Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A diétás konyha 8 titka

Érdekességek2023. november 12.

Ha valakit diétára "ítélnek", az első gondolata általában az, hogy íztelen vagy akár rossz ízű, kevés mennyiségű étellel kell beérnie. Rosszul sejti. Milyen a finom diéta? 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Diétán innen, konyhán túl
A diétás tanácsadás során részletes tájékoztatást kaphatunk nem csak a helyes nyersanyag válogatásról, de a javasolt konyhatechnológiáról is. A tapasztalat azt mutatja, hogy a dietetikushoz fordulók nem mindig vannak tisztában azzal, amit hallanak. Az egyszerű rántás, sütés, főzés ismerős, de ha azt halljuk például, hogy diétás rántás, dúsítás, talán nem mindig tudjuk, pontosan hogyan is kezdjünk neki a megvalósításnak.

1. A diétára ítélve
Ha valakit diétára „ítélnek”, az első gondolata általában az, hogy íztelen vagy akár rossz ízű, kevés mennyiségű étellel kell beérnie, míg mások jóízűen falatoznak körülötte.

Ha valaki nem kap megfelelő  tanácsot, vagy nem mer kísérletezni, új dolgokat kipróbálni, esetleg panaszoktól félve túlságosan megszorítja a diétáját, valóban járhat így.

Legyünk hát nyitottak, kreatívak és hogy a főzés ne csak a rántásból és olajban sütésből álljon, ismerkedjünk meg a következőkben a diétás ételkészítési műveletekkel.

2. Diétás ételkészítési műveletek
A diétás konyhatechológiában az ételek biológia és élvezeti értékének megtartása ép olyan fontos, mint az egészséges emberek esetében. Sőt mivel számos betegség társul étvágytalansággal, ezért még jobban oda kell figyelni, hogy mi kerül a beteg tányérjára.

Olyan ételkészítési eljárásokat kell ezért alkalmaznunk ami megőrzi a tápanyagtartalmat, az ízeket, illatokat, zamatanyagokat és egyben könnyen emészthető.

3. Főzés, párolás, gőzölés
A főzés hatására az élelmianyagok rostjai felpuhulnak, az étel könnyebben emészthető lesz.

A párolás kevés zsiradékban és/vagy folyadékban történik, fedő alatt. A főzés és a sütés tulajdonságait egyesíti. A visszacsapódó párával a kioldódó tápanyagok, ízanyagok nem „vesznek” el.

A párolás különleges változata amikor zöldségekkel párolunk. Ennek előnye, hogy a kevésbé ízletes élelmianyagoknak kellemes ízt adnak a pároláshoz felhasznált aromás zöldségek, pl. gomba, zeller, sárgarépa. A zöldséges pároláskor nem vizet használunk, hanem csontlevet vagy zöldséglevet. A gőzölés során a víz párája átjárja a gőzölendő anyag rostjait így puhítva azokat, miközben kicsi a vitamin és ásványi anyag veszteség.


4. Sütés
A sütés közben ízletes pörzsanyag keletkezik, ami nem csak ízletes, de mintegy kérget képezve az ételből a nedvek kiáramlását megakadályozza. A sütést a sószegény diétában nagyon jól felhasználhatjuk, de mivel a keletkező pörzsanyag erős gyomornedv elválasztást okoz, ezért savtúltengésben, refluxos megbetegedésben nem javasolt.

A bő olajban vagy zsírban való sütés helyett a korszerűbb módszerek javasoltak.

Annak számít a sütőzacskóban vagy az alufóliában való sütés, amikor olaj nélkül lehet az ételeket elkészíteni. A teflon bevonatú serpenyőkben szintén olaj nélkül vagy minimális zsiradék felhasználásával lehet sütni.

Jól alkalmazható az elektromos grillen vagy a gáztűzhely grillsütő lapján történő sütés.

A mikrohullámú sütő  szintén jó szolgálatot tehet ha zsírszegényen, az ételek kellemes ízét megtartóan akarunk sütni.

5. Sűrítés
A hagyományos rántás helyett alkalmazhatunk kímélőbb sűrítési eljárásokat.

A habarás során tejet, tejfölt, tojást, tejszínt, joghurtot, kefirt használunk. Úgy készítjük, hogy tejben vagy tejtermékben elkeverjük a lisztet, majd a forró főzőfolyadékból hozzá - hozzá teszünk, közben kevergetjük, addig, amíg a habarásunk átforrósodik, majd folytonos kevergetés mellett az ételbe csurgatjuk. Ezt követően már ne főzzük sokáig az ételt, mert különben a habarás kicsapódhat. A habarást úgy is készíthetjük, hogy vízzel keverjük ki a lisztet és így adjuk az ételhez.

A diétás rántás úgy készül, hogy a lisztet szárazon pirítjuk meg és ezután adjuk hozzá az olajat, majd hideg vízzel felengedjük, vagyis az olajat nem hevítjük fel ezzel elkerülve, hogy a gyomrot izgató anyagok keletkezzenek benne.

