Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A flavonoidok top 4 előnye és hatása

Érdekességek2021. január 20.

Fotó: pixabay.com

Bizonyára sokan hallottak már a flavonoidokról. Ezek olyan növényi vegyületek, amelyek a legtöbb zöldségben és gyümölcsben megtalálhatók. Voltaképpen növényi pigmentek is, de az egyik remek tulajdonságuk az, hogy antioxidáns hatással rendelkeznek, amelyek nemcsak a szabad gyökök káros hatásaitól védhetnek meg bennünket, hanem nagyon sok egészségügyi előnnyel is bírnak. A cikkből kiderül, hogy melyek azok a flavonoidokban gazdag táplálékok, amiket érdemes rendszeresen fogyasztani.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni az egészséges táplálkozás fontosságát. Minél változatosabban étkezünk, annál több egészséges növényi vegyületeteket, például flavonoidokat viszünk be a szervezetünkbe. Leginkább a brokkoli, a kelkáposzta, a vízitorma, a cseresznye, a szeder, a hagyma, a gránátalma, a spenót, a szőlő, az étcsokoládé és a zöld tea tartalmaz nagy mennyiségben flavonoidokat. A zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása már csak azért is nagyon egészséges, mivel sok betegségtől óvhat meg bennünket. Lássuk is, hogy miért is olyan egészségesek a flavonoidok.

A szív- és érrendszeri problémák oxidatív stressz és gyulladás következtében jönnek létre, azonban a flavonoidok mint antioxidánsok segítenek kiküszöbölni mind a gyulladást, mind a szabad gyökök sejtkárosító hatásait. Mivel ezek a vegyületek az LDL-koleszterin szintjének csökkentésében is aktívan részt vesznek, így szerepük lehet az érelmeszesedés megelőzésében.

Ilyen flavonoid például a rutin és a heszperidin is, amelyek az erek falát erősítik, így segítenek megelőzni az érproblémákat. A flavonoidokban gazdag gyógynövények, mint például a fekete bors, a fokhagyma, az oregánó, a rozmaring és a gyömbér jelentősen hozzájárulnak az érrendszer egészséges működéséhez. Számos flavonoidról, mint a kvercetinről és a rutinról megállapították, hogy segítenek megakadályozni a vérlemezkék összecsapódását, amelynek köszönhetőn jelentősen javulhat az erek átjárhatósága.


Fotó: 123rf.com

A flavonoidok aktívan részt vesznek a sejtciklusok szabályozásában is. Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, lényeges, hogy ezek a sejtciklusok egyensúlyban maradjanak, ebben segítenek ezek a vegyületek.

A flavonoidok rendszeres fogyasztásával bizonyos krónikus neurodegeneratív betegségek kialakulása is késleltethető, köztük az életkorral összefüggő demencia és az Alzheimer-kór megjelenése is. Mivel a flavonoidok az agy jobb vérellátását is elősegítik, így a kognitív funkciók javulásában is aktívan részt vesznek.

A flavonoidokról bebizonyosodott, hogy erőteljes gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, mivel meggátolják a gyulladást elősegítő üzenetküldő molekulák képződését. Nemcsak olyan speciális flavonoidok képesek erre, mint a kvercetin, hanem minden olyan flavonoidkivonat, amely gyógynövényből vagy fűszernövényből készült.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.

Szexuálpszichológus

2025. szeptember 06.

Szexuálpszichológus: Gyermekkor hatása a szexuális egészségre   

A szexuálpszichológus segít megérteni, hogyan befolyásolja a gyermekkor a szexuális egészséget és felnőttkori párkapcsolatokat. 

A szexuálpszichológus szakmai munkája során gyakran találkozik olyan felnőtt páciensekkel, akiknél a szexuális zavarok, párkapcsolati problémák vagy intimitással kapcsolatos nehézségek gyökerei a gyermekkorba nyúlnak vissza. A szexuálpszichológia a pszichológia egy olyan speciális területe, amely a szexuális egészség testi, lelki és kapcsolati aspektusaival foglalkozik – különös tekintettel arra, hogyan befolyásolja a múlt a jelen viselkedésmintáit.
A cikkben bemutatjuk, hogy miként hathat a gyermekkor a felnőttkori szexualitásra, és milyen szerepe van ebben a pszichológus szakembernek, különösen, ha szexuálpszichológiai szemléletet képvisel. Kitérünk arra is, milyen terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre a múlt feldolgozására és a szexuális jóllét helyreállítására.

A szexuálpszichológus szerepe a szexuális egészség megőrzésében

A modern pszichológia egyik legdinamikusabban fejlődő területe a szexuálpszichológia, amely a szexuális működés és zavarok mögött meghúzódó pszichés, társadalmi és fejlődési tényezőket vizsgálja. E tudományág szakembere a szexuálpszichológus, aki a testi működés mellett kiemelt figyelmet fordít a lelki, érzelmi és kapcsolati háttérre is – hiszen a szexuális egészség nem csupán biológiai, hanem pszichológiai és szociális kérdés is.