Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A D-vitamin ezért több, mint egy vitamin

Érdekességek2017. december 10.

Míg a lakosság nagyobbik része nem juttat elegendő D-vitamint a szervezetébe, számos országban, köztük hazánkban is közzétett tanulmányok sokasága világít rá e vitamin és hormonszerű anyag globális jelentőségére nemcsak erős csontjaink, hanem jó egészségi állapotunk fenntartása szempontjából is. Nem árt tehát tudni, hogy valósak-e a köztudatban elterjedt állítások róla. Különösen az ősztől tavaszig tartó időszakban tanácsos figyelnünk a D-vitamin-hiányra.

IGAZ
A D-vitamin elégtelen bevitele a szervezetbe a kalcium nem megfelelő felszívódását vonja maga után a belekben, így megakadályozza a kalcium csontba való beépítését, az ún. mineralizációt. (am. a csontok ásványosítása). Így ha nem teszünk ellene, a csontritkulás fokozódásával a csontsűrűség (ásványianyag-tartalom) is csökken, szerkezetünk gyengül, és a csontok törékenyebbé válnak. Gyermekkorban a nem elégséges D-vitamin ellátottság a növőfélben lévő szervezetben a kalcium és foszfor anyagcsere zavarának előidézője lehet (angolkór). A felnőttek körében a D-vitamin-hiány különösen az idősebb személyeknél (nőknél főként a menopauza után) idéz elő csontritkulást, így fokozva többek közt a csigolya- és combnyaktörés kockázatát.


HAMIS
Újabb kutatások szerint a D-vitamin több mint 800 gént szabályoz, amellett hozzájárul az immunrendszer, valamint a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Egészében véve az egészség fenntartásának elengedhetetlenül fontos része.  Sokrétű tudományos vizsgálódások alapján kiderült az is, hogy a szervezetben betöltött különféle funkciója, biológiai hatásai miatt olyan hormonszerű, természetes előanyagnak tekinthető, mely hormonként működik.

IGAZ
A zsíros halak különösen nagy mennyiségben tartalmaznak D-vitamint. Ilyen pld. a vadlazac, tonhal, dobozos szardínia, angolna, hering..  Egyes gombafajták (pld. csiperkegomba), számos tejtermék, máj, vagy a tojássárgája szintén bővelkednek D-vitaminban. Igaz, nem azonos mértékben, mint az említett halfajták.

IGAZ és HAMIS
A D-vitamin szintézise a bőrben a napfény UVB sugarainak hatására jön létre, és a szükségletek 80%-át kielégíti. A mi éghajlati viszonyaink közt azonban gyakran a napfény nem biztosít elegendő D-vitamint a szervezet számára, főként, ha nyáron a fényvédő krémek használatának ajánlását is figyelembe vesszük (a bőrrák megelőzésére). Emellett a szervezetbe ily módon juttatott D-vitamin hiánya különösen vonatkozik olyan személyekre (pld. idősekre), akik keveset járnak ki a szabadba. Ahhoz, hogy meglegyen az ajánlott 80%, a szakemberek – a mesterséges pótlás és a táplálékkal történő bevitel mellett - azt tanácsolják például, hogy ilyen esetekben az alkarokat, az arcot és a lábakat napoztassuk legalább 15 percen át, naponta, márciustól októberig.

HAMIS
Elsősorban ajánlott a D-vitamin pótlása

- várandós nőknek a terhesség bizonyos időszakában,

- a szoptatással táplált csecsemőknek (naponta 1 csepp),

- az 1-5 év közti kisgyermekeknek,

- a serdülőknek,

- a 65 év feletti személyeknek.

- Javasolt továbbá a téli időszak kezdetekor a változókorban, ill. után lévő nőknek (pl. rendszeresen, ampulla formájában adagolva),

- azután mindazoknak, akik csontritkulás elleni kezelésben részesülnek,

- vagy akik közösségben élnek (ők D-vitamin-hiány esetén más betegséget illetően fokozottan veszélyeztetettek).

