Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A D-vitamin ezért több, mint egy vitamin

Érdekességek2017. december 10.

Míg a lakosság nagyobbik része nem juttat elegendő D-vitamint a szervezetébe, számos országban, köztük hazánkban is közzétett tanulmányok sokasága világít rá e vitamin és hormonszerű anyag globális jelentőségére nemcsak erős csontjaink, hanem jó egészségi állapotunk fenntartása szempontjából is. Nem árt tehát tudni, hogy valósak-e a köztudatban elterjedt állítások róla. Különösen az ősztől tavaszig tartó időszakban tanácsos figyelnünk a D-vitamin-hiányra.

IGAZ
A D-vitamin elégtelen bevitele a szervezetbe a kalcium nem megfelelő felszívódását vonja maga után a belekben, így megakadályozza a kalcium csontba való beépítését, az ún. mineralizációt. (am. a csontok ásványosítása). Így ha nem teszünk ellene, a csontritkulás fokozódásával a csontsűrűség (ásványianyag-tartalom) is csökken, szerkezetünk gyengül, és a csontok törékenyebbé válnak. Gyermekkorban a nem elégséges D-vitamin ellátottság a növőfélben lévő szervezetben a kalcium és foszfor anyagcsere zavarának előidézője lehet (angolkór). A felnőttek körében a D-vitamin-hiány különösen az idősebb személyeknél (nőknél főként a menopauza után) idéz elő csontritkulást, így fokozva többek közt a csigolya- és combnyaktörés kockázatát.


HAMIS
Újabb kutatások szerint a D-vitamin több mint 800 gént szabályoz, amellett hozzájárul az immunrendszer, valamint a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Egészében véve az egészség fenntartásának elengedhetetlenül fontos része.  Sokrétű tudományos vizsgálódások alapján kiderült az is, hogy a szervezetben betöltött különféle funkciója, biológiai hatásai miatt olyan hormonszerű, természetes előanyagnak tekinthető, mely hormonként működik.

IGAZ
A zsíros halak különösen nagy mennyiségben tartalmaznak D-vitamint. Ilyen pld. a vadlazac, tonhal, dobozos szardínia, angolna, hering..  Egyes gombafajták (pld. csiperkegomba), számos tejtermék, máj, vagy a tojássárgája szintén bővelkednek D-vitaminban. Igaz, nem azonos mértékben, mint az említett halfajták.

IGAZ és HAMIS
A D-vitamin szintézise a bőrben a napfény UVB sugarainak hatására jön létre, és a szükségletek 80%-át kielégíti. A mi éghajlati viszonyaink közt azonban gyakran a napfény nem biztosít elegendő D-vitamint a szervezet számára, főként, ha nyáron a fényvédő krémek használatának ajánlását is figyelembe vesszük (a bőrrák megelőzésére). Emellett a szervezetbe ily módon juttatott D-vitamin hiánya különösen vonatkozik olyan személyekre (pld. idősekre), akik keveset járnak ki a szabadba. Ahhoz, hogy meglegyen az ajánlott 80%, a szakemberek – a mesterséges pótlás és a táplálékkal történő bevitel mellett - azt tanácsolják például, hogy ilyen esetekben az alkarokat, az arcot és a lábakat napoztassuk legalább 15 percen át, naponta, márciustól októberig.

HAMIS
Elsősorban ajánlott a D-vitamin pótlása

- várandós nőknek a terhesség bizonyos időszakában,

- a szoptatással táplált csecsemőknek (naponta 1 csepp),

- az 1-5 év közti kisgyermekeknek,

- a serdülőknek,

- a 65 év feletti személyeknek.

- Javasolt továbbá a téli időszak kezdetekor a változókorban, ill. után lévő nőknek (pl. rendszeresen, ampulla formájában adagolva),

- azután mindazoknak, akik csontritkulás elleni kezelésben részesülnek,

- vagy akik közösségben élnek (ők D-vitamin-hiány esetén más betegséget illetően fokozottan veszélyeztetettek).

