pixabay.com

Hogyan?

A táplálkozás révén szabályozhatjuk a dopamin szintjét (ha túl alacsony, reakcióként kiváltja a kényszeres cukorfogyasztást), de a szerotonin szintjét is, egy másik neurotranszmitterét, mely szerepet játszik hangulatunk alakulásában (az alacsony szerotonin szint növeli a cukor utáni vágyat). Az optimális dopaminszint fenntartása érdekében forduljunk a tirozinban (egy nem esszenciális aminosav)gazdag ételek felé  (marhahús, joghurt, zöld teák stb.)

A szerotonin kiválasztás elősegítésére pedig részesítsük előnyben a triptofánban (egy fehérjealkotó aminosav) bővelkedő élelmiszereket (pl. hüvelyesek, vadhalak, élesztő…). A mandula, a 70%-os étcsokoládé, a banán és a tojás szabályozza a dopamin és a szerotonin kiválasztást egyaránt. Ha azonban állandósul a cukorfüggőség, érdemesebb „elvonókúrát” tartani, mint a dohányzás vagy az alkoholizálás esetében. Dietetikus és addiktológus segíthet, de akár a hipnózis vagy az önhipnózis is hatékony lehet addiktív magatartás esetén. 

4. Óvakodjunk a cukros italoktól

Miért?

Mivel a cukor károsabb, ha megisszuk, mint amikor megrágjuk…  Amint megittuk, könnyen el is felejtjük, így nagy mennyiségben fogyaszthatunk cukros italt napközben anélkül, hogy azt számba vennénk. Az édes italok fogyasztása felkelti az étvágyat, továbbá hozzájárulhat egyes rákfajták vagy szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatához. A cukros üdítők, szörpök, dzsúzok vagy energiaitalok a cukor fő forrását jelentik napjaink táplálkozásában. Az iparilag előállított gyümölcslevek (még ha „hozzáadott cukor nélküli” jelzésűek is) általában ugyanannyi cukrot tartalmaznak, mint az egyéb, cukros üdítőitalok.

Fotó: pixabay.com

Hogyan?

A legjobb, ha csak vizet iszunk napközben… Amennyiben viszont már hozzászoktunk a cukros italokhoz, nehezünkre fog esni, hogy megelégedjünk a vízzel, ezért próbálkozzunk házilag ízesített vizekkel, pl. citromot, mentát, fahéjat, vaníliát beletéve, vagy igyunk ízlésünknek megfelelő, hűtött gyógyteát víz helyett. Az ásványvizek is különböző ízűek lehetnek, ajánlott rendszeresen váltogatni őket Ideális esetben tehát a cukros italok soha ne legyenek az étkezőasztalunkon…

Édesítőszerek: használjuk őket vagy sem?

Édes íz a cukor káros hatása nélkül? Ezt ígérik az édesítőszerek…de használatuk valójában vitatott… Megtévesztik az agyat – vélik a  dietetikusok – és fenntartják a cukor ízét, miközben étvágyat csinálnak. Amellett pl. egy 2010-es amerikai tanulmány arra összpontosított, hogy az édesítőszerek is elősegítik a függőséget és a túlzott cukorfogyasztást.

Egy 2014-ben megjelent másik, brit tudományos folyóiratban olvasható írás pedig, amely egereken végzett kísérletek eredményén alapult, rámutatott, hogy az édesítőszerek diszbiózishoz vezethetnek, ami a bélmikrobióta egyensúlyának megbomlását jelenti. Márpedig ennek cukorbetegség és elhízás a közvetlen következménye. A szerzők megjegyzik: kivételt képez, ha a stevia gyógynövény leveleinek markánsan édes anyagát használjuk édesítésre, természetes formában, melynek csak kevés hatása van a vércukorszintre.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.

Szexuálpszichológus

2025. szeptember 06.

Szexuálpszichológus: Gyermekkor hatása a szexuális egészségre   

A szexuálpszichológus segít megérteni, hogyan befolyásolja a gyermekkor a szexuális egészséget és felnőttkori párkapcsolatokat. 

A szexuálpszichológus szakmai munkája során gyakran találkozik olyan felnőtt páciensekkel, akiknél a szexuális zavarok, párkapcsolati problémák vagy intimitással kapcsolatos nehézségek gyökerei a gyermekkorba nyúlnak vissza. A szexuálpszichológia a pszichológia egy olyan speciális területe, amely a szexuális egészség testi, lelki és kapcsolati aspektusaival foglalkozik – különös tekintettel arra, hogyan befolyásolja a múlt a jelen viselkedésmintáit.
A cikkben bemutatjuk, hogy miként hathat a gyermekkor a felnőttkori szexualitásra, és milyen szerepe van ebben a pszichológus szakembernek, különösen, ha szexuálpszichológiai szemléletet képvisel. Kitérünk arra is, milyen terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre a múlt feldolgozására és a szexuális jóllét helyreállítására.

A szexuálpszichológus szerepe a szexuális egészség megőrzésében

A modern pszichológia egyik legdinamikusabban fejlődő területe a szexuálpszichológia, amely a szexuális működés és zavarok mögött meghúzódó pszichés, társadalmi és fejlődési tényezőket vizsgálja. E tudományág szakembere a szexuálpszichológus, aki a testi működés mellett kiemelt figyelmet fordít a lelki, érzelmi és kapcsolati háttérre is – hiszen a szexuális egészség nem csupán biológiai, hanem pszichológiai és szociális kérdés is.