Ha egyik csoportba sem tartozunk, időről időre konzultáljunk kezelőorvosunkkal, illetve szakorvossal.

IGAZ
Természetesen – ahogy fentebb is említettük – gyermekkorban más az ajánlott adag, mint serdülő, felnőtt, illetve változó- vagy idős korban. A kisgyermekeknek, fejlődésben lévőknek, terhes és szoptató anyáknak, ill. a menopauzán átesett nőknek több D-vitaminra van szükségük másoknál. Ugyanez vonatkozik a 65 év feletti idős személyekre, mert a korral a szervezet kevesebb D-vitamint termel. A nők és férfiak vitaminigénye szintén eltérő, ezért semmiképp nem ajánlott a D-vitamin szedése orvossal való konzultáció nélkül. Általánosságban azonban elmondható, hogy 2000 nemzetközi egység (NE) ajánlott felnőtteknek napi adagként.

IGAZ
A kutatók kimutatták, hogy az agyi érkatasztrófák, a szívizom infarktus, a 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás és a szívelégtelenség nagyobb számban fordul elő azoknál a személyeknél, akik D-vitamin-hiányban szenvednek, ill. jelentős mértékben alacsony a D-vitamint szint a szervezetükben. Egy nemrégiben közölt finn tanulmány pedig azt fedte fel, hogy az ajánlott adagban D-vitamint szedő gyermekeknél 80%-kal kisebb volt az 1-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata, mint akiknél kisebb arányú volt a D-vitamin bevitel. Amellett egy francia kutatás szerint ennek a vitaminnak a magas szintje a szervezetben összefüggésbe hozható a mellrák kockázatának csökkenésével is.

HAMIS
Ha laboratóriumi értékekről van szó, a 25 OH-D azt jelenti, hogy az össz-25-hidroxi-D-vitamin mennyiségének meghatározásával mérték a szervezet D-vitamin szintjét. Így a vérvizsgálat eredményéből könnyen megtudhatjuk, van-e D-vitamin-hiányunk, illetve milyen mértékű a D-vitaminnal való ellátottság. Kielégítő szintről beszélünk 30 ng/ml-től kezdődően. Az orvosok hiányt állapítanak meg 10 ng/ml alatt, és vitaminpótlást javasolnak. A 10 és 30 ng/ml közötti szint megítélésében nincs egyetértés a szakemberek között, bár a többség ez esetben is D-vitamin kiegészítést szorgalmaz.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Depressziós? Lehet, hogy a hormonjai a hibásak!

2024. április 16.



A depresszió népbetegségnek számít, azok is letargikus hangulatba kerülhetnek, akik alapból nem hajlamosak rá. Ha a nyomott hangulat nem múlik, érdemes pár hormon szintjét ellenőriztetni, mivel endokrinológiai problémák is okozhatják a panaszt. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa a következő vizsgálatokat javasolja.

Pajzsmirigy funkciók: TSH, T3, T4

A pajzsmirigy alulműködés egy olyan hormonzavar, mely igencsak befolyásolja az ember hangulatát. Ennek oka egyrészt az, hogy hiányzó pajzsmirigy hormonok hatással vannak a nemi hormonok szintjére, az anyagcsere folyamatok lelassulnak, másrészt a probléma gyakran súlyfelesleget eredményez, mely szintén rontja az illető közérzetét. Hogy kiderüljön, fennáll-e valakinél pajzsmirigy alulműködés, laborvizsgálat keretein belül ellenőriztetni kell a TSH, T3 és a T4 szinteket. 

A pajzsmirigy alulműködés további tünetei: menstruációs zavarok, meddőség/vetélés, csökkent hidegtűrés, száraz bőr, hajhullás, fáradság, koncentrációs zavarok, túlsúly. Kezelése gyógyszeres terápiával történik.