Ha egyik csoportba sem tartozunk, időről időre konzultáljunk kezelőorvosunkkal, illetve szakorvossal.

IGAZ
Természetesen – ahogy fentebb is említettük – gyermekkorban más az ajánlott adag, mint serdülő, felnőtt, illetve változó- vagy idős korban. A kisgyermekeknek, fejlődésben lévőknek, terhes és szoptató anyáknak, ill. a menopauzán átesett nőknek több D-vitaminra van szükségük másoknál. Ugyanez vonatkozik a 65 év feletti idős személyekre, mert a korral a szervezet kevesebb D-vitamint termel. A nők és férfiak vitaminigénye szintén eltérő, ezért semmiképp nem ajánlott a D-vitamin szedése orvossal való konzultáció nélkül. Általánosságban azonban elmondható, hogy 2000 nemzetközi egység (NE) ajánlott felnőtteknek napi adagként.

IGAZ
A kutatók kimutatták, hogy az agyi érkatasztrófák, a szívizom infarktus, a 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás és a szívelégtelenség nagyobb számban fordul elő azoknál a személyeknél, akik D-vitamin-hiányban szenvednek, ill. jelentős mértékben alacsony a D-vitamint szint a szervezetükben. Egy nemrégiben közölt finn tanulmány pedig azt fedte fel, hogy az ajánlott adagban D-vitamint szedő gyermekeknél 80%-kal kisebb volt az 1-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata, mint akiknél kisebb arányú volt a D-vitamin bevitel. Amellett egy francia kutatás szerint ennek a vitaminnak a magas szintje a szervezetben összefüggésbe hozható a mellrák kockázatának csökkenésével is.

HAMIS
Ha laboratóriumi értékekről van szó, a 25 OH-D azt jelenti, hogy az össz-25-hidroxi-D-vitamin mennyiségének meghatározásával mérték a szervezet D-vitamin szintjét. Így a vérvizsgálat eredményéből könnyen megtudhatjuk, van-e D-vitamin-hiányunk, illetve milyen mértékű a D-vitaminnal való ellátottság. Kielégítő szintről beszélünk 30 ng/ml-től kezdődően. Az orvosok hiányt állapítanak meg 10 ng/ml alatt, és vitaminpótlást javasolnak. A 10 és 30 ng/ml közötti szint megítélésében nincs egyetértés a szakemberek között, bár a többség ez esetben is D-vitamin kiegészítést szorgalmaz.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Milyen tünetekkel forduljunk orvoshoz horkolás esetén?

2025. október 20.

Ha valaki nincs tisztában azzal, hogy adott esetben horkol, de rekedtséget, a hang gyengeségét vagy elvesztését tapasztalja, rendszeresen torokfájásra, száraz köhögésre, szájszárazságra ébred, annak mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.
– Előfordulhat, hogy csak bizonyos életmódbeli változtatásokat ajánlott bevezetni a tünetek ellen, mint például több folyadék fogyasztása, párásítás a hálószobában, az olyan irritáló anyagok kerülése, mint a cigaretta, az alkohol, a koffein. Ez azonban nem mindig elég – hangsúlyozza dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ – Prima Medica főorvosa, fej-nyak sebész. – A kivizsgálás során azt is kizárhatjuk vagy éppen megerősíthetjük, ha reflux, a hang nem megfelelő használata, a hangszalagokon esetleg felismerhető ciszta vagy polip, esetleg a hangszalag felszínén lévő ér megrepedése okozza a hanggal kapcsolatos problémát és az oknak megfelelő kezelést rendelhetünk el. Amennyiben gége irritáció, gégegyulladás hátterében a horkolás, vagy esetleg alvási apnoé áll, akkor ezzel a kiinduló helyzettel kell valamit kezdeni. 

