Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A fogyókúra mindig ugyanakkor kezdődik: holnap!

Érdekességek2022. január 06.

Ez a holnap sokunk számára újév első napját fogja jelenteni miután, kimondjuk az egyik leggyakoribb újévi fogadalmat: "jövőre le fogok fogyni!" A statisztikák szerint azonban a legtöbb szilveszteri fogadalom nem túl hosszú életű.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Hogyan legyen sikeres az újévi fogadalom?
Mielőtt a kezdeti lelkesedés hatására belekezdenénk az első fogyókúrás módszerbe, ami a szemünk elé kerül érdemes elgondolkozni. A szakemberek által javasolt testsúlycsökkentő étrend mentes mindenféle szélsőségtől, kiegyensúlyozott, változatos étrendet kínál és a legegészségesebb módja a fogyásnak.

Számtalan buktatója lehet a fogyókúrának, néha csak pár alapinformációt kell tudni ahhoz, hogy sikerrel járjunk.

Amit feltétlenül tudnod kell, a fogyásról!


Amit feltétlenül tudnod kell a diétáról!

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Amit feltétlenül tudnod kell a mozgásról!
Mozgás nélkül nem az igazi! Ha a fogyókúrát igazán hatásossá és egészségessé akarod tenni, akkor, mozogj rendszeresen (legalább heti 3x 40 percet)! A mozgás nélküli diéta hatására nemcsak a zsírt, hanem a tested fehérjéit is égeted (pl. izmok).

Az a jó, ha a végsőkig kitartasz?! Gyakran hallani amint a vörös arcú, erősen lihegő, egymás mellett futó barátnők egymást biztatják: „már nem bírom!” „ne ad fel, gyerünk”.

A zsírt oxigén jelenlétében égetjük, ehhez viszont levegőt is illenék kapni.

Ha nagyon tudományosan akarjuk elmagyarázni, akkor a maximális pulzusszám (220 - életkor) 65-75 %-át kell produkálni és szinten tartani a mozgás során kb 30-40 percig.

Nem tudományosan; ha a mozgás során anélkül tudunk pár mondatot elmondani, hogy megfulladnánk, akkor a kondíciónknak megfelelő a terhelés.

Kreisz Andrea
dietetikus

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.