OGTT: inzulin, vércukor

A cukorbetegség és az azt megelőző inzulinrezisztencia a pajzsmirigy alulműködéshez hasonlóan gyakran okoz depressziót, általános levertséget a hormonális eltolódások miatt. Az IR ráadásul sokszor PCOS-sel jár együtt, ami olyan tüneteket is produkál, melyek hatással vannak az érinettek mindennapjaira (túlsúly, pattanásos, zsíros bőr, fokozott szőrösödés, meddőség), ami csak tovább fokozza a negatív érzéseket. 

A diagnózishoz OGTT-re van szükség, melynek során a 0, 60 és a 120 perces inzulin és glükóz értékeket ellenőrzik. Az állapot személyre szabott diétával, rendszeres testmozgással és ha kell, gyógyszeres terápiával kezelhető. 

7 gyakori tévhit a magas vérnyomásról

2024. április 16.



A magas vérnyomás olyan elterjedt betegség, hogy alig van ma család, ahol lenne valakinek magas vérnyomása – kezelt vagy kezeletlen. A WHO becslése szerint világszerte több, mint 1,1 milliárd ember számít magasvérnyomás betegnek, mégis még mindig sok tévhit kering a köztudatban. Ezeket tisztázta dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa. 

Számoljunk le a magas vérnyomásra vonatkozó tévhitekkel!


A magas vérnyomás olyan gyakori, hogy nem kell komolyan venni
Fontos tudni róla, hogy a magas vérnyomás kezelés nélkül számos betegség kockázatát növeli, így például a szívinfarktusét, a stroke-ét, a vesebetegségét, a szívelégtelenségét, a látásvesztését, a merevedési zavarét, a perifériás szívbetegségét. A magas vérnyomás ugyanis számos módon rombol. Például a megnövekedett artériás nyomás egyre merevebbé teszi az ereket, ami csökkenti a szívbe áramló vér és oxigén mennyiségét, végső soron tehát károsítja a szívet. A magas vérnyomás ugyanilyen mechanizmusok által károsítja a többi szervet is. 
A magas vérnyomás öröklődik a családomban, nem tehetek semmit
A magasvérnyomás betegségnek valóban van genetikai összetevője, ugyanakkor azoknak sem elkerülhetetlen, akiknek a családjában jelen van. Az életmód tényezők – mint a szívbarát étrend, a rendszeres mozgás, az egészséges BMI, a dohányzás elhagyása, az alacsony só- és alkoholfogyasztás-, akkor is képesek csökkenteni a vérnyomást, ha a genetikai rizikó nagyobb. Azt is erős bizonyítékok támasztják alá, hogy a fentiekkel összefüggésben az egészséges életmód redukálni képes az infarktus, a stroke és más szív-érrendszeri betegségek kockázatát.
A magas vérnyomás a kor előrehaladtával elkerülhetetlen
Le kell szögezni, hogy a magas vérnyomás nem része a természetes öregedésnek. Bár maga a betegség gyakoribb az idősebbek közt (60 év felett például közel 63% a magasvérnyomás betegek aránya), de a középkorúakat és a fiatalabbak is érinti. Ugyanakkor az életmódváltoztatás idősebb korban is képes lejjebb vinni az értékeket. 
Észrevenném a tüneteket, ha magas vérnyomásom lenne
A tévhitekkel ellentétben a magas vérnyomásnak nincsenek tünetei, kizárólag vérnyomásméréssel lehet megbizonyosodni a vérnyomásértékekről. (Ezért is terjedt el a csendes gyilkos megnevezés.) A kipirosodás, a fejfájás, a fülzúgás, a rosszullét jellemzően csak súlyos hipertenziós krízisben fordulnak elő. Ha ehhez orrvérzés, látás- és /vagy beszédzavar, hányás is társul, orvost kell hívni!
Ha nem használok asztali sót, nem kell aggódnom a sóbevitel miatt
A WHO ajánlása szerint 5 gramm alatti sómennyiség tekinthető a maximumnak, amivel fenntartható az egészséges vérnyomás. Hozzáteszik, hogy közel 2,3 millió haláleset lenne megelőzhető világszerte csak a sóbevitel csökkentésével. A rossz hír viszont, hogy nem csak az asztali sózás a felelős a sóbevitelért, ugyanis rengeteg élelmiszer tartalmazhat sokszor nagy mennyiségű sót. Érdemes tehát elolvasni az összetevők listáját többek közt a kenyérféléknél, a kész pizzáknál a szendvicseknél, a felvágottaknál, a zacskós leveseknél, a rágcsálnivalóknál, a sajtoknál. Nagy vonalakban igaz, hogy minél inkább feldolgozott egy élelmiszer, annál több sót tartalmaz. Azzal a tévhittel is érdemes leszámolni, hogy a tengeri só vagy más „különleges” sók egészségesebbek, ugyanis ezek kémiailag ugyanolyanok, mint az asztali só. 
Amikor a magas vérnyomás gyógyszer lejjebb vitte a vérnyomást, abba lehet hagyni
– Tudni kell, hogy a magasvérnyomás betegség nem gyógyítható, de komplex szemlélettel jól kezelhető. A gyógyszerek szedésekor sokan tapasztalhatják, hogy a vérnyomásuk viszonylag gyorsan normalizálódik. Mivel azonban a magas vérnyomás a legtöbb esetben egy élethosszig tartó állapot, a rendelt gyógyszereket nem lehet orvosi engedély nélkül elhagyni vagy csökkenteni. Ugyanakkor a kezelőorvos elrendelhet csökkentést vagy szerváltást, ha a normál értékek egy évnél hosszabb ideje nem változnak, bár a teljes gyógyszermentesség nagyon ritka. Az egészséges életmódot azonban minden esetben ajánlatos fenntartani – hangsúlyozza dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa. 
A magas vérnyomás a férfiak betegsége
Való igaz, hogy 45 éves korig a férfiaknak nagyobb esélye van a magasvérnyomás betegségre, de 45-67 éves kor közt ez a kockázat mindkét nemet közel ugyanannyira érinti, majd egy kissé a nők felé billen a mérleg. Vagyis senki sem tekintheti magát „védettnek” ebből a szempontból, ezért mind az ellenőrzés, mind az életmód-, mind az esetleg szükséges gyógyszeres kezelés fontos lehet!