A horkolás kezelése


A horkolás kivizsgálása többlépcsős folyamat, szükségünk van a minél pontosabb kórtörténetre, a tünetek pontos leírására – ehhez nagy segítség lehet a hálótárs beszámolója, leírása a horkolásról -, a kórtörténet mellett a diagnosztika alapja a fül-orr-gégészeti szakvizsgálat, az alvásvizsgálat, és az alvás alatti endoszkópos vizsgálat. Ki kell deríteni, okozhatja-e a horkolást például a laza, túltengő lágyszájpad és/vagy nyelvcsap, a megnagyobbodott alsó orrkagylók, a megnagyobbodott garat-, vagy orrmandula, a megnagyobbodott nyelvgyök, a laza gégefedő vagy esetleg orrsövényferdülés, orrpolip. 

Kemikáliák? Ne a terhesség alatt!

2025. október 20.

Ismert tény, hogy a fejlődő magzat igen fogékony minden káros hatásra, ezért egyre több kutatás irányul arra, hogy vajon a terhesség alatti hatások hogyan befolyásolják a már megszületett gyermekek egészségét.

Újabb kutatások alapján a gyermekkori daganatos elváltozáshoz vezető májkárosodások okai között szerepelnek azok a hormonháztartást befolyásoló kemikáliák, amelyeknek a gyermek édesanyja terhessége alatt volt kitéve. Ezen kemikáliákkal az ételek, italok és más termékek (pl. kozmetikumok) útján nap mint nap találkozunk. A káros anyagoknak való kitettséggel egyidejűleg fokozódik a nem alkoholos eredetű zsírmájjal diagnosztizált gyermekek száma. A kutatás során számos anyag (pl. szerves foszfátok, műanyaglágyítók, parabének, rovarirtók) szintjét mérték a várandós anyák vérében és vizeletében, és később a gyermekeik vérében is vizsgálták egy a májkárosodást előre jelző anyag szintjét. Az eredmények alapján a gyermekek minél inkább ki voltak téve a kemikáliák káros hatásainak a várandósság alatt, annál inkább megemelkedett 7-11 éves korukra ennek a jelző anyagnak a szintje. Kellő körültekintéssel (pl. kevesebb műanyaghasználat, több biotermék fogyasztása) csökkenthető a későbbi károsodásért legalább részben felelős anyagoknak való kitettség, de a modern világban ezek valószínűleg teljesen nem kerülhetők el.

A pitvarfibrilláció kezelési lehetőségei: életmódtól a pacemakerig

2025. október 19.

A pitvarfibrilláció kezelési lehetőségei magukban foglalják az életmódbeli változtatásokat, a gyógyszeres kezelést, valamint az olyan beavatkozásokat, mint a kardioverzió és a katéteres vagy sebészeti abláció. Dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont – Prima Medica kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta arról beszélt, hogy a kezelésről szóló döntésnél az orvos személyre szabottan mérlegeli a tünetek súlyosságát, a szív működését és a lehetséges kockázatokat.

Miért lehet veszélyes a pitvarfibrilláció?

A pitvarfibrilláció a szívritmuszavarok egy fajtája, ami megnövelheti a stroke és a szívelégtelenség kockázatát, és amelyet korábban az idősebbek betegségének tartottak, de új adatok szerint egyre több középkorút is érint.
– Normális szívműködés esetén egy elektromos jel hatására a szív pitvarai a vért az kamrákba préselik, majd újra megtelnek. Ez valójában a szabályos szívritmus, ami képes folyamatosan keringetni a vért a testben. Ha azonban zavar keletkezik az elektromos jeltovábbításban, akkor a pitvar sokkal gyorsabban pumpál, mint a kamrák, amivel a kamrákat is gyors, kevésbé hatékony összehúzódásra készteti. Így a kamrákból kevesebb vér kerül a vérpályákba, mint normális szívritmus esetén. Ez maga a pitvarfibrilláció, a leggyakoribb szívritmuszavar, ami nem csak gyors, sokszor szabálytalan szívverést okoz, de növeli a stroke rizikót és a vérrög kialakulásának kockázatát is – ismerteti Sztancsik doktornő.