A hintés során a zsiradékon párolt anyagot liszttel meghintjük, majd kevés vízzel felengedjük és felforraljuk.

6. Lazítás
Az ételek lazítása könnyebben emészthetővé teszi az ételt. A lazítás sok féle lehet. Ha alaposan elkeverjük az ételt akkor a levegővel történik, de a zsiradékok (margarin, vaj), a tojássárga, felvert tojásfehérje, tej és tejtermékek használatával is elérhetjük ezt a hatást. A sütőpor szintén lazítja az ételt.

7. Ízesítés
A fűszerek használata elengedhetetlen ha jó ízű étel akarunk feltálalni. A megfelelően fűszerezett étel jobban hasznosul a szervezetben.

A diétás konyhatechnológiában a gyomornyálkahártyát izgató hatású fűszereket (erős paprika, feketebors, torma, ecet stb.) ki hagyjuk, de számtalan más fűszer áll rendelkezésre.

Jó használható például a petrezselyemzöld, fahéj, köménymag, kapor, tárkony, bazsalikom, citromhéj, szerecsendió, vanília, babérlevél, metélőhagyma stb. A vöröshagyma, fokhagyma az ételbe főzve, kímélőbb, mint olajban pirítva.

Számos diéta kifejezetten sószegény, ilyen esetekben a sótalan ízt aromás zöldségekkel jól leplezhetjük pl, gomba, zeller, paradicsom, de a vasfű is jól felhasználható.

Fekete bors helyett pedig a borsikafüvet használhatjuk.

8. Tálalási mód
Bizonyos esetekben szükség lehet az ún. „széthúzott” tálalásra, amikor is a kisebb mennyiségű ételt megpróbáljuk nagyobbnak feltüntetni, így optikailag becsapva magunkat.

Fogyókúrában különösen jól jön amikor kisebb tányérra szedjük az étel, amitől az bőségesnek látszik.

Amikor kis mennyiségbe kell, minél több tápanyagok elrejteni nevezzük burkolt tálalásnak vagy dúsításnak.

Dúsítás például, ha a főzelékbe reszelt sajtot „rejtünk”, vagy ha a gyümölcslevest tej helyett tejszínnel habarjuk, vagyis növeljük a kalóriaértéket, hogy minél több tápanyagot vihessünk be.

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Mitől lesz sikeres egy gyógyszerfejlesztés? – Magyar kutatók elemzései adhatnak választ a kérdésre

2025. szeptember 01.

Az utóbbi 20 év kutatásainak eredményei együtt vihetik közelebb a kutatókat az új gyógyszerek és terápiák fejlesztéséhez. De hogyan lesz sikeres egy korábban nem használt gyógyszerjelölt? A HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerinnovációs Központ és a Nemzeti Gyógyszerkutatási és Fejlesztési Laboratórium kutatói az AstraZeneca és a Novartis szakembereivel összefogva eddig sosem publikált adatokat is elemeztek, és három lehetséges új utat is feltérképeztek.  

„Az új gyógyszerek felfedezésének legjobb módja az, ha egy régivel kezdjük” – mondta James Black, aki a racionális gyógyszertervezés módszereinek kidolgozásáért és ezzel két életmentő gyógyszer felfedezésért kapott orvosi Nobel-díjat 1988-ban. A vezető gyógyszergyárakkal közösen végzett magyar kutatás is ebből a felismerésből indult és az eddigi legnagyobb – részben soha nem publikált – adatkészlet vizsgálatával hatékony stratégiák azonosítását kínálja az új gyógyszerjelöltek felfedezéséhez. A kutatók a Nature Reviews Drug Discovery hasábjain megjelent kutatásukban több száz, az elmúlt 20 évben megvalósított kutatási program elemzésével adnak útmutatást az új terápiás célpontokra épülő gyógyszerfejlesztéshez. 

Az onkológiai és neurológiai betegségek esetében különösen nagy a várakozás az új terápiás lehetőségekre.  


A 2000-es évek elején, az emberi génkészlet feltérképezésével a legtöbben arra számítottak, hogy ez a páratlan tudományos eredmény szinte azonnal új terápiák megjelenéséhez vezet majd. A kutatások során azonban csupán körülbelül 700 fehérje szolgál célpontként a jelenleg ismert több mint 1500 gyógyszer esetében, noha az emberi test közel 20 000 fehérjét kódol. Bár nem mindegyik alkalmas gyógyszercélpontnak, számos olyan, betegséget okozó fehérje létezik, amely potenciálisan kezelhető lenne. Ezért az eddig ki nem használt gyógyszercélpontokban még rengeteg felfedezésre váró lehetőség rejlik.

Az egyre szélesebb körben rendelkezésre álló genetikai és diagnosztikai adatok mesterséges intelligenciával kombinálva új gyógyszercélpontok azonosítását teszik lehetővé, ezekhez azonban új gyógyszerjelölteket is kell találni. A gyógyszerjelöltek kutatása még a korábban már sikerrel célzott fehérjék esetében is komoly kihívást jelent, az újonnan azonosított célpontok esetén pedig ez különösen igaz.