Ólom a szembe, viasz az arcra, avagy a halálos csábítás titkai

2024. április 15.

Amióta világ a világ, a nők (és időnként a férfiak is) festik, szépítik magukat. Minden kornak megvolt a maga szépségideálja, minden népnek megvolt a saját tipikus díszítési eljárása, szokása. És ez nem mindig volt veszélytelen...  

A japán hölgyek rizsporral, európai társaik liszttel fehérítették arcukat, szemfestékek pedig az ólomtól kezdve a szénen át a koromig minden elképzelhető, és elképzelhetetlen dologból készültek. A nők felhasználták, amit csak lehetett: gyümölcsöket, virágokat, ásványokat, állati zsiradékot, kormot, vért.

Katalin cárnő nyers májból, zsírból és vérből álló pakolást használt, a gésák pedig viasszal kezelik arcukat, hogy sima réteget kapjanak a rizspor felviteléhez.

A római nők békabélből készített élénk kék szemfestéket használtak, az ázsiai hölgyek piros tust. A bőrt ólom és higany keverékével fehérítették. Nem baj, ha halálos méreg, a csábítás érdekében soha nem riadtak vissza semmitől a tetszeni vágyó asszonyok.

Még a szigorú középkorban is festették magukat a nők, igaz, csak a léhább fajta, bordélyban dolgozó.

Nem úgy a rokokó dámái, akik szépségtapaszokkal ragasztgatták tele arcukat, és még a parókájukra is púdert szórtak – talán a rossz szagok ellen, hiszen fürdeni akkoriban nem volt divat.

A sminkelés oly ősi szükséglete az embereknek, hogy már a legrégebbi ismert törvénykönyv, Hammurapi oszlopa is foglalkozik vele. Eszerint a kihívó, színes festésért nyilvános korbácsolás járt...