A most megjelent tanulmányban a kutatók több mint 400 olyan kutatási programot vizsgáltak, amelyek sikeresen azonosítottak gyógyszerjelölteket. A hagyományos célpontok esetében az elemzés rámutatott arra, hogy a sikeres gyógyszerjelöltek tulajdonságai szűk tartományban mozognak, amelyek általános iránymutatásként szolgálhatnak a jövő gyógyszerjelöltjei számára.

Tenger vagy folyó? – Tippek a tökéletes hajóút kiválasztásához

2025. augusztus 31.

A nyaralás tervezésekor egyre több utazó választja a hajós utakat, mint a pihenés és a felfedezés egyedülálló kombinációját. Az óriás tengerjárók és a folyami hajóutak világa között azonban jelentős a különbség, amely alapvetően meghatározza az utazás jellegét és élményét.

A két utazástípus más-más filozófiára épül, egy tengeri monstrum és egy meghitt folyami hajó közötti választás túlmutat a méretbeli különbségeken.

„A legfontosabb, amit az utazóknak tudniuk kell, hogy míg egy tengeri hajóút során maga a hajó, az ott elérhető szolgáltatások sokasága és a végtelen vízen való utazás élménye áll a középpontban, addig a folyami hajózás egyértelműen a part menti városok, a kultúra és a táj felfedezéséről szól” – magyarázza Phersy Katalin a Vár a Világ utazási iroda munkatársa.

Végtelen szórakozás vagy meghitt pihenés?

A tengerjárókat méltán nevezik úszó városoknak. Ezek a gigantikus méretű komplexumok több ezer utast képesek szállítani és kiszolgálni, a szórakoztatás szinte kimeríthetetlen tárházát kínálják.

„Azokon a napokon, amikor a hajó nem köt ki, az úgynevezett tengeri napokon sem lehet unatkozni. A fedélzeten revüműsorok, kaszinók, élő zenés bárok, mozik várják a vendégeket, esténként gyakran különböző tematikus programokkal, latin táncestekkel, vagy éppen „white party”-val készülnek a szervezők. A családosok számára külön gyerekprogramok, játszóházak és animátorok által vezetett játékok a medence körül teszik teljessé a kikapcsolódást. A sportolni vágyóknak se kell lemondaniuk a szenvedélyükről a nyaralás idejére, kosárlabda- vagy teniszpályákon, futópályákon és fitnesztermekben mozoghatnak, míg a pihenésre vágyók wellness központokban, szaunákban és pezsgőfürdőkben kényeztethetik magukat” – árulja el a hajóutak szakértője.

Ezzel szemben a folyami hajók sokkal kisebbek, családiasabb hangulatúak. A kabinok száma is töredéke a tengeri hajók kínálatának.

Cukorbetegség – Mit tehetünk magunkért a kánikulában?

2025. augusztus 31.

Maradjunk aktívak – a melegben is

A mozgás az egyik legfontosabb alappillére a cukorbetegség és az elhízás kontrolljának, sőt akár ellenszernek is nevezhetjük. A perzselő nyári nap megnehezítheti az edzést, de ez nem jelenti azt, hogy nem szabad tréningezni, csak változtatni kell a programon. Kora reggelre vagy estére időzítsük a kültéri edzést, bár ilyenkor biztonságosabb lehet egy légkondicionált edzőterem, és ha nagyon kimerültünk a meleg miatt, ajánlott alacsonyabb intenzitású, rövidebb programokat választani. A rendszeresség a lényeg: a mozgás serkenti a váráramlást, javítja az inzulinérzékenységet és segít a fogyásban.

Okosan építsük fel az étkezést

Az étkezés a cukorbetegség és az elhízás kezelésében is döntő jelentőségű.  Szerencsére a nyár rengeteg gyümölcsöt és zöldséget kínál, amelyek segítenek megkönnyíteni a tápanyagban gazdag étrend összeállítását. De nem minden nyári csemege egészséges! A fagylaltok, cukros italok és sült rágcsálnivalók gyakran csábítóak a melegben, de nem segítik a célok elérését. A vércukorszint kordában tartása és a fogyás érdekében fogyasszunk hidratáló ételeket, például uborkát, paradicsomot és spenótot, amelyek alacsony kalóriatartalmúak és rostban gazdagok. Üdítők és energiaitalok helyett pedig természetes hűsítőket, például citromos vizet vagy cukrozatlan jeges gyümölcsteát kortyoljunk. Az alkoholfogyasztást is tudatosan kell kezelni.  IR-esként, cukorbetegként kerülendők a tömény és a cukros italok, a likőrök, helyettük mértékkel fogyasztható jó minőségű száraz bor, vagy cukormentes sör. Ugyanakkor számoljunk a sör szénhidrát tartalmával, valamint azzal, hogy az alkoholok elősegítik a hipoglikémia kialakulását, így érdemes melléjük pl. teljes kiőrlésű kekszet, olajos magvakat, IR-barát szendvicseket enni.